E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Το μυστήριο που ίσως λύθηκε μετά από 60 χρόνια με τη βοήθεια της Disney

Το τραγικό «περιστατικό στο Πέρασμα του Ντιάτλοφ»

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 16/2/2021 | 00:20

Το μυστήριο που ίσως λύθηκε μετά από 60 χρόνια με τη βοήθεια της Disney
@wikipedia.org

Το τραγικό «περιστατικό στο Πέρασμα του Ντιάτλοφ» ενδέχεται να λύθηκε μετά από πολλές δεκαετίες. Με λίγη βοήθεια από την Disney. Δυο άνδρες χρησιμοποίησαν πιο σύγχρονα μέσα, όπως προσομοιώσεις υπολογιστών αλλά μια προσέγγιση των animators της ταινίας κινουμένων σχεδίων «Frozen», για να δουν με άλλο μάτι την τραγωδία που συνέβη στο χιόνι το 1959.

Τότε, ο Igor Dyatlov ήταν 23 ετών. Μαζί με ακόμα 9 πεπειραμένους σκιέρ, ξεκίνησαν μια περιπετειώδη περιπλάνηση στα Ουράλια Όρη. Μόνο ένας γύρισε πίσω.

Μι ομάδα διασωστών έφτασε στην περιοχή μια εβδομάδα αργότερα. Το σημείο που είχαν κατασκηνώσει βρέθηκε άδειο, ενώ το υλικό του είχε κοπεί από μέσα. Πέρασαν μήνες ώστε να εντοπιστούν οι σωροί τους. Παραδόξως, φαίνεται πως ο εξοπλισμός τους είχε αφαιρεθεί, παρά το πολικό ψύχος στην περιοχή. Οι τραυματισμοί τους ήταν επίσης παράδοξοι. Από ραγισμένα κρανία μέχρι και κομμένες γλώσσες.

Μέχρι και πέρσι, οι ρωσικές αρχές προέκριναν την πιθανότητα η ομάδα να ήταν θύμα χιονοστιβάδας. Αλλά για πολλούς η συγκεκριμένη εξήγηση δεν ήταν ικανοποιητική. Υπήρξαν βέβαια και πιο τραβηγμένες θεωρίες, όπως η επίθεση από Γέτι, μόλυνση από ραδιενέργεια ή ένας παράξενος ήχος που τους τρέλανε. Ή μήπως ήταν μια συγκάλυψη του Κρεμλίνου;

Ο Ρώσος γεωτεχνολόγος Alexander Puzrin, με έκθεσή του στο επιστημονικό ημερολόγιο «Νature», μαζί με τον ειδικό στις προσομοιώσεις Johan Gaume, προσπάθησαν να αποδείξουν ότι το συμβάν δεν ήταν τόσο μυστηριώδες όσο νομίζαμε.

Αρχικά υπογράμμισαν διάφορους παράγοντες που απέκλειαν το ενδεχόμενο της χιονοστιβάδας. Όπως ότι «πρόκειται για χαμηλότερη από το συνηθισμένο γωνία κλίσης, έλλειψη ενδείξεων χιονοστιβάδας, αβεβαιότητες για τον μηχανισμό που την προκάλεσε αλλά και μη φυσιολογικά τραύματα στα θύματα».

Ο Gaume προσπάθησε να καταλάβει «τι μπορεί να συνέβη με καθαρά μηχανικούς όρους». Όσο περισσότερο βυθιζόταν στο μυστήριο, τόσο περισσότερο το μυαλό του έτρεχε. Και τότε τηλεφώνησε στον Puzrin. Μαζί, συγκρίνοντας πληροφορίες από ιστορικά στοιχεία με αναλυτικά μοντέλα και εμπεριστατωμένες προσομοιώσεις, πήραν την ιστορία βήμα - βήμα.

Αρχικά, υπέθεσαν πως το συγκεκριμένο σημείο δεν ήταν αρκετά απόκρημνο για να δημιουργηθεί χιονοστιβάδα. Δεν ήταν μόνο η κλίση, αλλά και το 9ωρο κενό μεταξύ του σκισίματος της σκηνής και της χιονοστιβάδας. Πώς μπορεί να πήρε τόσο πολύ και μάλιστα χωρίς να χιονίζει;

Σε αυτό το σημείο όμως αναφέρουν τους «καταβατικούς ανέμους». Το Smithsonian Magazine, τους περιγράφει ως «ταχείες ροές αέρα που ωθούνται από τη δύναμη της βαρύτητας». Η συνεπής φυσική ώθηση από τους ανέμους οδήγησε το χιόνι να συσσωρευτεί στην πλαγιά. Το χιόνι αυτό κάποια στιγμή υποχώρησε και κατευθύνθηκε κατευθείαν πάνω στους άτυχους σκιέρ.

