E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Στο σκοτάδι οι έρευνες για την τραγωδία στο Βερολίνο

Τα αναπάντητα ερωτήματα και η έλλειψη στοιχείων

Δημοσίευση 21/12/2016 | 10:52

Στο σκοτάδι οι έρευνες για την τραγωδία στο Βερολίνο

H δεύτερη μέρα μετά την επίθεση στο κέντρο του δυτικού Βερολίνου ξημέρωσε χωρίς να υπάρχει κάποιο νέο στοιχείο για τον ή τους διαφυγόντες δράστες οι οποίοι προκάλεσαν την θάνατο 12 ανθρώπων και τον τραυματισμό δεκάδων και κυκλοφορούν ενδεχομένως ένοπλοι στην πόλη.

Η ατμόσφαιρα στο Βερολίνο είναι μεν βαριά και σήμερα το πρωί, αλλά δεν διακρίνει κανείς κανένα ίχνος πανικού, διαπιστώνει ο ανταποκριτής του ΑΠΕ-ΜΠΕ, που βρέθηκε από τις πρώτες ώρες στον τόπο της επίθεσης.

Ο δρόμος που οδηγεί στην πλατεία Breitscheid, δίπλα στην συμβολική Εκκλησία της Μνήμης (Gedächtniskirche), η οποία διατηρήθηκε μισογκρεμισμένη για να θυμίζει τις συνέπειες το Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο, παραμένει κλειστός.

Οι χριστουγεννιάτικες αγορές του Βερολίνου θα λειτουργήσουν από σήμερα κανονικά, ενώ θα γίνει κανονικά και ο αγώνας του γερμανικού πρωταθλήματος της τοπικής ομάδας Χέρτα κατά του Ντάρμστατ στο Ολυμπιακό Στάδιο, με ενισχυμένα φυσικά μέτρα ασφαλείας, για να διακηρυχθεί ότι οι πολίτες δεν υποκύπτουν στον φόβο.

Χιλιάδες γέμισαν μάλιστα τα στάδια σε όλες τις γερμανικές πόλεις για τους αγώνες του γερμανικού πρωταθλήματος χτες το βράδυ, διαδηλώνοντας έτσι την απόφασή τους να συνεχίζουν να ζουν κανονικά.

Η αστυνομία επεξεργάζεται διακόσιες περίπου μαρτυρίες πολιτών από τον τόπο της επίθεσης, οι έρευνες βρίσκονται στο σημείο μηδέν, αφού η αστυνομία του Βερολίνου δεν έχει ούτε μια περιγραφή του ή των δραστών.

Τα ερωτήματα παραμένουν και απαντήσεις προς το παρόν δεν υπάρχουν. Αναπάντητο είναι για παράδειγμα γιατί η «τρελή» πορεία του τεράστιου φορτηγού μέσα στην πόλη επί μισή ώρα πριν πέσει πάνω στους επισκέπτες της χριστουγεννιάτικης αγοράς πέρασε απαρατήρητη από την Αστυνομία.

Επικρίσεις υπάρχουν για το γεγονός ότι δεν τοποθετήθηκαν εμπόδια γύρω απ΄τις αγορές μετά την εμπειρία της Νίκαιας και παρά το γεγονός ότι η Αστυνομία βρισκόταν σε επιφυλακή για ενδεχόμενο χτύπημα.

Εμπόδια από μπετόν τοποθετήθηκαν πάντως ήδη στους δρόμους που οδηγούν στις χριστουγεννιάτικες αγορές της Δρέσδης και της Ερφούρτης, ενώ ένοπλοι αστυνομικοί θα περιπολούν όχι μόνο στις χριστουγεννιάτικες αγορές, άλλα και σε διάφορα κεντρικά σημεία των πόλεων. Επίσης θα τοποθετηθούν κάμερες, ώστε να παρακολουθούνται τυχόν ύποπτες κινήσεις.

Οι προσεκτικές τοποθετήσεις των αρχών αποδείχτηκαν πάντως σώφρονες. Ο αρχικός ύποπτος αφέθηκε ελεύθερος και έτσι εξηγείται γιατί κατά την χτεσινή συνέντευξη τύπου τόσο ο Δήμάρχος του Βερολίνου Μίχαελ Μίλερ, όσο και ο Γερουσιαστής (υπουργός) Εσωτερικών της πόλης-κρατιδίου του Βερολίνου Αντρέας Γκάιζελ και ο επικεφαλής της Αστυνομίας του Βερολίνου Κλάους Καντ υπήρξαν ιδιαίτερα φειδωλοί στις πληροφορίες που έδιναν, ενώ και ο Εισαγγελέας της γερμανικής πρωτεύουσας αρνήθηκε αργότερα να χαρακτηρίσει τον συλληφθέντα Πακιστανό ως ύποπτο της αποτρόπαιας πράξης , λόγω ελλείψεως στοιχείων.

