E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Στο μικροσκόπιο της εφορίας χιλιάδες μικροί και μεγάλοι ξενοδόχοι

Έρχονται έλεγχοι και σε όσους νοικιάζουν δωμάτια μέσω Airbnb

Δημοσίευση 27/10/2016 | 20:57

Στο μικροσκόπιο της εφορίας χιλιάδες μικροί και μεγάλοι ξενοδόχοι

Χιλιάδες επαγγελματίες αλλά και κάποιοι απλοί πολίτες που διαθέτουν λίγα δωμάτια προς ενοικίαση μέσω ιστοσελίδων εισπράττουν σημαντικά ποσά, χωρίς να τα δηλώνουν στην εφορία. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας Το Βήμα, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων έστησε έναν πετυχημένο διασταυρωτικό μηχανισμό ώστε να εντοπίσει τους παραβάτες και το αποτέλεσμα είναι άκρως εντυπωσιακό.

Μόνο για το μήνα Ιούλιο οι ελεγκτές της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων εντόπισαν σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΓΓΔΕ κ. Γιώργο Πιτσιλή, αποκλίσεις μεταξύ δηλωθέντων και εκτιμώμενων εσόδων που φθάνουν ακόμη και τα 4,5 εκατομμύρια ευρώ. Παράλληλα, είχαν υποβληθεί μηδενικές δηλώσεις ΦΠΑ ή δεν είχαν υποβληθεί καθόλου δηλώσεις ΦΠΑ,. Ακόμη, ενοικιαζόμενα δωμάτια είχαν «ασαφή» φορολογικά στοιχεία ή χωρίς να τηρούν βιβλία και δηλώσεις ΦΠΑ με μηνιαίο τζίρο της τάξης των 147 ή 174 ευρώ  ή ακόμη και με μηδενικά έσοδα.

Μάλιστα, την ίδια περίοδο, η πληρότητα των καταλυμάτων όπως διαπιστώθηκε από την έρευνα ήταν πάνω από 90% και η μέση τιμή δωματίου 70 ευρώ ανά διανυκτέρευση.

Σύμφωνα με την επικεφαλής της Διεύθυνσης Φορολογικής Συμμόρφωσης της ΓΓΔΕ κυρίας Μαυρίδου οι έλεγχοι θα επεκταθούν και στις ενοικιάσεις καταλυμάτων μέσω Airbnb ενώ δρομολογείται η λήψη καταλόγων από ξένους tour operators και από τον ΣΕΤΕ ώστε να υπάρχει μια πληρέστερη εικόνα για τον κλάδο του τουρισμού.

Σύμφωνα με τον κ. Πιτσιλή, παρακολουθούνται οι υπόχρεοι και περιμένει να δηλώσουν τα έσοδα που πρέπει να εμφανίσουν στην εφορία. «Δηλώστε γιατί σας περιμένουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά, υπενθυμίζοντας ότι η προθεσμία υποβολής δηλώσεων ΦΠΑ λήγει τέλος Οκτωβρίου.

Η ΓΓΔΕ έβαλε μπροστά ένα μοντέλο ελέγχων που όμοιό του δεν έχει «ξανατρέξει» καλύπτοντας όλους τους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της χώρας, από τη Χαλκιδική, την Καβάλα και τα Σύβοτα έως τη Μύκονο, τη Σαντορίνη, τη Ρόδο και την Κρήτη.

Σε πρώτη φάση έλαβαν από το υπουργείο Τουρισμού δυο αρχεία ένα με τα στοιχεία για τα 10.114 ξενοδοχεία και ένα άλλο με 26.384 ενοικιαζόμενα δωμάτια στην Ελλάδα. Έτσι δημιουργήθηκε ένα δείγμα βάσει ανάλυσης κινδύνου 2.123 καταλυμάτων εκ των οποίων 1.545 ξενοδοχεία και 578 ενοικιαζόμενα δωμάτια, ενώ πραγματοποιήθηκε τηλεφωνική και διαδικτυακή έρευνα.

Παράλληλα, καταγράφηκαν οι τιμές διανυκτέρευσης, οι πληρότητες των καταλυμάτων, όπως αποτυπώνονταν στις ιστοσελίδες των καταλυμάτων, σε εξειδικευμένες ιστοσελίδες αναζήτησης τουριστικών καταλυμάτων (booking, trivago). Η έρευνα των τιμών και της πληρότητας έγινε και μέσω τηλεφώνου από τους ελεγκτές της ΓΓΔΕ που υποδύονταν τους πελάτες.

