E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Η πρώτη πόλη στον κόσμο που έκανε υποχρεωτικές τις «πράσινες» ταράτσες

Ποια είναι τα δεκάδες οφέλη τους

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ Δημοσίευση 8/8/2021 | 00:22

Η πρώτη πόλη στον κόσμο που έκανε υποχρεωτικές τις «πράσινες» ταράτσες
@instagram.com/baselswitzerland/

Μια πόλη της Ελβετίας έγινε η πρώτη πόλη στον κόσμο που έκανε τις «πράσινες» ταράτσες νομικό προαπαιτούμενο στα καινούργια κτίρια.

Καθώς η διαβίωση στο εσωτερικό της πόλης εδραιώνεται σε μεγάλο μέρος της κοινωνικής και εργασιακής μας ζωής, πολλοί από εμάς χάνουμε την πρόσβαση σε χώρους πρασίνου.

Στοιχεία ερευνών δείχνουν ότι οι πιο πράσινες πόλεις είναι και πιο υγιείς, οπότε είναι ζωτικής σημασίας οι σχεδιαστές πόλεων να βρουν χώρο για τη βιοποικιλότητα.

Με αυτό στο μυαλό της, η πόλη της Βασιλείας, μια από τις μεγαλύτερες της χώρας, σκέφτηκε έναν έξυπνο τρόπο να προσθέσει πράσινο στις αστικές περιοχές της. Η πολεοδομική εταιρεία σκέφτηκε ότι οι στέγες είναι άδειες, κι έτσι πήρε την απόφαση να κάνει τις «πράσινες» στέγες υποχρεωτικές. Εκτός από αισθητικούς και περιβαλλοντικούς λόγους, οι «πράσινες» ταράτσες θα εξυπηρετήσουν και την θερμοκρασία, αφού τους καλοκαιρινούς μήνες το κτίριο θα κρυώνει πιο γρήγορα.

Στο πλαίσιο της ενίσχυσης της βιοποικιλότητας, η Βασιλεία έκανε συστάσεις από το 2006 σε νέα και ανακαινισμένα κτίρια να προσθέτουν πράσινο στις ταράτσες τους. Τώρα, αυτό έγινε υποχρεωτικό και πλέον έχουν κατασκευαστεί πάνω από 1 εκατομμύριο τετραγωνικά μέτρα πράσινων οροφών, κάνοντας την Βασιλεία την κορυφαία πόλη στο να «πρασινίζει» τις αστικές της γωνιές.

Ο δρ. Stephan Brenneisen, ερευνητής στο Ινστιτούτο Περιβάλλοντος και Φυσικών πόρων της Ζυρίχης, συμβουλεύει εδώ και αρχικά χρόνια τους κατασκευαστές να πλησιάσουν την «πράσινη» καινοτομία. Με στόχο την επίλυση ζητημάτων σπατάλης ενέργειας και της αύξησης της θερμοκρασίας λόγω της κλιματικής αλλαγής, ο Brenneisen ήθελε να χρησιμοποιήσει ξεχασμένους χώρους στην πόλη για να δημιουργήσει βιώσιμες λύσεις.

«Εδώ στη Βασιλεία, παρατηρήσαμε ότι οι (επίπεδες στέγες) δεν χρησιμοποιούνται αρκετά και (θα μπορούσαν) να είναι πολύτιμοι φυσικοί χώροι. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ξεκινήσαμε, μαζί με τους συναδέλφους μας από το τμήμα κτιρίων, και συγκεκριμένα, την τότε διευθύντρια Barbara Schneider, να ενσωματώνουμε αυτούς τους τομείς στο νέο νόμο και να καθορίσουμε κατευθυντήριες γραμμές ώστε να υλοποιήσουμε αυτά τα έργα στη Βασιλεία», δήλωσε.

Με την ενσωμάτωση του χώρου με πράσινο στον νόμο των κατασκευών, ο Brenneisen μαζί με την ομάδα του εξασφάλισε μια αιώνια αλλαγή στην αρχιτεκτονική της Βασιλείας.

Οι χώροι πρασίνου στο εσωτερικό μιας πόλης έχουν δεκάδες οφέλη, για την σωματική και την ψυχική υγεία. Σύμφωνα με φετινή έρευνα του Πανεπιστημίου του East Anglia, η πρόσβαση σε χώρους πρασίνου μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου B, καρδιαγγειακών παθήσεων, πρόωρου θανάτου, πρόωρου τοκετού, στρες και υπέρτασης. Πολλές από τα παραπάνω μπορούν να βρεθούν στην πρώτη δεκάδα των αιτιών θανάτου του ΠΟΥ.

Επίσης, οι χώροι πράσινου παρέχουν μεγάλα οφέλη κατά της ρύπανσης. Η χρήση πρασίνου μειώνει την υγρασία των κτιρίων, κάτι που θα έπαιζε σημαντικό ρόλο στα πρόσφατα ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών στον Καναδά, όπου εκατοντάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Δημιουργώντας ρυθμιστές υγρασίας, με τη μορφή αστικού πρασίνου, μπορούμε να βοηθήσουμε να διατηρηθούν οι θερμοκρασίες χαμηλές, και τελικά, να σώσουμε ζωές μακροπρόθεσμα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η ποιήτρια που σόκαρε την Ιαπωνία: Η γυναίκα που τόλμησε να μιλήσει για τον έρωτα όταν όλες έπρεπε να σιωπούν

E-Daily 3.Left 15.06.2026
Την αποκάλεσαν ανήθικη, την κατηγόρησαν ότι «διαφθείρει τα ήθη», όμως η Yosano Akiko άλλαξε για πάντα τον τρόπο που οι γυναίκες μιλούν για τον εαυτό τους, τον έρωτα και την ελευθερία.

Εφημερίδες «βάφτηκαν» με αίμα για να μιλήσουν για τη φτώχεια της περιόδου στη Νότια Αφρική

E-Daily 3.Left 15.06.2026
Η καμπάνια που σόκαρε τους αναγνώστες και έφερε στο προσκήνιο τη φτώχεια της περιόδου

Το ελληνικό χωριό όπου ο χρόνος σταμάτησε για πάντα στις 2:34 το μεσημέρι

E-Daily 1.Hero 15.06.2026
Ένα παγωμένο ρολόι, μια από τις μεγαλύτερες ναζιστικές θηριωδίες στην Ελλάδα και μια ιστορία που δεν πρέπει να ξεχαστεί ποτέ

Γιατί τα σχολεία στην Ελλάδα κλείνουν σχεδόν τρεις μήνες και τι συμβαίνει στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες

E-Daily 3.Left 15.06.2026
Τρεις ολόκληροι μήνες μακριά από τα θρανία: οι ιστορικοί, κλιματολογικοί και πολιτισμικοί λόγοι που διαμόρφωσαν μια από τις μεγαλύτερες σχολικές διακοπές στην ήπειρο.

Το σπίτι με την ζωγραφισμένη πισίνα που έγινε θρύλος – Αντίο στον David Hockney

E-Daily 1.Hero 15.06.2026
Ο ζωγράφος των πισινών και της Καλιφόρνιας δεν είναι πια εδώ

Ζητήσαμε από έναν άνθρωπο του Pride να απαντήσει στα σχόλια των haters

E-Daily 3.Left Χτες
Οι πιο viral απορίες και κακόβουλα σχόλια για το Pride βρήκαν επιτέλους απαντήσεις

Η γυναίκα που έκανε τα comics να στάζουν φεμινισμό και βιτριόλι

E-Daily 3.Left Χτες
Η Nicole Hollander ήταν από τις πιο αιχμηρές και πολιτικοποιημένες cartoonists της Αμερικής

Μπούργκα και μπάλα: Οι Αφγανές που μετατρέπουν τον πόνο τους σε διαμαρτυρία

E-Daily 3.Left Χτες
«Μας πήραν τα σπορ, όχι το πάθος»: Η συγκλονιστική ιστορία της Νούρα

Explainer: Γιατί οι πλούσιοι Κινέζοι παρατάνε τις ευρωπαϊκές πολυτέλειες

E-Daily 3.Left Χτες
Τι συμβαίνει στην κινεζική αγορά πολυτελείας;

Η μπυραρία ‑ χρηματιστήριο: Δες πώς λειτουργεί το πιο τρελό μπαρ της Κίνας!

E-Daily 3.Left Χτες
Η Qingdao Beer Exchange αποτελεί ένα πρωτότυπο concept μπυραρίας