E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Απίστευτες ιστορίες: Στην Αμερική οι καταληψίες έχουν γίνει ο εφιάλτης των ιδιοκτητών σπιτιών

Νομικές ασάφειες και ακραίες ιστορίες

Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 24/4/2024 | 00:07

Απίστευτες ιστορίες: Στην Αμερική οι καταληψίες έχουν γίνει ο εφιάλτης των ιδιοκτητών σπιτιών

Είναι ο εφιάλτης κάθε ιδιοκτήτη σπιτιού: Αφήστε το ακίνητό σας χωρίς επίβλεψη και προσευχηθείτε να μην επιστρέψτε και βρείτε άλλους εκεί...

Στο Τέξας, μια ιδιοκτήτρια σπιτιού κλειδώθηκε έξω από το σπίτι της από έναν καταληψία που ισχυρίστηκε ότι είχε μίσθωση αφού μετακόμισε στην πολιτεία με την οικογένειά τoυ. Στο Μέριλαντ, μια γυναίκα επέστρεψε από τις διακοπές για να βρει δύο καταληψίες στο κρεβάτι της. Δεν έμεναν μόνο στο σπίτι της αλλά πούλησαν και περίπου 50.000 δολάρια από τα έπιπλά της...

Είναι ένα μοτίβο που παίζεται σε πολλές πόλεις των Ηνωμένων Πολιτειών. Είναι επίσης σύνηθες φαινόμενο στην Ευρώπη. Στην Αμερική όμως τα τελευταία χρόνια αυξάνεται σε συχνόητα και οι ιστορίες που μαθαίνουμε είναι ακραίες.

Το ζήτημα των καταληψιών στις ΗΠΑ είναι ένα σύνθετο ζήτημα που διασταυρώνεται με ευρύτερες κοινωνικές και οικονομικές προκλήσεις. Ενώ ακραίες περιπτώσεις προσελκύουν την προσοχή των μέσων ενημέρωσης όλες τους υπογραμμίζουν την ανάγκη για ολοκληρωμένες λύσεις που εξισορροπούν τα δικαιώματα ιδιοκτησίας με την κοινωνική δικαιοσύνη και την υποστήριξη των ευάλωτων πληθυσμών.

Η κατάληψη μπορεί να συμβεί για διάφορους λόγους. Σε ορισμένες περιπτώσεις, άτομα ή οικογένειες που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες ή έλλειψη στέγης μπορεί να καταφύγουν στην κατάληψη κενών ακινήτων ως μέσο στέγασης. Άλλοι μπορεί να εκμεταλλευτούν νομικές ασάφειες ή κενά για να αποκτήσουν στην κατοχή τους πολύτιμα ακίνητα. Τα κίνητρα πίσω από τις καταλήψεις αντικατοπτρίζουν συχνά ευρύτερα κοινωνικά ζητήματα.

Νομικές ασάφειες και προκλήσεις

Ένα από τα κύρια ζητήματα με τους καταληψίες στις ΗΠΑ είναι η νομική γκρίζα ζώνη στην οποία συχνά λειτουργούν.

Οι νόμοι που διέπουν τις καταλήψεις διαφέρουν σημαντικά από πολιτεία σε πολιτεία, γεγονός που καθιστά δύσκολη την ομοιόμορφη αντιμετώπιση του ζητήματος. Σε ορισμένες πολιτείες, οι καταληψίες μπορούν να αποκτήσουν νόμιμα δικαιώματα σε ένα ακίνητο μέσω δυσμενούς κατοχής, εάν πληρούν ορισμένα κριτήρια, όπως η ανοιχτή κατάληψη του ακινήτου για μια συγκεκριμένη περίοδο και η πληρωμή φόρων ιδιοκτησίας.

Ακραίες ιστορίες

Το «Κόκκινο Σπίτι» στο Πόρτλαντ του Όρεγκον: Το 2020, μια οικογένεια γνωστή ως Kinneys έγινε πρωτοσέλιδο μετά την έξωση από ένα αποκλεισμένο σπίτι που είχαν καταλάβει για μήνες. Παρά τις νομικές προκλήσεις από την οικογένεια και τους τοπικούς υποστηρικτές, ο νέος ιδιοκτήτης του ακινήτου τους έδιωξε επιτυχώς με τη βοήθεια των αρχών επιβολής του νόμου. Η υπόθεση πυροδότησε συζητήσεις σχετικά με τα δικαιώματα ιδιοκτησίας, το gentrification και την οικονομική προσιτότητα της στέγασης στο Πόρτλαντ.

