E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι από το κλείσιμο του Ελεύθερου Τύπου

Ο πρώτος απολογισμός τρεις εβδομάδες μετά το μετά το κλείσιμο τις ιστορικής εφημερίδας.

Δημοσίευση 14/7/2009 | 00:00

Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι από το κλείσιμο του Ελεύθερου Τύπου

Μετά το πρώτο σοκ από την ανακοίνωση για το κλείσιμο του «Ελεύθερου Τύπου» τη Δευτέρα 22 Ιουνίου, δεν άργησαν τα στοιχήματα για το ποια από τις ανταγωνιστικές εφημερίδες θα καρπωθεί το αναγνωστικό κοινό της εφημερίδας, και ειδικότερα του κυριακάτικου φύλλου. Θυμίζουμε ότι το τελευταίο διάστημα ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής είχε 65.000 σταθερούς αναγνώστες, ενώ όταν η έκδοση συνοδεύονταν από ακριβές προσφορές ξεπερνούσε τους 80.000.

Η πρώτη Κυριακή μετά το κλείσιμο του ΕΤ (28/06), έφερε πολλά χαμόγελα στη «Real News» η κυκλοφορία της οποίας ανέβηκε κατά περίπου 28.000 φύλλα, τα οποία αποδόθηκαν σε αναγνώστες της εφημερίδας «της Γιάννας». Όμως την αμέσως επόμενη εβδομάδα (05/07) η κυκλοφορία της εφημερίδας του Νίκου Χατζηνικολάου έπεσε κατά τον ίδιο σχεδόν αριθμό (25.000 φύλλα). Στο ίδιο διάστημα δείχνουν να σταθεροποιούνται μικρά κέρδη κυκλοφορίας για τον «Αδέσμευτο Τύπο» του Δημήτρη Ρίζου (3.000 φύλλα) και για την «Απογευματινή» (2.000 φύλλα).

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των πρακτορείων αλλά και ανθρώπων της αγοράς, επιβεβαιώνεται η αίσθηση ότι ο «Ελεύθερος Τύπος» διατηρώντας μια πιο «soft» πολιτική γραμμή, αποτελούσε τη δεύτερη ή τρίτη εφημερίδα των αναγνωστών. Οι μεγάλες κυκλοφορίες που κατά καιρούς πετύχαινε, δεν θα πρέπει να εξετάζονται ανεξάρτητα από τις προσφορές (κυρίως DVD premium υψηλής αξίας) που διένειμε. Ως εκ τούτου θεωρείται πιθανό μεγάλο ποσοστό του αναγνωστικού κοινού του ΕΤ να αγόραζε ήδη κάποια από τις άλλες μεγάλες εφημερίδες της παράταξης (Καθημερινή, Real News) οι οποίες θα δυσκολευτούν να ενισχύσουν εντυπωσιακά την κυκλοφορία τους.

Πάντως η μάχη για το «κοινό» της εφημερίδας θα συνεχίσει να δίνεται μέχρι της αρχές του Σεπτέμβρη οπότε αναμένεται να διαμορφωθεί μια καθαρότερη εικόνα στο εκδοτικό τοπίο. Ως «αουτσάιντερ» σε αυτό τον άτυπο αγώνα δείχνει να μπαίνει και η «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» η οποία όλα αυτά τα χρόνια κράτησε σταθερά «φιλοκαραμανλική» γραμμή στο πολιτικό της ρεπορτάζ, αποφεύγοντας όμως τυφλή κομματική γραμμή.

