E-Daily

Η αποψίλωση του Αμαζονίου αυξάνεται: Τι προσπαθεί να αποδείξει ο Bolsonaro;

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, περίπου 13.235 τετραγωνικά χιλιόμετρα χάθηκαν κατά την περίοδο 2020-21, το υψηλότερο ποσό από το 2006

Γράφει η ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ ΚΑΚΛΑΤΖΗ

22/11/2021 | 01:02

Joanne Francis / Unsplash

Η αποψίλωση των δασών στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου της Βραζιλίας έχει φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 15 ετών, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

Μια έκθεση της υπηρεσίας διαστημικών ερευνών της Βραζιλίας (Inpe) διαπίστωσε ότι η αποψίλωση των δασών αυξήθηκε κατά 22% σε ένα χρόνο. Η Βραζιλία ήταν μεταξύ των κρατών που, κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής για το κλίμα COP26, υποσχέθηκαν να τερματίσουν και να αναστρέψουν την αποψίλωση των δασών έως το 2030.

Ο Αμαζόνιος φιλοξενεί περίπου τρία εκατομμύρια είδη φυτών και ζώων και ένα εκατομμύριο αυτόχθονες πληθυσμούς. Είναι λοιπόν, μια ζωτικής σημασίας αποθήκη άνθρακα, που βοηθά στην επιβράδυνση του ρυθμού υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, περίπου 13.235 τετραγωνικά χιλιόμετρα χάθηκαν κατά την περίοδο 2020-21, το υψηλότερο ποσό από το 2006.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος της Βραζιλίας, Joaquim Leite δήλωσε ότι τα δεδομένα αντιπροσωπεύουν μια «πρόκληση» και πρόσθεσε ότι «πρέπει να είμαστε πιο δυναμικοί σε σχέση με αυτά τα εγκλήματα».

Υποστήριξε δε, ότι τα στοιχεία «δεν αντικατοπτρίζουν ακριβώς την κατάσταση των τελευταίων μηνών».

Η προεδρία του Jair Bolsonaro

Η αποψίλωση των δασών του Αμαζονίου έχει αυξηθεί επί προέδρου Jair Bolsonaro. Ο οποίος έχει ενθαρρύνει τη γεωργία και τις εξορυκτικές δραστηριότητες στο τροπικό δάσος.

Ο Βραζιλιάνος πρόεδρος έχει συγκρουστεί και με την Inpe στο παρελθόν για την αποψίλωση των δασών της, κατηγορώντας την υπηρεσία το 2019 ότι σπίλωσε τη φήμη της Βραζιλίας.

Συμφωνία για τη διάσωση των δασών

Αλλά στη διάσκεψη για το κλίμα του Νοεμβρίου στη Γλασκώβη, η Βραζιλία ήταν μεταξύ των πολλών κρατών που υπέγραψαν μια σημαντική συμφωνία για τον τερματισμό και την αντιστροφή των μέχρι πρότινος πρακτικών.

Η δέσμευση περιλάμβανε σχεδόν 19,2 δισεκατομμύρια δολάρια από δημόσιους και ιδιωτικούς πόρους. Κάποια από αυτά θα διατίθονταν στις αναπτυσσόμενες χώρες για την αποκατάσταση της κατεστραμμένης γης, την αντιμετώπιση των πυρκαγιών και την υποστήριξη των αυτόχθονων κοινοτήτων.

Μόλις αυτή την εβδομάδα, ο Jair Bolsonaro, σε περιοδεία στο Ντουμπάι, είπε στους επενδυτές ότι οι επιθέσεις κατά της Βραζιλίας για την αποψίλωση των δασών ήταν «άδικες».

«Θέλουμε οι άνθρωποι να γνωρίσουν την πραγματική Βραζιλία», ανέφερε, προσθέτοντας ότι το 90% του δάσους εξακολουθεί να διατηρείται.

Αυτά τα τελευταία στοιχεία αποκαλύπτουν την πραγματική Βραζιλία - μια χώρα της οποίας η κυβέρνηση μιλά για τις ευκαιρίες ανάπτυξης του Αμαζονίου και ταυτόχρονα, υποτιμά τις περιβαλλοντικές ανησυχίες.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ο Γερουσιαστής των ΗΠΑ που θέλει να επαναφέρει την μονομαχία με πιστόλια

Stories 26.04.2024
Μαι μεσαιωνική πρακτική που ίσως θα επιστρέψει;

Ο διάσημος φωτογράφος που βίαζε και σκότωνε μοντέλα στα 70s

Stories 26.04.2024
«Μάγευε» τα θύματά του για να τα αποπλανήσει

Ποια είναι η Caitlin Clark που αλλάζει το μέλλον του μπάσκετ για τις γυναίκες

Πρόσωπα Χτες
Αναμόρφωσε πλήρως το κολεγιακό μπασκετικό τοπίο

Το γκράφιτι που άλλαξε τον κόσμο

Νέα Εποχή Χτες
Μερικά από τα πιο διάσημα έργα street art που λάτρεψε ο κόσμος

5 πολιτικοί που δολοφονήθηκαν τον 21ο αιώνα

Πρόσωπα Χτες
Για διάφορους λόγους

Αντρας που έφυγε από την Αγγλία το 2008, εγκλωβίστηκε στην Αιθιοπία για 16 χρόνια

Stories Προχτές
Εχασε το ταξιδιωτικό του έγγραφο για τους πρόσφυγες και δεν μπορούσε να επιστρέψει στην οικογένειά του

Η συγγραφέας που υπερασπίζεται τους άντρες και κάνει πάταγο στη Βρετανία

Stories Προχτές
Είναι κι αυτοί θύματα της πατριαρχίας

Αυτό το νησί έχει την καλύτερη παραλία στον κόσμο

Περιβάλλον Προχτές
Σύμφωνα με τους Travel Experts, αξίζει να το επισκεφτείς!

Εορτολόγιο: Πότε πέφτει του Αγίου Γεωργίου

Ιστορικά 23.04.2024
Το αιώνιο ερώτημα...