E-Daily

Οι «Τσιόδρες» των άλλων χωρών

Οι εθνικοί επιδημιολόγοι που ακούει ευλαβικά ο πλανήτης

Γράφει η ΝΕΛΗ ΣΤΑΘΑΚΙΔΟΥ

9/4/2020 | 00:16

Ο Σωτήρης Τσιόδρας είναι το πιο δημοφιλές πρόσωπων των ημερών, καθώς καθημερινά μας ενημερώνει για τις εξελίξεις γύρω από τον κορωνοϊό, τόσο στην Ελλάδα, όσο και παγκόσμια. Εκτός όμως από δημοφιλής, είναι και πολύ αγαπητός στο κοινό, με τα social media να είναι γεμάτα σχόλια για αυτόν.

Όπως στην χώρα μας, έτσι και στις άλλες χώρες που έχουν πληγεί από τον κορωνοϊό υπάρχουν οι αντίστοιχοι «Τσιόδρες» που έχουν καθήκον τους να ενημερώνουν τους πολίτες τους και να τους προστατεύουν. Και όπως φαίνεται από τις αντιδράσεις τους, είναι εξίσου αγαπητοί και αυτοί στον δικό τους λαό.

Ποιοι είναι όμως αυτοί οι εθνικοί επιδημιολόγοι πλέον αντιματωπίζονται σαν rock stars και έχουν γίνει τόσο διάσημοι, όσο τραγουδιστές και ηθοποιοί; Διαβάστε αναλυτικά για αυτούς, παρακάτω.

Κρίστιαν Ντρόστεν - Γερμανία

Ο 48χρονος ιολόγος είναι επικεφαλής στο νοσοκομείο Charite του Βερολίνου. Οι Γερμανοί τον αποκαλούν «Τσάρο του κορωνοϊού», ενώ από τα τέλη Φεβρουαρίου, το Podcast του σχετικά με την καθημερινή ενημέρωση των εξελίξεων του κορωνοϊού ανήκει στα δημοφιλέστερα της Apple.

Φερνάντο Σιμόν - Ισπανία

Στην Ισπανία η ενημέρωση για τον κορωνοϊού είναι καθήκον του επιδημιολόγου Φενράντο Σιμόν, ο οποίος μάλιστα πριν από έξι χρόνια είχε βρεθεί ξανά στη δημοσιότητα λόγω του ρόλου του με τον Έμπολα. Ο ίδιος είχε βοηθήσει στην διατήρηση της ψυχραιμίας αρχών και πολιτών σχετικά με τον παραπάνω ιό, όταν μια νοσοκόμα προσβλήθηκε στην χώρα του. Ήταν η πρώτη φορά που κάποιος κόλλησε Έμπολα εκτός Αφρικής.

Άντονι Φάουτσι - ΗΠΑ

Ο μικροκαμωμένος επιστήμονας με το αξιόλογο βιογραφικό, είναι αυτός που καθημερινά αντικρούει τις αντιεπιστημονικές δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος αντιμερωπίζει με κάπως ρατσιστικό τρόπο το ζήτημα. Και μπορεί να είναι  ετών, όμως δουλεύει καθημερινά  ώρες και τρέχει 5 χιλιόμετρα τη μέρα.

Νιλ Φέργκιουσον - Ηνωμένο Βασίλειο

Πρόκειται για τον άνθρωπο που έπεισε τον Μπόρις Τζόνσον να εγκαταλείψει τη θεωρία περί ανοσία της αγέλης. Μάλιστα νόσησε και ο ίδιος από κορωνοϊό. Ο Φέργκιουσόν δουλεύει για το Πανεπιστήμιο του Imperial.

Τόρολφουρ Γκούντνασον - Ισλανδία

Παιδίατρος με ειδικότητα στις λοιμώδεις νόσους, ο ίδιος έχει γίνει το αγαπημένο πρόσωπο των ΜΜΕ της χώρας του λόγω των καθημερινών τηλεοπτικών του εμφανίσεων. Βέβαια, από μια πλευρά προωθεί και αυτός την πρακτική της ανοσίας της αγέλης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ο πιο «αναιμάκτος» πόλεμος της ιστορίας – Οι συγκρούσεις που έμειναν στα χαρτιά

Ιστορικά 15.03.2026
Από έναν πόλεμο όπου το μοναδικό «θύμα» ήταν μια κατσαρόλα μέχρι συγκρούσεις που κράτησαν αιώνες χωρίς ούτε έναν νεκρό

Γιατί η Λισαβόνα χαλάρωσε τους περιορισμούς στα Airbnb

Stories 15.03.2026
Η αλλαγή στρατηγικής της πόλης

Η απίστευτη ιστορία του «ζητιάνου εκατομμυριούχου» της Ινδίας

Stories 15.03.2026
Ο φτωχός που σερνόταν στους δρόμους ήταν πάμπλουτος

Ποια ακίνητα έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση σήμερα;


ΡΕΠΟΡΤΑΖ Focus On 15.03.2026
Ρωτήσαμε έναν μεσίτη για να μας εξηγήσει (τα ανεξήγητα)

Αυτά είναι τα 100 δημοφιλέστερα μουσεία του κόσμου – Δε φαντάζεσαι σε ποια θέση βρίσκεται το Μουσείο Ακρόπολης!

Νέα Εποχή 15.03.2026
Το μόνο ελληνικό μουσείο στη λίστα με τα 100 κορυφαία του κόσμου βάζει την Αθήνα στον διεθνή χάρτη του πολιτισμού – Δείτε ποια μουσεία προηγούνται

3 celebrities που οι γονείς τους δεν τους έδωσαν ούτε ένα δολάριο για βοήθεια

Stories 15.03.2026
Συμβαίνει και στις καλύτερες οικογένειες

Ο Έλληνας ηθοποιός που είχε υποδυθεί τον εραστή της Ντάριλ Χάνα

Stories 15.03.2026
Η συμμετοχή του σε ταινία του Χόλιγουντ το 1982

Τι να προσέξεις όταν θελήσεις να αγοράσεις laptop

Νέα Εποχή Χτες
Όταν αγοράζεις ένα λάπτοπ, είναι σημαντικό να μην κοιτάς μόνο την τιμή

Η χώρα που έφτιαξε γέφυρες μόνο για ζώα – Το εντυπωσιακό δίκτυο που αλλάζει τους κανόνες της φύσης

Περιβάλλον Χτες
Περισσότερες από 600 οικολογικές διαβάσεις επανασυνδέουν δάση και βιότοπους, μειώνοντας ατυχήματα και προστατεύοντας την άγρια ζωή

Το φυτό που υπάρχει σχεδόν σε κάθε σχολική αυλή και πλέον απαγορεύεται λόγω τοξικότητας

Περιβάλλον Χτες
Για χρόνια το βλέπαμε σε αυλές σχολείων, πάρκα και πεζοδρόμια. Σήμερα όμως οι ειδικοί προειδοποιούν ότι πρόκειται για ένα από τα πιο τοξικά καλλωπιστικά φυτά

Η χώρα που έμαθε στους Ιάπωνες να τρώνε σολωμό σε sushi

Stories Χτες
Κι όμως, οι Ιάπωνες δεν τον είχαν στην παραδοσιακή τους κουζίνα, αν και σήμερα είναι παγκόσμιο hit