E-Daily

Η Black Friday από το 1869 έως σήμερα: Από μια χρηματιστηριακή φούσκα στις υπερπροσφορές

Από πού ξεκίνησε και πώς ονομάζεται σε άλλες χώρες

Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 26/11/2021 | 00:31

Αν αναρωτιέστε για την προέλευση της Black Friday, σίγουρα σκέφτεστε ταυτόχρονα και τις εκπτώσεις που περιμένουν στα ράφια, φυσικά και ηλεκτρονικά.

Η Black Friday 2021 είναι προ των πυλών και υπάρχουν πολλοί λόγοι για να ενθουσιαστείτε με αυτό. Με πολλές προσφορές υπάρχει μια πραγματική ευκαιρία να να αποκτήσετε επιτέλους κάτι που ίσως δεν μπορούσατε στην αρχική του τιμή!Πραγματοποιείται μόνο μία φορά το χρόνο και είναι γνωστό ότι μας προσφέρει μερικές ακαταμάχητες ευκαιρίες.

Πολλοί θα εκπλαγούν όταν μάθουν ότι αυτό δεν συνέβαινε πάντα. Από τα αδέρφια στη Wall Street που έχασαν τα πάντα, μέχρι την αστυνομία στη Φιλαδέλφεια και τα καταστήματα που γνωρίζουμε και αγαπάμε σήμερα, από εδώ προέρχεται στην πραγματικότητα η φράση «Black Friday».

Πιθανότατα έχετε δει τις σκηνές από την Αμερική κατά τη διάρκεια της Black Friday. Ξέρετε εκείνες τις αδιανόητες στιγμές όπου οι πελάτες πιέζουν με μανία τις πόρτες για να τις ανοίξουν, και ορμούν στους διαδρόμους για να αρπάξουν μια τηλεόραση. Αλλά δεν είναι μόνο οι ΗΠΑ που αγαπούν το παζάρι. Πλέον αυτή τη μέρα τη γιορτάζουμε σε όλο τον κόσμο.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ7+1 πράγματα που δεν ξέρατε για την Black Friday 26/11/2021

Αλλά, αν και η ιδέα μπορεί να είναι η ίδια, αυτό που αποκαλούν «Black Friday» είναι πολύ διαφορετικό. Στο Μεξικό, λέγεται "El Buen Fin" (που μεταφράζεται ως "το καλό τέλος) και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ονομάζεται "Λευκή Παρασκευή". Η Κίνα προσφέρει επίσης προσφορές για μια ξεχωριστή ημέρα του χρόνου - την Ημέρα των Singles στις 11 Νοεμβρίου.

Ποια είναι η προέλευση της Black Friday;

Το 1869, δύο χρηματιστές στη Wall Street, οι Jim Fisk και Jay Gould, αγόρασαν μια τεράστια ποσότητα χρυσού με την ελπίδα ότι η αξία του θα εκτοξευθεί δραματικά. Τότε σχεδίαζαν να το πουλήσουν για ένα τεράστιο κέρδος, αλλά πριν προλάβουν, η αγορά χρυσού κατέρρευσε στις ΗΠΑ και οι άνδρες τα έχασαν όλα. Το μοιραίο γεγονός ονομαζόταν «Μαύρη Παρασκευή» καθώς τότε, οι καταστροφικές μέρες ονομάζονταν «μαύρες».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗΠρόλαβε σήμερα ως ‑ 60% και Χ6 μίλια σε όλες τις πτήσεις της Aegean! 26/11/2021

Όμως, τη δεκαετία του 1950 χρησιμοποιήθηκε η φράση σε σχέση με τα ψώνια. Εδώ λοιπόν ξεκίνησε πραγματικά η προέλευση της Black Friday. Η Μαύρη Παρασκευή, έρχεται τις ημέρες που ακολουθούν την αμερικανική αργία της Ημέρας των Ευχαριστιών.

Στη Φιλαδέλφεια, τεράστια πλήθη από αγοραστές και τουρίστες έρχονταν στην πόλη αυτήν την ημέρα για τον ποδοσφαιρικό αγώνα Στρατού-Ναυτικού. Τα πλήθη θα δημιουργούσαν το απόλυτο χάος και εξαιτίας αυτού, όλοι οι αστυνομικοί έπρεπε να δουλέψουν πολλές ώρες εκείνη την ημέρα για να συγκρατήσουν το πλήθος. Χρησιμοποίησαν τη φράση «Μαύρη Παρασκευή» για να αναφερθούν σε αυτή τη δύσκολη μέρα.

