E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πώς γιορτάζει σήμερα η Κίνα τον Αγιο Βαλεντίνο

Με το πάθος που ταιριάζει στην ημέρα αλλά και με φόβο

Δημοσίευση 14/2/2020 | 13:22

Πώς γιορτάζει σήμερα η Κίνα τον Αγιο Βαλεντίνο

Με το πάθος που ταιριάζει στην ημέρα αλλά και με τον φόβο που προκαλεί η φονική επιδημία του νέου κοροναϊού να επικρέμεται πάνω από τη χώρα, η Κίνα γιορτάζει σήμερα την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου.

Είχε προγραμματίσει ένα ονειρεμένο ταξίδι σε όλη την Κίνα για την ίδια και τον αρραβωνιαστικό της: θα έβλεπαν τους κήπους του Σούζου, σύγχρονη τέχνη στη Σανγκάη, θα έκαναν πατινάζ στις παγωμένες λίμνες του Πεκίνου.

Όμως ήρθαν μετά η επιδημία της ιογενούς πνευμονίας και ο φόβος της μετάδοσης. Αντί να κάνουν τον γύρο της Κίνας, η νεαρή Ζιάνγκ Λανγί και ο ουκρανός αρραβωνιαστικός της διαμένουν εδώ και περισσότερο από δύο εβδομάδες στην κατοικία των γονιών της, χωρίς να τολμούν να βγουν έξω.

Είναι η τύχη που περιμένει εκατομμύρια ερωτευμένους αυτή τη 14η Φεβρουαρίου 2020. Σε μια χώρα που έχει παραλύσει από τον φόβο του Covid-19, τα μεγάλα εστιατόρια, τα ανθοπωλεία, τα γοητευτικά μικρά ξενοδοχεία και οι ρομαντικές τοποθεσίες δεν θα είναι πλέον κατάμεστα για τον Άγιο Βαλεντίνο.

Καθώς βρίσκονται αποκλεισμένοι στο σπίτι των γονιών της, η 24χρονη Ζιάνγκ έχει μυήσει τον άνδρα της ζωής της στο ματζόνγκ, το παραδοσιακό κινέζικο παιγνίδι.

«Παίζουμε δύο με τρεις ώρες την ημέρα. Ξεκίνησε από το μηδέν, όμως τώρα τα καταφέρνει αληθινά καλά», διαβεβαιώνει μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Φοβούνται τα λουλούδια

Για τους εραστές στο Πεκίνο, δεν θα υπάρξει συναυλία «My Heart Will Go On» ούτε δείπνο με αστακό στην τιμή των 220 ευρώ. Αυτές οι ιδιαιτερότητες της ημέρας του Αγίου Βαλεντίνου απλώς ματαιώθηκαν.

Φέτος η σημερινή ημέρα «δεν θα είναι πολύ διαφορετική από οποιαδήποτε άλλη ημέρα στην καραντίνα», παρατηρεί η Τάιρα Λι, η οποία ζει στην πρωτεύουσα με τον φίλο της, με τον οποίο είναι ζευγάρι εδώ και τρία χρόνια.

Έπειτα από το ταξίδι που έκαναν για να επισκεφθούν την οικογένεια τους το κινεζικό Νέο Έτος, το νεαρό ζευγάρι δεν έχει βγει από το διαμέρισμά του παρά μόνο μία φορά για να κάνει τα ψώνια του.

Αντίθετα με πολλούς συμπατριώτες τους, δεν κάνουν παραγγελίες μέσω του Internet, επειδή φοβούνται ενδεχόμενη μετάδοση του ιού, φορέας του οποίου θα μπορούσε να είναι ο διανομέας.

«Δεν θα έχουμε λουλούδια φέτος, δεν υπάρχει περίπτωση. Θα φοβόταν πολύ να τα αγοράσει και εγώ να τα αγγίξω», λέει.

Στο κατάστημά της, μια ανθοπώλις διαβεβαιώνει το Γαλλικό Πρακτορείο πως οι πωλήσεις έχουν μειωθεί στο μισό σε σχέση με πέρυσι, εν μέρει επειδή οι πελάτες της φοβούνται πως θα κινδυνεύσουν να μολυνθούν όταν παραδοθούν τα λουλούδια.

Σ' ένα άλλο ανθοπωλείο του Πεκίνου, ο Σιάν Χούα Γκε υπολογίζει σε σχεδόν 70% την πτώση του τζίρου, όμως το αποδίδει εν μέρει στην απουσία εκατομμυρίων ανθρώπων, οι οποίοι δεν έχουν επιστρέψει στην πρωτεύουσα μετά τις διακοπές του σεληνιακού Νέου Έτους.

