E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Οι Έλληνες επέστρεψαν στο γαύρο και τη σαρδέλα

Η κρίση άλλαξε το τραπέζι των Ελλήνων

Δημοσίευση 24/10/2016 | 12:45

Οι Έλληνες επέστρεψαν στο γαύρο και τη σαρδέλα

"Στροφή" στη σαρδέλα και τον γαύρο έχουν κάνει οι καταναλωτές, οι οποίοι, παρά την οικονομική κρίση, συνεχίζουν να έχουν ψηλά στις διατροφικές τους προτιμήσεις τα ψάρια αλλά επιλέγουν πλέον τα ...φθηνότερα!

Τα παραπάνω προκύπτουν από μελέτη που εκπόνησε ο ερευνητής στο Ινστιτούτο Θαλάσσιων Βιολογικών Πόρων και Εσωτερικών Υδάτων του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), Αργύρης Καπανταγάκης μαζί με τη συνεργάτιδά του, Ελευθερία Παληκαρά και παρουσιάστηκε στο 16ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ιχθυολόγων, που διεξήχθη πρόσφατα στην Καβάλα.

"Η εργασία επιδιώκει να ανιχνεύσει τυχόν μεταβολές στην καταναλωτική συμπεριφορά των Ελλήνων σε ό,τι αφορά την κατανάλωση ψαριών και στην οικονομία της αλιείας. Για τον σκοπό αυτό συλλέχθηκαν τα στοιχεία της διακίνησης των αλιευμάτων από τις σημαντικότερες ιχθυόσκαλες της χώρας και αναλύθηκε η μεταβολή των τιμών, παίρνοντας σαν χρονικά σημεία αναφοράς, το έτος 2009, το οποίο θεωρείται ότι ήταν το τελευταίο έτος πριν ξεσπάσει η κρίση και το έτος 2014, όταν η οικονομία βρισκόταν ακόμη στην 'καρδιά' της κρίσης", αναφέρει στο ΑΠΕ-ΑΠΕ ο κ. Καπανταγάκης ο οποίος ανέλυσε συγκεντρωτικά στατιστικά δελτία αλιευμάτων από τις ιχθυόσκαλες Κερατσινίου, Μηχανιώνας, Καβάλας, Χαλκίδας και Πάτρας.

Οι ιχθυόσκαλες αυτές είναι οι σπουδαιότερες από τις 11 συνολικά ιχθυόσκαλες της χώρας και διακινούν συνολικά το 94% του συνολικού αλιεύματος που εκφορτώνεται σε αυτές. Από τα στατιστικά δελτία ελήφθησαν οι συνολικές ποσότητες του κάθε αλιεύματος που διακινήθηκαν σε κάθε ιχθυόσκαλα και η αντίστοιχη αξία του. Στη συνέχεια τα αλιεύματα χωρίστηκαν σε οκτώ κατηγορίες και αθροίστηκαν οι εκφορτώσεις και οι αντίστοιχες αξίες των αλιευμάτων και δόθηκε έμφαση στη διακίνηση των άγριων ψαριών, τα οποία αποτελούν τον κύριο όγκο του διακινούμενου αλιεύματος.

"Όπως προέκυψε, υπάρχει μετατόπιση των καταναλωτών στα μικρά ψάρια και ιδιαίτερα, στη σαρδέλα και τον γαύρο που έχουν και υψηλή διατροφική αξία λόγω των ευεργετικών τους Ω3 λιπαρών" τόνισε ο κ. Καπανταγάκης. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι επειδή η ζήτηση διατηρήθηκε σε αλιεύματα χαμηλού κόστους, ευνοείται ο στόλος των γρι-γρι και αντίθετα, πλήττεται ο στόλος των συρόμενων εργαλείων και των παράκτιων σκαφών, που αλιεύουν "ακριβότερα" ψάρια, όπως μπαρμπούνια, φαγκριά και λθρίνια.

"Η μείωση της ζήτησης γι αυτά τα ψάρια (βενθικά) ανάγκασε τους πλοιοκτήτες να μειώσουν την αλιευτική προσπάθεια και το συνακόλουθο λειτουργικό κόστος λόγω των υψηλών τιμών των καυσίμων", συμπλήρωσε ο ερευνητής.

Από την έρευνα προέκυψε, επίσης, αύξηση της συμμετοχής των υδατοκαλλιεργειών εις βάρος της αλιείας καθώς, για το έτος 2014, οι ποσότητες που διακινήθηκαν στις ιχθυόσκαλες προέρχονται κατά 77% από την αλιεία άγριων ειδών και κατά 23% από όλα τα καλλιεργούμενα είδη, ενώ η σχέση αυτή ήταν 86% προς 14% για το έτος 2009, καταδεικνύοντας την κλιμακούμενη διείσδυση των καλλιεργούμενων ειδών στην εγχώρια κατανάλωση.

"Συμπερασματικά, προκύπτει ότι παρά την οικονομική κρίση και τη σημαντική μείωση των εισοδημάτων, η συνολική ζήτηση σε ιχθυρά δεν κάμφθηκε, αλλά αυξήθηκε σε αλιεύματα χαμηλού κόστους, όπως είναι τα μικρά πελαγικά και τα προϊόντα της ιχθυοκαλλιέργειας. Αποτέλεσμα αυτής της συμπεριφοράς είναι, ότι ευνοείται ο αλιευτικός στόλος που στοχεύει στα μικρά πελαγικά ψάρια, δηλαδή τα γρι-γρι. Αντίστοιχα, πλήττεται ο στόλος των συρόμενων εργαλείων, όπως οι μηχανότρατες καθώς επίσης και ο στόλος της παράκτιας αλιείας", κατέληξε ο κ. Καπανταγάκης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ισχυρή ηλιακή καταιγίδα «χτυπά» τη Γη: Συναγερμός σε δίκτυα και δορυφόρους ‑ Σπάνιο βόρειο σέλας

Tech + Science 20.01.2026
H τρέχουσα ηλιακή καταιγίδα θεωρείται η ισχυρότερη που έχει παρατηρηθεί «από το 2003», σύμφωνα με τους επιστήμονες

Παραιτείται ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ

Κόσμος Χτες
Eξέλιξη που αναμένεται να πυροδοτήσει σημαντικές πολιτικές ανακατατάξεις στη χώρα.

Καταγγελία για ΟΠΕΚΕΠΕ: «Η ΑΑΔΕ κράτησε τους διευθυντές που βρίσκονται στη δικογραφία»

Ελλάδα Χτες
Σοβαρές αιχμές για τη λειτουργία του «Νέου ΟΠΕΚΕΠΕ» διατυπώνει η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, μέσω της βασικής συνεργάτιδάς της Παρασκευή Τυχεροπούλου και του πληρεξούσιου δικηγόρου της Αντώνης Βαγιάνος

Εξαφάνιση Λόρας: Γυναίκα στο TikTok προσποιούνταν ότι είχε δίπλα της την 16χρονη για να εξασφαλίσει δημοσιότητα

Ελλάδα Χτες
«Το έκανα για λόγους εντυπώσεων», είπε η γυναίκα στους αστυνομικούς που την εντόπισαν – Δείτε το βίντεο

Πέθανε ο Ιταλός σχεδιαστής μόδας Βαλεντίνο

Κόσμος Χτες
Έφυγε από τη ζωή στα 93 του χρόνια

Αγρότες: Με άδεια χέρια έφυγαν οι «σκληροί» των μπλόκων από το Μαξίμου

Πολιτική Χτες
Μαρούδας: «Συνεχίζουμε τον αγώνα»

Σιδηροδρομικό δυστύχημα στην Ισπανία: Βίντεο ντοκουμέντο μέσα από το τρένο μετά τη σύγκρουση

Κόσμος Χτες
Το βίντεο δείχνει μέλος του προσωπικού να δίνει οδηγίες στους επιβάτες προτρέποντάς τους να μείνουν μαζί και να προσέχουν ο ένας τον άλλον

Πάτρα: Σχεδιασμένη από καιρό και με λεπτομέρεια η φυγή της Λόρας ‑ «Έψαχνε δουλειά», λένε φίλες της

Ελλάδα Χτες
Νέα στοιχεία στην εξαφάνιση της 16χρονης Λόρας από την Πάτρα

Ιράν: Η αστυνομία δίνει διορία τριών ημερών στους διαδηλωτές να παραδοθούν – «Θα σας δείξουμε μεγαλύτερη επιείκεια»

Κόσμος Χτες
Ο εκπρόσωπος των δικαστικών αρχών επανέλαβε ότι οι συλληφθέντες θα δικαστούν γρήγορα, χωρίς να αποκλείει την εφαρμογή της θανατικής ποινής

Μινεσότα: Βίντεο με πράκτορες της ICE να βγάζουν άνδρα από σπίτι μόνο με τα εσώρουχα και μια κουβέρτα

Κόσμος Χτες
Ο κόσμος που έχει συγκεντρωθεί τους φωνάζει να φύγουν