E-Daily

10 χριστουγεννιάτικα έθιμα και συνήθειες της παλιάς Ελλάδας που δεν ξέρουν οι νεότεροι

Παλιά παπούτσια, χριστόψωμα και πλεξούδες με σκόρδα

Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 24/12/2020 | 01:49

Κώστας Μπαλάφας, φωτογραφικά αρχεία Μουσείου Μπενάκη

Ίσως να μην τα ακούσατε ποτέ, ίσως να τα ζήσατε. Είναι 10 χριστουγεννιάτικα έθιμα και συνήθειες που θυμίζουν Ελλάδα!

Τις παραμονές των Χριστουγέννων ή της Πρωτοχρονιάς, έπαιζαν ζάρια ("για το καλό του χρόνου", λέμε σήμερα) τραγουδούσαν, αλλά και μασκαρεύονταν (όπως σήμερα σε πολλές περιοχές της χώρας, π.χ. τα "μπουμπουσάρια", στη δυτική Μακεδονία). 

Στα νησιά στόλιζαν καραβάκια και στις πόλεις ή τα ορεινά χωριά στόλιζαν κλαδιά και δέντρα στην αυλή.

Ήταν επίσης έθιμο να δίνεις δώρα στους τροχονόμους! Μάλιστα ως και ο βασιλιάς, βγήκε με τον οδηγό του στην οδό Ρηγίλλης και άφησε γλυκά και κρασί ως δώρο στον τροχονόμο της περιοχής.

Στα χωριά συνήθιζαν να πλέκουν πλεξούδες από σκόρδα με καρφωμένα γαριφαλάκια για να διώξουν την κακογλωσσιά που "καρφώνει" την ευτυχία του σπιτιού τους.

Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, οι άνθρωποι πετούσαν ένα παλιό παπούτσι το οποίο συμβόλιζε τον προηγούμενο χρόνο που έφυγε.

Το Δεκέμβριο συνήθιζαν να ασβεστώνουν τους τοίχους της αυλής, έπειτα να ζυμώνουν τα Χριστόψωμα τα οποία ήταν εφτάζυμα με μαστίχα και γλυκάνισο και να πλάθουν τους κουραμπιέδες και μελομακάρονα.

Στα γιορτινά τραπέζια είχαν επίσης φοντάν, πτι φουρ, καραμελέ, κονιάκ, λικέρ και πάστες.

Ο νοικοκύρης τις παραμονές των γιορτών αναζητά και διαλέγει το πιο όμορφο, γερό και χοντρό ξύλο από πεύκο ή ελιά, το λεγόμενο Χριστόξυλο.  

Στη Θεσσαλία οι άντρες έφτιαχναν χοιρινά λουκάνικα τα οποία τα έτρωγαν ανήμερα των Χριστουγέννων, ενώ το λίπος του γουρουνιού αποθηκευόταν σε δοχεία και χρησιμοποιούνταν αργότερα στη μαγειρική.

Δεν ξεχνάμε τους καλικάτζαρους! Έξω από τις πόρτες μερικών σπιτιών κρέμονταν κόσκινα και λινάρι. Εκεί, ο καλικάτζαρος θα προσπαθούσε να μπει το βράδυ στο σπίτι και επειδή η παράδοση έλεγε πως είναι περίεργος θα σταθεί να μετρήσει τις τρύπες του κόσκινου ή τις κλωστές του λιναριού... και επειδή θα του πάρει ώρες, θα ξημερώσει, θα φοβηθεί τη μέρα και θα φύγει! 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Το παλαιότερο ρολόι «μετρά» 600 χρόνια ζωής και αν σταματήσει ... μια πόλη κινδυνεύει!

Νέα Εποχή 11.01.2026
Ένα μεσαιωνικό θαύμα που συνδυάζει επιστήμη, θρύλους και ιστορία

Η ζωή στο πιο απομακρυσμένο νησί του κόσμου

Stories 11.01.2026
Μόλις 236 κάτοικοι ζούνε εκεί

Το διεθνές αεροδρόμιο που έχει μόνο 7 επιβάτες την ημέρα

Stories 11.01.2026
Μια αποτυχία 209 εκατομμυρίων δολαρίων

Η ανεξιχνίαστη δολοφονία της 6χρονης «βασίλισσας της ομορφιάς»

Ιστορικά 11.01.2026
Η JonBenét Ramsey βρέθηκε τα Χριστούγεννα του 1996 δολοφονημένη στο κελάρι του σπιτιού της

H γυναίκα που επέβλεψε την κατασκευή της πασίγνωστης γέφυρας του Μπρούκλιν το 1883

Πρόσωπα 11.01.2026
Η Emily Roebling έπαιξε σημαντικότατο ρόλο σε ένα από τα μεγαλύτερα αρχιτεκτονικά επιτεύγματα του 19ου αιώνα

Γιατί οι άνδρες πιάνουν τον καβάλο τους τόσο συχνά;

Πρόσωπα 11.01.2026
Υπάρχουν αρκετές εξηγήσεις γι’ αυτό και για τους εφήβους και για τους ενήλικε άνδρες

Margaret Keane, η ζωγράφος που μήνυσε τον άντρα της για να αναγνωριστεί η δουλειά της

Πρόσωπα 11.01.2026
Εκείνος υποστήριζε ότι οι πίνακές της ήταν δικοί του