E-Daily

Σαν σήμερα: Η πρώτη αεροπορική τραγωδία στην ιστορία του αθλητισμού

Η θρυλική ομάδα της Τορίνο

4/5/2018 | 00:16

Οι αεροπορικές τραγωδίες στην ιστορία του αθλητισμού δεν είναι καθόλου λίγες. Ποιος δεν θυμάται το πρόσφατο αεροπορικό δυστύχημα το οποίο ξεκλήρισε την ομάδα - θαύμα της βραζιλιάνικης Σαπεκοένσε; Το πρώτο αεροπορικό δυστύχημα στην ιστορία του αθλητισμού έγινε στις 4 Μαΐου του 1949, όταν η θρυλική ομάδα της Τορίνο, που έγραφε ήδη ιστορία, βρισκόταν στο αεροπλάνο που προσέκρουσε στην στον λόφο Σουπέργκα λόγω δυνατής ομίχλης και σφοδρής καταιγίδας.

Την προηγούμενη ημέρα, η Τορίνο που ήταν πρώτη τότε στο Campionato με τέσσερις αγωνιστικές να απομένουν, έπαιξε σε φιλικό παιχνίδι στην Λισσαβόνα με αντίπαλο την Μπενφίκα. Το παιχνίδι έγινε προς τιμήν του παίκτη των «αετών» Φρανσίσκο Φερνάντεζ, ο οποίος θα αποχωρούσε από την ενεργό δράση. Η Τορίνο μπήκε στο αεροπλάνο της επιστροφής, ένα αεροσκάφος τύπου Fiat G-212 της εταιρείας Avio Linee Italiane, όμως όταν έφτασε πάνω από το Τορίνο έπεσε σε ομίχλη και σφοδρή καταιγίδα. Το αεροπλάνο χαμήλωσε το ύψος του και πριν προσγειωθεί προσέκρουσε στους πλαϊνούς τοίχους της βασιλικής της Σουπέργκα, που βρίσκεται πάνω στον ομώνυμο λόφο, o οποίος υψώνεται στην νότια πλευρά της πόλης.

Από τους 31 επιβαίνοντες, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονταν 18 ποδοσφαιριστές της Τορίνο, δεν επέζησε κανείς. Σπουδαία ονόματα του ιταλικού ποδοσφαίρου, που είχαν όλα τα φόντα να γράψουν ιστορία με την Τορίνο αλλά και την εθνική Ιταλίας, έχασαν της ζωή τους, όπως ο Βαλέριο Μπατσικαλούπο, ο Βαλεντίνο Ματσόλα (πατέρας του μετέπειτα σπουδαίου μέσου της Ίντερ Σάντρο Ματσόλα), ο Άλντο Μπαλαρίν και ο Ρούμπενς Φαντίνι.

Όπως και στο ατύχημα της Σαπεκοένσε, δυο ποδοσφαιριστές δεν ταξίδεψαν με την υπόλοιπη αποστολή και σώθηκαν. Ο Σάουρο Τομά ήταν τραυματίας και ο μετέπειτα προπονητής του Αιγάλεω, Λουίτζι Τζουλιάνο, δεν πρόλαβε να εκδώσει διαβατήριο.

Οι δυο ομάδες του Μιλάνου, Ίντερ και Μίλαν, διεκδικούσαν τότε τον τίτλο. Όμως ζήτησαν από την ιταλική ομοσπονδία να απονεμηθεί το πρωτάθλημα στην Τορίνο. Το αίτημα δεν έγινε δεκτό και η Τορίνο αναγκάστηκε να κατέβει στους τέσσερις τελευταίους αγώνες με την ομάδα νέων. Οι υπόλοιπες ομάδες, σε ένδειξη σεβασμού έκαναν το ίδιο. Η Τορίνο κέρδισε και τα τέσσερα τελευταία παιχνίδια και στέφθηκε πρωταθλήτρια Ιταλίας. Όμως το κακό είχε γίνει. Η Τορίνο δεν απέκτησε ποτέ ξανά την ομάδα της δεκαετίας του ’40 και από τότε βρίσκεται στην σκιά της άλλης ομάδας της πόλης, της Γιουβέντους. Κάτι που πολλοί πιστεύουν πως δεν θα συνέβαινε αν δεν είχε προηγηθεί η τραγωδία της Σουπέργκα.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ο Γερουσιαστής των ΗΠΑ που θέλει να επαναφέρει την μονομαχία με πιστόλια

Stories 26.04.2024
Μαι μεσαιωνική πρακτική που ίσως θα επιστρέψει;

Ο διάσημος φωτογράφος που βίαζε και σκότωνε μοντέλα στα 70s

Stories 26.04.2024
«Μάγευε» τα θύματά του για να τα αποπλανήσει

Ποια είναι η Caitlin Clark που αλλάζει το μέλλον του μπάσκετ για τις γυναίκες

Πρόσωπα Χτες
Αναμόρφωσε πλήρως το κολεγιακό μπασκετικό τοπίο

Το γκράφιτι που άλλαξε τον κόσμο

Νέα Εποχή Χτες
Μερικά από τα πιο διάσημα έργα street art που λάτρεψε ο κόσμος

5 πολιτικοί που δολοφονήθηκαν τον 21ο αιώνα

Πρόσωπα Χτες
Για διάφορους λόγους

Αντρας που έφυγε από την Αγγλία το 2008, εγκλωβίστηκε στην Αιθιοπία για 16 χρόνια

Stories Προχτές
Εχασε το ταξιδιωτικό του έγγραφο για τους πρόσφυγες και δεν μπορούσε να επιστρέψει στην οικογένειά του

Η συγγραφέας που υπερασπίζεται τους άντρες και κάνει πάταγο στη Βρετανία

Stories Προχτές
Είναι κι αυτοί θύματα της πατριαρχίας

Αυτό το νησί έχει την καλύτερη παραλία στον κόσμο

Περιβάλλον Προχτές
Σύμφωνα με τους Travel Experts, αξίζει να το επισκεφτείς!

Εορτολόγιο: Πότε πέφτει του Αγίου Γεωργίου

Ιστορικά 23.04.2024
Το αιώνιο ερώτημα...