E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Το νησί που αποκαλούσαν Χόλιγουντ της Ελλάδας

Και όμως δεν πρόκειται για την Μύκονο

Γράφει η ΝΕΛΗ ΣΤΑΘΑΚΙΔΟΥ Δημοσίευση 26/11/2018 | 18:28

Το νησί που αποκαλούσαν Χόλιγουντ της Ελλάδας

Σίγουρα διαβάζοντας αυτόν τον τίτλο, θα περιμένετε να αναφέρεται στην Μύκονο, όμως φαίνεται ότι άλλο ήταν το νήσι που άκμασε τις περασμένες δεκαετίες και κατάφερε να γίνει ο επίγειος παράδεισος των πιο πλούσιων ανθρώπων του πλανήτη.

Ο λόγος για την Ρόδο, η οποία μάλιστα φιλοξένησε τα γυρίσματα δεκάδων χολιγουντιανών ταινιών με τα τοπία και τις ομορφιές της να ταξιδεύουν από άκρη σε άκρη του κόσμου μας, μέσα από την μεγάλη οθόνη. Πως όμως το νήσι αυτό οδηγήθηκε στο να αποτελέσει το θέρετρο που λάτρεψε η καλή κοινωνία της δεκαετίας του 1950 και του 1960;

Όλα ξεκίνησαν την εποχή όπου τα Δωδεκάνησα βρίσκονταν υπό Ιταλική κατοχή, στις αρχές του 20ου αιώνα. Οι Ιταλοί αποφάσισαν να μετατρέψουν την Ρόδο στον απόλυτο προορισμό παραθέρισης για την ανώτερη τάξη της χώρας τους και κάπως έτσι ξεκίνησαν να κατασκευάζουν επιβλητικά κτίρια, αλλά και το διάσημο ξενοδοχείο των Ρόδων.

Καθοριστικό γεγονός για την αποκορύφωση της φήμης της ως ενός από τους κορυφαίους προορισμούς του πλανήτη, ήταν η ένωση της με την Ελλάδα το 1948, όπου και ξεκίνησε η μεγάλη τουριστική της εκμετάλλευση. Η Ρόδος ήταν μάλιστα το μέρος που εγκαινίασε το κλασικό και πλέον πασίγνωστο "ήλιος, θάλασσα και διασκέδαση". Επιπλέον, ήταν από τα πρώτα μέρη στα οποία ιδρύθηκε τουριστική σχολή και δόθηκαν δάνεια από το κράτος για την ανέγερση ξενοδοχείων. 

Άπειροι επίσης ήταν οι τουρίστες από τις Σκανδιναβικές χώρες που κατέφθαναν συνεχώς εκεί, με το δολάριο να μετατρέπεται την εποχή εκείνη στο δεύτερο κύριο νόμισμα συναλλαγών. Μετά από τα γυρίσματα της ταινίας " Τα κανόνια του Ναβαρόνε" όλος ο κόσμος πλέον ήθελε να γνωρίσει την Ρόδο.

Σημαντική ήταν όμως και η συμβολή του Αριστοτέλη Ωνάση στην ακμή του νησιού, αφού έφερνε με την θαλαμηγό όλες τις διάσημες προσωπικότητες που έκανε παρέα. Τα μέσα της εποχής δεν έχαναν ευκαιρία να δημοσιεύουν φωτογραφίες του και πληροφορίες για εκείνον και τις διακοπές του, με αποτέλεσμα το νησί να γίνεται ακόμα πιο ελκυστικό για τον κόσμο.

Σήμερα η Ρόδος, συνεχίζει να αποτελεί έναν παράδεισο και το μέρος των διακοπών χιλιάδων τουριστών από το εξωτερικό, χωρίς να έχει χάσει την αίγλη και την φήμη της. Πρόκειται για ένα νησί με υπέροχες παραλίες, έντονη ζωή, καλό φαγητό και φυσικά πολύ ήλιο που αξίζει να επισκεφθείτε έστω και μια φορά στην ζωή σας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σπουδές στο Hogwarts; Κι όμως, γίνεται! Πανεπιστήμιο λάνσαρε μεταπτυχιακό στη μαγεία και τον αποκρυφισμό

E-Daily 3.Left 05.05.2026
Χωρίς ραβδιά και ξόρκια, αλλά με ιστορία, πολιτισμό και σύγχρονη σκέψη, το νέο πρόγραμμα σπουδών έχει ήδη τραβήξει τα βλέμματα

Το θαύμα έγινε: Η νεοφώτιστη που πήρε με... άνεση το πρωτάθλημα Ελβετίας

E-Daily 3.Left 05.05.2026
Ένα ιστορικό κατόρθωμα στα χνάρια της Νότιγχαμ και του Ρεχάγκελ

ChatGPT ‑ Ιστορίες ανθρώπων που βυθίστηκαν σε μια ψηφιακή πραγματικότητα χωρίς επιστροφή

E-Daily 3.Left 05.05.2026
Όταν το ChatGPT σου βάζει ιδέες που δεν φεύγουν

Youtuber πηγε στο πιο επικίνδυνο νησί του κόσμου: Πώς βγήκε ζωντανός

E-Daily 3.Left 05.05.2026
Η πραγματικότητα δεν εξελίχθηκε όπως περίμεναν όλοι

Mandela Effect: Το φαινόμενο που κάνει χιλιάδες ανθρώπους να θυμούνται πράγματα που δε συνέβησαν ποτέ

E-Daily 3.Left Χτες
Από τον Νέλσον Μαντέλα μέχρι τον Monopoly Man, οι ψεύτικες αναμνήσεις που μοιράζονται εκατομμύρια άνθρωποι προκαλούν απορία και συζήτηση

Η «χρυσή» αγορά των 2,5 δισ. ευρώ στην Ελλάδα που εκτοξεύεται χρόνο με τον χρόνο

E-Daily 3.Left Χτες
Οχι μόνο προορισμός διακοπών, αλλά τόπος όπου ξεκινούν νέες ιστορίες ζωής.

Εxplainer: Γιατί τα ρούχα γίνονται πιο ακριβά; Η απάντηση είναι… γεωπολιτική

E-Daily 3.Left Χτες
Ο πόλεμος Ιράν - ΗΠΑ δίνει... κλωτσιά στη μόδα: Tι σημαίνει αυτό για τις αγορές

Καιάδας: Το μυθικό βάραθρο της Σπάρτης υπάρχει στ’ αλήθεια και βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα από την πόλη

E-Daily 3.Left Προχτές
Το σημείο που πέρασε στην ιστορία ως τόπος τιμωρίας και θρύλων συνεχίζει να προκαλεί δέος στη Λακωνία