E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Η ιστορία της μπουγάτσας στην πατρίδα της, τις Σέρρες

Στο πιο ξακουστό μαγαζί μπουγάτσας, το Ρεκόρ στην πλατεία της πόλης

Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 11/12/2017 | 10:24

Η ιστορία της μπουγάτσας στην πατρίδα της, τις Σέρρες

Η μπουγάτσα ήταν αναπόσπαστο κομμάτι της Βυζαντινής παράδοσης και έφτασε στις Σέρρες από τον προσφυγικό πληθυσμό και εξαπλώθηκε σε ολόκληρη την Ελλάδα. Η μπουγάτσα των Σερρών είναι μία από τις καλύτερες μπουγάτσες και αποτελεί τοπικό και παραδοσιακό προϊόν. Λεγόταν αλλιώς και το "φαγητό του φτωχού" αφού ήταν φτηνή αλλά χορταστική.

Η ιδέας της παρασκευής μπουγάτσας, σύμφωνα με αναφορές πηγών ανήκει στην εποχή του Βυζαντίου και συγκεκριμένα από την Κωνσταντινούπολη,πριν το 1453μ.X.,όπου υπήρχε μεγάλη παράδοση στις πίτες και στα γλυκά του ταψιού. Κάπως έτσι εκείνη η παράδοση έρχεται στην Ελλάδα λίγο πριν το 1950 και αρχίζει μια μεγάλη ιστορία γεύσης! 

To ήξερες; Τα πρώτα χρόνια, το να τρώει κανείς πίτες ή μπουγάτσα σε μαγαζί θεωρούνταν προσβλητικό για τη γυναίκα του - ο κόσμος θεωρούσε πως δεν ήταν καλή νοικοκυρά είτε γιατί δεν έφτιαχνε πίτες, είτε γιατί δεν ήταν καλές!

Όποιον κι αν ρωτήσαμε, μας οδήγησε εκεί. Στην πλατεία Ελευθερίας στις Σέρρες στην μπουγάτσα "Ρεκόρ".

Εκεί βρήκαμε τον Χρήστο Παπαδόπουλο, τον εγγονό του ιδρυτή και ιδιοκτήτη Γιάννη Παπαδόπουλου, και μάθαμε την ιστορία της θρυλικής σερραϊκής μπουγάτσας. Λίγο πιο μακριά από το κέντρο βρίσκεται και το εργαστήριο όπου φτιάχνονται κάθε μέρα πίτες και μπουγάτσες αλλά και γλυκά. Η ιστορία του Ρεκόρ είναι ουσιαστικά και η ιστορία της σερραϊκής μπουγάτσας αφού όλα ξεκίνησαν από εδώ. 

"Ο πατέρας μου δούλεψε εδώ από τα 17 του χρόνια. Ο παππούς μου μαζί με τον αδερφό του όταν ήρθαν από την Κωνσταντινούπολη, εγκαταστάθηκαν στις Σέρρες και ξεκίνησαν μια μεταφορική εταιρεία. Στον πόλεμο έχασαν πολλά από τα φορτηγά τους από τον στρατό. Όταν τελείωσε ο πόλεμος δεν υπήρχε δουλειά και έτσι η εταιρεία έκλεισε. Ο παππούς μου τότε γνώρισε έναν μάστορα μπουγάτσας και του πρότεινε να δουλέψει μαζί του για να φτιάξει νέο μαγαζί".

Ο πρώτος μάστορας μπουγάτσας ήταν ο Κωσταντίνος Καρυοφύλλης, ο οποίος ξεκίνησε το 1919 να παρασκευάζει και να διακινεί ως πλανόδιος πωλητής μπουγάτσες και το 1947 άνοιξε το "Ανώτερον". Εκεί δίπλα λοιπόν άνοιξε ο Γιάννης Παπαδόπουλος το "Ρεκόρ".

Το ήξερες; Ετυμολογικά, η μπουγάτσα είναι παραλλαγή της οθωμανικής λέξης "πογάτσα" που σημαίνει πίτα με γέμιση.

"Το κατάστημα άνοιξε το 1952. Δίπλα ακριβώς από εμάς υπήρχε ένα άλλο μπουγατσάδικο που είχε ανοίξει μερικά χρόνια νωρίτερα αλλά αργότερα, έκλεισε. Έτσι τώρα είμαστε εμείς οι πιο παλιοί".

"Η μπουγάτσα γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη και στις Σέρρες αλλά και αλλού. Εμείς βγάλαμε πολλά μαστόρια μπουγάτσας. Πολλά άτομα πέρασαν από τον παππού και τον μπαμπά μου και έπειτα έφυγαν και άνοιξαν δικά τους μαγαζιά σε όλη την Ελλάδα".

"Το μυστικό της μπουγάτσας μας είναι τα καλά υλικά. Η μπουγάτσα μας είναι ελαφριά, και με υλικά που θα βάζαμε στο σπίτι μας"

Το ήξερες; Tον Ιούνιο του 2008 παρασκευάστηκε στις Σέρρες η μεγαλύτερη μπουγάτσα στον κόσμο, που μπήκε στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες!