E-Daily

Πάσχα στην Ελλάδα: τα 5 καλύτερα ταξίδια για το τετραήμερο

Προορισμοί γεμάτοι παραδόσεις και έθιμα

3/4/2017 | 14:28

Το Πάσχα αποτελεί τη μεγαλύτερη γιορτή της Ορθοδοξίας. Κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής, αλλά κυρίως τη Μεγάλη Εβδομάδα συνηθίζεται να πραγματοποιούνται ξεχωριστά ήθη και έθιμα σε πολλές περιοχές της Ελλάδας.
Από τις πασίγνωστες μποτήδες στη Κέρκυρας ως τα πασχαλοτράγουδα στη Καλαμπάκα, κάθε παράδοση ντύνει με ένα μοναδικό και ιδιόμορφο τρόπο τον πολιτιστικό προφίλ της Ελλάδας.

Πασχαλινό Έθιμο Κέρκυρας:  Μποτήδες

Το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου ξεκινά ξημερώματα με το έθιμο του τεχνητού σεισμού, ενώ μερικές ώρες αργότερα (στις 11.00 πμ) γίνεται η Πρώτη Ανάσταση με τη ρίψη των “μπότηδων». Το συγκεκριμένο έθιμο, αποτελεί επιρροή των Ενετών, οι οποίοι συνήθιζαν την Πρωτοχρονιά (την μεγαλύτερη γιορτή των καθολικών), να ρίχνουν από τα παράθυρά τους παλιά αντικείμενα, προκειμένου να τους φέρει ο νέος χρόνος καινούργια. Οι Κερκυραίοι οικειοποιήθηκαν το έθιμο αυτό και το ενέταξαν στις εορταστικές εκδηλώσεις του Πάσχα. Στις μέρες μας, τα παλιά αντικείμενα αντικαταστάθηκαν από πήλινες  στάμνες (μπότηδες) γεμάτες νερό.

Μια διαφορετική ερμηνεία δίνει στο έθιμο ειδωλολατρική προέλευση. Δεδομένου ότι το Πάσχα βρίσκεται στην αρχή της νέας βλαστικής περιόδου, οι τρυφεροί καρποί συλλέγονται σε νέα δοχεία, ενώ τα παλιά ρίχνονται. Μετά το σπάσιμο των κανατιών, οι Φιλαρμονικές ξεχύνονται στους δρόμους της πόλης παίζοντας χαρούμενα εμβατήρια.

Πρόταση διαμονής: Η διαμονή σου στην Κέρκυρα κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας μπορεί να ξεκινήσει από 16 ευρώ το δίκλινο ανά διανυκτέρευση. Αν για σένα είναι απαραίτητη προϋπόθεση να βρίσκεσαι στο κέντρο των εκδηλώσεων, τότε ψάξε το ξενοδοχείο σου εδώ.

Πασχαλινό Έθιμο Χίου:  Βροντάδο – Ρουκετοπόλεμος

Το έθιμο των ρουκετών που έχει τις ρίζες του στους χρόνους της τουρκικής κατοχής, λαμβάνει χώρα το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου.Πρόκειται για μια ανταλλαγή πυρών ανάμεσα στις δυο μεγαλύτερες ενορίες της πόλης αυτής του Αγίου Μάρκου και της Παναγίας της Ερυθιανής.

Αρχικά, οι κάτοικοι των δύο ενοριών των εκκλησιών που βρίσκονται αντικριστά, έφτιαχναν αυτοσχέδια κανονάκια. Με το πέρασμα του χρόνου αυτά εξελίχθηκαν σε αυτοσχέδιες ρουκέτες- βεγγαλικά, που κατασκευάζουν οι ίδιοι. Τα υλικά που χρησιμοποιούν είναι νίτρο, θειάφι και μπαρούτι και για την κατασκευή τους απαιτείται μεγάλη προσοχή και εμπειρία που κληροδοτείται πια από γενιά σε γενιά.

Η προετοιμασία των ρουκετών αρχίζει σχεδόν αμέσως μετά το Πάσχα για να είναι έτοιμες την επόμενη χρονιά. Τα τελευταία χρόνια οι ποσότητες των ρουκετών που κατασκευάζονται φτάνουν τις μερικές χιλιάδες και το θέαμα που παρουσιάζουν στον ανοιξιάτικο ουρανό το βράδυ της Ανάστασης είναι πραγματικά φαντασμαγορικό.

