E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Τι δεν έκαναν ποτέ μόνοι τους οι αρχαίοι Έλληνες

Η ισχύς εν τη ενώσει και στην καθημερινότητα

Γράφει ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΕΡΔΑΡΗΣ Δημοσίευση 20/8/2019 | 00:40

Τι δεν έκαναν ποτέ μόνοι τους οι αρχαίοι Έλληνες
National Archaeological Museum of Spain CC BY 2.5

Οι αρχαίοι Έλληνες μπορεί να σεβόταν την ατομικότητα αλλά ήταν και λάτρεις της ομαδικότητας καθώς γνωρίζανε ότι ενωμένοι μπορούν να πετύχουν περισσότερα, κάτι που φαινόταν και από τα διάσημα ρητά που έχουν φτάσει μέχρι τις μέρες μας όπως το "η ισχύς εν τη ενώσει".

Όμως κατά κύριο λόγο ήταν μια καθημερινή ανάγκη που τους ήταν αδιανόητο να την κάνουν μόνοι και αυτή ήταν το φαγητό. Σύφωνα με το βιβλίο στα «Μαγειρεία των αρχαίων» της δημοσιογράφου Μαρίας Θερμού για τους αρχαίους Έλληνες το "να φάει κανείς μόνος του, δεν σημαίνει ότι γευματίζει, αλλά ότι γεμίζει το στομάχι του σαν τα ζώα", όπως έλεγε κατηγορηματικά ο Πλούταρχος.

Το συμπόσιο διαδραμάτιζε έναν πολύ σπουδαίο όλο στη ζωή των αρχαίων Ελλήνων και ήταν κάτι πολύ περισσότερο από ένα γεύμα. Ήταν μια τελετουργία όπου μέσα από συζητήσεις, παιχνίδια, μουσική, θέατρο και χορό σφυρηλατούσαν φιλίες,συνεργασίες απαραίτητες συμμαχίες μια διαδικασία πέρα του φαγητού που είχε μια εξαιρετικά σημαντική κοινωνική διάσταση.

Το συμπόσιον (λέξη που σημαίνει «συνάθροιση ανθρώπων που πίνουν») αποτελούσε έναν από τους πιο αγαπημένους τρόπους διασκέδασης των Ελλήνων. Περιελάμβανε δύο στάδια: το πρώτο μέρος ήταν αφιερωμένο στο φαγητό, που σε γενικές γραμμές ήταν λιτό, ενώ το δεύτερο στην κατανάλωση ποτού.

Στην πραγματικότητα, οι αρχαίοι έπιναν κρασί και μαζί με το γεύμα, ενώ τα διάφορα ποτά συνοδεύονταν από μεζέδες (τραγήματα): κάστανα, κουκιά, ψημένοι κόκκοι σίτου ή ακόμη γλυκίσματα από μέλι, που είχαν ως στόχο την απορρόφηση του οινοπνεύματος ώστε να επιμηκυνθεί ο χρόνος της συνάθροισης.

Το συμπόσιο ως πρακτική εισήγαγε κι ένα πραγματικό λογοτεχνικό ρεύμα: το «Συμπόσιον» του Πλάτωνα, το ομώνυμο έργο του Ξενοφώντα, «Το Συμπόσιον των Επτά Σοφών» του Πλουτάρχου και οι «Δειπνοσοφισταί» του Αθήναιου αποτελούν χαρακτηριστικά έργα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ο σταρ του NBA που έκανε τεράστια καριέρα ενώ είχε ύψος 1.60μ.

Αθλητισμός 14.02.2026
Ο μικρός - γίγαντας των 90s

«Τα σχολεία δεν είναι ταβέρνες»: Το έθιμο της Tσικνοπέμπτης που έφερε αντιδράσεις


ΡΕΠΟΡΤΑΖ Stories 14.02.2026
Δεν υπάρχει λόγος να στήνονται ψησταριές σε σχολικούς χώρους, λέει η Πανελλήνια Ομοσπονδία ΝΕΜΕΣΙΣ

The Great Nothing: Ένα σπασμένο τρίπτυχο για το σώμα, τη μνήμη και τον φόβο του κενού

Πρόσωπα 14.02.2026
Μια παράσταση που κινείται ανάμεσα στον χορό, τον κινηματογράφο και τις εικαστικές τέχνες

Γιατί όλοι μιλάνε για το Soft Life; Το trend που φέρνει ηρεμία στην καθημερινότητα

Νέα Εποχή 14.02.2026
7 βήματα για να μπεις κι εσύ στη νέα, ήρεμη εποχή της ζωής σου

Η γυναίκα που επέζησε από τους Δίδυμους Πύργους και αφιέρωσε τη ζωή της στη φροντίδα των άλλων

Πρόσωπα 14.02.2026
Επέζησε από την 11η Σεπτεμβρίου – και έγινε νοσοκόμα

Το Google της Βόρειας Κορέας: Τι κρύβει το μυστικό τους διαδίκτυο;

Stories 14.02.2026
Το πιο παράξενο ίντερνετ του κόσμου είναι πιο κοντά στον Μεγάλο Αδελφό απ’ όσο νομίζεις

Η διάσημη bodybuilder που προπονήθηκε για 10 μέρες στη σκιά των Ταλιμπάν

Stories 14.02.2026
Τι έζησε η Bodybuilder Nathalia Santoro στο Αφγανιστάν

Πως ο πατέρας των Kennedy απέκτησε την περιουσία του

Πρόσωπα 14.02.2026
Ποιος ήταν ο πατριάρχης της γνωστής οικογένειας;

Dr. Gladys West: Η «αόρατη» πρωτοπόρος μαθηματικός πίσω από το GPS

Πρόσωπα Χτες
Η ζωή μιας μαθηματικού που από ένα αγροτικό σχολείο στη Βιρτζίνια έφτασε να καθορίσει τον τρόπο που ο πλανήτης πλοηγείται

Στη Φινλανδία η 14η Φεβρουαρίου δεν είναι για ζευγάρια – Ο λόγος που o «Αγιος Βαλεντίνος» λέγεται αλλιώς

Νέα Εποχή Χτες
Ξεχάστε τα τριαντάφυλλα και τα κεριά για δύο: οι Φινλανδοί γιορτάζουν τη φιλία και αλλάζουν εντελώς το νόημα της ημέρας