E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ο άνδρας που πούλησε το 10% της Apple για 800 δολάρια

Και δεν έχει μετανιώσει

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ Δημοσίευση 15/12/2021 | 00:15

Ο άνδρας που πούλησε το 10% της Apple για 800 δολάρια
@cbc.ca

Πριν από κάποιες ώρες, η Apple έγινα η πρώτη εταιρεία στον κόσμο που έφτασε σε αξία τα 3 τρισεκατομμύρια δολάρια. Ποσό όχι απλά τεράστιο αλλά και από πολλούς αδύνατο να πιαστεί. Η Apple έχει καταφέρει να κάνει ένα μοναδικό marketing στα προϊόντα της και μέσα σε λιγότερο από μισό αιώνα να φτάσει εκεί που είναι σήμερα.

Φανταστείτε να είχατε σήμερα το 10% των μετοχών της; Αυτό θα σήμαινε πως θα είχαν αξία 300 δισεκατομμύρια. Το λες και εξωπραγματικό. Ένας άνδρας όμως μάλλον χτυπάει ακόμα το κεφάλι του. Γιατί κάποια στιγμή το είχε το 10% και το αντάλλαξε με πολύ λίγα λεφτά. Πρόκειται για τον 87χρονο σήμερα και σχετικά άγνωστο τρίτο συνιδρυτή της εταιρείας. Τον Ronald Wayne.

To 1976 o Steve Jobs ήταν 21 ετών και ο συνονόματος Wozniak 25. Ο Ronald Wayne τότε έγινε μέλος της εταιρείας ώστε στα 42 του να εποπτεύει τις κινήσεις των «μικρών» αλλά και να ασχοληθεί με την μηχανολογία. Σε αντάλλαγμα πήρε το 10% της τότε εταιρείας.

Τον Απρίλιο εκείνου το έτους έκατσε στην γραφομηχανή του και έγραψε σε χαρτί τις αρμοδιότητες του καθένα. Σχεδίασε και το πρώτο λογότυπο της Apple, το οποίο χρησιμοποιήθηκε για περίπου έναν χρόνο, πριν αντικατασταθεί με το γνωστό σε όλους μας σημερινό λογότυπο.

Ωστόσο, φοβήθηκε πως όλα τα χρέη που μπορεί να προέκυπταν θα βάρυναν τον ίδιο προσωπικά. Ο Jobs είχε πάρει ήδη δάνειο 15 χιλιάδων δολαρίων για να αγοράσει προμήθειες ώστε να εκπληρώσει το πρώτο συμβόλαιο της Apple με την The Byte Shop, ένα μαγαζί του Σαν Φρανσίσκο που είχε παραγγείλει 100 υπολογιστές. Αλλά η Byte Shop ήταν γνωστή για τα φέσια και της καθυστερήσεις και ο Wayne φοβόταν ότι η Apple δεν θα έβγαζε τα λεφτά του δανείου.

Οι Jobs και Wozniak ήταν νέοι και απένταροι, ενώ ο ίδιος είχε περιουσία, με κυριότερο ένα σπίτι και φοβόταν ότι θα το χάσει αν η συμφωνία χαλούσε. 12 ημέρες μετά την αρχική τους συμφωνία, ο Wayne έβγαλε το όνομα του από τα κατάστιχα και πήρε 800 δολάρια ως αντάλλαγμα για το ποσοστό των μετοχών του. Εξαιρετική κίνηση…

Μπορούσε να γίνει ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου. Αλλά δεν πήρε το ρίσκο όταν έπρεπε. Και μάλιστα έχει δηλώσει ότι δεν έχει μετανιώσει για αυτή του την απόφαση όπως δήλωσε στο Business Insider. «Θα κατέληγα στο τμήμα του αρχείου να ανακατέβω χαρτιά για τα επόμενα 20 χρόνια».

Αισθανόταν ότι δεν ταίριαζε, ότι βρισκόταν «στη σκιά πνευματικών γιγάντων», όπως είπε στο Cult of Mac. «Ήμουν 40 και ήταν στα 20 και κάτι. Ήταν ανεμοστρόβιλοι, ήταν σαν να είχα πιάσει μια τίγρη από την ουρά. Αν είχα μείνει θα ήμουν ο πλουσιότερος άνθρωπος στο νεκροταφείο».

Μετάνιωσε βέβαια κάτι. Είχε κρατήσει το αρχικό του συμβόλαιο με την Apple το 1976. Και την δεκαετία του ’90, το πούλησε για 500 δολάρια. «Είχα αυτό το συμβόλαιο με την Apple και καθόταν μέσα στη σκόνη και σκέφτηκα ‘Γιατί το κρατάω;’». Σύμφνα με το «The Filthy Rich Guide», το 2011 αυτό το συμβόλαιο θα κόστιζε 1,59 εκατομμύρια δολάρια. Γι’ αυτό ο Wayne θα μχει ενημην ιστορία ως ο άνθρωπος που αντάλλαξε εκατομμύρια ή δισεκατομμύρια με 1.300 δολάρια.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τα εντυπωσιακά αγάλματα που ... εμφανίζονται μόνο δυο ώρες την ημέρα!

Νέα Εποχή 21.11.2025
Η εντυπωσιακή εγκατάσταση που εμφανίζεται μόνο όσο η παλίρροια το επιτρέπει – και μας δείχνει το μέλλον που χτίζουμε.

Η γενιά που δεν λέει να αφήσει το τιμόνι: Γιατί οι Boomers εμποδίζουν την αλλαγή

Νέα Εποχή 21.11.2025
Boomers vs Millennials: Η μεγάλη σύγκρουση για εξουσία, σπίτια και δουλειές

Γιατί οι νέοι στην Ελλάδα δεν σκέφτονται να κάνουν οικογένεια;

Μπες στο Πλάνο 21.11.2025
Τι ζητούν για να μείνουν στην χώρα

Ο Έλληνας που εφηύρε το παγωτό μηχανής

Ιστορικά 21.11.2025
Η συγκλονιστική ιστορία του Θανάση Καρβέλα

Γιατί ο χρυσός είναι πιο ακριβός από ποτέ

Stories 21.11.2025
Τι συμβαίνει στην Αφρική όσο οι επενδυτές πλουτίζουν

Ένα χωριό‑φάντασμα στη Γαλλία παραμένει ανέγγιχτο από το 1944 και ο λόγος «παγώνει το αίμα»

Ιστορικά Χτες
Το μυστήριο του Oradour-sur-Glane που συγκλονίζει ακόμα

Explainer: Γιατί ξέσπασε διπλωματικός… πόλεμος για μια καρμπονάρα στο Ευρωκοινοβούλιο;

Stories Χτες
Οργή Ιταλών για ψεύτικη καρμπονάρα στις Βρυξέλλες

Πόλεμος καφετεριών: Το καφέ των 2,5 ευρώ που έχει τρελάνει το Βερολίνο

Stories Χτες
Το φαινόμενο που προκαλεί χάος στη Γερμανία

NASA: Γιατί η Σελήνη… συρρικνώνεται

Stories Χτες
Σεισμοί, ρήγματα και μια απρόσμενη συρρίκνωση

Κρίση στα κρυπτονομίσματα; Γιατί χάθηκαν 1 τρισ. δολάρια μέσα σε 1,5 μήνα

Stories Χτες
Η τεχνητή νοημοσύνη και η πολιτική της Fed