E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Οι Έλληνες επέστρεψαν στο γαύρο και τη σαρδέλα

Η κρίση άλλαξε το τραπέζι των Ελλήνων

Δημοσίευση 24/10/2016 | 12:45

Οι Έλληνες επέστρεψαν στο γαύρο και τη σαρδέλα

"Στροφή" στη σαρδέλα και τον γαύρο έχουν κάνει οι καταναλωτές, οι οποίοι, παρά την οικονομική κρίση, συνεχίζουν να έχουν ψηλά στις διατροφικές τους προτιμήσεις τα ψάρια αλλά επιλέγουν πλέον τα ...φθηνότερα!

Τα παραπάνω προκύπτουν από μελέτη που εκπόνησε ο ερευνητής στο Ινστιτούτο Θαλάσσιων Βιολογικών Πόρων και Εσωτερικών Υδάτων του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), Αργύρης Καπανταγάκης μαζί με τη συνεργάτιδά του, Ελευθερία Παληκαρά και παρουσιάστηκε στο 16ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ιχθυολόγων, που διεξήχθη πρόσφατα στην Καβάλα.

"Η εργασία επιδιώκει να ανιχνεύσει τυχόν μεταβολές στην καταναλωτική συμπεριφορά των Ελλήνων σε ό,τι αφορά την κατανάλωση ψαριών και στην οικονομία της αλιείας. Για τον σκοπό αυτό συλλέχθηκαν τα στοιχεία της διακίνησης των αλιευμάτων από τις σημαντικότερες ιχθυόσκαλες της χώρας και αναλύθηκε η μεταβολή των τιμών, παίρνοντας σαν χρονικά σημεία αναφοράς, το έτος 2009, το οποίο θεωρείται ότι ήταν το τελευταίο έτος πριν ξεσπάσει η κρίση και το έτος 2014, όταν η οικονομία βρισκόταν ακόμη στην 'καρδιά' της κρίσης", αναφέρει στο ΑΠΕ-ΑΠΕ ο κ. Καπανταγάκης ο οποίος ανέλυσε συγκεντρωτικά στατιστικά δελτία αλιευμάτων από τις ιχθυόσκαλες Κερατσινίου, Μηχανιώνας, Καβάλας, Χαλκίδας και Πάτρας.

Οι ιχθυόσκαλες αυτές είναι οι σπουδαιότερες από τις 11 συνολικά ιχθυόσκαλες της χώρας και διακινούν συνολικά το 94% του συνολικού αλιεύματος που εκφορτώνεται σε αυτές. Από τα στατιστικά δελτία ελήφθησαν οι συνολικές ποσότητες του κάθε αλιεύματος που διακινήθηκαν σε κάθε ιχθυόσκαλα και η αντίστοιχη αξία του. Στη συνέχεια τα αλιεύματα χωρίστηκαν σε οκτώ κατηγορίες και αθροίστηκαν οι εκφορτώσεις και οι αντίστοιχες αξίες των αλιευμάτων και δόθηκε έμφαση στη διακίνηση των άγριων ψαριών, τα οποία αποτελούν τον κύριο όγκο του διακινούμενου αλιεύματος.

"Όπως προέκυψε, υπάρχει μετατόπιση των καταναλωτών στα μικρά ψάρια και ιδιαίτερα, στη σαρδέλα και τον γαύρο που έχουν και υψηλή διατροφική αξία λόγω των ευεργετικών τους Ω3 λιπαρών" τόνισε ο κ. Καπανταγάκης. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι επειδή η ζήτηση διατηρήθηκε σε αλιεύματα χαμηλού κόστους, ευνοείται ο στόλος των γρι-γρι και αντίθετα, πλήττεται ο στόλος των συρόμενων εργαλείων και των παράκτιων σκαφών, που αλιεύουν "ακριβότερα" ψάρια, όπως μπαρμπούνια, φαγκριά και λθρίνια.

"Η μείωση της ζήτησης γι αυτά τα ψάρια (βενθικά) ανάγκασε τους πλοιοκτήτες να μειώσουν την αλιευτική προσπάθεια και το συνακόλουθο λειτουργικό κόστος λόγω των υψηλών τιμών των καυσίμων", συμπλήρωσε ο ερευνητής.

Από την έρευνα προέκυψε, επίσης, αύξηση της συμμετοχής των υδατοκαλλιεργειών εις βάρος της αλιείας καθώς, για το έτος 2014, οι ποσότητες που διακινήθηκαν στις ιχθυόσκαλες προέρχονται κατά 77% από την αλιεία άγριων ειδών και κατά 23% από όλα τα καλλιεργούμενα είδη, ενώ η σχέση αυτή ήταν 86% προς 14% για το έτος 2009, καταδεικνύοντας την κλιμακούμενη διείσδυση των καλλιεργούμενων ειδών στην εγχώρια κατανάλωση.

