E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Κατάθεση ‑ μυστήριο για τον θάνατο του Έλληνα πρέσβη στην Βραζιλία

Συνεχίζεται το θρίλερ με την υπόθεση του Κυριάκου Αμοιρίδη

Δημοσίευση 30/12/2016 | 13:52

Κατάθεση ‑ μυστήριο για τον θάνατο του Έλληνα πρέσβη στην Βραζιλία

Συνεχίζεται το θρίλερ με τον αγνοούμενο από την Δευτέρα Έλληνα πρέσβη στη Βραζιλία, μετά τον εντοπισμού του αυτοκινήτου του, το οποίο έχει καεί ολοσχερώς και μέσα βρέθηκε μια απανθρακωμένη σορός.

Οι αρχές στο Ρίο ντε Τζανέϊρο εκτιμούν ότι η σορός ανήκει στον πρέσβη, ωστόσο αναμένεται η ιατροδικαστική εξέταση προκειμένου αυτό να επιβεβαιωθεί. Νέα εξέλιξη στην υπόθεση αποτελεί η κατάθεση ενός αξιωματικού της στρατιωτικής αστυνομίας, την οποία αποκαλύπτει ο βραζιλιάνικος τηλεοπτικός σταθμός Globo.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο άνδρας προσήλθε στις αρχές συνοδευόμενος από τον δικηγόρο του, έδωσε κατάθεση και παρέμεινε κρατούμενος στο αστυνομικό τμήμα. Η αστυνομία δεν έχει διευκρινίσει ακόμη εάν και με ποιόν τρόπο είναι αναμεμειγμένος με την υπόθεση του Έλληνα πρέσβη.

Πώς βρέθηκε το ΙΧ του πρέσβη

Το πτώμα ήταν μέσα σε ένα λευκό αυτοκίνητο που του έβαλαν φωτιά. Σύμφωνα με τα βραζιλιάνικα ΜΜΕ και την αστυνομία οι πινακίδες ταιριάζουν με εκείνες του αυτοκινήτου που είχε νοικιάσει ο Αμοιρίδης. Δεν έχει γίνει γνωστό ακόμα πως βρέθηκε εκεί ο Έλληνας πρέσβης και τι ακριβώς συνέβη.

Πάντως να σημειωθεί ότι την υπόθεση ερευνά η υπηρεσία δίωξης ανθρωποκτονιών του Ρίο ντε Τζανέιρο. Το πτώμα μεταφέρθηκε στο Ιατρικό Ινστιτούτο της Νόβα Ιγουάτσου για να εξεταστεί.

Εκπρόσωπος της βραζιλιάνικης αστυνομίας μιλώντας σε βραζιλιάνικη εφημερίδα είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο ο πρεσβευτής της Ελλάδας στη Μπραζίλια να έχει πέσει θύμα απαγωγής.

«Δεν εργαζόμαστε πάνω στην υπόθεση της απαγωγής», είχε πει ο εκπρόσωπος εξηγώντας ότι οι απαγωγείς θα είχαν ήδη επικοινωνήσει με την οικογένεια του κ. Αμοιρίδη για να ζητήσουν λύτρα.

Τι λέει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών

Με ανακοίνωσή του το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαιώνει ότι έχει χάσει την επικοινωνία του με τον πρέσβη, χωρίς να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες, ενώ σε δηλώσεις του ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης δεν επιβεβαίωσε τις πληροφορίες που έρχονται από τη Βραζιλία για το θάνατο του πρέσβη.

Όπως είπε μιλώντας στον ΣΚΑΙ, «δεν υπάρχει τέτοια ταυτοποίηση» και για την ώρα δεν υπάρχει κάτι για να ανακοινωθεί. Επεσήμανε ότι το ΥΠΕΞ είναι σε επαφή με τις τοπικές αρχές και ότι έχει υπάρξει επικοινωνία και με τους οικείους του πρέσβη στην Πέλλα.

O κ. Αμανατίδης επιβεβαίωσε ο Έλληνας πρέσβης δεν είχε δεχτεί απειλές, ενώ για το ενδεχόμενο απαγωγής το απέκλεισε τονίζοντας ότι δεν υπήρξε κάποια επικοινωνία για να ζητηθούν λύτρα.

Πώς εξαφανίστηκε ο πρέσβης

Ο Κυριάκος Αμοιρίδης αγνοούνταν από το βράδυ της Δευτέρας 26 Δεκεμβρίου. Η σύζυγός του ήταν εκείνη που ενημέρωσε στην αστυνομία, την Τετάρτη, 48 ώρες μετά την εξαφάνισή του, πως ο σύζυγός της έφυγε από το σπίτι όπου διέμεναν το βράδυ της Δευτέρας αλλά δεν επέστρεψε ποτέ. Όταν δεν μπορούσε να τον βρει και να επικοινωνήσει μαζί του, τότε αποφάσισε να ειδοποιήσει τις αρχές.

