E-Daily

Η θρησκευτική «εκπαραθύρωση» και ο λόφος από κοπριά

Έγινε η αφορμή για τον Τριακονταετή Πόλεμο

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ

3/8/2019 | 00:05

@wikipedia.org

Παρόλο που είχε προηγηθεί μια ακόμα «εκπαραθύρωση» το 1419, η «Εκπαραθύρωση της Πράγας» που έμεινε στην ιστορία, ήταν εκείνη του 1618. Κι αυτό για πολλούς λόγους. Και για το αποτέλεσμά της, αλλά και για τον Τριακονταετή Πόλεμο που ακολούθησε.

Από το 1617 στην Βοημία, οι Καθολικοί αξιωματούχοι των αψβούργων, που είχαν τον έλεγχο της περιοχής, έκλεισαν τους ναούς που είχαν κατασκευάσει οι Προτεστάντες κάτοικοι δυο μικρών πόλεων. Έτσι παραβιάστηκε το δικαίωμα της ανεξιθρησκίας που είχε παραχωρήσει 8 χρόνια νωρίτερα ο αυτοκράτορας Ροδόλφος ο Β’.

Η συνέλευση των Προτεσταντών είχε διαλυθεί από τον νέο αυτοκράτορα Φερδινάνδο τον Β’. Όμως τα μέλη της συνέλευσης έφτασαν στο κάστρο Χραντσάνι της Πράγας το πρωί της 23ης Μαίου, με σκοπό να αποφασίσουν αν οι τέσσερις Καθολικοί Λόρδοι, ήταν όντως υπεύθυνοι για το κλείσιμο των ναών. Ήταν οι επίσημοι απεσταλμένοι του αυτοκράτορα, όμως αυτό δεν φαίνεται να πτόησε τον εξαγριωμένο όχλο των Προτεσταντών.

Δυο από αυτούς κηρύχθηκαν αθώοι. Αλλά οι δυο κόμηδες και ο γραμματέας τους, δήλωσαν ένοχοι, πιστεύοντας πως η ποινή θα είναι μια απλή σύλληψη. Αλλά οι Προτεστάντες δεν είχαν αυτό στο μυαλό τους. Λίγο αργότερα, οι τρεις άνδρες πετάχτηκαν από το παράθυρο. Το ύψος από το οποίο έπεσαν ήταν 21 μέτρα. Κι όμως, κανείς τους δεν πέθανε. Αντίθετα σηκώθηκαν και το έβαλαν στα πόδια.

https://en.wikipedia.org/wiki/Defenestrations_of_Prague

@wikipedia.org

Οι Καθολικοί αργότερα διέδωσαν πως υπήρξε κάτι θεϊκό στην σωτηρία τους. Ό, τι σώθηκαν από αγγέλους ή από την ίδια την Παναγία. Όπως αποκαλύφθηκε χρόνια αργότερα, οι τρεις άνδρες σώθηκαν από ένα λόφο κοπριά που είχε μαζευτεί στην τάφρο του κάστρου. Η κοπριά αποδείχθηκε σωτήρια, μειώνοντας την ορμή της πτώσης τους από ένα αρκετά μεγάλο ύψος.

Ο αυτοκράτορας εξοργίστηκε. Θεώρησε το περιστατικό ως πράξη επανάστασης. Ο πόλεμος που ακολούθησε ξεκίνησε ως θρησκευτικός, μεταξύ Καθολικών και Προτεσταντών στην Βοημία. Αργότερα όμως πολλές χώρες αναμείχτηκαν, οδηγώντας στον Τριακονταετή Πόλεμο, έναν πόλεμο που κόστισε την ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων, αφού μόνο 450.000 υπολογίζεται ότι πέθαναν στην μάχη, ενώ πολλοί πέθαναν από ασθένειες.

Το περιστατικό έμεινε στην ιστορία ως η «εκπαραθύρωση της Πράγας». Και παρόλο που κανείς δεν έχασε τότε την ζωή του, πυροδότησε έναν αιματηρό πόλεμο. Μετά το τέλος του, τα κράτη που προέκυψαν μπορούσαν πλέον να επιλέξουν την θρησκεία τους.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ο Γερουσιαστής των ΗΠΑ που θέλει να επαναφέρει την μονομαχία με πιστόλια

Stories 26.04.2024
Μαι μεσαιωνική πρακτική που ίσως θα επιστρέψει;

Ο διάσημος φωτογράφος που βίαζε και σκότωνε μοντέλα στα 70s

Stories 26.04.2024
«Μάγευε» τα θύματά του για να τα αποπλανήσει

Ποια είναι η Caitlin Clark που αλλάζει το μέλλον του μπάσκετ για τις γυναίκες

Πρόσωπα Χτες
Αναμόρφωσε πλήρως το κολεγιακό μπασκετικό τοπίο

Το γκράφιτι που άλλαξε τον κόσμο

Νέα Εποχή Χτες
Μερικά από τα πιο διάσημα έργα street art που λάτρεψε ο κόσμος

5 πολιτικοί που δολοφονήθηκαν τον 21ο αιώνα

Πρόσωπα Χτες
Για διάφορους λόγους

Αντρας που έφυγε από την Αγγλία το 2008, εγκλωβίστηκε στην Αιθιοπία για 16 χρόνια

Stories Προχτές
Εχασε το ταξιδιωτικό του έγγραφο για τους πρόσφυγες και δεν μπορούσε να επιστρέψει στην οικογένειά του

Η συγγραφέας που υπερασπίζεται τους άντρες και κάνει πάταγο στη Βρετανία

Stories Προχτές
Είναι κι αυτοί θύματα της πατριαρχίας

Αυτό το νησί έχει την καλύτερη παραλία στον κόσμο

Περιβάλλον Προχτές
Σύμφωνα με τους Travel Experts, αξίζει να το επισκεφτείς!

Εορτολόγιο: Πότε πέφτει του Αγίου Γεωργίου

Ιστορικά 23.04.2024
Το αιώνιο ερώτημα...