Για 176 υποθέσεις στις οποίες διαπιστώθηκε απόκλιση μεγαλύτερη του 100% μεταξύ υψηλότερης και χαμηλότερης τιμής δωματίου, στάλθηκαν στη Διεύθυνση Ελέγχων για άμεση διενέργεια προληπτικού ελέγχου. Επίσης έγινε διαχωρισμός ανά κατηγορία βιβλίων και εκτίμηση των αναμενόμενων εσόδων, ενώ τα εκτιμώμενα έσοδα των καταλυμάτων για τις περιόδους που ελέγχθηκαν διασταυρώνονται με τις αντίστοιχες δηλώσεις ΦΠΑ.

Στη συνέχεια θα δημιουργηθεί ένα δεύτερο αρχείο στη Διεύθυνση Ελέγχων με τις υποθέσεις που εμφανίζουν τις σημαντικότερες αποκλίσεις για περαιτέρω επεξεργασία και αξιοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ισόβια και πολυετείς ποινές κάθειρξης για τους κατηγορούμενους για τη δολοφονία του 7χρονου αγοριού στο Ζεφύρι

Ελλάδα 06.05.2025
Η τραγωδία σημειώθηκε το απόγεμα του Σαββάτου, στις 14 Οκτωβρίου του 2023

Βίντεο: Αγριο επεισόδιο με παίκτες του Ομπράντοβιτς στο Βελιγράδι ‑ Ο Τζόουνς έσπασε μπουκάλι σε κεφάλι, τρεις τραυματίες

Κόσμος 06.05.2025
Όλα ξεκίνησαν όταν μια παρέα ενόχλησε τις κοπέλες που βρίσκονταν στην παρέα των παικτών της Παρτίζαν

Βόλος: Αφόρητη δυσοσμία από θαλάσσια ρύπανση στο λιμάνι της πόλης ‑ Πού οφείλεται

Ελλάδα 06.05.2025
Αφόρητη δυσοσμία αναδύεται από την θάλασσα στο λιμάνι του Βόλου

Παραιτήθηκε ο Ρουμάνος πρωθυπουργός μετά την ήττα του κυβερνώντος συνασπισμού

Κόσμος Χτες
Οι κεντροαριστεροί υπουργοί θα παραμείνουν προσωρινά μέχρι να προκύψει νέα πλειοψηφία

Φωτιά σε συγκρότημα καταστημάτων στο Γκάζι: Ξεκίνησε από το σύστημα εξαερισμού

Ελλάδα Χτες
Η πυρκαγιά ξεκίνησε από το σύστημα εξαερισμού ενός εκ των καταστημάτων

Στο Ανώτατο Δικαστήριο προσφεύγει ο Μπελέρης: Ζητά να αναθεωρηθεί η 16μηνη φυλάκιση και η στέρηση της δημαρχίας

Κόσμος Χτες
«Συνελήφθην από έναν εισαγγελέα που βρίσκεται αυτή τη στιγμή υπό κράτηση για παράνομη επιρροή σε εννέα υποθέσεις που είχε χειριστεί, καταδικάστηκα από έναν καταδικασμένο δικαστή» ανέφερε σε δηλώσεις του

Επιχείρηση ανάσυρσης άνδρα από καταφύγιο στον Όλυμπο ‑ Κινητοποιήθηκε ελικόπτερο

Ελλάδα Χτες
Μεγάλη είναι η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής

Ρομπότ σε κινεζικό εργοστάσιο επιτέθηκε σε χειριστές του, δείτε βίντεο

Κόσμος Χτες
Το βίντεο που καταγράφηκε από κάμερα ασφαλείας προκάλεσε κύμα αντιδράσεων στο διαδίκτυο

Περιπέτεια για ζευγάρι που ταξίδευε με τροχόσπιτο ‑ Αφησε κατά λάθος τη σύζυγό του στον δρόμο

Κόσμος Χτες
Ο άνδρας οδηγός αντελήφθη τι είχε συμβεί δύο ώρες μετά

Εκλογή νέου Πάπα: Στη Ρώμη όλοι οι εκλέκτορες καρδινάλιοι – Κληρώθηκαν τα διαμερίσματα που θα διαμένουν

Κόσμος Χτες
Όρκο ότι δεν θα αποκαλύψουν καμία λεπτομέρεια έδωσαν οι λαϊκοί υπάλληλοι του Βατικανού

Τρεις αστυνομικοί σκοτώθηκαν σε ανταλλαγή πυρών στο Νταγκεστάν

Κόσμος Χτες
Στο Νταγκεστάν που είναι μια κυρίως μουσουλμανική περιοχή, έχουν σημειωθεί αρκετές αιματηρές επιθέσεις με νεκρούς τα τελευταία χρόνια