E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Αίμα στον Λευκό Οίκο: Οι πρόεδροι των ΗΠΑ που δολοφονήθηκαν

Από τον Εμφύλιο και τον Λίνκολν μέχρι το πέπλο μυστηρίου στη δολοφονία Κένεντι

Δημοσίευση 4/11/2016 | 17:57

Αίμα στον Λευκό Οίκο: Οι πρόεδροι των ΗΠΑ που δολοφονήθηκαν

Στα 227 χρόνια της ιστορίας των ΗΠΑ, τέσσερις είναι οι πρόεδροι των Ηνωμένων Πολιτειών που έχασαν τη ζωή τους μετά από δολοφονικές επιθέσεις. Αν και καμιά από αυτές δεν έλαβε χώρα μέσα στον Λευκό Οίκο, όμως το αίμα τους άφησε ανεξίτηλα σημάδια στο θεσμό της προεδρίας, στοιχειώνοντας για δεκαετίες όλα όσα συμβολίζει η χώρα που θεωρείται πρότυπο δημοκρατικών αρχών και ελευθερίας.

Αβραάμ Λίνκολν

Ο Αβραάμ Λίνκολν ήταν ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ που δολοφονήθηκε, στις 14 Απριλίου 1865. Λίγες μόνο ημέρες πριν την τυπική λήξη του Εμφυλίου Πολέμου και ενώ η νίκη των Βορείων είχε ήδη διασφαλιστεί με την παράδοση του Στρατηγού Ρόμπερτ Λι (της Συνομοσπονδίας) στις 9 Απριλίου. Τόπος του εγκλήματος ήταν το θέατρο Φορντ της πρωτεύουσας Ουάσιγκτον και δράστης ήταν ο 27χρονος ηθοποιός Τζον Γουιλκς Μπουθ.

Ο Μπουθ, που καταγόταν από το Μαίρυλαντ, ήταν φανατικός υπέρμαχος της Συνομοσπονδίας και πολέμιος της κατάργησης της δουλείας και της αναγνώρισης πολιτικών δικαιωμάτων στους μαύρους. Το καλοκαίρι του 1864 είχε καταστρώσει τα πρώτα του σχέδια για ν' απαγάγει τον αμερικανό πρόεδρο με αντάλλαγμα την απελευθέρωση των κρατουμένων που προέρχονταν από το Νότο. Για το σκοπό αυτό, οργάνωσε μαι ομάδα συνομωτών, οι οποίοι ήταν έτοιμοι να πραγματοποιήσουν το σχέδιο τους στις 17 Μαρτίου 1865, όμως τα σχέδια τους ανατράπηκαν, όταν ο Λίκνολν είχε αλλάξει τα προγραμματισμένα σχέδια του.

Η ευκαιρία δόθηκε στις 14 Απριλίου 1865, όταν ο Αβραάμ Λίνκολν θα παρακολουθούσε την απογευματινή παράσταση του θεατρικού έργου "Our American Cousin". Ο Μπουθ θα σκότωνε τον πρόεδρο κι ένας από τους συνεργάτες του τον αντιπρόεδρο Άντριου Τζόνσον, αλλά ο τελευταίος μάλλον το μετάνιωσε και δεν το επιχείρησε καν. Στις 10.15΄ το βράδυ, ο Μπουθ ανέβηκε στο θεωρείο, απ' όπου ο Λίνκολν παρακολουθούσε την παράσταση με τη σύζυγο του, πυροβολώντας τον στο πίσω μέρος της κεφαλής του. Φώναξε "Sic Semper Tyrannis" ("έτσι πρέπει στους τυράννους") και το έσκασε από την πίσω πόρτα του θεάτρου, εκμεταλλευόμενος τον πανικό που επικράτησε.

Στις 7:22 το πρωί της 15ης Απριλίου, ο Λίνκολν άφησε την τελευταία του πνοή, ενώ στις 26 Απριλίου, οι ομοσπονδιακές αρχές έστησαν ενέδρα στον Μπουθ, που είχε διαφύγει στο Πορτ Ρόγιαλ της Βιρτζίνια. Καθώς εκείνος αρνούνταν να παραδοθεί, ένας από τους αστυνομικούς τον πυροβόλησε και τον σκότωσε.

