E-Daily

Να γιατί οι αρσενικές πάπιες έχουν στριφογυριστικό μόριο

Ο τρόπος εξέλιξης του είδους τους, έπαιξε τεράστιο ρόλο στη διαμόρφωση αυτού του περίεργου οργάνου

Γράφει η ΝΕΛΗ ΣΤΑΘΑΚΙΔΟΥ

28/3/2022 | 18:40

Photo via Spiegel

Όπως θα δείτε, το μόριο της αρσενικής πάπιας είναι πολύ περίεργο. Μπορεί να έχετε διαβάσει γι 'αυτό στο διαδίκτυο ή ακόμη και να έχετε δει φωτογραφίες -και αν ναι- θα ξέρετε ότι τα γεννητικά όργανα της, δεν έχουν το γνωστό φαλλικό σχήμα που θα περίμενε κανείς, αλλά στην πραγματικότητα έχουν σχήμα τιρμπουσόν.

Γιατί όμως οι πάπιες έχουν τόσο περίεργα γεννητικά όργανα; Πώς κάνουν σeξ; Κάναμε όλες αυτές τις ερωτήσεις στην Δρ Patricia Brennan, μια εξελικτική βιολόγο στο Mount Holyoke College, στις ΗΠΑ, και ειδικό στα πέη της πάπιας. Διαβάστε παρακάτω όλα όσα έχει να μας πει για αυτήν την πράξενη κατηγορία μορίων.

Πώς μοιάζουν τα πέη πάπιας;

«Μοιάζουν λίγο με πλοκάμι», λέει η Brennan, με «μπεζ χρώμα και σχήμα τιρμπουσόν».

Σε ορισμένα είδη πάπιας, το πέος μεγαλώνει την εποχή της αναπαραγωγής και εκφυλίζεται στη συνέχεια. Το μέγεθος στο οποίο μεγαλώνει το πέος εξαρτάται από το περιβάλλον: έρευνα με επικεφαλής την Brennan το 2017 διαπίστωσε ότι οι πάπιες που περιβάλλονταν από άλλα αρσενικά είχαν πολύ μεγαλύτερο πέος από αυτές που ζούσαν σε ένα ζευγάρι με ένα θηλυκή πάπια. Μερικά πέη μάλιστα, μεγάλωσαν ακόμη και 18 εκατοστά. Αυτό το είδος στο οποίο παρατηρήθηκε το μεγάλο πέος, ήταν η κατακόκκινη πάπια, που έχει συνολικό μήκος σώματος μόλις 39 εκατοστά.

Η πάπια της λίμνης, ένα είδος από τη Νότια Αμερική, κατέχει το ρεκόρ για το μεγαλύτερο πέος πτηνών στον κόσμο και το μακρύτερο πέος σε σχέση με το μήκος σώματος από οποιοδήποτε σπονδυλωτό. Ο κάτοχος του ρεκόρ είναι ένα δείγμα από την Αργεντινή, με πέος που φτάνει σε μήκος τα 42,5 cm όταν ξετυλίγεται πλήρως, σε σύγκριση με ένα μέσο μήκος σώματος 36-46 cm. Για σύγκριση με τα μεγέθη του είδους μας, το μέσο ανθρώπινο πέος σε στύση είναι μεταξύ 13 και 18 cm (5 έως 7 ίντσες).

Το Guinness World Records περιγράφει το πέος της πάπιας με αγκάθια γύρω από τη βάση του και μια «μαλακή, όμοια με βούρτσα» άκρη.

Όσο για τον κόλπο της θηλυκής πάπιας, έχει επίσης σχήμα τιρμπουσόν, αλλά στρέφεται προς την αντίθετη κατεύθυνση από το πέος. «Είναι σαν λαβύρινθος», λέει η Brennan. «Η είσοδος έχει αρκετές θήκες που ακολουθούνται από μια σειρά από στενές σπείρες».