"Συμπερασματικά, προκύπτει ότι παρά την οικονομική κρίση και τη σημαντική μείωση των εισοδημάτων, η συνολική ζήτηση σε ιχθυρά δεν κάμφθηκε, αλλά αυξήθηκε σε αλιεύματα χαμηλού κόστους, όπως είναι τα μικρά πελαγικά και τα προϊόντα της ιχθυοκαλλιέργειας. Αποτέλεσμα αυτής της συμπεριφοράς είναι, ότι ευνοείται ο αλιευτικός στόλος που στοχεύει στα μικρά πελαγικά ψάρια, δηλαδή τα γρι-γρι. Αντίστοιχα, πλήττεται ο στόλος των συρόμενων εργαλείων, όπως οι μηχανότρατες καθώς επίσης και ο στόλος της παράκτιας αλιείας", κατέληξε ο κ. Καπανταγάκης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ξάνθη: 46χρονος έχασε τη ζωή του σε πτώση από τον τρίτο όροφο

Ελλάδα Χτες
Ο άτυχος άνδρας εκτελούσε εργασίες στο μπαλκόνι του σπιτιού του

Ο Γιαμάλ καταγγέλλει ρατσιστικά συνθήματα οπαδών

Αθλητικά Νέα Χτες
«Το ποδόσφαιρο είναι για να το απολαμβάνουμε, όχι για να προσβάλλουμε τους ανθρώπους»

Πάσχα 2026: Ποιες οι τιμές στο εορταστικό τραπέζι

Οικονομία Χτες
Πώς αλλάζουν οι αγορές των Ελλήνων - Ποιες οι τιμές σε αρνί, τσουρέκι και αυγά

Ταυτοποιήθηκαν δύο νεαροί που ανέβαζαν βίντεο με σούζες στα social media

Ελλάδα Χτες
Στο λιμάνι του Πειραιά εντοπίστηκαν δύο βαν, ένα εκ των οποίων αφίχθηκε από τη Ρόδο, εντός των οποίων βρέθηκαν οι μοτοσυκλέτες

Κλειστά την Πέμπτη όλα τα σχολεία στην Κρήτη λόγω της αφρικανικής σκόνης

Ελλάδα Χτες
Το μέτρο έρχεται ως συνέχεια των επιμέρους αποφάσεων που είχαν ήδη ληφθεί

Έδειραν και μαχαίρωσαν 19χρονο στην Γλυφάδα για να του κλέψουν το κινητό, πώς τον κατέβασαν από το σπίτι του

Ελλάδα Χτες
Συνελήφθησαν δύο άτομα - Ο 19χρονος μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο

«Ξεκινάμε» ‑ Η Μαρία Καρυστιανού ανακοίνωσε το κόμμα της

Ελλάδα Χτες
«Είμαστε ένα ανεξάρτητο κίνημα πολιτών που γεννιέται από τη βάση, από την κοινή μας ανάγκη να έρθει επιτέλους η αλλαγή» υποστηρίζει

Ανδρας έσπρωξε επιβάτη στις ράγες λίγο πριν φτάσει το τρένο στο Σιάλτ, συγκλονιστικό βίντεο

Κόσμος Χτες
Ο 26χρονος που συνελήφθη είπε στην αστυνομία ότι ο άνδρας στο βίντεο ήταν κάποιος που «ίσως του έμοιαζε» ή «ο δίδυμος αδελφός μου που δεν έχω»

Σκηνές τρόμου σε γαμήλιο γλέντι στο Μενίδι: Ξυλοκόπησαν καλεσμένο και τον έσυραν στην πίστα

Ελλάδα Χτες
Σοκαριστικό βίντεο - Το θύμα νοσηλεύεται με κρίσιμη κατάσταση λόγω κρανιοεγκεφαλικών τραυματισμών, και οι Αρχές διερευνούν την υπόθεση με πιθανή εμπλοκή και άλλων ατόμων

Κακοκαιρία «Erminio»: Νέες οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας ‑ Μείνετε μέσα και ανάψτε τα φώτα

Ελλάδα Χτες
Οι πολίτες καλούνται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μεριμνούν για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας

Νεκρός εντοπίστηκε 26χρονος που ήταν αγνοούμενος στην Χαλκιδική

Ελλάδα Χτες
Τον 26χρονο αναζητούσε τις τελευταίες ώρες η μητέρα του