Δεδομένου όμως πως έκανε κακό στο μάρκετινγκ της πόλης (όχι και τόσο καλή διαφήμιση!) , κάποιοι προσπάθησαν να το αλλάξουν σε «Μεγάλη Παρασκευή» και να το λανσάρουν ως ονομασία. Όχι και τόσο πιασάρικο, πρέπει να παραδεχτούμε.

Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1980, σε όλη την Αμερική, η «Μαύρη Παρασκευή» χρησιμοποιήθηκε συνήθως για να αναφερθεί στις εκπτώσεις (και τις μάζες των ανθρώπων που πήγαν σε αυτές) που πραγματοποούνταν γύρω στις 27 Νοεμβρίου μετά τις Ημέρες των Ευχαριστιών.

Αυτό συμβαίνει επίσης επειδή αναφέρεται σε λιανοπωλητές, οι οποίοι ωφελήθηκαν πολύ κατά τη διάρκεια αυτού του Σαββατοκύριακου, έχοντας κέρδη με 'μαύρα λεφτά' - η οποία έκφραση πάλι, προέρχεται από το πώς οι λογιστές χρησιμοποιούσαν το μαύρο μελάνι για να δηλώσουν τα κέρδη στα βιβλία τους, σε αντίθεση με το κόκκινο μελάνι που χρησιμοποιήθηκε για την καταγραφή ζημιών.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Το παγκόσμιο απόθεμα εμβολίου κατά της χολέρας έχει εξαφανιστεί ενώ τα κρούσματα εξαπλώνονται

Τεχνολογία 16.04.2024
Η ανάγκη για εμβόλια και οι περιορισμένοι πόροι

Ο μαραθώνιος που ξεμπρόστιασε το νικητή του αγώνα

ΝΕΑ 16.04.2024
Αυτός είναι αναμφίβολα ο πιο ντροπιαστικός τίτλος στην καριέρα του νικητή

Tι συμβαίνει στη Δυτική Όχθη; Η κόλαση του πολέμου συνεχίζεται πέρα από τη Γάζα

ΝΕΑ 16.04.2024
Ο πόλεμος στη Γάζα έχει μεταμορφώσει και την κατεχόμενη Δυτική Οχθη σε τόπο μάχης

Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει σοβαρά τη γονιμότητα

Περιβάλλον Χτες
Τα ανησυχητικά συμπεράσματα μελετών που παρουσίασαν επιστήμονες στο 9ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

Τι έχει πει ο Νοστράδαμος για το Ισραήλ, το Ιράν και τον Γ` Παγκόσμιο Πόλεμο

Ιστορικά Χτες
Μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην Μέση Ανατολή όπως ήταν φυσικό ήρθε και η πρόβλεψη του Νοστράδαμου

Ξεκινάει η ιστορική ποινική δίκη Τραμπ: Τι θα γίνει αν καταδικαστεί

Άνθρωποι Χτες
Αυστηρά μέτρα ασφαλείας στο δικαστήριο του Μανχάταν

Γιατί η Μαρία Μαγδαληνή είναι ένα παρεξηγημένο ιστορικό πρόσωπο

Ιστορικά Χτες
Τα γραπτά και ο πάπας Γρηγόριος Α`

Ο πατέρας της χρονιάς: Πλαστογράφησε τον θάνατό του για να μην πληρώσει διατροφή στη γυναίκα του

ΝΕΑ Χτες
Είχε πρόσβαση στο σύστημα μητρώου θανάτων χρησιμοποιώντας στοιχεία σύνδεσης που είχε κλέψει από έναν γιατρό.

Ο κρατούμενος που άντεξε χωρίς νερό και φαγητό για 18 ημέρες

ΝΕΑ Προχτές
Το ξέχασαν στο κελί γιατί νόμιζαν ότι είχε αποφυλακιστεί

Ο αμυντικός που δεν έκανε κανένα φάουλ για 14 μήνες

Αφιέρωμα Προχτές
Το λες και απίθανο κατόρθωμα