Πρόταση διαμονής: Για να βιώσεις από κοντά το διάσημο Ρουκετοπόλεμο, επίλεξε να μείνεις κοντά στις εκκλησίες Αγίου Μάρκου και της Παναγίας της Ερυθιανής. Για την ημέρα της εκδήλωσης (Μεγάλο Σάββατο) οι προσφορές στη γύρω περιοχή ξεκινούν από 75 ευρώ. 

Πασχαλινά Έθιμα Μετεώρων

Το επιβλητικό λίθινο δάσος των Μετεώρων με τα μοναστήρια με την πλούσια ιστορία προσφέρεται ως ιδανικός προορισμός για τη γιορτή της Χριστιανοσύνης. Ιδιαίτερα μεγάλο ενδιαφέρον συγκεντρώνουν η λειτουργική προσέγγιση, τα έθιμα και οι παραδόσεις κάθε μοναστηριού στα Μετέωρα.

Έθιμο της Κυριακής της Σταυροπροσκυνήσεως στην Καλαμπάκα

Στην περιοχή της Καλαμπάκας κατά τη Μεγάλη Εβδομάδα διαδραματίζεται το έθιμο της Σταυροπροσκύνησης. Η τρίτη Κυριακή των Νηστειών ονομάζεται «Κυριακή της Σταυροπροσκύνησης». Μετά από τη μεγάλη Δοξολογία στον Όρθρο, ο Σταυρός μεταφέρεται σε μια σεμνή πομπή στο κέντρο του Ναού και παραμένει εκεί όλη την υπόλοιπη εβδομάδα. Στο τέλος κάθε λειτουργίας γίνεται προσκύνηση του Σταυρού.  Οι γυναίκες ανεβαίνουν στο βράχο της «μικρής Αιάς», όπως λέγεται, τραγουδώντας τα γνωστά πασχαλοτράγουδα. Στη συνέχεια κατεβαίνουν στον Άγιο Αντώνιο, το μικρό εκκλησάκι που βρίσκεται στα ριζά του βράχου πιάνοντας χορό, επαναλαμβάνοντας τα γνωστά τραγούδια της Πασχαλιάς και αφού χτυπήσει η καμπάνα της Μεγάλης Εκκλησιάς -όπως αποκαλούσαν οι παλιοί Καλαμπακιώτες τον Ιστορικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου-  μαζεύονται για να παρακολουθήσουν τον Εσπερινό.


Πρόταση διαμονής: Οι πιο κοντινές περιοχές κοντά στα Μετέωρα είναι η Καλαμπάκα και το Καστράκι. Οι τιμές των ξενοδοχείων ξεκινούν από 45 ευρώ. Δες όλες τις προσφορές με ένα κλικ εδώ! 

Πασχαλινό Έθιμο Τήνου: Κυριακή των Βαΐων

Η Τήνος είναι ένας από τους σημαντικότερους προορισμούς των θρησκευόμενων, και πολύ δημοφιλής για το Πάσχα. Δεν είναι λίγοι οι ιεροί χώροι και οι εκκλησιές αφιερωμένοι στην Παναγία στην Τήνο. Το πασχαλινό έθιμο που ξεχωρίζει είναι εκείνο της Κυριακής των Βαΐων.

Την Κυριακή των Βαΐων τα παιδιά έπλεκαν ένα στεφάνι που στόλιζαν με μαργαρίτες. Στη συνέχεια, τριγυρνούσαν στα σοκάκια, περιέφεραν το στεφάνι και προσπαθούσαν με τις «αργινάρες» (ξύλινες ροκάνες) να κάνουν τη μεγαλύτερη δυνατή φασαρία για να ξορκίσουν το κακό. Φτάνοντας στη θάλασσα, έριχναν το στεφάνι στο νερό. Δεδομένου ότι τη συγκεκριμένη Κυριακή της Σαρακοστής επιτρέπεται το ψάρι τραγουδούσαν το: «Βάγια, Βάγια των βαγιών, τρώνε ψάρι και κολιό, κι ως την άλλη Κυριακή με το κόκκινο αυγό !» Στη λειτουργία  τα «βάγια» κρέμονται από τα καντήλια και τους πολυελαίους της εκκλησίας και οι πιστοί προσπαθούν να τα πιάσουν για να τα φυλάξουν όλο το χρόνο.