Από φόβο μήπως μολυνθούν μέσα στα τρένα και τα αεροπλάνα, πάρα πολλοί επέλεξαν να παρατείνουν την παραμονή τους στον τόπο καταγωγής τους.

Αναβολή των γάμων

Για να αποφύγουν τις συγκεντρώσεις και τις γιορτές, οι αρχές κάλεσαν τους αρραβωνιασμένους να καθυστερήσουν τον γάμο τους, καταφέροντας έτσι ένα σκληρό πλήγμα στον σημαντικό οικονομικό τομέα της βιομηχανίας του γάμου (νυφικά, φωτογραφίες, γαμήλιες δεξιώσεις...).

Η Ζου Χε, 25 ετών, είχε σχεδιάσει να πάρει το πιστοποιητικό γάμου της (το αντίστοιχο μιας τελετής πολιτικού γάμου στην Κίνα) ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου, μαζί με τον μέλλοντα σύζυγό της και τους γονείς της.

Όμως οι αρραβωνιασμένοι προτίμησαν να αναβάλουν το γεγονός, καθώς οι γονείς της μέλλουσας νεόνυμφης αρνούνται να βγουν από το σπίτι τους, παρόλο που ζουν όπως και η κόρη τους στην Καντόνα (νότια Κίνα).

«Δεν οδηγούν ούτε ο ένας ούτε ο άλλος και δεν εμπιστεύομαι τα μέσα συγκοινωνίας», εξηγεί η Ζου Χε, μιλώντας για τον κίνδυνο μόλυνσης.

Άλλοι περνούν μακροχρόνιους χωρισμούς, όπως η Σο Γουάν, 28 ετών, ο αγαπημένος της οποίας θα παραμείνει επ' αόριστον στην Ταϊβάν ενώ εργάζεται στο Πεκίνο.

«Δεν θέλω να επιστρέψει. Κι αν μολυνθεί στο αεροπλάνο;», λέει.

Όμως ουδέν κακόν αμιγές καλού: η Τάιρα Λι λέει πως επιτέλους απολαμβάνει τον χρόνο που περνάει με τον αγαπημένο της στο σπίτι. Υπό κανονικές συνθήκες, τις καθημερινές το νεαρό ζευγάρι δεν συναντιέται πριν από τις 10 το βράδυ...

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η τεράστια χαμένη πόλη που μόλις ανακαλύφθηκε κάτω από τη Μεσόγειο

Νέα Εποχή 01.07.2025
7.000 χρόνια ιστορίας βυθισμένα στην Αδριατική – Η κλιματική αλλαγή την «έθαψε», η τεχνολογία την ανέσυρε

Τι είναι το Σημείο Μηδέν και πού βρίσκεται στην Ελλάδα – Ο άγνωστος «ομφαλός» των ελληνικών χαρτών

Ιστορικά 01.07.2025
Από εκεί ξεκίνησε η χάραξη της σύγχρονης Ελλάδας – Το κρυμμένο μυστικό του λόφου των Νυμφών

Απαγορευμένα και επικίνδυνα: 5 μέρη στον πλανήτη που δε θα σε αφήσουν ΠΟΤΕ να τα επισκεφτείς

Νέα Εποχή 01.07.2025
Από φονικά φίδια και φυλές που σκοτώνουν εισβολείς, μέχρι μυστικά αρχεία του Βατικανού και αποθήκες για το τέλος του κόσμου – αυτά τα μέρη είναι τόσο απαγορευμένα που αγγίζουν τα όρια του θρύλου

Πώς αυξήθηκαν οι εκατομμυριούχοι στην Αμερική;

Νέα Εποχή 01.07.2025
Τι κοινό έχουν οι νέοι εκατομμυριούχοι της Αμερικής;

Το απίστευτα σπάνιο «Λευκό Σέλας» ‑ Πού και πότε εμφανίζεται

Περιβάλλον Χτες
Ένα ουράνιο φαινόμενο που κάνει τους αστροπαρατηρητές να παραμιλούν;

Σουβλάκι παρακαλώ! Ποια είναι η πιο viral TikToker και τι κάνει στην Αθήνα;

Πρόσωπα Χτες
Τα βίντεό της την έχουν κάνει πασίγνωστη στο ελληνικό κοινό

Η σκληρή αλήθεια για τον διάβολο της Τασμανίας

Stories Προχτές
Για ποιον λόγο, δεν μπορούμε να καταλάβουμε