Στις παράπλευρες επιπτώσεις από το κλείσιμο της εφημερίδας, δεν πρέπει να ξεχνάμε την αναστάτωση στη διανομή της διαφημιστικής πίτας, καθώς παραμένει ανοιχτό το ερώτημα για το πιο μέρος και με ποιο τρόπο θα αναδιανεμηθούν σε άλλες εφημερίδες τα διαφημιστικά έσοδα που είχε ο «ΕΤ». Μόνοι σίγουροι χαμένοι από την πτώση της συνολικής κυκλοφορίας φαίνεται να είναι τα υποπρακτορεία διανομής και τα Ταμεία του κλάδου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Διάσημες γυναίκες άνω του 1,80 μ. που σπάνε τα στερεότυπα του Χόλιγουντ

Celebrity Stories 16.02.2026
Από τη Taylor Swift μέχρι μια αθλήτρια–γίγαντα 2,06 μ., το ύψος έγινε δύναμη σε μια βιομηχανία που για χρόνια το έβλεπε ως «πρόβλημα»

Anjelica Huston: Η σταρ της Οικογένειας Addams και ο έρωτας που τη σημάδεψε

Celebrity Stories 16.02.2026
Δόξα, Όσκαρ και μια σχέση που την καθόρισε

Weekend Live: Ξέσπασαν Πανόπουλος και Λαζάρου – «Τους φτύνει ο κόσμος, δεν βλέπουν ότι αυτό δεν πουλάει;»

TV Buzz Χτες
Η Μάρτζυ Λαζάρου και ο Δημήτρης Πανόπουλος σχολίασαν τις αιχμηρές δηλώσεις που έκανε ο Δημήτρης Παπανώτας

Good Job Nicky – Το μήνυμα πριν τον ελληνικό τελικό της Eurovision: «Το πιο σημαντικό είναι οι άνθρωποι που γνώρισα»

Tabloid Χτες
Ο τραγουδιστής είναι ένας από τους 14 καλλιτέχνες που διεκδικούν την εκπροσώπηση της Ελλάδας

Σίσσυ Χρηστίδου για Γιώργο Λιάγκα: «Ψωνίζει» από την εκπομπή μας και άτομα που δεν ξέρετε

TV Buzz Χτες
Το σχόλιο που έκανε η Σίσσυ Χρηστίδου για τους συνεργάτες της που προσεγγίζει ο Γιώργος Λιάγκας

Μπέκαμ: Η οικογένεια προσπαθεί να τα βρει με τον Μπρούκλιν

Tabloid Χτες
Η μικρότερη κόρη της οικογένειας Μπέκαμ πρόσφερε κλάδο ελαίας στον αδελφό της

Το βαρύ ζεϊμπέκικο του Βασίλη Μπισμπίκη με πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ υπό το βλέμμα της Βανδή

Tabloid Χτες
Η Δέσποινα Βανδή πήρε το μικρόφωνο και ο Βασίλης Μπισμπίκης χόρεψε την Τσικνοπέμπτη σε γνωστή ταβέρνα

Χρήστος Δάντης: «Μεγάλωσα με μία μάνα που είχε υποστεί κακοποίηση»

Tabloid Χτες
Ο καλλιτέχνης αναφερόμενος στις σχέσεις εξομολογήθηκε πως η μητέρα του δέχονταν κακοποίηση

Ακης Τερζόπουλος: «Ήταν εpαστής της γυναίκας μου όταν γνώρισα τον Πέτρο Κωστόπουλο»

TV Buzz Χτες
Η ανατρεπτική εξομολόγηση για την «ανοιχτή» σχέση με την πρώτη του σύζυγο και το παρασκήνιο μιας απρόσμενης συνάντησης στη Μύκονο

Tα υπέροχα σπίτια που αφήνει πίσω της η Diane Keaton κληρονομιά στα παιδιά της

Celebrity Stories Χτες
Τα ακίνητα και η αμύθητη περιουσία

Έξαλλος ο Πασχάλης: «Κι αν βάφω τα μαλλιά μου, λογαριασμό θα σας δώσω; Αν δεν σας αρέσει, μην σας αρέσει»

Tabloid Προχτές
«Δεν είναι λίγο σεξιστικό αυτό;», σχολίασε ο Δημήτρης Παπανώτας