E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Το διαστημόπλοιο Cassini στο doodle της Google για το μεγάλο φινάλε πριν τη συντριβή

Το πέρασμα από τον Τιτάνα αποτελεί την αρχή του τελευταίου ταξιδιού

Δημοσίευση 26/4/2017 | 10:01

Το διαστημόπλοιο Cassini στο doodle της Google για το μεγάλο φινάλε πριν τη συντριβή

Το διαστημόπλοιο Cassini, το ρομποτικό διαστημικό όχημα, που εκτοξεύτηκε το 1997 για την εξερεύνηση του πλανήτη Κρόνου, των δορυφόρων και των δακτυλίων του ετοιμάζεται για το τέλος της πορείας του.

Αποτελεί κοινή προσπάθεια της αμερικανικής NASA και της ESA, της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος, μέλος της οποίας είναι και η Ελλάδα.

Το διαστημόπλοιο Cassini κατασκευάστηκε με δύο ξεχωριστά τμήματα: το Cassini (Κασίνι), προορισμένο να περιστρέφεται γύρω από τον Κρόνο και από το Huygens (Χάιχενς), προορισμένο να προσεδαφιστεί στον Τιτάνα, τον μεγαλύτερο δορυφόρο του Κρόνου.

Στις 25 Δεκεμβρίου 2004, το Huygens αποκολλήθηκε από το Cassini και στις 14 Ιανουαρίου 2005 προσεδαφίστηκε στον Τιτάνα και έγινε έτσι το πρώτο ανθρώπινο αντικείμενο που προσεδαφίστηκε επιτυχώς στο απώτερο ηλιακό σύστημα. Αμέσως άρχισε να στέλνει επιστημονικά δεδομένα στην Γη, χρησιμοποιώντας το Cassini ως αναμεταδότη.

Το διαστημόπλοιο Cassini συνέχισε τα επόμενα χρόνια. Όμως, από τις 30 Νοεμβρίου 2016, εισήλθε στην τελευταία φάση της αποστολής του. Αιτία τα μειούμενα αποθέματα καυσίμων του, με αποτέλεσμα να καθίσταται αδύνατη η διόρθωση της τροχιάς του.

Στις 22 Απριλίου το διαστημόπλοιο πραγματοποίησε το τελευταίο κοντινό πέρασμα από τον δορυφόρο Τιτάνα, και στις 26 Απριλίου το Cassini - κινούμενο με ταχύτητα 122.000 χιλιομέτρων την ώρα- θα κάνει την πρώτη από μια σειρά «βουτιές» στο κενό διάστημα πλάτους 2.400 χιλιομέτρων, που υπάρχει ανάμεσα στον γιγάντιο πλανήτη και στον πιο εσωτερικό δακτύλιό του D.

«Κανένα διαστημικό σκάφος δεν έχει ποτέ εισέλθει σε αυτή τη μοναδική περιοχή, την οποία θα προσπαθήσουμε να διασχίσουμε 22 φορές», δήλωσε ο Τόμας Ζερμπούχεν της NASA. Η πιθανότητα καταστροφής του σκάφους λόγω πρόσκρουσης με κάτι μεγαλύτερο από τα μικροσκοπικά σωματίδια των δακτυλίων εκτιμάται ότι είναι μικρότερη του 1%.

Κατά την πολυετή παραμονή του στο σύστημα του Κρόνου, το κόστους 3,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων Cassini -και η συνοδευτική διαστημοσυσκευή Huygens- έχει κάνει διάφορες σημαντικές ανακαλύψεις, όπως η ύπαρξη ενός μεγάλου ωκεανού κάτω από την παγωμένη επιφάνεια του δορυφόρου Εγκέλαδου και οι θάλασσες υδρογονανθράκων στον δορυφόρο Τιτάνα.

Ένας λόγος που το σκάφος θα αυτοκαταστραφεί πάνω στον Κρόνο, είναι ότι οι επιστήμονες θέλουν να είναι σίγουροι ότι δεν θα πέσει στον Τιτάνα ή στον Εγκέλαδο, μολύνοντάς τους ίσως με γήινα μικρόβια. Αν και το Cassini αποστειρώθηκε προτού φύγει από τη Γη το 1997, δεν αποκλείεται να έχουν επιβιώσει πάνω του μερικοί γήινοι μικροοργανισμοί. Με δεδομένο ότι τα μεγάλα φεγγάρια του Κρόνου είναι υποψήφια για την ανακάλυψη μορφών ζωής, οι επιστήμονες θέλουν να αποφύγουν το μπέρδεμα με τη ζωή που θα έχει μεταφερθεί από τη Γη.

Από το 2004 που ο διαστημικός βολιστήρας Cassini έφτασε στο σύστημα δορυφόρων του Κρόνου έχει δώσει ιστορικές φωτογραφίες τόσο του γιγάντιου πλανήτη όσο και των φεγγαριών του.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Tα παμφορεία της Αθήνας: Τα πρώτα λεωφορεία που τα έσερναν άλογα

Ιστορικά 07.05.2024
Όταν η συγκοινωνία γινόταν με εξαντλημένα ζώα

Με τι ασχολείται η εταιρεία σου; 5 απίθανες περιπτώσεις χιλιάδων δολαρίων

Νέα Εποχή 07.05.2024
5 startups που δεν θα πιστέψετε το πεδίο στο οποίο εργάστηκαν

Πώς μια ακτιβίστρια κατέληξε σε μια διαφήμιση καλλυντικών, δεκαετίες μετά τον θάνατό της

Πρόσωπα 07.05.2024
Η Julia Howe ήταν υπέρμαχος της κατάργησης της δουλείας, υποστηρικτής του δικαιώματος ψήφου των γυναικών και ιδρυτικό μέλος πολλών οργανώσεων για τα δικαιώματα των γυναικών

Γιατί έχουμε τόσα αγάλματα με σπασμένες μύτες;

Ιστορικά 07.05.2024
Mια ερώτηση που είναι πολύ συχνή στο Google

Μάθαμε τι είναι η «γυναία γραφ‑Οίδα», που ξεχώρισε στο Off‑Off Athens 2023, από την ομάδα Primo Gradu

Πρόσωπα Χτες
Γνωρίσαμε τις γυναίκες πίσω από την performance που ζωντανεύει πίνακες μέσα από το σώμα και τη φωνή

H ιστορία της κοπέλας που δραπέτευσε από την κοινότητα των Αμις

Πρόσωπα Χτες
Η Kate Stoltzfus τα άφησε όλα πίσω της

Τι απέγινε η Marlene Engelhorn, η κληρονόμος μιας τεράστιας περιουσίας που θέλησε να δωρίσει

Πρόσωπα Χτες
«Δεν πρέπει να είναι δική μου απόφαση τι θα κάνω με τα χρήματα της οικογένειάς μου, για τα οποία δεν δούλεψα»

Η πόλη θαύμα που απέτυχε παταγωδώς: H απίστευτη ιστορία της Shenyang

Stories Χτες
Από μέρος θαύμα, έγινε πόλη φάντασμα

Το μοναστήρι που βρίσκεται στην καρδιά του κέντρου της Θεσσαλονίκης

Ιστορικά Χτες
Η μονή επανιδρύθηκε το 1953 και σήμερα υπηρετούν σε αυτή αρκετοί μοναχοί

Οι πιο περίεργες θεραπείες προηγούμενων δεκαετιών

Stories Χτες
Μπορούμε να συμφωνήσουμε πως ευτυχώς η ιατρική προχώρησε!

Οι καλύτερες πόλεις της Ευρώπης για να ζεις

Νέα Εποχή Προχτές
Σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής