E-Daily

10 χριστουγεννιάτικα έθιμα και συνήθειες της παλιάς Ελλάδας που δεν ξέρουν οι νεότεροι

Παλιά παπούτσια, χριστόψωμα και πλεξούδες με σκόρδα

Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 24/12/2020 | 01:49

Κώστας Μπαλάφας, φωτογραφικά αρχεία Μουσείου Μπενάκη

Ίσως να μην τα ακούσατε ποτέ, ίσως να τα ζήσατε. Είναι 10 χριστουγεννιάτικα έθιμα και συνήθειες που θυμίζουν Ελλάδα!

Τις παραμονές των Χριστουγέννων ή της Πρωτοχρονιάς, έπαιζαν ζάρια ("για το καλό του χρόνου", λέμε σήμερα) τραγουδούσαν, αλλά και μασκαρεύονταν (όπως σήμερα σε πολλές περιοχές της χώρας, π.χ. τα "μπουμπουσάρια", στη δυτική Μακεδονία). 

Στα νησιά στόλιζαν καραβάκια και στις πόλεις ή τα ορεινά χωριά στόλιζαν κλαδιά και δέντρα στην αυλή.

Ήταν επίσης έθιμο να δίνεις δώρα στους τροχονόμους! Μάλιστα ως και ο βασιλιάς, βγήκε με τον οδηγό του στην οδό Ρηγίλλης και άφησε γλυκά και κρασί ως δώρο στον τροχονόμο της περιοχής.

Στα χωριά συνήθιζαν να πλέκουν πλεξούδες από σκόρδα με καρφωμένα γαριφαλάκια για να διώξουν την κακογλωσσιά που "καρφώνει" την ευτυχία του σπιτιού τους.

Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, οι άνθρωποι πετούσαν ένα παλιό παπούτσι το οποίο συμβόλιζε τον προηγούμενο χρόνο που έφυγε.

Το Δεκέμβριο συνήθιζαν να ασβεστώνουν τους τοίχους της αυλής, έπειτα να ζυμώνουν τα Χριστόψωμα τα οποία ήταν εφτάζυμα με μαστίχα και γλυκάνισο και να πλάθουν τους κουραμπιέδες και μελομακάρονα.

Στα γιορτινά τραπέζια είχαν επίσης φοντάν, πτι φουρ, καραμελέ, κονιάκ, λικέρ και πάστες.

Ο νοικοκύρης τις παραμονές των γιορτών αναζητά και διαλέγει το πιο όμορφο, γερό και χοντρό ξύλο από πεύκο ή ελιά, το λεγόμενο Χριστόξυλο.  

Στη Θεσσαλία οι άντρες έφτιαχναν χοιρινά λουκάνικα τα οποία τα έτρωγαν ανήμερα των Χριστουγέννων, ενώ το λίπος του γουρουνιού αποθηκευόταν σε δοχεία και χρησιμοποιούνταν αργότερα στη μαγειρική.

Δεν ξεχνάμε τους καλικάτζαρους! Έξω από τις πόρτες μερικών σπιτιών κρέμονταν κόσκινα και λινάρι. Εκεί, ο καλικάτζαρος θα προσπαθούσε να μπει το βράδυ στο σπίτι και επειδή η παράδοση έλεγε πως είναι περίεργος θα σταθεί να μετρήσει τις τρύπες του κόσκινου ή τις κλωστές του λιναριού... και επειδή θα του πάρει ώρες, θα ξημερώσει, θα φοβηθεί τη μέρα και θα φύγει! 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Το ιατρικό μυστήριο μιας γειτονιάς με εξωφρενικό ποσοστό καρκινοπαθών στον ίδιο δρόμο

E-Daily 3.Left 24.04.2026
Η κληρονομιά της «Αγριας Δύσης» των αποβλήτων

2 δολάρια το λεπτό για «θεϊκή» καθοδήγηση; Όταν το ιερό συναντά το gaming και την τεχνητή νοημοσύνη

E-Daily 3.Left 24.04.2026
Δύο διαφορετικά projects φέρνουν τη θρησκεία στο επίκεντρο της τεχνολογίας

Έγκλημα ή σύμπτωση; Η αμφιλεγόμενη υπόθεση της Μεγάλης Πλημμύρας του 1993

E-Daily 3.Left 24.04.2026
Έσπασε το ανάχωμα για να κρατήσει τη γυναίκα του σπίτι; Η υπόθεση που δίχασε την Αμερική

Ό,τι πιο θλιβερό είδαμε για την τεχνητή νοημοσύνη είναι αυτή η εικόνα ‑ μάθε γιατί

E-Daily 3.Left Χτες
Όταν εκπαιδεύεις το ΑΙ για να σου φάει τη δουλειά

Το «κρεμασμένο ψωμί» που συγκινεί την Ευρώπη – Η απλή πράξη που αλλάζει ζωές χωρίς να το μάθεις ποτέ

E-Daily 3.Left Χτες
Μια σιωπηλή αλυσίδα αλληλεγγύης που βασίζεται στην εμπιστοσύνη και επαναπροσδιορίζει την έννοια της κοινωνικής προσφοράς

Η πανέμορφη νοσηλεύτρια που τελικά ήταν απάτη: H ιστορία που ξεγέλασε το internet

E-Daily 3.Left Χτες
Ανδρας στην Ινδία έβγαλε περιουσία από μοναχικούς άνδρες online