E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ειρήνη Παππά: 5+1 facts για τη διεθνούς φήμης ηθοποιό

Η πανέμορφη Ελληνίδα ηθοποιός που κέρδισε τις καρδιές των θεατών παγκοσμίως

Γράφει η ΔΑΦΝΗ ΤΣΑΡΤΣΑΡΟΥ Δημοσίευση 14/9/2022 | 13:21

Ειρήνη Παππά: 5+1 facts για τη διεθνούς φήμης ηθοποιό

Η σπουδαία Ειρήνη Παππά έφυγε σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 96 ετών.

Η Ειρήνη Παππά γεννήθηκε στο Χιλιομόδι Κορινθίας στις 3 Σεπτεμβρίου του 1926. Ξεκίνησε να εργάζεται από την ηλικία των 15 ετών, αρχικά ως ραδιοφωνική παραγωγός, τραγουδίστρια και χορεύτρια σε διάφορες εκδηλώσεις. Παράλληλα, παρακολούθησε μαθήματα υποκριτικής στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, που τότε ονομαζόταν Εθνική Σχολή Κλασικού Θεάτρου με σπουδαίους δασκάλους όπως τους Γιώργο Γληνό, Νικόλαο Παρασκευά, Λουκά Καρυντινό, Πέλο Κατσέλη, Δημήτρη Ροντήρη, κλπ. Η πρώτη της εμφάνιση στον κινηματογράφο έγινε το 1948 με την ταινία "Χαμένοι Άγγελοι", όπου ερμήνευσε τη Λιάνα στο πλευρό του Χρήστου Τσαγανέα και της Σμαρούλας Γιούλη, ένα έργο σε σκηνοθεσία και σενάριο του Νίκου Τσιφόρου. Η Ειρήνη Παππά ήταν περισσότερο αναγνωρισμένη στο εξωτερικό, παρά στην Ελλάδα. Ο μεγαλύτερος ρόλος της που την καθιέρωσε στο χώρο ήταν, με την κοινωνική δραματική ταινία "Νεκρή Πολιτεία" της Φίνος Φιλμ, που προβλήθηκε, αντιπροσωπεύοντας την Ελλάδα, στο Φεστιβάλ των Καννών. Η ταινία ήταν του σκηνοθέτη Φρίξου Ηλιάδη και είχε ως συμπρωταγωνιστή τον πρωτοεμφανιζόμενο τότε, Γιώργο Φούντα και διαδραματίζεται στον Μυστρά. Πέθανε στις 14 Σεπτεμβρίου του 2022.

5+1 facts για τη ζωή της Ειρήνης Παππά που δε γνώριζες

- Το πραγματικό της όνομα ήταν Λελέκη. Το Παππά ήταν το επίθετο του πρώτου συζύγου της, του σκηνοθέτη και ηθοποιού Άλκη Παππά, με τον οποίο παντρεύτηκαν το 1947 και χώρισαν το 1951, αλλά διατήρησε μέχρι τέλους το επίθετό του.

- Σε ό,τι αφορά το όνομά της στο εξωτερικό, προτιμούσε να αναγράφεται ως "Irene Papas", ενώ και στα ελληνικά έγραφε το επίθετό της με ένα "π".

- Το 2004, μετά από το θάνατο του ηθοποιού Marlon Brando, η ηθοποιός μίλησε για τη σχέση της μαζί του, αποκαλώντας τον "το μεγάλο πάθος της ζωής μου". Σύμφωνα με την ίδια, διατηρούσαν κρυφό δεσμό, όχι γιατί ήθελαν κάτι να κρύψουν, αλλά γιατί αυτό που είχαν ήταν κάτι προσωπικό δικό τους.

- Έχει συμμετάσχει σε μεγάλες παραγωγές, όπως το "Ζ" του Γαβρά, το οποίο μάλιστα βραβεύτηκε με το Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας. Συνολικά, η Παππά έλαβε περισσότερες από 24 τιμητικές διακρίσεις και βραβεία.

- Το 2008, η Ιταλία την τίμησε με το «Βραβείο Ρώμη» στο αρχαίο θέατρο της «Όστια Αντίκα».

- Στην αυτοβιογραφία του ο Αλέκος Σακελλάριος, γράφει ότι την πρωτοείδε στο Σύνταγμα. Λόγω της εμφάνισής της, της ένδυσης και του περπατήματος της του έμοιαζε σαν «ζωντανή Καρυάτιδα».

Στιγμές της στο θέατρο και τον κινηματογράφο

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Έπεσε νεκρός πάνω στη σκηνή: Το συγκλονιστικό τέλος του ηθοποιού από το «The Κόπανοι»

Stories 18.09.2025
Το κοινό νόμιζε ότι ήταν ατάκα του ρόλου – αλλά ήταν η τελευταία του ανάσα

Σχολείο χωρίς θρανία: Το νέο εκπαιδευτικό trend στην Ισπανία που τρελαίνει γονείς και παιδιά

Νέα Εποχή 18.09.2025
Η Ισπανία αγκαλιάζει ένα νέο εκπαιδευτικό κύμα που φέρνει επανάσταση στη μάθηση: οι “δάσκαλοι” πλέον είναι τα δέντρα, ο αέρας και το χώμα

Tidsoptimist: Στην Ελλάδα οι μισοί άνθρωποι είναι σίγουρα...

Stories 18.09.2025
Σε αντίθεση με άλλες χώρες που η συνήθεια αφορά το 20%

Το κόστος εργασίας στην Ευρώπη ανεβαίνει – Πού βρίσκεται η Ελλάδα;

Νέα Εποχή 18.09.2025
Πώς τα πηγαίνουν οι άλλες χώρες

Η πόλη που κάθε κάτοικος είναι… αγρότης: Ο οικισμός που γράφει ιστορία!

Περιβάλλον Χτες
Σε αυτό το μέρος οι κάτοικοι καλλιεργούν υποχρεωτικά το μισό του οικοπέδου τους, δημιουργώντας μια κοινότητα που ζει αυτάρκης, βιώσιμη και σε απόλυτη αρμονία με τη φύση

Η σκηνή που δεν είδαμε ποτέ: Το παράπτωμα του Χατζηθωμά στην ταινία «Ο Στρίγγλος που έγινε αρνάκι»

Retro Χτες
Η αποβολή που δε μάθαμε ποτέ στην ταινία και το πολιτικό παρασκήνιο πίσω από την απόφαση του Αλέκου Σακελλάριου

Η πιο πρωτότυπη ιδέα: Η ευρωπαϊκή πόλη που έβαλε βιβλιοθήκες στα βαγόνια του μετρό

Νέα Εποχή Χτες
Metroteka: Το project που μετατρέπει το μετρό σε παράδεισο για βιβλιοφάγους