E-Daily

Πως το LSD κάνει τον εγκέφαλο να αναδιοργανώνεται

Τι έδειξε σχετική μελέτη ειδικών

Γράφει η ΝΕΛΗ ΣΤΑΘΑΚΙΔΟΥ

23/2/2021 | 15:33

Φωτογραφία από τον χρήστη Fiona Art στο Pexels

Φως στον τρόπο που το ψυχεδελικό LSD δουλεύει στον ανθρώπινο εγκέφαλο αλλά και στον τρόπο που ο νους και ο εγκέφαλος αλληλεπιδρούν επιχείρησαν να ρίξουν Βρετανοί επιστήμονες, σε έρευνα με τη συμμετοχή δύο Ελλήνων ερευνητών της διασποράς.

Μάλιστα μέλος της ερευνητική ομάδας που ασχολήθηκε με το εν λόγω θέμα, είναι και δυο Έλληνες.

Σύμφωνα με όσα διαπίστωσαν οι ειδικοί, η ψυχεδελική αυτή ουσία, η οποία τελευταία ξεκίνησε να δοκιμάζεται πάλι από τους επιστήμονες ακόμα και ως μέσο ψυχοθεραπευτικών σκοπών, αλλάζει την συνείδηση όσων τη δοκιμάσουν, γιατί απελευθερώνει τον εγκέφαλο από τους φραγμούς του, επιτρέποντας έτσι σε απομακρυσμένους και ξεχασμένους νευρώνες, που υπό κανονικές συνθήκες δεν αλληλεπιδρούν μεταξύ τους, να συνδεθούν.

Στο πείραμα συμμετείχαν 20 υγιείς εθελοντές, οι οποιοί είχαν κάνει χρήση LSD ή πλασίμπο αυτής της ουσίας, ενώ στη συνέχεια μελετήθηκε ο εγκέφαλος τους. Κάθε άτομο είχε δυο απεικονιστικές εξετάσεις, μια πριν από τη χρήση και μια μετά, ενώ μετά την μαγνητική τομογραφία, κλήθηκαν να περιγράψουν πως βίωσε το καθένα την εμπειρία του. Η μελέτη διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ και το Imperial College του Λονδίνου.

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος αποτελείται από 86 δισεκατομμύρια νεύρα, τα οποία επικοινωνούν μεταξύ των διαφόρων δικτύων που δημιουργούν, ενώ λόγω του περιορισμένου χώρου του κρανίου, δεν έχεουν όλα τα νεύρα άμεση επικοινωνία μεταξύ τους. Κάθε ανθρώπινος εγκέφαλος, είναι διαφορετικά "καλωδιωμένος", ενώ βάση του χάρτη που έχουν δημιουργήσει οι επιστήμονες, στον μέσο άνθρωπο  φαίνεται ότι κάποιες περιοχές δείχνουν πιο δικτυωμένες μεταξύ τους, σε σχέση με κάποιες άλλες. Το LSD ουσιαστικά διαταράσσει αυτές τις συνδέσεις, καθώς αλλάζει την ταχύτητα με την οποία λειτουργούν αυτά τα νεύρα.

Σαν συνέπεια λοιπόν, έρχονται οι μεγάλες αλλαγές στον τρόπο που τα νεύρα επικοινωνούν μεταξύ τους, επομένως η εν λόγω ουσία αναδιοργανώνει προσωρινά τη νευρική επικοινωνία, με το να μεταδίδει τα εγκεφαλικά σήματα και σε άλλα νεύρα, που κανονικά δε θα έφταναν.

Επιπλέον αυτό οδηγεί σε προσωρινή αλλαγή του τρόπου που ο εγκέφαλος δέχεται και ταξινομεί τις πληροφορίες από τον εξωτερικό κόσμο, συχνά δημιουργώντας πολύπλοκες και εντυπωσιακές εικόνες στο νου, οι γνωστές ψυχεδελικές παραισθήσεις, ενώ μια ακόμα συνέπεια του LSD είναι και η απώλεια της ταυτότητας του εαυτού και η αποδόμηση του "εγώ".

Όπως ανέφεραν οι ερευνητές, με το LSD ο εγκέφαλος είναι ελεύθερος να εξερευνήσει ένα σωρό συνδέσεις των νεύρων του, πέραν από αυτές που διεθέτει ανατομικά, κάτι που έχει σαν αποτέλεσμα τις εμπειρίες που βιώνει κανείς αφού κάνει χρήση του και έρθει σε ψυχεδιλική κατάσταση.