LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

8 πράγματα που ίσως δεν γνωρίζατε για τη ζωή στη Σοβιετική Ένωση

Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 2/3/2022 | 00:02

8 πράγματα που ίσως δεν γνωρίζατε για τη ζωή στη Σοβιετική Ένωση

Ένα κράτος που καλύφθηκε κάτω από μυστικότητα και μυστήριο, η Σοβιετική Ένωση (ΕΣΣΔ) ήταν ένα έθνος ίντριγκας.

Για πάνω από 69 χρόνια, η σοσιαλιστική κυβέρνηση έχτισε μια κομμουνιστική κοινωνία, με τη διάσημη ηγεσία του Ιωσήφ Στάλιν για πολλές δεκαετίες. Από τις πολιτιστικές τάσεις μέχρι τις περίεργες κρατικές συγκαλύψεις, εδώ είναι μερικά γεγονότα για τη Ρωσία που δείχνουν πόσο παράξενη ήταν η ζωή στη Σοβιετική Ένωση.

Ιδρύθηκε ένα κυβερνητικό Ινστιτούτο για να μελετήσει τον εγκέφαλο του Λένιν

Αν και ο υπόλοιπος ιδρυτικός ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης παραμένει ταριχευμένος και εκτίθεται στο μαυσωλείο στην Κόκκινη Πλατεία, ο εγκέφαλός του δεν βρίσκεται μαζί του! Ο εγκέφαλος του Λένιν ζει στο Ινστιτούτο Εγκεφάλου της Μόσχας, ένα κυβερνητικό τμήμα που παραμένει ανοιχτό σήμερα. Το ινστιτούτο ιδρύθηκε επειδή οι επιστήμονες πίστευαν ότι η μελέτη του νογκίν του Λένιν θα αποκάλυπτε την ιδιοφυΐα του. Ωστόσο, η μελέτη του εγκεφάλου του Λένιν αποκάλυψε ότι είναι απλώς ένας αρκετά τυπικός εγκέφαλος. Το ίδρυμα έχει επίσης μελετήσει και συντηρήσει το εσωτερικό πολλών άλλων αξιόπιστων ανθρώπων, όπως ο Στάλιν, ο ποιητής Βλαντιμίρ Μαγιακόφσκι και ο σκηνοθέτης Σεργκέι Αϊζενστάιν.

Το συρραπτικό... πρόδωσε τους Αμερικανούς κατασκόπους

Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, μυστικοί πράκτορες συμμετείχαν σε διάφορες επιχειρήσεις. Τόσο από την αμερικανική όσο και από τη σοβιετική πλευρά, οι κατάσκοποι περνούσαν μυστικά ως πολίτες της άλλης χώρας. Ωστόσο, υπήρχε ένας τρόπος με βεβαιότητα ότι η KGB θα μπορούσε να ξεχωρίσει έναν Σοβιετικό πολίτη από έναν Αμερικανό κατάσκοπο: όλα τα σοβιετικά διαβατήρια ήταν συρραμένα με σοβιετικά μέταλλα και οι συνδετήρες άρχιζαν αμέσως να σκουριάζουν. Τα πλαστά διαβατήρια, κατασκευασμένα με καλύτερης ποιότητας μέταλλο, δεν είχαν σκουριασμένους συνδετήρες και αναγνωρίστηκαν εύκολα ως πλαστά!

Η Σοβιετική Ένωση χαρτογράφησε ολόκληρο τον κόσμο

Η Σοβιετική Ένωση χαρτογράφησε ολόκληρο τον κόσμο κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Η προσπάθεια ήταν τόσο διεξοδική, που οι χάρτες σημείωσαν ως και το επίπεδο των κτιρίων σε πολλά μέρη. Ανατριχιαστικά, αυτοί οι χάρτες περιείχαν επίσης λεπτομέρειες που δεν περιείχαν οι εγχώριοι χάρτες! Καταγράφηκαν λεπτομέρειες όπως το πλάτος των δρόμων, οι τύποι εργοστασίων και οι δυνατότητες φόρτωσης γεφυρών. Αυτοί οι χάρτες ήταν τόσο ακριβείς που οι ΗΠΑ συνεχίζουν να τους χρησιμοποιούν ως σήμερα.

Το Grapes of Wrath απαγορεύτηκε επειδή η ζωή της εργατικής τάξης των Αμερικανών δεν ήταν αρκετά δύσκολη

Παρά την καθολική απαγόρευση της δυτικής κουλτούρας, η κινηματογραφική μεταφορά του "Τα Σταφύλια της Οργής" (1940) επετράπη να προβληθεί γιατί έδειχνε τον αγώνα των μειονεκτούντων και της εργατικής τάξης στις καπιταλιστικές ΗΠΑ. Ωστόσο, η προβολή της ταινίας ήταν σύντομη. Αυτό συνέβη επειδή το σοβιετικό κοινό ήταν έκπληκτο που ακόμη και ο πιο καταπιεσμένος Αμερικανός μπορούσε να αγοράσει αυτοκίνητο, και έτσι το κράτος το απαγόρευσε!

