E-Daily

10 χριστουγεννιάτικα έθιμα και συνήθειες της παλιάς Ελλάδας που δεν ξέρουν οι νεότεροι

Παλιά παπούτσια, χριστόψωμα και πλεξούδες με σκόρδα

Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 24/12/2020 | 01:49

Κώστας Μπαλάφας, φωτογραφικά αρχεία Μουσείου Μπενάκη

Ίσως να μην τα ακούσατε ποτέ, ίσως να τα ζήσατε. Είναι 10 χριστουγεννιάτικα έθιμα και συνήθειες που θυμίζουν Ελλάδα!

Τις παραμονές των Χριστουγέννων ή της Πρωτοχρονιάς, έπαιζαν ζάρια ("για το καλό του χρόνου", λέμε σήμερα) τραγουδούσαν, αλλά και μασκαρεύονταν (όπως σήμερα σε πολλές περιοχές της χώρας, π.χ. τα "μπουμπουσάρια", στη δυτική Μακεδονία). 

Στα νησιά στόλιζαν καραβάκια και στις πόλεις ή τα ορεινά χωριά στόλιζαν κλαδιά και δέντρα στην αυλή.

Ήταν επίσης έθιμο να δίνεις δώρα στους τροχονόμους! Μάλιστα ως και ο βασιλιάς, βγήκε με τον οδηγό του στην οδό Ρηγίλλης και άφησε γλυκά και κρασί ως δώρο στον τροχονόμο της περιοχής.

Στα χωριά συνήθιζαν να πλέκουν πλεξούδες από σκόρδα με καρφωμένα γαριφαλάκια για να διώξουν την κακογλωσσιά που "καρφώνει" την ευτυχία του σπιτιού τους.

Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, οι άνθρωποι πετούσαν ένα παλιό παπούτσι το οποίο συμβόλιζε τον προηγούμενο χρόνο που έφυγε.

Το Δεκέμβριο συνήθιζαν να ασβεστώνουν τους τοίχους της αυλής, έπειτα να ζυμώνουν τα Χριστόψωμα τα οποία ήταν εφτάζυμα με μαστίχα και γλυκάνισο και να πλάθουν τους κουραμπιέδες και μελομακάρονα.

Στα γιορτινά τραπέζια είχαν επίσης φοντάν, πτι φουρ, καραμελέ, κονιάκ, λικέρ και πάστες.

Ο νοικοκύρης τις παραμονές των γιορτών αναζητά και διαλέγει το πιο όμορφο, γερό και χοντρό ξύλο από πεύκο ή ελιά, το λεγόμενο Χριστόξυλο.  

Στη Θεσσαλία οι άντρες έφτιαχναν χοιρινά λουκάνικα τα οποία τα έτρωγαν ανήμερα των Χριστουγέννων, ενώ το λίπος του γουρουνιού αποθηκευόταν σε δοχεία και χρησιμοποιούνταν αργότερα στη μαγειρική.

Δεν ξεχνάμε τους καλικάτζαρους! Έξω από τις πόρτες μερικών σπιτιών κρέμονταν κόσκινα και λινάρι. Εκεί, ο καλικάτζαρος θα προσπαθούσε να μπει το βράδυ στο σπίτι και επειδή η παράδοση έλεγε πως είναι περίεργος θα σταθεί να μετρήσει τις τρύπες του κόσκινου ή τις κλωστές του λιναριού... και επειδή θα του πάρει ώρες, θα ξημερώσει, θα φοβηθεί τη μέρα και θα φύγει! 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τι είναι οι «τεμενάδες» και πώς βγήκε η έκφραση «του κάνει τεμενάδες»

Ιστορικά 07.02.2026
Η ιστορία και η σημασία μιας λέξης που πέρασε από τη βαθιά υπόκλιση της Ανατολής στη σύγχρονη ειρωνική χρήση για τη δουλοπρέπεια και την υπερβολική κολακεία

Το μπαρ στην Ιαπωνία που μπορείς να πιεις τσάμπα αν θες να παραιτηθείς

Stories 07.02.2026
Σπάζοντας το ταμπού της «αιώνιας πίστης» στην εταιρεία

Το καμάρι της Nέας Υόρκης: Πώς κατέρρευσε η αυτοκρατορία της Saks;

Stories 07.02.2026
Πτώχευση στην καρδιά της πολυτέλειας – Η πτώση της Saks Global

Το κόστος εργασίας στην Ευρώπη ανεβαίνει – Πού βρίσκεται η Ελλάδα;

Νέα Εποχή 07.02.2026
Πώς τα πηγαίνουν οι άλλες χώρες

Μια Ελληνίδα στο χαρέμι: Το μιούζικαλ που ξεγέλασε όλη την Ελλάδα ‑ Πού γυρίστηκε

Stories 07.02.2026
Το μυστικό πίσω από τη θρυλική ταινία του Δαλιανίδη

Τελικά η ζωή των Μορμόνων είναι μια μεγάλη φούσκα;

Stories 07.02.2026
Μια σειρά στο Hulu έρχεται να τινάξει στον αέρα όλα τα κλισέ, αν και...

Τι αποκαλύπτει έρευνα στο αρχαιότερο DNA της Αιγύπτου

Stories 07.02.2026
Το αρχαιότερο αιγυπτιακό DNA

Το γκολ στη λήξη του ματς που κανένας δεν πανηγύρισε

Αθλητισμός 07.02.2026
Μόνο ο σκόρερ του

Το «φαινόμενο Scully»: Η τηλεοπτική ηρωίδα που έστειλε χιλιάδες γυναίκες στα εργαστήρια

Νέα Εποχή Χτες
Πώς μια πράκτορας του FBI άλλαξε για πάντα τον τρόπο που τα κορίτσια βλέπουν την επιστήμη

Τα gadgets χειροτερεύουν και ακριβαίνουν – και να τι φταίει για αυτό

Νέα Εποχή Χτες
Γιατί το νέο κινητό σου κοστίζει περισσότερο και κάνει λιγότερα

Ποια ιστορική εφημερίδα απολύει σωρηδόν τους υπαλλήλους της μέσω... Zoom

Νέα Εποχή Χτες
Περικοπές, κλείσιμο τμημάτων και αντιδράσεις