E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Η επιστήμη πλέον μπορεί να κλωνοποιήσει τον σκύλο ή τη γάτα σας

Βέβαια, η διαδικασία είναι πανάκριβη

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ Δημοσίευση 24/2/2022 | 00:10

Η επιστήμη πλέον μπορεί να κλωνοποιήσει τον σκύλο ή τη γάτα σας
@jclavena via Twenty20

Η επιστήμη ξέρουμε ότι έχει πραγματοποιήσει άλματα. Πλέον, ιδιοκτήτες σκύλων και γατιών, που μόνο στην ιδέα ότι θα αποχωριστούν την αγαπημένη τους συντροφιά τα χάνουν, στέλνουν το DNA τους σε εταιρείες βιοτεχνολογίας για να τα κλωνοποιήσουν, ώστε να έχουν συντροφιά τους κλώνους τους.

Βέβαια η διαδικασία δεν είναι καθόλου φθηνή. Οι περισσότεροι πελάτες προς το παρόν είναι πάμπλουτοι και διάσημοι, ή έστω κάτοχοι ζώων που έχουν μετατραπεί σε celebrities μέσω των social media αλλά και της τηλεόρασης, που τα εισοδήματα τους εξαρτώνται εξ ολοκλήρου από τις συμφωνίες που φέρνει στο σπίτι το κατοικίδιο τους. Ο θάνατος του ζώου λοιπόν, μπορεί εκτός από συναισθηματικά να τους κοστίσει και οικονομικά. Γι’ αυτό και αναζητούν την κλωνοποίηση ως την καλύτερη λύση.

Η Chai, η 5χρονη γάτα της Kelly Anderson, πέθανε απροσδόκητα το 2017 μετά από ένα χειρουργείο. «Δεν είχα ποτέ μια σχέση με άνθρωπο, όπως είχα μαζί της», λέει η 32χρονη εκπαιδεύτρια σκύλων. «Ήμουν σε άθλια κατάσταση την ημέρα που πέθανε». Αποφάσισε να στείλει λοιπόν το DNA της στην εταιρεία κλωνοποίησης κατοικίδιων «ViaGen Pets» που βρίσκεται στο Τέξας.

Το δείγμα είχε ληφθεί λίγο μετά το θάνατό της. Η διαδικασία δεν ήταν καθόλου φθηνή. Πέρασαν 4 χρόνια και το κόστος έφτασε τα 25 χιλιάδες δολάρια. Η Άντερσον όμως πήρε στην αγκαλιά της μια πανομοιότυπη γενετικά γάτα.

Μέχρι τo θάνατό της, η Anderson είχε καταφέρει να έχει 85 χιλιάδες ακόλουθους στον λογαριασμό της Chai στο Instagram. Τώρα επέστρεψε με τον κλώνο της, τη Belle, που γεννήθηκε το 2021. «Έχασα περίπου 20.000 ακολούθους στο Instagram όταν πέθανε η Chai», εξηγεί η Anderson. «Κάποιοι άνθρωποι μπορεί να αγοράσουν ένα αυτοκίνητο, εγώ αγόρασα έναν κλώνο. Για μένα άξιζε. Νομίζω ότι είναι το πιο σημαντικό κομμάτι της ζωής μου».

Αυτή η τιμή άλλωστε ίσχυε το 2017. Πλέον η ίδια εταιρεία χρεώνει 23 χιλιάδες για γάτες και 50 χιλιάδες για σκύλους. Η ViaGen έγινε γνωστή από μια διάσημη πελάτη το 2018. Η Barbra Streisand το 2018, θέλησε να κλωνοποιήσει τη σκυλίτσα της τη Samantha. Έτσι δημιούργησε δυο ακριβή αντίγραφα: τη Violet και τη Scarlett. «Ένα κλωνοποιημένο ζώο είναι πρακτικά ένας δίδυμος αδελφός του αρχικού κατοικιδίου», λέει η Melain Rodriguez, διευθύντρια εξυπηρέτησης πελατών στην εταιρεία.

H Rodriguez εξηγεί πως για τη διαδικασία απαιτείται η συλλογή ενός μικρού κομματιού δέρματος, το οποίο μπορεί να ληφθεί από το εν λόγω ζώο ακόμα και πέντε ημέρες μετά τον θάνατό του. «Ο ιστός αποστέλλεται στα εργαστήριά μας, όπου αναπτύσσουμε εκατομμύρια κύτταρα από αυτό το δείγμα δέρματος».

Ύστερα οι βιοτεχνολόγοι παίρνουν ένα ωάριο από ζώο – δωρητή και δημιουργούν μια βιολογική βάση για ένα έμβρυο που ξεκινά την ανάπτυξή του. Τα έμβρυα αργότερα τοποθετιούνται σε ένα παρένθετο ζώο, το οποίο τα κυοφορεί, τα γεννάει και τα φροντίζει τον πρώτο καιρό της ζωής τους.