Η Σουηδία, όχι η ΕΣΣΔ, ήταν η πρώτη που αναγνώρισε την καταστροφή του Τσέρνομπιλ

Στη Σοβιετική Ουκρανία, στις 26 Απριλίου 1986, εξερράγη ο τέταρτος αντιδραστήρας στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνομπίλ και το αποτέλεσμα ήταν καταστροφικό. Παρόλο που η έκρηξη ήταν σε σοβιετικό έδαφος, το καθεστώς δεν το αναγνώρισε δημόσια. Μέσα σε λίγες μέρες, το ραδιενεργό νέφος πυροδότησε τον συναγερμό ραδιενέργειας της Σουηδίας, ο οποίος ανάγκασε το κράτος να παραδεχτεί τελικά ότι είχε συμβεί όντως κάτι. Ακόμη και τότε, το καθεστώς αρνήθηκε την καταστροφή έως ότου η Σουηδία απείλησε ότι θα καταθέσει επίσημη ειδοποίηση στη Διεθνή Αρχή Ατομικής Ενέργειας...

Η Σοβιετική Ένωση ήταν γεμάτη μυστικά καταφύγια και υπόγειες σήραγγες διαφυγής

Οι μυστικές σήραγγες και οι αποθήκες που παραμένουν στη Ρωσία σήμερα λειτουργούν ως μνημεία της σοβιετικής εποχής. Στη Μόσχα, υπόγειες σήραγγες οδηγούσαν από το Κρεμλίνο σε μυστικούς σιδηροδρομικούς σταθμούς σε περίπτωση ανάγκης φυγής. Ο Στάλιν είχε ακόμη και σχέδια να δημιουργήσει μια μυστική, ειδική υπηρεσία μετρό κάτω από το υπάρχον σύστημα. Στην πόλη Σαμάρα στο λιμάνι του Βόλγα, βρέθηκε ένα καταφύγιο μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, παρά το γεγονός ότι κατασκευάστηκε το 1942. Μπορεί να φιλοξενήσει έως και 115 άτομα για έως και πέντε ημέρες πριν εξαντληθεί η παροχή αέρα.

Ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ ηχογράφησε ένα άλμπουμ με ρομαντικές μπαλάντες

Ο τελευταίος ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης όχι μόνο εισήγαγε την περεστρόικα και τη γκλάσνοστ, αλλά κυκλοφόρησε και ένα άλμπουμ. Ο εφάπαξ δίσκος πουλήθηκε για περίπου 130.000 δολάρια σε δημοπρασία σε άγνωστο πλειοδότη το 2009. Στη μνήμη της συζύγου του, ο συναισθηματικός πρώην αρχηγός του κράτους ονόμασε το άλμπουμ Songs for Raisa και περιέχει μερικά από τα αγαπημένα της τραγούδια. Τα χρήματα που συγκέντρωσε το άλμπουμ πήγαν σε μια φιλανθρωπική οργάνωση στο όνομά της, η οποία ιδρύθηκε για την καταπολέμηση του παιδικού καρκίνου.

Η Σοβιετική Ένωση έσκαψε μια πραγματικά, πολύ μεγάλη τρύπα

Στις δεκαετίες του ’50 και του ’60 η Σοβιετική Ένωση και οι ΗΠΑ βρίσκονταν σε μεγάλο ανταγωνισμό για να δουν ποιο έθνος θα μπορούσε να ανοίξει τη βαθύτερη τρύπα στον φλοιό της γης. Μέχρι το 1994, η Σοβιετική Ένωση έσκαψε τη γεώτρηση Kola Superdeep, και εκείνη την εποχή, ήταν η βαθύτερη τρύπα στον κόσμο. Βρίσκεται στην περιοχή του Μούρμανσκ στη χερσόνησο Κόλα, η τρύπα διεισδύει σε 12 χιλιόμετρα (7,5 μίλια) του φλοιού της Γης, μήκους 30 χιλιομέτρων. Η διαδικασία έφερε στο φως στοιχεία βιολογικής δραστηριότητας στη Γη που ήταν πάνω από δύο δισεκατομμύρια χρόνια!

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Μουντιάλ 2022: Θα είναι το αυτό το Μουντιάλ των εκπλήξεων;

Πριν 5 ώρες
Το Μουντιάλ του Κατάρ βρίσκεται στη δεύτερη εβδομάδα του. Το ποδόσφαιρο που βλέπουμε δεν δικαιολογεί ακόμα τη σκέψη κάποιων ότι οι παίκτες θα βρίσκονται σε φουλ ρυθμούς και θα δούμε απίστευτο θέαμα.

Η πρώτη δασκάλα πολεμικών τεχνών που έμαθε αυτοάμυνα στις γυναίκες

Πριν 5 ώρες
Ήταν η πρώτη Βρετανίδα δασκάλα ζίουζίτσου και μία από τις πρώτες γυναίκες δασκάλες πολεμικών τεχνών στον δυτικό κόσμο.