Πρόταση διαμονής: Η διαμονή σου στη Χώρα της Τήνου μπορεί να σου κοστίσει μόλις 25 ευρώ. Με λίγα περισσότερα χρήματα έχεις πολλές ακόμα επιλογές, δες όλες τις προσφορές εδώ

Πασχαλινό Έθιμο Καλαμάτας: Σαϊτοπόλεμος – Το ζεϊμπέκικο της φωτιάς

Ένα από τα πιο παλιά πασχαλινά έθιμα στην Μεσσηνία με επίκεντρο την πόλη της Καλαμάτας είναι ο Σαϊτοπόλεμος. Ένα έθιμο με ρίζες από την επανάσταση του 1821 το οποίο αναβιώνει κάθε Κυριακή του Πάσχα στην Καλαμάτα και λίγες άλλες περιοχές της Μεσσηνίας, όπως η Εύα, ο Άρις και η  Θουρία. Κάθε χρόνο μετά την Καθαρή Δευτέρα διάφορες ομάδες που αποκαλούνται “Μπουλούκια” αρχίζουν την σαρανταήμερη προετοιμασία τους.

Ανήμερα του Πάσχα, στις 20.00, στο βόρειο πάρκινγκ του Νέδοντα, τα μπουλούκια των σαϊτολόγων πραγματοποιούν το σαϊτοπόλεμο. Το έθιμο προήλθε από μια ευφυή χρήση των Ελλήνων στον απελευθερωτικό πόλεμο του 1821, ως ένα είδος εκφοβισμού του ιππικού των Τούρκων. Αρχικά ήταν αυτοσχέδιες κατασκευές, όπου με χρήση μπαρουτιού τοποθετημένο σε αδειασμένο καλάμι, απελευθέρωναν ισχυρή φλόγα από την μια πλευρά που τρομοκρατούσε τα υποζύγια των Τούρκων ιππέων. Μετά το πέρας του πολέμου αυτές οι αυτοσχέδιες κατασκευές εξελίχθηκαν και μετατράπηκαν στο γνωστό έθιμο του Σαϊτοπόλεμου.

Τη Δευτέρα του Πάσχα, στις 20.30, στην Τοπική Κοινότητα Αιθαίας (κεντρική πλατεία)  λαμβάνουν χώρα τα έθιμα του Σαϊτοπόλεμου και το κάψιμο του Ιούδα.

Πρόταση διαμονής:  Το δωμάτιο σου στην πόλη της Καλαμάτας μπορεί να σου κοστίσει από 30 ευρώ ευρώ. Αν αναζητάς πολυτελή διαμονή στην καλύτερη τιμή τότε επίλεξε το κέντρο της πόλης

Βρείτε το πασχαλινό αυγό!


QUIZ Χιούμορ 27.04.2016
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Γυαλιά ηλίου 2+1 δώρο!

Market 26.02.2024
Εκπτώσεις -20%!

Airopods από 109€

Market 26.02.2024
Μόνο στα Public!

Χειμερινές εκπτώσεις έως ‑70% σε είδη σπιτιού!

Market Χτες
Ανανέωσε τους χώρους του σπιτιού σου και όχι μόνο!

Διαλέξτε τη φριτέζα αέρος που σας ταιριάζει!

Market Χτες
Μεγάλη ποικιλία από -60%

Όλη η χειμερινή συλλογή με έκπτωση ‑50%!

Market Προχτές
Ισχύει για αγορές έως 29/02

20% όφελος στην εξαργύρωση μιλίων για πτήσεις έως 20/2!

Market 20.02.2024
Μετατρέψτε τα μίλια σας σε πτήσεις με την Aegean!

Χειμερινές εκπτώσεις έως ‑ 60% από τα μεγαλύτερα eshops ένδυσης!

Market 20.02.2024
Μια λίστα με τις πιο μεγάλες προσφορές!

Είδη τεχνολογίας έως ‑ 80%

Market 20.02.2024
Βρείτε μεγάλη ποικιλία ειδών σε μοναδικές τιμές