Συνέβαλαν οι σκιέρ σε αυτή τη διαδικασία; Αφού κατασκήνωσαν χρησιμοποιώντας εργαλεία, ναι, βοήθησαν ώστε να καταδικαστούν σε θάνατο. «Αν δεν είχαν κάνει οποιαδήποτε ρωγμή στην πλαγιά, τίποτα δεν είχε συμβεί» δήλωσε ο Puzkin. Η διαταραχή από αυτή την απαραίτητη και φαινομενικά μικρής σημασίας διαδικασία, θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει τον πάγο.

Η τοποθεσία του σημείου λοιπόν είναι παραπλανητική. Άλλωστε μπορεί να μπερδέψει και τον πιο έμπειρο ορειβάτη. Οι δυο ερευνητές πιστεύουν πως μια μικρή εφόρμηση χιονιού, ήταν αρκετή για να καταστρέψει την κατασκήνωση τους και να επισκιάσει τις μετέπειτα καιρικές συνθήκες. Η ακτινοβολία μπορεί να αποδοθεί στο θόριο από τις λάμπες. Οι Puzkin και Gaume δεν ισχυρίζονται πως έχουν όλες τις απαντήσεις και πως η εξήγησή τους είναι μια εμπεριστατωμένη εικασία.

Αλλά το πιο παράξενο σημείο της έρευνας είναι εκείνο που εμπλέκει την ταινία της Disney, «Frozen». Ο Gaume ήταν τόσο ενθουσιασμένος από το CGI της εταιρείας που πήγε μέχρι τις ΗΠΑ για να μάθει πως δημιουργήθηκε η λευκή ουσία του χιονιού. Ο κώδικας αυτός, έπαιξε μεγάλο ρόλο στις προσομοιώσεις για το «πέρασμα του Ντιάτλοφ».

Αν και λοιπόν φαινόταν πως οι τραυματισμοί των θυμάτων είναι σχεδόν απίθανο να προέκυψαν από το χιόνι και τον πάγο, η νέα αυτή έρευνα δείχνει πως κάτι τέτοιο είναι πιθανό. Οι λεπτομέρειες, όπως ότι από κάποια πτώματα έλειπαν τα μάτια, αποδίδεται σε περαστικά ζώα.

Δεν θα πειστούν όλοι από τη συγκεκριμένη έρευνα. Είναι το μυστήριο του περάσματος του Ντιάτλοφ ένα μεταφυσικό γεγονός, μια στρατιωτική συγκάλυψη ή μια καταστροφή που προκλήθηκε από τη φύση; Δεν θα μάθουμε ποτέ με σιγουριά, αλλά αυτή η έρευνα έδειξε με στοιχεία προς ένα συγκεκριμένο σημείο.

Πληροφορίες: thevintagenews.com

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ο Γερουσιαστής των ΗΠΑ που θέλει να επαναφέρει την μονομαχία με πιστόλια

Stories 26.04.2024
Μαι μεσαιωνική πρακτική που ίσως θα επιστρέψει;

Ο διάσημος φωτογράφος που βίαζε και σκότωνε μοντέλα στα 70s

Stories 26.04.2024
«Μάγευε» τα θύματά του για να τα αποπλανήσει

Ποια είναι η Caitlin Clark που αλλάζει το μέλλον του μπάσκετ για τις γυναίκες

Πρόσωπα Χτες
Αναμόρφωσε πλήρως το κολεγιακό μπασκετικό τοπίο

Το γκράφιτι που άλλαξε τον κόσμο

Νέα Εποχή Χτες
Μερικά από τα πιο διάσημα έργα street art που λάτρεψε ο κόσμος

5 πολιτικοί που δολοφονήθηκαν τον 21ο αιώνα

Πρόσωπα Χτες
Για διάφορους λόγους

Αντρας που έφυγε από την Αγγλία το 2008, εγκλωβίστηκε στην Αιθιοπία για 16 χρόνια

Stories Προχτές
Εχασε το ταξιδιωτικό του έγγραφο για τους πρόσφυγες και δεν μπορούσε να επιστρέψει στην οικογένειά του

Η συγγραφέας που υπερασπίζεται τους άντρες και κάνει πάταγο στη Βρετανία

Stories Προχτές
Είναι κι αυτοί θύματα της πατριαρχίας

Αυτό το νησί έχει την καλύτερη παραλία στον κόσμο

Περιβάλλον Προχτές
Σύμφωνα με τους Travel Experts, αξίζει να το επισκεφτείς!

Εορτολόγιο: Πότε πέφτει του Αγίου Γεωργίου

Ιστορικά 23.04.2024
Το αιώνιο ερώτημα...