Η μεγαλύτερη εξέγερση των πολιτών της Κίνας μετά από 33 χρόνια απειλεί το καθεστώς

Πριν 5 ώρες
15 Απριλίου 1989. Ο Χου Γιαομπάνγκ, πρώην Γενικός Γραμματέας του Κομουνιστικού Κόμματος Κίνας που υποστήριζε ένθερμα τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις στο κομουνιστικό καθεστώς της Κίνας, πεθαίνει από καρδιακή προσβολή. Στην κηδεία βρέθηκαν πάνω από 100 χιλιάδες άνθρωποι, κυρίως φοιτητές για να διαδηλώσουν υπέρ τις δημοκρατίας.

Οι επιστήμονες ξύπνησαν «ιούς ζόμπι»

Πριν 5 ώρες
Καθώς ο πλανήτης θερμαίνεται και οι παγετώνες λιώνουν, απελευθερώνονται πάσης φύσεως υλικά που παρέμεναν παγωμένα εδώ και αιώνες.

Σαν σήμερα: Η τραγωδία της επετείου του Γοργοποτάμου με 13 νεκρούς

Πριν 5 ώρες
Η τραγωδία της επετείου του Γοργοποτάμου στις 29 Νοεμβρίου του 1964, δεν ήταν μόνο αιτία ώστε να σκοτωθούν 13 άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι 45 αλλά ήταν και αφορμή για τις ραγδαίες εξελίξεις στο πολιτικό τοπίο της Ελλάδας που ακολούθησαν τα επόμενα χρόνια.

Πώς έβριζαν οι αρχαίοι Έλληνες;

Χτες
Κάθε λαός έχει τις δικές του βρισιές, έτσι και οι αρχαίοι Έλληνες είχαν το δικό τους λεξιλόγιο όταν ήθελαν να μειώσουν κάποιον.

Σήμερα έμαθα: Το απαγορευμένο βιβλίο που γράφτηκε με το αίμα του Σαντάμ Χουσείν

Χτες
Βαθιά κάτω από το τζαμί Umm al-Qura στη Βαγδάτη, κλειδωμένο σε ένα μυστικό χρηματοκιβώτιο, βρίσκεται ένα αντικείμενο που δημιουργεί παράδοξο. Είναι τόσο βλάσφημο που ο Ισλαμικός νόμος επιτάσσει την καταστροφή του, αλλά και τόσο ιερό που εν τέλι δεν μπορεί. Αυτό είναι το ματωμένο Κοράνι, ένα αντίγραφο του ιερού βιβλίου του Ισλάμ, γραμμένο με το αίμα του πρώην δικτάτορα του Ιράκ, Σαντάμ Χουσείν.

Σαν σήμερα: Η αποζημίωση του ελληνικού κράτους στον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο

Χτες
Στις 28 Νοεμβρίου του 2002, ύστερα από μια μακρά δικαστική διαδικασία που ξεκίνησε το 1994, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επιδίκασε ως αποζημίωση το ποσό των 13,7 εκατ. ευρώ στον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο, το οποίο έπρεπε να πληρώσει το Ελληνικό Δημόσιο.

Το κρέας που φτιάχτηκε χωρίς να σκοτωθεί κανένα ζώο

Προχτές
Έχετε ακούσει για κρέας που φτιάχνεται σε επιστημονικά εργαστήρια χωρίς να σκοτωθεί κανένα ζώο; Σύντομα λοιπόν θα γίνει πραγματικότητα στις ΗΠΑ.

Γιατί τα έργα τέχνης από γυναίκες καλλιτέχνες κοστίζουν λιγότερο από αυτά των αντρών;

Προχτές
Υπάρχει μια τεράστια διαφορά αμοιβών μεταξύ των φύλων στον κόσμο της αποτίμησης της τέχνης - Η θέση των γυναικών στον χώρο της τέχνης είναι υποτιμημένη

Yπάρχει μια περίπτωση που δεν πρέπει να βάζεις emojis όσο κι αν σου αρέσουν

Προχτές
Παρόλο που μπορεί να έχετε 838 emoji από τα οποία μπορείτε να επιλέξετε, κανένα δεν θα ήταν ΟΚ για χρήση στο χώρο εργασίας.

O Γιαπωνέζος που έφτιαξε το σπίτι του μέσα σε ένα τεράστιο σχολείο

Προχτές
Εντάξει, αυτό πιθανώς ακούγεται πιο ανατριχιαστικό από ό, τι είναι πραγματικά. Haretoke Design Hostel, το ασυνήθιστο καταφύγιο στην πλαγιά του λόφου με ενοικίαση δωματίου μέσω Airbnb με θέα στο βουνό από 24 δολάρια ανά διανυκτέρευση.
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο e-daily.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.