Οι παρένθετες αυτές μητέρες, γεννούν αναλόγως είτε μια είτε δυο φορές και μετά δίνονται για υιοθεσία. Τις περισσότερες φορές γεννούν ένα ή δυο σκυλιά ή γατιά, αν και υπάρχουν κάποιες φορές που προκύπτουν περισσότεροι κλώνοι από ένα και μόνο δείγμα.

Όπως για παράδειγμα στον κλώνο που είχε παραγγείλει η φωτογράφος και influencer Courtney Udvar-Hazy, η οποία πήρε δείγμα από τον σκύλο της τον Willow, όταν πέθανε το 2018. Από τη διαδικασία ήρθε στη ζωή ο Phoenix που έγινε ο νέος της αγαπημένος σκύλος, αλλά και ακόμα πέντε πανομοιότυπα κουτάβια. Πάντως, η εταιρεία διαβεβαιώνει πως δεν κάνει ευθανασία σε κανένα ζώο, πάρα μόνο αν έχει δυνητικά θανατηφόρα προβλήματα υγείας.

Άλλο ένα παράδειγμα είναι εκείνο της Tiknkerbelle. Η δασκάλα χορού για παιδιά Sam Carell, υιοθέτησε το 2012, το 2,5 κιλών Μαλτιζ, το οποίο έχει Facebook, Instagram, TikTok και πάνω από 800 χιλιάδες ακόλουθους. Την υιοθέτησε από ένα καταφύγιο και λίγο αργότερα άρχισε η καριέρα της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ήδη από το 2013, είχε κλείσει συνεργασία με τον οίκο Ralph Lauren και έκανε πασαρέλα στην Fashion Week.

Σε αυτή την περίπτωση, η ViaGen πλησίασε η ίδια την Carrell και της ζήτησε συνεργασία. Η τελευταία ανακοίνωσε το 2018 σε μισό εκατομμύριο ανθρώπους, ότι έχει ήδη φυλάξει το DNA της διάσημης σκυλίτσας της. Η Tinkerbelle είναι πλέον 10 ετών.

Πάντως, η Humane Society δεν συστήνει την κλωνοποίηση ζώων. Μας υπενθυμίζει ότι υπάρχουν αναρίθμητα ζώα συντροφιάς που γεννήθηκαν στους δρόμους και ψάχνουν σπίτι. «Το να χάσετε ένα κατοικίδιο, αν και τραγικό, μπορεί να αποδειχθεί ευκαιρία για να γνωρίσετε ένα νέο ζώο, με τα δικά του χαρακτηριστικά και προσωπικότητα», καταλήγει η CEO Kitty Block.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αυτή είναι η γυμναστική που κάνει η JLO

Body+Mind 26.04.2024
Ξεκίνα σήμερα!

Οι πιο προστατευτικές ράτσες σκύλων

Pets 26.04.2024
Κάνουν τα πάντα για το αφεντικό τους

Ta vegan εστιατόρια στην Αθήνα που αξίζει να δοκιμάσεις

Eat + Drink 26.04.2024
Όλα είναι πεντανόστιμα!

3 fashion trends που θα δεις πολύ στους δρόμους τώρα

Style 26.04.2024
Δοκίμασέ τα κι εσύ και θα δεις πως θα γίνουν αγαπημένα σου

8+1 ιδέες για καλό Πάσχα στη Θεσσαλονίκη

Πάσχα 26.04.2024
Ξεχωριστές εμπειρίες, βόλτες και ξεναγήσεις

Πώς να ξεφορτωθείς τα πράγματα που δε θες και να ανανεώσεις το χώρο σου

Σπίτι Χτες
Το decluttering έχει να κάνει με τη δημιουργία ενός αρμονικού και εμπνευσμένου περιβάλλοντος που υποστηρίζει την ευεξία σας.

5 fashion trends που θα δούμε παντού τώρα που ο ήλιος επέστρεψε για τα καλά

Style Χτες
Κάποια ίσως σε τρομάξουν, αλλά θα τα αγαπήσεις!

Οι τροφές που προκαλούν εξάψεις

Body+Mind Χτες
Οι τροφές που πρέπει να αποφεύγεις σε ειδικές περιπτώσεις

Ταβερνάκια με νόστιμους μεζέδες στα Δυτικά

Food Χτες
Όμορφα στέκια για να απολαύσεις νοστιμιές σε φιλικό περιβάλλον

Spring Nail Trends: Τι παίζει στα nail salons αυτή την εποχή

Style Προχτές
Πάρε ιδέες για το επόμενο μανικιούρ σου

Η ελληνική πόλη ‑ φάντασμα στην Ιταλία που προκαλεί δέος από τότε που έχει ερημώσει

Ταξίδια Προχτές
Μπορείς να την επισκεφτείς, αλλά όχι να μείνεις