E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πέθανε ο εφοπλιστής Νίκος Φράγκος

Στα 90 του χρόνια

Δημοσίευση 12/12/2016 | 10:32

Πέθανε ο εφοπλιστής Νίκος Φράγκος

Πέθανε, πλήρης ημερών στα 90 του χρόνια ο εφοπλιστής Νίκος Φράγκος, ένας από τους σπουδαιότερους έλληνες εφοπλιστές, που όλοι ήξεραν ως «Καπετάν Νίκο Φράγκο».

Με καταγωγή από το σημαντικότερο λίκνο του ελληνικού εφοπλισμού, τα Καρδάμυλα ο αείμνηστος Ν. Φράγκος αναδείχθηκε σε μία από τις πιο εμβληματικές φυσιογνωμίες στον χώρο των ελλήνων εφοπλιστών.

Η Εξόδιος Ακολουθία θα ψαλεί από τον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στο Κεφαλάρι στις 15:00 της Δευτέρας.

Και οι δύο πλευρές της οικογένειας του είχαν μακροχρόνιους τους δεσμούς με τη θάλασσα. Ο πατέρας του καπετάν Γιάννης Φράγκος ήταν πλοίαρχος και πλοιοκτήτης όπως και ο παππούς του από την πλευρά της μητέρας του, ο καπετάν Μανώλης Τουρνής. Για να μπορέσει να συνεχίσει τη οικογενειακή παράδοση, ο νεαρός τότε Νικόλαος γεννημένος το 1926 και απόφοιτος της Ναυτικής σχολής χρειάστηκε να ανελκύσει το 1947 το ναυάγιο ενός οικογενειακού του πλοίου που είχε βυθιστεί από τους Γερμανούς.

Το «Ostrako» ήταν πλοίο, 400 dwt που ναυπηγήθηκε το 1926 στην Ολλανδία ένα από τα καλύτερα coaster vessel.

Επιτάχθηκε από το Υπουργείο Ναυτιλίας ως βοηθητικό του στόλου κατά τον ΙΙ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ιδιαίτερα κατά τον Ελληνοιταλικό πόλεμο μετάφερε εφόδια στην Αλβανία και συγκεκριμένα στο Δυρράχιο και τους Αγίους Σαράντα. Κατά την εισβολή των Γερμανών ευρισκόμενο έμφορτο εν πλώ προς Αλεξάνδρεια βομβαρδίστηκε από γερμανικά στούκας και βυθίστηκε νότια της Δοκού. Το «Όστρακο» είναι καράβι που θα μείνει στην ελληνική ιστορία για την προσφορά του στο Έθνος.

Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1950 ο ίδιος συνέχισε να ταξιδεύει ως πλοίαρχος και να διαχειρίζεται από κοινού με το θείο του πλοία συμφερόντων της οικογένειας.

Το 1960 αγόρασε το πρώτο του πλοίο το «Κάπταιν Φράγκος» και ξεκίνησε την δική του εφοπλιστική πορεία . Τέσσερα χρόνια αργότερα εγκαινίασε την συνεργασία με τον κο Νίκο Μουνδρέα με την αγορά του πλοίου «Good Hope» και το 1966 δημιουργήθηκε η Good Faith.

Στενά συνδεδεμένος με την Ελληνική Ορθόδοξη εκκλησία ο καπετάν Νίκος υπήρξε ισόβιος υποστηρικτής της τόσο στην Ελλάδα όσο και στις Ηνωμένες Πολιτείες, υπήρξε ιδρυτής του Ραδιοφωνικού σταθμού της Εκκλησίας στην Ελλάδα και βραβεύθηκε με το Χρυσό Σταυρό την υψηλότερη διάκριση της Εκκλησίας της Ελλάδος. Μετά την πτώση των Σοβιετικών τύπου καθεστώτων της Ανατολικής Ευρώπης έγινε ισχυρός υποστηρικτής των εκκλησιών της Ρωσίας της Βουλγαρίας και της Σερβίας.

Σε αναγνώριση των προσπαθειών του για την Ορθοδοξία ή Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος τον έκανε μέλος της Ελληνικής Επιτροπής Κοινωνικής πρόνοιας και υπήρξε επίσης μέλος της διοικητικής ομάδος της Ελληνικής Αρχιεπισκοπής της Αμερικής.

Η αείμνηστη γυναίκα του Στέλλα το γένος Μονογιού η οποία υπήρξε καθηγήτρια φιλόλογος ήταν αυτή που τον ενέπνευσε και τον υποστήριξε σε οτιδήποτε σχετικό με την παιδεία γεγονός που τονίστηκε με την χρηματοδότηση του, στην ανέγερση δύο δημοτικών σχολείων για τα παιδιά των πόλεων Jim Ρing και Ma Li Two της επαρχίας Yunnai στην Κίνα. Οι Κινέζοι απένειμαν το Χρυσό Αστέρι, την υψηλότερη διάκριση που θα μπορούσε να δοθεί σε έναν πολίτη ξένου κράτους.

Ευεργέτης με πατριωτική και κοινωνική δράση, πάντοτε χορηγός βοήθειας, πρόεδρος του Συνδέσμου των απανταχού Καρδαμυλίων βοήθησε στην επίλυση των προβλημάτων των Καρδαμύλων διαθέτοντας μεγάλα ποσά.

