E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Οι Έλληνες επέστρεψαν στο γαύρο και τη σαρδέλα

Η κρίση άλλαξε το τραπέζι των Ελλήνων

Δημοσίευση 24/10/2016 | 12:45

Οι Έλληνες επέστρεψαν στο γαύρο και τη σαρδέλα

"Στροφή" στη σαρδέλα και τον γαύρο έχουν κάνει οι καταναλωτές, οι οποίοι, παρά την οικονομική κρίση, συνεχίζουν να έχουν ψηλά στις διατροφικές τους προτιμήσεις τα ψάρια αλλά επιλέγουν πλέον τα ...φθηνότερα!

Τα παραπάνω προκύπτουν από μελέτη που εκπόνησε ο ερευνητής στο Ινστιτούτο Θαλάσσιων Βιολογικών Πόρων και Εσωτερικών Υδάτων του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), Αργύρης Καπανταγάκης μαζί με τη συνεργάτιδά του, Ελευθερία Παληκαρά και παρουσιάστηκε στο 16ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ιχθυολόγων, που διεξήχθη πρόσφατα στην Καβάλα.

"Η εργασία επιδιώκει να ανιχνεύσει τυχόν μεταβολές στην καταναλωτική συμπεριφορά των Ελλήνων σε ό,τι αφορά την κατανάλωση ψαριών και στην οικονομία της αλιείας. Για τον σκοπό αυτό συλλέχθηκαν τα στοιχεία της διακίνησης των αλιευμάτων από τις σημαντικότερες ιχθυόσκαλες της χώρας και αναλύθηκε η μεταβολή των τιμών, παίρνοντας σαν χρονικά σημεία αναφοράς, το έτος 2009, το οποίο θεωρείται ότι ήταν το τελευταίο έτος πριν ξεσπάσει η κρίση και το έτος 2014, όταν η οικονομία βρισκόταν ακόμη στην 'καρδιά' της κρίσης", αναφέρει στο ΑΠΕ-ΑΠΕ ο κ. Καπανταγάκης ο οποίος ανέλυσε συγκεντρωτικά στατιστικά δελτία αλιευμάτων από τις ιχθυόσκαλες Κερατσινίου, Μηχανιώνας, Καβάλας, Χαλκίδας και Πάτρας.

Οι ιχθυόσκαλες αυτές είναι οι σπουδαιότερες από τις 11 συνολικά ιχθυόσκαλες της χώρας και διακινούν συνολικά το 94% του συνολικού αλιεύματος που εκφορτώνεται σε αυτές. Από τα στατιστικά δελτία ελήφθησαν οι συνολικές ποσότητες του κάθε αλιεύματος που διακινήθηκαν σε κάθε ιχθυόσκαλα και η αντίστοιχη αξία του. Στη συνέχεια τα αλιεύματα χωρίστηκαν σε οκτώ κατηγορίες και αθροίστηκαν οι εκφορτώσεις και οι αντίστοιχες αξίες των αλιευμάτων και δόθηκε έμφαση στη διακίνηση των άγριων ψαριών, τα οποία αποτελούν τον κύριο όγκο του διακινούμενου αλιεύματος.

"Όπως προέκυψε, υπάρχει μετατόπιση των καταναλωτών στα μικρά ψάρια και ιδιαίτερα, στη σαρδέλα και τον γαύρο που έχουν και υψηλή διατροφική αξία λόγω των ευεργετικών τους Ω3 λιπαρών" τόνισε ο κ. Καπανταγάκης. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι επειδή η ζήτηση διατηρήθηκε σε αλιεύματα χαμηλού κόστους, ευνοείται ο στόλος των γρι-γρι και αντίθετα, πλήττεται ο στόλος των συρόμενων εργαλείων και των παράκτιων σκαφών, που αλιεύουν "ακριβότερα" ψάρια, όπως μπαρμπούνια, φαγκριά και λθρίνια.

"Η μείωση της ζήτησης γι αυτά τα ψάρια (βενθικά) ανάγκασε τους πλοιοκτήτες να μειώσουν την αλιευτική προσπάθεια και το συνακόλουθο λειτουργικό κόστος λόγω των υψηλών τιμών των καυσίμων", συμπλήρωσε ο ερευνητής.

Από την έρευνα προέκυψε, επίσης, αύξηση της συμμετοχής των υδατοκαλλιεργειών εις βάρος της αλιείας καθώς, για το έτος 2014, οι ποσότητες που διακινήθηκαν στις ιχθυόσκαλες προέρχονται κατά 77% από την αλιεία άγριων ειδών και κατά 23% από όλα τα καλλιεργούμενα είδη, ενώ η σχέση αυτή ήταν 86% προς 14% για το έτος 2009, καταδεικνύοντας την κλιμακούμενη διείσδυση των καλλιεργούμενων ειδών στην εγχώρια κατανάλωση.

