E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι από το κλείσιμο του Ελεύθερου Τύπου

Ο πρώτος απολογισμός τρεις εβδομάδες μετά το μετά το κλείσιμο τις ιστορικής εφημερίδας.

Δημοσίευση 14/7/2009 | 00:00

Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι από το κλείσιμο του Ελεύθερου Τύπου

Μετά το πρώτο σοκ από την ανακοίνωση για το κλείσιμο του «Ελεύθερου Τύπου» τη Δευτέρα 22 Ιουνίου, δεν άργησαν τα στοιχήματα για το ποια από τις ανταγωνιστικές εφημερίδες θα καρπωθεί το αναγνωστικό κοινό της εφημερίδας, και ειδικότερα του κυριακάτικου φύλλου. Θυμίζουμε ότι το τελευταίο διάστημα ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής είχε 65.000 σταθερούς αναγνώστες, ενώ όταν η έκδοση συνοδεύονταν από ακριβές προσφορές ξεπερνούσε τους 80.000.

Η πρώτη Κυριακή μετά το κλείσιμο του ΕΤ (28/06), έφερε πολλά χαμόγελα στη «Real News» η κυκλοφορία της οποίας ανέβηκε κατά περίπου 28.000 φύλλα, τα οποία αποδόθηκαν σε αναγνώστες της εφημερίδας «της Γιάννας». Όμως την αμέσως επόμενη εβδομάδα (05/07) η κυκλοφορία της εφημερίδας του Νίκου Χατζηνικολάου έπεσε κατά τον ίδιο σχεδόν αριθμό (25.000 φύλλα). Στο ίδιο διάστημα δείχνουν να σταθεροποιούνται μικρά κέρδη κυκλοφορίας για τον «Αδέσμευτο Τύπο» του Δημήτρη Ρίζου (3.000 φύλλα) και για την «Απογευματινή» (2.000 φύλλα).

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των πρακτορείων αλλά και ανθρώπων της αγοράς, επιβεβαιώνεται η αίσθηση ότι ο «Ελεύθερος Τύπος» διατηρώντας μια πιο «soft» πολιτική γραμμή, αποτελούσε τη δεύτερη ή τρίτη εφημερίδα των αναγνωστών. Οι μεγάλες κυκλοφορίες που κατά καιρούς πετύχαινε, δεν θα πρέπει να εξετάζονται ανεξάρτητα από τις προσφορές (κυρίως DVD premium υψηλής αξίας) που διένειμε. Ως εκ τούτου θεωρείται πιθανό μεγάλο ποσοστό του αναγνωστικού κοινού του ΕΤ να αγόραζε ήδη κάποια από τις άλλες μεγάλες εφημερίδες της παράταξης (Καθημερινή, Real News) οι οποίες θα δυσκολευτούν να ενισχύσουν εντυπωσιακά την κυκλοφορία τους.

Πάντως η μάχη για το «κοινό» της εφημερίδας θα συνεχίσει να δίνεται μέχρι της αρχές του Σεπτέμβρη οπότε αναμένεται να διαμορφωθεί μια καθαρότερη εικόνα στο εκδοτικό τοπίο. Ως «αουτσάιντερ» σε αυτό τον άτυπο αγώνα δείχνει να μπαίνει και η «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» η οποία όλα αυτά τα χρόνια κράτησε σταθερά «φιλοκαραμανλική» γραμμή στο πολιτικό της ρεπορτάζ, αποφεύγοντας όμως τυφλή κομματική γραμμή.

Στις παράπλευρες επιπτώσεις από το κλείσιμο της εφημερίδας, δεν πρέπει να ξεχνάμε την αναστάτωση στη διανομή της διαφημιστικής πίτας, καθώς παραμένει ανοιχτό το ερώτημα για το πιο μέρος και με ποιο τρόπο θα αναδιανεμηθούν σε άλλες εφημερίδες τα διαφημιστικά έσοδα που είχε ο «ΕΤ». Μόνοι σίγουροι χαμένοι από την πτώση της συνολικής κυκλοφορίας φαίνεται να είναι τα υποπρακτορεία διανομής και τα Ταμεία του κλάδου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η Χάιντι Κλουμ συνεχίζει τις τόπλες εμφανίσεις σε παραλία της Καραϊβικής

Tabloid 31.12.2025
Το πρώην μοντέλο κάνει διακοπές με τον σύζυγό της, Τομ Κάουλιτζ

Ελεονώρα Μελέτη: Η φωτογραφία με την φουσκωμένη κοιλιά που δημιούργησε ερωτηματικά

Tabloid 31.12.2025
Έφερε τα πάνω κάτω λίγες ώρες πριν αλλάξει η χρονιά!

Η Ζέτα Δούκα έκανε το τελευταίο μπάνιο στη θάλασσα για το 2025 και έστειλε ευχές για το νέο έτος

Social 31.12.2025
Μπάνιο στην υπέροχη χειμερινή θάλασσα, σχολίασε η ηθοποιός σε ανάρτησή της στο Instagram

Αχάμπαρος ο Τσελίκας: Είπε τα κάλαντα στον «αέρα» με την τσίμπλα στο μάτι!

Media 31.12.2025
Ο γνωστός ρεπόρτερ ξεκίνησε το πρωινό του ρεπορτάζ λέγοντας στον «αέρα» τα παραδοσιακά κάλαντα της Πρωτοχρονιάς.

Γιάννης Κατινάκης: «Είμαι πάρα πολύ άρρωστος, οι πόνοι στο στομάχι είναι αφόρητοι»

Tabloid Χτες
Δύσκολες στιγμές για τον ραδιοφωνικό παραγωγό

Ευρυδίκη Βαλαβάνη: Δείτε βίντεο από τη στιγμή που ανακοίνωσε ότι είναι έγκυος

Tabloid Χτες
«Το πιο όμορφο μυστικό ειπώθηκε πρώτη φορά δυνατά»

Stranger Things: Στον αέρα το teaser trailer για το τελευταίο επεισόδιο

Tabloid Χτες
Η τελευταία μάχη στο Χόκινς προαναγγέλλεται μέσα από το τελικό trailer της σειράς

Στο νοσοκομείο ο Χρήστος Βαλαβανίδης

Tabloid Χτες
Νοσηλεύεται εδώ και δώδεκα ημέρες

Υπόθεση Diddy: Οι γιοι του ετοιμάζουν ντοκιμαντέρ με τη δική τους πλευρά της ιστορίας

Tabloid Χτες
Οι γιοι του Sean «Diddy» Combs έδωσαν στη δημοσιότητα το πρώτο τρέιλερ της σειράς τους

Τσιμτσιλή για Καινούργιου: Όταν είμαστε επαγγελματίες και βάζουμε την υπογραφή μας κάπου, οφείλουμε να ξέρουμε τι είναι αυτό

TV Buzz Χτες
«Όταν κάτι παίζεται στην εκπομπή σου, ακόμα κι αν εκτεθείς μία φορά και δεν το ξέρεις, μετά απαιτείς»