E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Η διάσημη διαμαρτυρία του John Lennon και της Yoko Ono στο κρεβάτι

Το πασίγνωστο τραγούδι που προέκυψε

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ Δημοσίευση 26/5/2021 | 00:08

Η διάσημη διαμαρτυρία του John Lennon και της Yoko Ono στο κρεβάτι
@wikipedia.org

Η δεκαετία του 1960 ήταν μια δεκαετία διαρκούς αμφισβήτησης. Το παλιό έπρεπε να αντικατασταθεί από κάτι νέο. Η μουσική, η σeξουαλική και η ανθρωπιστική επανάσταση είχε εδραιωθεί και είχε πολλά πρόσωπα. Ένα από αυτά ήταν το αντιπολεμικό.

Εκείνη την εποχή ο πόλεμος που μαινόταν ήταν εκείνος του Βιετνάμ. Οι αντιπολεμικές διαδηλώσεις ήταν συχνές. Το ίδιο και οι καλλιτεχνικές εκφράσεις διαμαρτυρίας. Ίσως η πιο διάσημη από αυτές να ήταν το «Bed-In», η διαμαρτυρία στο κρεβάτι που έκαναν οι John Lennon και Yoko Ono.

Η πρώτη τέτοια διαμαρτυρία που έκαναν ήταν στο Hilton του Άμστερνταμ από τις 25 μέχρι και τις 31 Μαρτίου του 1969. Μόλις πέντε ημέρες νωρίτερα, το ζευγάρι είχε παντρευτεί. Κι έτσι στον μήνα του μέλιτος αποφάσισε να κάτσει στο κρεβάτι να φωνάξει τους δημοσιογράφους και εκμεταλλευόμενο την δημοσιότητα από τον γάμο, να περάσει σε όλον τον κόσμο το αίτημα για κατάπαυση του πυρός στην ασιατική χώρα.

Οι εκπρόσωποι του τύπου επισκέπτονταν το δωμάτιο από τις 9 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ. Οι δημοσιογράφοι έφταναν κατά δεκάδες, γιατί μάλλον πίστεψαν ότι θα πετύχουν το ζεύγος σε τρυφερές στιγμές, ειδικά μετά την πρόσφατη γuμνή τους φωτογράφιση σε γνωστό περιοδικό. Αλλά κάτι τέτοιο δεν έγινε ποτέ.

Λίγοι δημοσιογράφοι χάρηκαν από την όλο νόημα πράξη τους. Οι περισσότεροι απογοητεύτηκαν, όταν είδαν τον John και την Yoko καθισμένους στο κρεβάτι να συζητούν για ειρήνη και δικαιοσύνη στον κόσμο. Το πρώτο bed-In τελείωσε μετά από 6 ημέρες και λίγο αργότερα μετατράπηκε σε τραγούδι, που είχε τον τίτλο «Ballad of John and Yoko».

Η πράξη τους συγκέντρωσε τεράστια δημοσιότητα και έτσι αποφάσισαν να την επαναλάβουν τον Μάιο στην Νέα Υόρκη. Οι ΗΠΑ όμως απαγόρευσαν την είσοδο στον Lennon λόγω της καταδίκης του για κατοχή μαριχουάνας τον περασμένο χρόνο. Έτσι ο προορισμός άλλαξε και μεταφέρθηκε στο Μόντρεαλ του Καναδά.

Το δεύτερο Bed-In ξεκίνησε στις 26 Μαϊου του 1969 στο ξενοδοχείο Queen Elizabeth. Τις πρώτες ημέρες, ένας δημοσιογράφος ρώτησε τον John Lennon τον λόγο που το κάνει. Η απάντηση του έμεινε στην ιστορία. «All we are saying is give peace a chance» είπε. Και αμέσως σκέφτηκε ότι αυτή η κουβέντα θα μπορούσε να γίνει τραγούδι.

Το «Give Peace a Chance» που προέκυψε έχει γίνει τα τελευταία 52 χρόνια ένας ύμνος κατά του πολέμου και υπέρ της ειρήνης. Ηχογραφήθηκε την 1η Ιούνιο μέσα στο ξενοδοχείο με ένα κασετόφωωνο που αγόρασε ο Lennon σε κοντινό κατάστημα. Στα φωνητικά συμμετείχαν διάσημοι φίλοι του ζευγαριού, που και αυτοί ανήκαν στις φωνές κατά του πολέμου, όπως ο Allen Ginsberg και ο Timothy Leary.

Τα δυο Bed-In έλαβαν τεράστια δημοσιότητα και συνέβαλαν στο κύμα των διαμαρτυριών. Αλλά μερίδα του Τύπου τα υποβάθμιζαν, αναφέροντας καχύποπτα πως έγιναν για διαφημιστικούς λόγους. Οι Beatles δεν είχαν ακόμα διαλυθεί αλλά όλοι περίμεναν κάποια στιγμή να γίνει αυτό, οπότε αρκετοί πίστεψαν πως κάθε μέλος φροντίζει πλέον για τον εαυτό του. Ο Lennon ήταν πάντα ετοιμόλογος όμως, λέγοντας πως θα μπορούσε να γράψει ένα τραγούδι που θα γίνει επιτυχία μέσα σε λίγες ώρες και να βγάλει εκατομμύρια, από το να κάθεται στο δωμάτιο ενός ξενοδοχείου και να συζητά για την ειρήνη.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τέλος τα Αρλεκιν μετά από 45 χρόνια: Η συγκινητική ανακοίνωση του εκδότη

Paper Χτες
Το τέλος εποχής για τα Αρλεκιν ανακοίνωσε ο επικεφαλής των εκδόσεων, Χάρης Νικολακάκης

O Γιάννης Καραγιάννης έχει δισκάδικο σε ταράτσα και μας υποδέχεται για τη Record Store Day

Rec Mode 21.04.2024
Record Store Day: Η γιορτή που λατρεύουν οι μουσικόφιλοι επιστρέφει και πάλι στις 20 Απριλίου

Eκείνη τον έβρισκε ανώριμο, εκείνος αχώνευτη: Κι όμως έπαιξαν σε μια ταινία που έκανε πάταγο

Σινεμά 20.04.2024
Μόλις και μετά βίας μιλούσαν μεταξύ τους όταν δεν γύριζαν σκηνές μαζί...

Maestro: Νέο απόσπασμα από τον δεύτερο κύκλο στη δημοσιότητα

TV Σειρές 18.04.2024
Ο νέος κύκλος του Maestro θα κάνει πρεμιέρα στις 16 Μαΐου

Baby Reindeer: Η καλύτερη σειρά της χρονιάς

TV Σειρές 18.04.2024
Πάτα το play, κλείσε κινητό και απόλαυσε την

Όλα τα No.1 τραγούδια της δεκαετίας του ’90

Μουσική 16.04.2024
Μια πολύ σημαντική δεκαετία για την μουσική