Ο "Hacker" στην Ουάσιγκτον, DC: Το 2019, ένας άνδρας γνωστός ως "Squatting Abe" κέρδισε τη φήμη για το ότι εκμεταλλεύτηκε ένα νομικό κενό, εκμεταλλευόμενος το καθεστώς αποκλεισμού του ακινήτου και καθυστερημένη διαδικασία έξωσης για την κατάληψη της κατοικίας. Η ιστορία του υπογράμμισε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων για να ανακτήσουν τα σπίτια τους από αποφασισμένους καταληψίες.

The "McMansion Squatter" στο Τέξας: Το 2012, μια γυναίκα με το όνομα Sharkeyah Washum κατέλαβε ένα κενό πολυτελές σπίτι στην περιοχή του Χιούστον, ισχυριζόμενη ότι το είχε αγοράσει για 285.000 δολάρια σε μια "προφορική συμφωνία" με τον προηγούμενο ιδιοκτήτη. Η Washum και η οικογένειά της ζούσαν στο σπίτι για πολύ καιρό, παρά τις προσπάθειες του νόμιμου ιδιοκτήτη να διεκδικήσει ξανά το ακίνητο μέσω νομικών διαύλων. Η υπόθεση ήταν παράδειγμα της πολυπλοκότητας και των απογοητεύσεων που συνδέονται με την έξωση αποφασιστικών καταληψιών.

Η αντιμετώπιση των καταλήψεων στην Αμερική απαιτεί συλλογικές προσπάθειες σε τοπικό, πολιτειακό και ομοσπονδιακό επίπεδο για να διασφαλιστεί ότι όλοι έχουν πρόσβαση σε ασφαλή στέγαση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Το άλμα του Μίλτου Τεντόγλου πάνω από τη Φοντάνα ντι Τρέβι στη Ρώμη

Αθλητισμός 03.05.2024
Το promo του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος στίβου

Πώς ήταν η καθημερινή ζωή στον Μεσαίωνα;

Ιστορικά 03.05.2024
Δύσκολη, ανυπόφορη, ατελείωτη

Γιατί η Κίνα έχει 65 εκατομμύρια άδεια σπίτια

Stories 03.05.2024
Ολόκληρες πόλεις που χτίστηκαν αλλά δεν κατοικήθηκαν ποτέ

Οι άνθρωποι μπορούν να έχουν όριο ζωής 150 ετών, αλλά πώς θα τα φτάσουν;

Νέα Εποχή 03.05.2024
Οι άνθρωποι δεν μπορούν να ζήσουν για πάντα, αλλά δεν έχουμε φτάσει καν στο όριο για το πόσο θα αντέξει το σώμα μας

Πώς τρεις Γαλλίδες πριγκίπισσες κατέλυσαν μια ολόκληρη δυναστεία

Πρόσωπα 03.05.2024
Τι επέφερε μια τόσο καταστροφική αλλαγή που αποδυνάμωσε και τελικά κατέστρεψε τη δυναστεία των Καπετιδών; Η απάντηση είναι, τρεις νεαρές γυναίκες.

Πώς περνάς το Πάσχα όταν είσαι vegan;


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Πρόσωπα 03.05.2024
Τι τρως και πώς είναι τα οικογενειακά τραπέζια

Γνωρίστηκαν online και σύντομα έμειναν μαζί: Μια σχέση που κατέληξε σε φόνο

Stories Χτες
Ποτέ δεν ξέρεις ποιος είναι ο σύντροφός σου

Η πόλη που εξαφανίστηκε από προσώπου γης: Όλα χάθηκαν στις φλόγες

Ιστορικά Χτες
Η φωτιά έχτισε ένα συμπαγές, αδιαπέραστο τείχος κατά μήκος της πόλης