Τζέιμς Γκάρφιλντ

Η δολοφονία του Τζέιμς Γκάρφιλντ στις 2 Ιουλίου 1881 δεν είχε πολιτικά κίνητρα, αλλά ήταν έργο ενός παράφρονα. Ο Τσαρλς Γκιτό πίστευε ότι είχε συμβάλλει καθοριστικά στην επικράτηση του Γκάρφιλντ κατά τις προεδρικές εκλογές του 1880, χάρη σ' ένα λόγο που είχε γράψει ("Garfield vs. Hancock"). Στην πραγματικότητα, βέβαια, αυτό που είχε κάνει ο Γκιτό ήταν να γράψει αρχικά ένα λόγο υπέρ του Γκραντ, συνυποψήφιος του Γκάρφιλντ για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, στη συνέχεια άλλαξε απλά το όνομα και μοίρασε το κείμενο του σε μέλη του ρεπουμπλικανικού κόμματος.

Ωστόσο, με το ταραγμένο του μυαλό, αποτέλεσμα μιας τραυματικής παιδικής ηλικίας και ενώ η οικογένεια του είχε ζητήσει να κηρυχτεί τρελός λίγα χρόνια νωρίτερα, πίστευε ότι χωρίς τη δικιά του συμβολή, ο Γκάρφιλντ δεν θα κέρδιζε τις εκλογές. Έτσι, ασκούσε πιέσεις για να διοριστεί πρέσβης στη Βιέννη ή το Παρίσι, ως ανταμοιβή. Η εύλογη άρνηση του παράλογου αιτήματος του, ώθησε τον Γκιτό σε ακραίες ενέργειες.

Στις 2 Ιουλίου 1881, έστησε καρτέρι στον Αμερικανό πρόεδρο στο σιδηροδρομικό σταθμό της Βαλτιμόρης. Την ώρα που ο Γκάρφιλντ έμπαινε στο σταθμό, τον πυρβόλησε δύο φορές πισώπλατα. Ο Γκιτό συνελήφθη επί τόπου, ενώ ο Γκάρφιλντ διατηρούσε τις αισθήσεις του. Αν και αρχικά οι γιατροί ήταν αισιόδοξοι ότι θα μπορούσε να θεραπευθεί, η κατάσταση της υγείας του αμερικανού προέδρου άρχισε να χειροτερεύει αργά αλλά σταθερά. Τελικά, άφησε την τελευταία του πνοή στις 19 Σεπτεμβρίου 1881 στο Έλμπερον του Νιου Τζέρσεϊ, δύο μήνες πριν κλείσει τα πενήντα

Ο Γκάρφιλντ θα σωζόταν, αν η επιστήμη είχε κάνει περισσότερα βήματα προόδου, καθώς τα τραύματα του δεν πρέπει να ήταν τόσο σοβαρά, που να δικαιολογούν το θάνατο του. Η προεδρία του Γκάρφιλντ διήρκεσε λιγότερες από 200 μέρες - η δεύτερη μικρότερη στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Στις 14 Οκτωβρίου 1881, παρά την προφανή ψυχική ασθένεια του, ο Γκιτό καταδικάστηκε σε θάνατο και η ποινή του εκτελέστηκε ακριβώς ένα μήνα μετά διά απαγχονισμού.

Ουίλιαμ ΜακΚίνλεϊ

Στις 6 Σεπτεμβρίου 1901, ο Ουίλιαμ ΜακΚίνλεϊ, που μόλις λίγους μήνες νωρίτερα είχε επανεκλεγεί (ο πρώτος που επανεκλέγηκε ύστερα από 28), δέχτηκε επίθεση ενώ επισκεπτόταν την Παναμερικανική έκθεση στο Μπάφαλο της Νέας Υόρκης.

Ο 28χρονος Leon Czoglosz, πολωνικής καταγωγής, ήταν ο δράστης ο οποίος αυτοπροσδιοριζόμενος ως αναρχικός επιχείρησε να δικαιολογήσει την επίθεση του. Σε μα ταχύτατα αναπτυσσόμενη Αμερική, το άνοιγμα του κοινωνικού χάσματος όπλισε το χέρι του Czoglosz, που θεωρούσε αφελώς ότι με την κίνηση του αυτή θα άλλαζε την πορεία των πραγμάτων.

Ο ΜακΚίνλεϊ δέχτηκε δύο πυροβολισμούς από κοντινή απόσταση, ενώ η μία σφαίρα τον πέτυχε στην κοιλιακή χώρα. Εξέπνευσε οκτώ μέρες αργότερα, τα ξημερώματα της 14ης Σεπτεμβρίου 1901, παρόλο που τις πρώτες μέρες οι γιατροί ήταν αισιόδοξοι για την πορεία της υγείας του.

Η δίκη του Czoglosz ξεκίνησε στις 13 Σεπτεμβρίου, μία μόλις μέρα πριν το θάνατο του Ουίλιαμ ΜακΚίνλεϊ. Καταδικάστηκε σε θάνατο και η ποινή του εκτελέστηκε σε ηλεκτρική καρέκλα στις 2 Οκτωβρίου του ίδιου έτους.

Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι

Στο Ντάλας του Τέξας δολοφονήθηκε στις 22 Νοεμβρίου 1963 ο Αμερικανός πρόεδρος Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι - ο μόνος εκ των τεσσάρων που ανήκε στο Δημοκρατικό κόμμα. Στις 12:30 το μεσημέρι δέχτηκε τρεις σφαίρες από ελεύθερο σκοπευτή, την ώρα που ολοκλήρωνε την περιοδεία του στην πόλη και ενώ επέβαινε σε ανοιχτό αυτοκίνητο μαζί με την σύζυγο του. Λίγη ώρα αργότερα άφηνε την τελευταία του πνοή στο τοπικό νοσοκομείο, όπου είχε μεταφερθεί.

Η δολοφονία του Κένεντι αποτελεί μέχρι σήμερα έναν άλυτο γρίφο. Ως ύποπτος συνελήφθη σε παρακείμενο κινηματογράφο ο Λι Όσβαλντ, ο οποίος κατηγορήθηκε αρχικά για διασυνδέσεις με μια παράνομη οργάνωση υπέρ του Φιντέλ Κάστρο, όμως αυτό ουδέποτε αποδείχτηκε. Ο ίδιος δήλωνε αθώος, ενώ δύο μέρες μετά σκοτώθηκε μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες από τον ιδιοκτήτη νυχτερινών κέντρων Τζάκ Ρούμπι. Ήταν όντως ο Όσβαλντ ο πραγματικός δολοφόνος του Κένεντι; Κι αν ναι, ενήργησε μόνος του ή ήταν μέρος μιας ευρύτερης συνομωσίας των μυστικών υπηρεσιών;

Ο ξαφνικός και περίεργος θάνατος του όχι μόνο δεν έριξε φως, αλλά περιέπλεξε ακόμη περισσότερο το μυστήριο γύρω από τη δολοφονία του Τζον Κένεντι αφήνοντας - εύλογα - όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.


To E-Daily.gr θα καλύψει τη βραδιά των Αμερικάνικων Εκλογών με ζωντανό σχολιασμό, φέρνοντας τις οθόνες σας όλα όσα θα συμβαίνουν στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού από το βράδυ της Τρίτης 8 Νοεμβρίου και όλη μέρα την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου. Για πλήρη ενημέρωση επισκεφθείτε το θεματικό αφιέρωμα του E-Daily.gr στις Αμερικάνικες Εκλογές.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Burneshas: Οι «ορκισμένες παρθένες» που επιλέγουν να ζουν ως άνδρες

Ιστορικά 23.10.2024
Γυναίκες της Β. Αλβανίας που ζουν ως άνδρες από μια ηλικία και μετά

Μπορεί ένα είδος μουσικής να επηρεάσει αρνητικά τη νεολαία;

Focus On 23.10.2024
Ο Κώστας Σαββόπουλος, ΥΔ και συγγραφέας, μιλάει για τη βία και το σεξισμό στη ραπ

10 αξέχαστα ρητά του Ζαν ‑ Πωλ Σαρτρ

Stories Χτες
Σαν σήμερα το 1964, ο Ζαν – Πωλ Σαρτρ προς έκπληξη όλων, αρνήθηκε το Νόμπελ Λογοτεχνίας

Γιατί δεν πρέπει να μαζεύουμε τα φύλλα από κάτω

Νέα Εποχή Χτες
Πως επηρεάζεται η άγρια ζωή

Η αληθινή οικογένεια ­«Ανταμς»

Πρόσωπα Χτες
Κυνηγά φαντάσματα και ταξιδεύει με νεκροφόρα

Όταν τα τακούνια στα παπούτσια ήταν αντρική υπόθεση

Stories Προχτές
Οι άνδρες φορούσαν ψηλά τακούνια τον 10ο αιώνα στην Περσία.

Το κοινό πρόβλημα με τα smartphones που έκανε πλούσιο έναν φοιτητή

Stories Προχτές
Το κινητό ως γνωστόν κλείνει πάντα την πιο ακατάλληλη στιγμή

Η χώρα που βυθίζεται στο σκοτάδι

Νέα Εποχή Προχτές
Δέκα εκατομμύρια κάτοικοι μένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα

Ο άνδρας που άφησε τη δουλειά του για να παίξει video games και πέθανε

Stories Προχτές
Έπαιζε 50 ώρες σχεδόν συνεχόμενα