"Συμπερασματικά, προκύπτει ότι παρά την οικονομική κρίση και τη σημαντική μείωση των εισοδημάτων, η συνολική ζήτηση σε ιχθυρά δεν κάμφθηκε, αλλά αυξήθηκε σε αλιεύματα χαμηλού κόστους, όπως είναι τα μικρά πελαγικά και τα προϊόντα της ιχθυοκαλλιέργειας. Αποτέλεσμα αυτής της συμπεριφοράς είναι, ότι ευνοείται ο αλιευτικός στόλος που στοχεύει στα μικρά πελαγικά ψάρια, δηλαδή τα γρι-γρι. Αντίστοιχα, πλήττεται ο στόλος των συρόμενων εργαλείων, όπως οι μηχανότρατες καθώς επίσης και ο στόλος της παράκτιας αλιείας", κατέληξε ο κ. Καπανταγάκης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Χειμερινές εκπτώσεις 2026: Πότε ξεκινούν

Ελλάδα 28.12.2025
Μια εκτίμηση του «χριστουγεννιάτικου τζίρου» για το 2025 ανά κλάδο στην Ελλάδα δείχνει πως θα κυμανθεί κοντά στα 4,5 δισ. ευρώ

Οι ΗΠΑ, το Ισραήλ και οι Ευρωπαίοι διεξάγουν ολοκληρωτικό πόλεμο εναντίον του Ιράν, δηλώνει ο Πεζεσκιάν

Κόσμος Χτες
Θέλουν να καταστρέψουν τη χώρα μας, τόνισε ο Ιρανός πρόεδρος

Σοκ στη Βαλένθια: Σκοτώθηκε ο προπονητής Φερνάντο Μαρτίν με τα τρία παιδιά του σε ναυάγιο στην Ινδονησία

Κόσμος Χτες
Ο Ισπανός προπονητής ήταν διακοπές μαζί με την οικογένειά του

Ηράκλειο: Σφαίρα από μπαλωθιές «καρφώθηκε» σε παράθυρο πολυκατοικίας

Ελλάδα Χτες
Για τους άσκοπους πυροβολισμούς συνελήφθη ένας 38χρονος

Χριστουγεννιάτικη απόβαση με 630 μετανάστες στην Κρήτη μέσα σε μόλις 24 ώρες

Ελλάδα Χτες
Τα περιστατικά καταγράφηκαν στους Καλούς Λιμένες, νότια της Γαύδου και στην Ιεράπετρα - Συνελήφθη ένας αλλοδαπός διακινητής - Θα μεταφερθούν στην Αγυιά Χανίων

Χιονοθύελλα «παγώνει» τη Νέα Υόρκη, πάνω από 1.600 ακυρώσεις πτήσεων και χάος στις μετακινήσεις

Κόσμος Χτες
Ισχυρό κύμα κακοκαιρίας πλήττει τη βορειοανατολική ΗΠΑ με χιονοπτώσεις και παγετό, προκαλώντας πρωτοφανείς καθυστερήσεις και διαταράσσοντας τα ταξίδια εν μέσω εορταστικής περιόδου

Σκότωσε τη σύζυγό του, πυροβόλησε την κόρη τους και μετά αυτοκτόνησε για το τηλεκοντρόλ

Κόσμος Χτες
Ο 11χρονος γιος ειδοποίησε τους γείτονες για το μακελειό - Του ζητούσαν να σταματήσει να βλέπει ποδόσφαιρο

Αγρίνιο: Στο νοσοκομείο 17χρονος που έπεσε θύμα ξυλοδαρμού από τέσσερις νεαρούς με κουκούλες

Ελλάδα Χτες
Ο 17χρονος διασκέδαζε με την παρέα του όταν οι δράστες έφτασαν με ταξί, τον εντόπισαν και τον έβγαλαν εκτός χώρου – Τον γρονθοκόπησαν ασταμάτητα

Μιχάλης Ζαμπίδης: Επιστρέφει στα ρινγκ ο «Iron Mike», το βίντεο της ανακοίνωσής του

Αθλητικά Νέα Χτες
Χωρίς να δώσει πολλές πληροφορίες, με ένα βίντεο στο Instagram ο πρωταθλητής του κικ μπόξινγκ προανήγγειλε την επιστροφή του

WSJ: Ο Ερντογάν μιλά για καταστροφή του «σιωνιστικού Ισραήλ»

Κόσμος Χτες
Η πώληση F-35 στην Αγκυρα θα μπορούσε να οδηγήσει σε πόλεμο

NBA: Πότε επιστρέφει στη δράση ο Γιάννης Αντετοκούνμπο

Αθλητικά Νέα Χτες
O Greek Freak μετράει 28.9 πόντους και 10 ριμπάουντ ανά αγώνα, με τα «Ελάφια» να έχουν υποχωρήσει στην 11η θέση της κατάταξης στην Ανατολή

Τα τριήμερα του 2026 και οι αργίες που «χάνονται» επειδή πέφτουν Σάββατο

Ελλάδα Χτες
Ποιες αργίες χάνονται, πού προκύπτουν τριήμερα και ποιο είναι το μοναδικό τετραήμερο του έτους – Το αναλυτικό ημερολόγιο των επίσημων αργιών και αποδράσεων του 2026