E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Που είναι περισσότερες και που λιγότερες οι γυναίκες στις χώρες της Ευρώπης;

Τι συμβαίνει στην χώρα μας;

Δημοσίευση 17/12/2017 | 01:11

Που είναι περισσότερες και που λιγότερες οι γυναίκες στις χώρες της Ευρώπης;

Συνολικά, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat για το 2016, στην Ευρώπη των 28, στους 100 άντρες αντιστοιχούν 104,6 γυναίκες. Ο αριθμός των γυναικών είναι πτωτικός και οδηγείται σε μια πιο ισορροπημένη αριθμητική σχέση, αφού το 2006, στους 100 άντρες αντιστοιχούσαν 105,2 γυναίκες. Εκτός από την μεγαλύτερη πληθυσμιακή τους παρουσία, οι γυναίκες ζουν περισσότερο, με την διαφορά να μειώνεται και σε αυτήν την κατηγορία, αφού περισσότερο η μετανάστευση, όσο και η έλλειψη πολέμων, έχουν ανεβάσει το προσδόκιμο ζωής των αντρών.

Οι χώρες στις οποίες το ποσοστό των γυναικών ξεπερνά την διαφορά του 10%, είναι κυρίως χώρες που ανήκαν στην πρώην Σοβιετική Ένωση. Πρωταθλήτριες είναι οι χώρες της Βαλτικής όπου σε Λετονία και Λιθουανία, αντιστοιχούν 117,7 και 117,2 γυναίκες για κάθε 100 άντρες. Πολύ κοντά είναι και η Ουκρανία (116), η Εσθονία (113,4), η Λευκορωσία (114,9) και η Αρμενία (109,8).

Από την Δυτική Ευρώπη μόνο η Πορτογαλία ξεπερνά την διαφορά των 10 μονάδων (111). Από εκεί και πέρα, αν ταξιδέψουμε στην Βόρεια Ευρώπη, τα πράγματα είναι πιο ισορροπημένα, με τους άντρες να υπερτερούν σε κάποιες χώρες. Όπως στην Σουηδία όπου σε 100 άντρες αντιστοιχούν 99,8 γυναίκες, ή στην Νορβηγία (98,6) και στην Ισλανδία (98,8). Αλλά και χώρες στον νότο, δεν πάνε πίσω, με την Μάλτα για κάθε 100 άντρες να έχει 99,7, την Αλβανία 97,5 και την ΠΓΔΜ 99,6.

Στην Ελλάδα, σε αντίθεση με την τάση για πτώση που έχει ο αριθμός των γυναικών στην Ευρώπη των 28, υπάρχει αύξηση της διαφοράς. Δηλαδή, το 2006, για κάθε 100 άντρες αντιστοιχούσαν 102,5 γυναίκες, ενώ 100 χρόνια αργότερα ο αριθμός αυτός έχει αυξηθεί, έχοντας ως συνέπεια σε κάθε 100 άντρες να αντιστοιχούν 106,4 γυναίκες. Αυτό ίσως εξηγείται από την αυξημένη μετανάστευση κυρίως του αντρικού πληθυσμού στο εξωτερικό.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Το νησί που κανείς δεν επιτρέπεται να πατήσει: Η φυλή που διώχνει τους ξένους με τόξα και βέλη

Νέα Εποχή 28.01.2026
Στο Βόρειο Σέντινελ ζει η πιο απομονωμένη φυλή του κόσμου και το κράτος την προστατεύει με αυστηρούς νόμους

Γιατί πρέπει στ’ αλήθεια να ανησυχούμε για τη Gen Z;

Stories 28.01.2026
Τι αναφέρει άρθρο της VOX

Το μάθημα που έσωσε ζωές: Πώς ένα 10χρονο κορίτσι διέσωσε 100 ανθρώπους από φονικό τσουνάμι

Stories 28.01.2026
Η μικρή Τίλι αναγνώρισε τα «σημάδια του θανάτου» στη θάλασσα από το σχολείο της και πρόλαβε την καταστροφή δευτερόλεπτα πριν χτυπήσει

Το μυστικό πείραμα της Δανίας στη Γροιλανδία

Stories 28.01.2026
Πώς 22 παιδιά έγιναν εργαστήριο ενός κράτους

Η απίστευτη ιστορία του «ζητιάνου εκατομμυριούχου» της Ινδίας

Stories Χτες
Ο φτωχός που σερνόταν στους δρόμους ήταν πάμπλουτος

Η Ισπανία «αδειάζει», αλλά σε πληρώνει για να πας: Χωριά‑φαντάσματα δίνουν έως 10.800€ για μια νέα αρχή

Νέα Εποχή Χτες
Επιδοτήσεις για αγορά σπιτιού, φοροελαφρύνσεις, μηνιαία επιδόματα και χωριά που αναζητούν κατοίκους

Κράτησε μόλις 38 λεπτά ‑ Ο συντομότερος πόλεμος στην Ιστορία

Ιστορικά Χτες
Η Αγγλο-Ζανζιβαρινή Σύγκρουση του 1896 και το ωμό μήνυμα ισχύος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας στην καρδιά της Αφρικής