Φίλος του πρόσφυγα επιβεβαίωσε ότι βρίσκονταν εκεί κοντά μαζί κατά τη στιγμή της δολοφονικής επίθεσης και ότι δεν έχει καμία ανάμειξη. Ούτε και από τις έρευνες στο παλιό αεροδρόμιο του Τέμπελχοφ όπου φιλοξενούνται πρόσφυγες και διέμενε ο συλληφθείς Πακιστανός προέκυψαν επιβαρυντικά στοιχεία.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Επίδομα ενοικίου ΟΠΕΚΑ: Tα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε για να το πάρετε

E-Daily 2.TopNews 05.07.2026
Αναλυτικός οδηγός για την υποβολή αίτησης στο Επίδομα Στέγασης μέσω της πλατφόρμας του ΟΠΕΚΑ, με τα απαραίτητα δικαιολογητικά και τους λόγους απόρριψης.

Φωτιά Ωραιόκαστρο: Το αυτοκίνητο του 76χρονου που προκάλεσε την πυρκαγιά ‑ ομολόγησε ότι έγινε άθελά του

E-Daily 2.TopNews 05.07.2026
Συνελήφθη αυτόφωρο ο άνδρας - Η Πυροσβεστική διαπίστωσε εμφανείς ενδείξεις μέθης - Το καμένο όχημά του βρέθηκε στο σημείο εκδήλωσης της πυρκαγιάς

Χωρίς ενεργό μέτωπο η πυρκαγιά στο Ωραιόκαστρο μετά από ολονύχτια μάχη ‑ Κάηκαν επιχειρήσεις, 4 πυροσβέστες στο νοσοκομείο

E-Daily 2.TopNews 05.07.2026
Συνεχίζεται η κατάσβεση στα δύο εργοστάσια, ένα υφασμάτων και το δεύτερο της ανακύκλωσης - Τοξικό νέφος έχει φτάσει στη Θεσσαλονίκη -  Συνεχίζουν να επιχειρούν 160 πυροσβέστες, εναέρια μέσα και η ομάδα «Δευκαλίων» του στρατού

Φωτιά Ωραιόκαστρο: Εκκενώσεις οικισμών, εκρήξεις και ζημιές σε εργοστάσια και βιοτεχνίες

E-Daily 2.TopNews 05.07.2026
Νύχτα μάχης με τις φλόγες - Εργοστάσια και κατοικίες στις φλόγες - Μήνυμα 112 για καπνούς σε όλη τη Θεσσαλονίκη

Μαρούσι: Κατέρρευσε μεσοτοιχία σε αυλή κατοικίας – Ένας τραυματίας

E-Daily 2.TopNews Χτες
Στο σημείο έσπευσαν άμεσα αστυνομικές δυνάμεις

Ταϊλάνδη: Συνελήφθη Βρετανίδα που φέρεται να μαχαίρωσε θανάσιμα τον σύντροφό της

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η Βρετανίδα υποστήριξε ότι ο σύντροφός της είχε αυτοτραυματιστεί, κάτι που δεν μπορούσε να διασταυρωθεί

Θρίλερ στη Χαλκιδική: 13χρονος τουρίστας τραυματίστηκε σοβαρά σε θαλάσσιο πάρκο

E-Daily 2.TopNews Χτες
13χρονος υπήκοος Ρουμανίας τραυματίστηκε σε θαλάσσιο πάρκο του Αγίου Νικολάου και διακομίστηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Παπαγεωργίου.

Φωτιά στη Νέα Καλλικράτεια της Χαλκιδικής: Ήχησε το 112 για εκκένωση περιοχών – Kοντά σε σπίτια οι φλόγες

E-Daily 2.TopNews Χτες
Για την κατάσβεση από αέρος επιχειρούν περιοδικά 5 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα

Ζελένσκι ειρωνεύεται τη Μόσχα: Αν ελέγχουν την Κονταντίνοφκα, τότε ο Πούτιν δεν θα είχε πρόβλημα να με συναντήσει εκεί

E-Daily 2.TopNews Χτες
«Αν η Κονταντίνοφκα βρισκόταν υπό ρωσικό έλεγχο, τότε ίσως ο (Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ) Πούτιν να μην είχε κανένα πρόβλημα να με συναντήσει εκεί», δήλωσε ο Ζελένσκι

Καιρός: Έρχεται και νέα επιδείνωση του καιρού για 48 ώρες ‑ Προειδοποίηση Αρναούτογλου

E-Daily 2.TopNews Χτες
Βροχές σήμερα σε όλη τη χώρα ωστόσο θα έρθει και νέα κακοκαιρία τις επόμενες ώρες