Βραζιλιάνικα ΜΜΕ αναφέρουν πως η γυναίκα του πρέσβη είπε στους αστυνομικούς πως ο 59χρονος Αμοιρίδης της είπε ότι θα φύγει, αλλά όχι που θα πάει. Ήταν κάτι, σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα, που συνήθιζε να κάνει και πολλές φορές υποστήριζε πως βρισκόταν σε αποστολές της πρεσβείας.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής, ήταν 20:00 το βράδυ της Δευτέρας 26 Δεκεμβρίου όταν ο Αμοιρίδης τηλεφώνησε στη σύζυγό του, η οποία ήταν σε εμπορικό κέντρο της Νόβα Ιγκουασού, και την ενημέρωσε πως θα φύγει από το σπίτι, αλλά δεν της αποκάλυψε που επρόκειτο να πάει. Πήρε το αυτοκίνητο που είχε νοικιάσει για την παραμονή του και φέρεται να κινήθηκε με κατεύθυνση το κέντρο του Ρίο ντε Τζανέιρο.

Ποιός είναι ο Κυριάκος Αμοιρίδης

Το site της ελληνικής πρεσβείας αναφέρει πως ο Κυριάκος Αμοιρίδης γεννήθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου του 1957, στην Βέροια. Σπούδασε Νομική στη Θεσσαλονίκη, ενώ πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Παρίσι.

Ξεκίνησε την καριέρα του στον χώρο της διπλωματίας το 1985 και έγινε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας στη Βραζιλία το 2016.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σαντορίνη: Τελεσίγραφο ξενοδόχων στην Trivago ‑ «Πληρώστε καμπάνια προβολής ή πάμε δικαστικά»

E-Daily 2.TopNews 09.07.2026
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Σαντορίνης, Αντώνη Παγώνη, η Trivago θα πρέπει να προχωρήσει με δικά της έξοδα σε μία ακριβή διαφημιστική καμπάνια για το νησί

Πέθανε η Πάολα Ρεβενιώτη σε ηλικία 68 ετών

E-Daily 2.TopNews 09.07.2026
Ποια ήταν η Πάολα Ρεβενιώτη

Ιός Δυτικού Νείλου: Πού εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα του 2026 και τι προειδοποιεί ο ΕΟΔΥ

E-Daily 2.TopNews 09.07.2026
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα της φετινής περιόδου και καλεί τους πολίτες να τηρούν άμεσα μέτρα προστασίας από τα κουνούπια.

Τόκιο: Συνελήφθη γυναίκα που έραψε τα χείλια της συγκατοίκου της

E-Daily 2.TopNews 09.07.2026
Το θύμα ζήτησε βοήθεια με σημείωμα

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη 54χρονη που κρατούσε δύο ανήλικα παιδιά σε «τρώγλη» με ακαθαρσίες ζώων

E-Daily 2.TopNews 09.07.2026
Το περιστατικό ήρθε στο φως το μεσημέρι της Τετάρτης, μετά από επώνυμες καταγγελίες που κινητοποίησαν τις αρχές

11 τραυματίες από τη φωτιά στον Ασπρόπυργο, οι 3 διασωληνωμένοι

E-Daily 2.TopNews 09.07.2026
Ανησυχία για φορτηγό με δεξαμενή προπανίου που είναι μέσα στην επιχείρηση

Διασωληνωμένος νεαρός που τραυματίστηκε σοβαρά μετά από βουτιά στη Σκάλα Περαίας

E-Daily 2.TopNews 09.07.2026
Στο σημείο που βούτηξε τα νερά είναι αρκετά ρηχά, με αποτέλεσμα να χτυπήσει σοβαρά στο κεφάλι

Η Γερουσιαστής από την Παραγουάη έβρισε τον Εμπαπέ: «Ο πουτ...ς γιος δεν έδωσε το χέρι στον τερματοφύλακά μας»

E-Daily 2.TopNews 09.07.2026
«Ένας Γάλλος δεν θα το έκανε ποτέ αυτό. Η Γαλλία είναι ο Ζαν Ζακ Ρουσσώ, ο Ρενέ Ντεκάρτ, ο Μοντεσκιέ, ο Βίκτορ Ουγκό, η Σιμόν Ντε Μποβουάρ» είπε στη Γερουσία η Σελέστε Αμαρίγια

15χρονος μαθητής μαχαίρωσε καθηγήτρια στην Ουαλία ‑ Η παιδική εγκληματικότητα έχει ξεφύγει

E-Daily 2.TopNews 09.07.2026
Καθηγήτρια στην Ουαλία κατέθεσε ότι μαθητής τη μαχαίρωσε στο κεφάλι μέσα σε τάξη. Ο 16χρονος αρνείται την απόπειρα ανθρωποκτονίας

Πυρκαγιά τα ξημερώματα στο Σισμανόγλειο νοσοκομείο ‑ Με αναπνευστικά προβλήματα δύο ασθενείς

E-Daily 2.TopNews 09.07.2026
Πυρκαγιά εκδηλώθηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης (9/7) στον 1ο όροφο του Γενικού Νοσοκομείου Αττικής «Σισμανόγλειο» σημαίνοντας συναγερμό στις υγειονομικές και πυροσβεστικές Αρχές.

Δήμος Αθηναίων: Ποιοι δικαιούνται δωρεάν κλιματιστικό και πώς να κάνετε αίτηση

E-Daily 2.TopNews 09.07.2026
Ο Δήμος Αθηναίων διαθέτει δωρεάν 100 κλιματιστικά ενεργειακής κλάσης Α σε ευάλωτα νοικοκυριά, με αιτήσεις έως τις 19 Ιουλίου 2026 αποκλειστικά μέσω διαδικτύου.