Υπάρχουν πολλοί πίνακες που το κόστος τους είναι αστρονομικό. Οι συλλέκτες δίνουν ότι έχουν και δεν έχουν για να τους αποκτήσουν. Το ίδιο και τα μουσεία. Ένας από αυτούς είναι ο πίνακας του Έντβαρντ Μούνκ, η διάσημη «Κραυγή». Πρόκειται για τον δεύτερο πιο διάσημο πίνακα στον κόσμο και έναν από τους ακριβότερους. Μια εκδοχή από αυτές που ζωγράφισε ο Μουνκ πωλήθηκε σε έναν Νορβηγό δισεκατομμυριούχο έναντι 120 εκατ. δολαρίων.
Ο πίνακας αυτός είναι και ο μόνος διάσημος πίνακας του Μουνκ. Παραείναι διάσημος βέβαια, έχοντας εμπνεύσει δεκάδες γνωστά σημεία της ποπ κουλτούρας. Για παράδειγμα είναι η έμπνευση για την μάσκα που φορούσαν οι μανιακοί δολοφόνοι της σειράς ταινιών «Scream». Η εταιρία Μ&Μ’s , έταξε 2 εκατομμύρια καραμέλες, για να βρεθεί το 2006 ένας πίνακας που ήταν χαμένος. Και βρέθηκε.
Πως τον εμπνεύστηκε ο Μουνκ; Συνήθως αυτές οι ιστορίες είναι πιο απλές απ’ ότι νομίζουμε. Οι απλές σκέψεις γράφουν άλλωστε ιστορία. Όπως έγραψε ο ίδιος «Μια μέρα περπατούσα σε ένα μονοπάτι, στην μια πλευρά βρισκόταν η πόλη και στην άλλη ένα φιόρδ. Αισθάνθηκα κουρασμένος και άρρωστος. Σταμάτησα και κοίταξα προς το φιόρδ. Ο ήλιος έδυε και τα σύννεφα έπαιρναν το κόκκινο χρώμα του αίματος. Αισθάνθηκα μια κραυγή να βγαίνει από την φύση. Νομίζω πως την άκουσα. Ζωγράφισα τον πίνακα, σχεδιάζοντας τα σύννεφα σαν να ήταν πραγματικό αίμα. Το χρώμα κραύγαζε. Αυτή ήταν ‘Η κραυγή’».
Όταν ο άνθρωπος και η φύση γίνονται ένα, συνειδητοποιώντας ότι είναι συγκοινωνούντα δοχεία, τότε μπορούμε να καταλάβουμε ότι κάθε ψυχοσύνθεση είναι όσο προσωπική όσο και οικουμενική. Το περιστατικό συνέβη στο Όσλο το 1892, ο πίνακας ζωγραφίστηκε σε διάφορες εκδοχές και έγινε διάσημος σχεδόν αμέσως μετά την δημιουργία του, το 1895.
Δεν παντρεύτηκε ποτέ. Μετά τον θάνατό του το 1944, στον δεύτερο όροφο του σπιτιού του βρέθηκαν πάνω από 1.000 πίνακές του. Δεν μπορούσε όπως έλεγε να τους αποχωριστεί. Ήταν τα «παιδιά» του…