Με τις ενέργειες του ο σύνδεσμος των Απανταχού Καρδαμύλιων απέκτησε στην Αττική, ιδιόκτητη στέγη.

Παρείχε υποτροφίες στους αποφοίτους της Ακαδημίας Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού Οινουσσών, χρηματικά βοηθήματα στους σπουδαστές της Σχολής Μηχανικών Ε.Ν Χίου, και ανέλαβε την δαπάνη του εξωραϊσμού του Ιερού ναού Τιμίου Σταυρού Ράχης Καρδαμύλων.

Επίτροπος του Ιερού Ναού Αγίου Σπυρίδωνος Πειραιώς, συνέβαλε στην ανακαίνιση της εκκλησίας ενώ υπήρξε μέγας ευεργέτης της Πειραϊκής εκκλησίας.

Ευεργέτης με γενναιόδωρες παροχές στο σωματείο «Φίλων του Δρομοκαϊτειου Θεραπευτηρίου» για την βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών στους ψυχικά πάσχοντες.

H ανέγερση με δαπάνες της οικογένειας της σχολικής πτέρυγας «Στέλλα Ν. Φραγκου» στο σχολείο των Καρδαμύλων ένα μεγάλο έργο δώρο στην Χιώτικη νεολαία.

Με δική του συμβολή και βοήθεια δημιουργήθηκε το ΚΑΠΗ «Στέλλα Ν. Φραγκου» στην Νέα Κηφισιά.

Αλλά από το φιλανθρωπικό έργο του καπετάνιου το σημαντικότερο είναι η βοήθεια σε μεμονωμένους πάσχοντες συνανθρώπους μας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Λιόσια: Δύο τραυματίες αστυνομικοί από επίθεση 80 Ρομά έπειτα από καταδίωξη

E-Daily 2.TopNews 14.05.2026
Οι αστυνομικοί καταδίωκαν όχημα και δέχτηκαν επίθεση από Ρομά - Τρεις συλλήψεις

ΕΦΕΤ: Ανακαλούνται παξιμάδια κανέλας

E-Daily 2.TopNews 14.05.2026
Ο ΕΦΕΤ καλεί τους καταναλωτές που έχουν προμηθευτεί το προϊόν να μην το καταναλώσουν

Πέθανε ο ηθοποιός Πάνος Πανόπουλος: Την Παρασκευή η κηδεία του

E-Daily 2.TopNews 14.05.2026
Την είδηση έκανε γνωστή ο Σπύρος Μπιμπίλας

Οργισμένος ο Έλον Μασκ για την Οδύσσεια του Κρίστοφερ Νόλαν: Ατιμάζει τον Όμηρο, προσβάλλει τους Έλληνες

E-Daily 3.Left 14.05.2026
Αφορμή η επιλογή της Λουπίτα Νιόνγκο για τον ρόλο της Ωραίας Ελένης - Γιατί ο Mr X κατηγορεί τον σκηνοθέτη ότι «κυνηγάει τα βραβεία»

Αρνητικός στον χανταϊό ο Ελληνας επιβάτης του Hondius

E-Daily 2.TopNews 14.05.2026
Αρνητικός στον χανταϊό είναι ο επιβάτης του κρουαζιερόπλοιου, ο οποίος νοσηλεύεται προληπτικά σε καραντίνα στο Νοσοκομείο «Αττικόν», σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας

Αιματηρό επεισόδιο στην Κέρκυρα: 54χρονη μαχαίρωσε τον σύντροφό της

E-Daily 2.TopNews 14.05.2026
Η γυναίκα συνελήφθη και θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Κέρκυρας

Ο αλαζόνας τουρίστας συνελήφθη μία εβδομάδα μετά το βίντεο που τον έδειχνε να πετάει πέτρα στη φώκια «Λάνι» στη Χαβάη

E-Daily 2.TopNews 14.05.2026
Αρχικά είχε προσαχθεί για ανάκριση στις 5 Μαΐου, αλλά αφέθηκε ελεύθερος αφού ζήτησε δικηγόρο

Γεωργιάδης: «Χθες ακόμη ένας ανήλικος έκανε απόπειρα αυτοκτονίας στη Θεσσαλονίκη»

E-Daily 2.TopNews 14.05.2026
«Αναγκάστηκαν οι γονείς να το πάνε στο νοσοκομείο, το πρόλαβαν - Ζούμε σε μια δύσκολη εποχή», ανέφερε ο υπουργός Υγείας

«Βιάστε την, μην τη σκοτώσετε»: Αποκαλύψεις τρόμου στο Κονγκό:

E-Daily 2.TopNews 14.05.2026
Μαζικοί τάφοι, βιασμοί και εκτελέσεις αμάχων

Δεν πήγαιναν ούτε σχολείο τα παιδιά που ζούσαν μέσα σε ακαθαρσίες σε σπίτι στο Περιστέρι, τι λέει η γιαγιά τους

E-Daily 2.TopNews 14.05.2026
Στο Παίδων τα 6 ανήλικα που ζούσαν με τους γονείς τους σε δώμα «χωματερή»

Σύρος: Συνελήφθησαν δύο Σύροι για φωτογράφιση 8χρονων κοριτσιών

Ελλάδα 14.05.2026
Συναγερμός στην πλατεία Μιαούλη