Το μνημείο που τιμά τα θύματα της πανδημίας στο Ναύπλιο από το 1836
Ο «θλιμμένος Λέων του Ναυπλίου» ή αλλιώς ο «Λέων των Βαυαρών»
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 21/12/2020 | 00:10

Υπάρχει ένα επιβλητικό μνημείο στο Ναύπλιο που τίμα τα θύματα της πανδημίας από το 1836. Πρόκειται για ένα από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα της πρώτης πρωτεύουσας της Ελλάδας, που πλέον είναι πιο επίκαιρο από ποτέ.
Βρίσκεται επί της οδού Μιχαήλ Ιατρού, ανάμεσα στην εκκλησία των Αγίων Πάντων και στο νεκροταφείο της πόλης. Είναι ο «θλιμμένος Λέων του Ναυπλίου» ή αλλιώς ο «Λέων των Βαυαρών». Φιλοτεχνήθηκε το 1836 από τον Γερμανό γλύπτη Κρίστιαν Ζίγκελ, για να αποτελέσει φόρο τιμής για τα θύματα της πανδημίας που εκείνη την εποχή ήταν υπεύθυνη για εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς. Η ασθένεια αυτή ήταν ο τύφος.
Πρότυπο για τον γλύπτη αποτέλεσε ο «Λέων της Λουκέρνης» που είχε φιλοτεχνηθεί από τον Δανο – ισλανδό γλύπτη Μπέρτελ Θόρβαλντσεν. Ήταν ένα μνημείο για τους Βαυαρούς στρατιώτες της ακολουθίας του Όθωνα που έχασαν την ζωή τους εν μέσω της πανδημίας του τύφου την διετία 1833-34. Οι ντόπιοι αναφέρονταν αρχικά σε αυτό σκωπτικά ως «Αγγορώον» υποστηρίζοντας πως οι Βαυαροί πέθαναν από τα πολλά αγγούρια που κατανάλωσαν. Εδώ και δεκαετίες όμως, το τεραστίων διαστάσεων γλυπτό, έχει γίνει μέρος της πόλης.
Μπροστά του υπάρχει ένα μικρό πάρκο, από το οποίο οι επισκέπτες μπορούν να το περιεργαστούν. Το θλιμμένο λιοντάρι θρηνεί εδώ και περισσότερα από 180 χρόνια για να θύματα της πανδημίας του τύφου, αλλά και κάθε πανδημίας που αφαιρεί ζωές.
Δείτε το βίντεο από τον καναλι του YouTube, Up Stories:
Έζησε 22 χρόνια σαν καλόγρια ενώ ήταν άντρας: Η απίστευτη ιστορία του
Eίχε εξαφανιστεί για 26 χρόνια, κι όμως βρισκόταν 200 μέτρα από το σπίτι του
Τι γίνεται στην Κίνα όταν τα παιδιά παραμελούν τους ηλικιωμένους γονείς τους
Μαρία Αντουανέτα: Έμεινε στην Ιστορία για δυο φράσεις της, όμως τη μία δεν την είπε ποτέ
Όταν ο Edgar Allan Poe «προφήτευσε» ένα μακάβριο γεγονός
Ο θρύλος της «μηχανής του χρόνου» που ήταν κρυμμένη στο Βατικανό
Πόσο κοστίζει πραγματικά ένας γάμος εκτός πόλης για τους καλεσμένους
ΡΕΠΟΡΤΑΖ Stories Χτες