E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

NASA: Ενδέχεται να υπάρχει εξωγήινη ζωή σε δορυφόρο του Κρόνου

Είναι πιθανόν το σενάριο να υπάρχει εξωγήινη ζωή στο ηλιακό μας σύστημα, ανακοίνωσε η NASA.

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 14/4/2017 | 12:40

NASA: Ενδέχεται να υπάρχει εξωγήινη ζωή σε δορυφόρο του Κρόνου

Σύμφωνα με ανακοίνωση της NASA έχουν εντοπιστεί όλα εκείνα τα απαραίτητα στοιχεία που υποστηρίζουν ζωή, σε έναν παγωμένο κόσμο που βρίσκεται στη «γειτονιά» της γής. Πρόκειται για τον Εγκέλαδο, τον φυσικό δορυφόρο του πλανήτη Κρόνου.

Ο Εγκέλαδος διαθέτει χημικά συστατικά που όταν εντοπίζονται στη Γη τείνουν να υποδηλώνουν την ύπαρξη ζωής, ανέφεραν οι επιστήμονες της NASA, υπονοώντας ότι μπορεί να υπάρχουν ζωντανοί οργανισμοί κάτω από το παγωμένο «κέλυφός» του.

Οι επιστήμονες εδώ και καιρό εκτιμούσαν ότι ο Εγκέλαδος είναι ένας από τους σοβαρότερους «υποψηφίους» για τη φιλοξενία κάποιου είδους ζωής στο ηλιακό μας σύστημα.

Πρόκειται για ένα μεσαίου μεγέθους δορυφόρο με διάμετρο μόλις 504 χιλιομέτρων (1/3 του μεγέθους της Σελήνης). Κάτω από ένα επιφανειακό στρώμα πάγου πάχους δύο έως 60 χιλιομέτρων, εκτιμάται ότι υπάρχει ένας τεράστιος παγκόσμιος ωκεανός. Από ρωγμές στην επιφάνεια του δορυφόρου ξεπηδάνε εντυπωσιακοί πίδακες αερίων και σωματιδίων πάγου, που εκτινάσσονται σε ύψος δεκάδων χιλιομέτρων στο διάστημα.

Η νέα, ωστόσο, έρευνα δίνει μία καλύτερη εικόνα, καθώς καταδεικνύει ότι υπάρχει πηγή χημικής ενέργειας που είναι ικανή να υποστηρίξει την ύπαρξη ζωής.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Χάντερ Γουέιτ του Νοτιοδυτικού Ερευνητικού Ινστιτούτου του Τέξας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Science» και την ανάλογη ανακοίνωση στη συνέντευξη τύπου της NASA, δήλωσαν ότι είναι πιθανό -αν και δεν υπάρχουν ακόμη στοιχεία- πως, με τη βοήθεια της υδροθερμικής δραστηριότητας, στο βυθό του Εγκέλαδου παράγεται μεθάνιο από μικροοργανισμούς.

Τα νέα αυτά ευρήματα προέρχονται από την αποστολή του διαστημόπλοιου Cassini, το οποίο συνέλεξε στοιχεία για το υδάτινο στοιχείο που βρίσκεται στον Εγκέλαδο.

Το Cassini, στην κοντινότερη προσέγγισή του στον Εγκέλαδο στο τέλος του 2015, όταν έφθασε σε απόσταση μόνο 49 χιλιομέτρων από την επιφάνειά του νότιου πόλου, διέσχισε έναν τέτοιο πίδακα και με το όργανό του -ένα φασματόμετρο μάζας- ανίχνευσε μοριακό υδρογόνο. Οι αναλύσεις έδειξαν ότι το μοριακό υδρογόνο πιθανότατα παράγεται από τις υδροθερμικές αντιδράσεις που συμβαίνουν μεταξύ του υπόγειου νερού και των καυτών πετρωμάτων του βυθού, κάτι παρόμοιο δηλαδή με αυτό που συμβαίνει στις υδροθερμικές «καμινάδες» των βυθών της Γης.

Οι επιστήμονες θεωρούν ότι τρία είναι τα απαραίτητα στοιχεία για την ύπαρξη ζωής σε έναν πλανήτη: νερό, οργανικά μόρια και μία πηγή ενέργειας. Τα δύο πρώτα είχαν εντοπιστεί και στο παρελθόν στον Εγκέλαδο, ωστόσο με τη νέα έρευνα καθίσταται σαφές ότι υπάρχει και το τρίτο στοιχείο.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τι τρώνε οι άλλοι λαοί το Πάσχα

Food 04.05.2024
Ηνωμένες Πολιτείες, Μεξικό και άλλοι

Τα νέα bakeries της Αθήνας που ξεφουρνίζουν τις πιο νόστιμες λιχουδιές

Eat + Drink 04.05.2024
Μας τρέχουν τα σάλια με αυτές τις εικόνες!

Ο αόρατος αντίκτυπος της κλιματικής αλλαγής στην υγεία του δέρματός σου

Body+Mind 04.05.2024
Καθώς προσπαθούμε να ανακαλύψουμε λύσεις για την κλιματική αλλαγή, οι επιπτώσεις της στην ανθρώπινη υγεία είναι αδύνατο να αγνοηθούν.

Τα λουλούδια που ανθίζουν μόνο το Πάσχα

Σπίτι 04.05.2024
Είναι όλα τους πανέμορφα!

Ποια αρώματα φορούσαν οι διάσημες κυρίες του 20ου αιώνα ‑ Υπάρχουν ακόμα;

Style 04.05.2024
Από την Audrey Hepburn μέχρι την Jackie Kennedy, εδώ είναι 10 είδωλα και τα αγαπημένα τους αρώματα.

Τι είναι το ιταλικό μανικιούρ που προτιμούν όλες γιατί κάνει τα νύχια μακρύτερα

Body+Mind 04.05.2024
Αν θες μακρύτερα νύχια, μπορείς πανεύκολα

Πασχαλινά κουλουράκια σε 15 λεπτά

Food Χτες
Πως να φτιάξετε σωστά Πασχαλινά κουλουράκια εύκολα με επαγγελματικό αποτέλεσμα

Νέα έρευνα δείχνει πως αυτή η διατροφή προσθέτει 13 χρόνια στη ζωή σας

Body+Mind Χτες
Nέα έρευνα διαπίστωσε ότι η κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών μπορεί να ενισχύσει την υγεία σας

Αυτή η παραλλαγή του γαλλικού μανικιούρ είναι τέλεια για την άνοιξη

Style Προχτές
Αλλωστε, η ζωή είναι πολύ μικρή για βαρετά νύχια!

Η βιταμίνη που σβήνει τα σημάδια της γήρανσης

Body+Mind Προχτές
Νέα έρευνα αλλάζει τα δεδομένα