Πώς κάνουν σeξ οι πάπιες;

«Γρήγορα!» λέει η Brennan. «Το ανδρικό πέος ανατρέπεται [γίνεται όρθιο] και εκσπερματώνει σε ένα τρίτο του δευτερολέπτου, επομένως απαιτείται μια σύντομη επαφή για τη σπερματέγχυση».

Γιατί τα γεννητικά όργανα των πάπιων εξελίχθηκαν έτσι;

Τα περίεργα γεννητικά όργανα των παπιών είναι αποτέλεσμα μιας σeξουαλικής κούρσας εξοπλισμών. Το αναγκαστικό ζευγάρωμα είναι________ φαινόμενο μεταξύ των πάπιων, οπότε ενώ τα μακρά, εύκαμπτα πέη των αρσενικών αυξάνουν τις πιθανότητές τους να γονιμοποιήσουν επιτυχώς ένα θηλυκό, οι κόλποι των θηλυκών αριστερόστροφα τους δίνουν ένα επίπεδο ελέγχου.

«Αυτές οι πολύπλοκες δομές εμποδίζουν την πλήρη εκτροπή του πέους των ανεπιθύμητων αρσενικών, έτσι ώστε το σπέρμα τους να καταλήγει πιο κοντά στην είσοδο όπου τα θηλυκά μπορούν να το ξεφορτωθούν πιο εύκολα». Δηλαδή, η έρευνα της Brennan διαπίστωσε ότι οι θηλυκές πάπιες μπορούν να αποτρέψουν τη γονιμοποίηση από ανεπιθύμητα αρσενικά.

Ωστόσο, εάν το θηλυκό θέλει να ζευγαρώσει με ένα συγκεκριμένο αρσενικό, μπορεί να χαλαρώσει τους μύες του στην περιοχή για να επιτρέψει την ευκολότερη διείσδυση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αυτή είναι η γυμναστική που κάνει η JLO

Body+Mind 26.04.2024
Ξεκίνα σήμερα!

Οι πιο προστατευτικές ράτσες σκύλων

Pets 26.04.2024
Κάνουν τα πάντα για το αφεντικό τους

Ta vegan εστιατόρια στην Αθήνα που αξίζει να δοκιμάσεις

Eat + Drink 26.04.2024
Όλα είναι πεντανόστιμα!

3 fashion trends που θα δεις πολύ στους δρόμους τώρα

Style 26.04.2024
Δοκίμασέ τα κι εσύ και θα δεις πως θα γίνουν αγαπημένα σου

8+1 ιδέες για καλό Πάσχα στη Θεσσαλονίκη

Πάσχα 26.04.2024
Ξεχωριστές εμπειρίες, βόλτες και ξεναγήσεις

Πώς να ξεφορτωθείς τα πράγματα που δε θες και να ανανεώσεις το χώρο σου

Σπίτι Χτες
Το decluttering έχει να κάνει με τη δημιουργία ενός αρμονικού και εμπνευσμένου περιβάλλοντος που υποστηρίζει την ευεξία σας.

5 fashion trends που θα δούμε παντού τώρα που ο ήλιος επέστρεψε για τα καλά

Style Χτες
Κάποια ίσως σε τρομάξουν, αλλά θα τα αγαπήσεις!

Οι τροφές που προκαλούν εξάψεις

Body+Mind Χτες
Οι τροφές που πρέπει να αποφεύγεις σε ειδικές περιπτώσεις

Ταβερνάκια με νόστιμους μεζέδες στα Δυτικά

Food Χτες
Όμορφα στέκια για να απολαύσεις νοστιμιές σε φιλικό περιβάλλον

Spring Nail Trends: Τι παίζει στα nail salons αυτή την εποχή

Style Προχτές
Πάρε ιδέες για το επόμενο μανικιούρ σου

Η ελληνική πόλη ‑ φάντασμα στην Ιταλία που προκαλεί δέος από τότε που έχει ερημώσει

Ταξίδια Προχτές
Μπορείς να την επισκεφτείς, αλλά όχι να μείνεις