E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Αυτή είναι η πρώτη ιστοσελίδα του κόσμου

Γιορτάζει αυτές τις ημέρες τα 25 χρόνια στον Ιστό

Δημοσίευση 23/12/2015 | 00:16

Αυτή είναι η πρώτη ιστοσελίδα του κόσμου

Μπορεί οι περισσότεροι να γνωρίζουν ότι τα πρώτα βήματα του World Wide Web έγιναν το 1994, αλλά στην πραγματικότητα όταν η πρώτη ιστοσελίδα που φτιάχτηκε ποτέ, από τον Tim Berners-Lee και βγήκε στον αέρα του CERN, το ημερολόγιο έδειχνε το μήνα Δεκέμβριο του 1990 (κατά την Telegraph σαν σήμερα, ενώ κατ' άλλους μια μέρα πριν) κλείνοντας -όπως και να έχει- αυτές τις μέρες τα 25 χρόνια της!

Η συγκεκριμένη ιστοσελίδα είναι το info.cern.ch και υπάρχει ακόμη και σήμερα. Μέσα από αυτήν ο Berners, ο «πατέρας του internet» παρείχε πληροφορίες σχετικά με το World Wide Web και φτιάχνοντας την εξηγούσε πώς λειτουργεί το project που αποτελεί το θεμέλιο του διαδικτύου όπως το γνωρίζουμε σήμερα. Μπορεί να φτιάχτηκε το Δεκέμβριο του 1990, αλλά το κοινό ήταν σε θέση να την δει τον Αύγουστο του 1991. «Όταν συνδέσαμε τις πληροφορίες στο διαδίκτυο, εμείς οι ίδιοι είχαμε τη δυνατότητα να ανακαλύψουμε γεγονότα, να δημιουργήσουμε ιδέες, να αγοράσουμε και να πωλούμε πράγματα και να σφυρηλατήσουμε νέες σχέσεις με ταχύτητα και κλίμακα που ήταν αδιανόητη εκείνη την εποχή», έχει γράψει ο ίδιος.

Αυτή η απλή ιδέα -η σύνδεση- έχει αλλάξει την πολιτική, έχει προκαλέσει την ανατροπή κυβερνήσεων, οδήγησε στην εφεύρεση μιας από τις πιο γνωστές παγκόσμιες επιχειρήσεις του σήμερα κι έχει αλλάξει τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις μας με τον κόσμο, αναφέρει η βρετανική Telegraph.

Όταν o Berners-Lee δημιούργησε την πρώτη ιστοσελίδα, το «διαδίκτυο» ήταν μια ομάδα στατικών εγγράφων, που χρησιμοποιούταν σχεδόν αποκλειστικά από οργανώσεις και ακαδημαϊκά ιδρύματα. Ο στόχος του ήταν να επιτρέπει σε ηλεκτρονικά έγγραφα να ανεβαίνουν στο διαδίκτυο, ώστε να μπορούν να αναζητηθούν εύκολα και να είναι κοινόχρηστα.

«Το βρήκα απογοητευτικό τότε το γεγονός ότι υπήρχαν διαφορετικές πληροφορίες σε διαφορετικούς υπολογιστές και θα έπρεπε να συνδεθεί κανείς με αυτούς για να πάρει τις πληροφορίες», έχει δηλώσει ο ίδιος. «Επειδή οι άνθρωποι στο CERN προέρχονταν από πανεπιστήμια από όλον τον κόσμο, έφερναν μαζί τους όλους τους τύπους των υπολογιστών κι "έτρεχαν" όλα τα είδη του λογισμικού. Εγώ έγραψα κάποια προγράμματα για να πάρω τις πληροφορίες από το ένα σύστημα στο άλλο. Περισσότερες από μία φορές. ΓιΆ αυτό σκέφτηκα ότι θα ήταν καλύτερα να λύσουμε αυτό το πρόβλημα μια και καλή».

Δείτε πώς έμοιαζε η πρώτη ιστοσελίδα το 1990...

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πάολα Ρεβενιώτη: H απίστευτη διαδρομή της από τα Μανιάτικα στη Συγγρού και η άγνωστη σχέση της με τον Κώστα Ταχτσή

E-Daily 3.Left 11.07.2026
Υπήρξε μία από τις πιο εμβληματικές περσόνες της queer κοινότητας στην Ελλάδα, ζώντας μια ζωή κόντρα στο ρεύμα από τα εφηβικά της χρόνια μέχρι το τέλος της.

Γιατί οι αγελάδες του Μαρκ Ζούκερμπεργκ πίνουν μπίρα και τρώνε ξηρούς καρπούς

E-Daily 3.Left 11.07.2026
Μακριά από τη Silicon Valley, στη Χαβάη, έχει ανοίξει ένα εντελώς διαφορετικό κεφάλαιο

Το πιο μισητό άγαλμα της Κίνας ‑ Γιατί οι επισκέπτες ...φτύνουν εδώ και 800 χρόνια τον Qin Hui

E-Daily 3.Left 11.07.2026
Πώς ένας πολιτικός έγινε σύμβολο προδοσίας για οκτώ αιώνες

Στη Σουηδία, τα σκουπίδια γίνονται μόδα, και μάλιστα καλή

E-Daily 3.Left 11.07.2026
Την ώρα που το fast fashion κυριαρχεί

Το νησί που απαγορεύεται να πατήσει άνθρωπος

E-Daily 3.Left 11.07.2026
Ο περίεργος λόγος που απαγορεύεται να μείνεις εκεί

Ο άνθρωπος που δεν είδε ποτέ γυναίκα, αυτοκίνητο ή κινηματογράφο ‑ Η απίστευτη αληθινή ιστορία

E-Daily 3.Left Χτες
Η απίστευτη ιστορία που μοιάζει βγαλμένη από μυθιστόρημα

Ανεβάζεις βίντεο στο Facebook; Ίσως χάνεις μια ευκαιρία να βγάζεις χρήματα

E-Daily 3.Left Χτες
Δεν χρειάζεται να είσαι διάσημος influencer για να κερδίζεις από τα βίντεό σου. Αν δημιουργείς πρωτότυπο περιεχόμενο, το Facebook μπορεί να γίνει μια επιπλέον πηγή εισοδήματος.