E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ψάχνουν λεφτά για τις συντάξεις του ΙΚΑ

Στα αποθεματικά του ΕΚΑΣ και στα κονδύλια για τους μετανάστες

Δημοσίευση 19/10/2016 | 21:29

Ψάχνουν λεφτά για τις συντάξεις του ΙΚΑ

Από τον «κουμπαρά» του αποθεματικού του κρατικού προϋπολογισμού εξετάζει το υπουργείο Εργασίας να καλύψει το ταμειακό πρόβλημα στις πληρωμές συντάξεων του ΙΚΑ.

Με την διαφορά όμως πως το σχετικό κονδύλι του προϋπολογισμού (1 δισ. ευρώ) έχει ήδη αρχίσει να αδειάζει και από το υπόλοιπο πρέπει να καλύψει σωρεία άλλων αναγκών και εξαγγελιών της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του newmoney.gr, η προσπάθειά του ΙΚΑ να βρει 200 εκατομμύρια από τον περιβόητο ΑΚΑΓΕ, (δηλαδή τον λογαριασμό Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών, όπου συγκεντρώνονται οι Εισφορές Αλληλεγγύης Συνταξιούχων επί των συντάξεων άνω των 1400 ευρώ), προκειμένου να μπορέσει να πληρώσει στην ώρα τους (27 Οκτωβρίου) τις συντάξεις, συναντά δυσκολίες.

Κι αυτό γιατί βάσει νόμου από τον συγκεκριμένο λογαριασμό μπορούν τα Ταμεία να αντλήσουν μέχρι 400 εκατ. ευρώ το πολύ κάθε χρόνο για να πληρώνουν συντάξεις. Να σημειωθεί εξάλλου πως ήδη ο ΟΑΕΕ έχει σπεύσει να λάβει τη "μερίδα του λέοντος" από τα ρευστά αποθεματικά του ΑΚΑΓΕ, ήτοι ένα ποσό της τάξης των 350 εκατ. ευρώ, με στόχο να καλύψει τις συντάξεις του Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου, ενώ άλλα 20 εκατ. ευρώ θα λάβει το ΕΤΑΑ.

Επί του πρακτέου και με βάση τον προϋπολογισμό του 2016 στον ΑΚΑΓΕ διαθέσιμα για την κάλυψη ελλειμμάτων των ταμείων κύριας ασφάλισης, είναι πλέον μόλις 30 εκατ. ευρώ, τα οποία φυσικά δεν φτάνουν για να κλείσουν τα επείγοντα ελλείμματα του ΙΚΑ.

Αλλά και η λύση της προσφυγής στον αποθεματικό του κρατικού προϋπολογισμού δεν φαντάζει εύκολη, καθώς έως τις 31 Ιούλιου είχαν δαπανηθεί ήδη τα 440 εκατ. ευρώ από το 1 δισ. ευρώ και από το υπόλοιπο ποσό που απέμενε, βάσει του προσχεδίου του νέου προϋπολογισμού, θα πρέπει να χρηματοδοτηθούν και πολλές άλλες δαπάνες όπως:

- Τα ισοδύναμα για την οικονομική στήριξη των ασθενεστέρων που έχασαν το ΕΚΑΣ (πλήρης απαλλαγή από τη φαρμακευτική δαπάνη, μηνιαίο επίοδμα για τους αναπήρους 80% και άνω, έκτακτο μηνιαίο επίδομα για ζευγάρια που έχασαν το ΕΚΑΣ κλπ).

- τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, δηλαδή επιδότηση σίτισης, επιδότηση ενοικίου, δωρεάν επανασύνδεση και παροχή ρεύματος κλπ.

- αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών

- κι άλλες έκτακτου χαρακτήρα δαπάνες, όπως πχ σεισμοπαθείς στα Ιωάννινα, πυρόπληκτοι κλπ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τραγωδία στην Εγνατία Οδό: Σκηνές αρχαίας τραγωδίας στο Νοσοκομείο Ιωαννίνων

Ελλάδα Χτες
Υπάλληλος της Εγνατίας και γυναίκα συνοδηγός έχασαν τη ζωή τους σε αλυσιδωτό τροχαίο κοντά στη σήραγγα της Δωδώνης

Μαρινέλλα: Τα αθάνατα τραγούδια που χάρισε στον ελληνικό κινηματογράφο ‑ δείτε βίντεο

Ελλάδα Χτες
Από το «Ανοιξε πέτρα» ως το «Δώσ` μου τ` αθάνατο νερό», η φωνή της σημάδεψε τις μεγαλύτερες ταινίες της εποχής

Πέθανε η μεγάλη τραγουδίστρια Μαρινέλλα

Ελλάδα Χτες
Η «μεγάλη κυρία του λαϊκού τραγουδιού» άφησε την τελευταία της πνοή, έπειτα από μήνες νοσηλείας μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη επί σκηνής στο Ηρώδειο

Τραγωδία στην Εγνατία Οδό: Δύο νεκροί σε διπλό τροχαίο ‑ Θύμα και ο υπάλληλος που έσπευσε σε βοήθεια

Ελλάδα Χτες
Ο οδηγός ΙΧ σκοτώθηκε μετά από σύγκρουση με νταλίκα, ενώ λίγο αργότερα υπάλληλος του παραχωρησιούχου παρασύρθηκε από διερχόμενο όχημα

Ισχυρή κακοκαιρία την Τετάρτη: 7 περιοχές σε επιφυλακή με καταιγίδες, 10 μποφόρ και πλημμυρικό κίνδυνο

Καιρός Χτες
Δύο σενάρια για την πορεία του βαρομετρικού χαμηλού - το πιο δύσκολο «χτυπά» Αττική, Πελοπόννησο και Θεσσαλία

Ανασύρθηκε η σορός του 34χρονου δύτη από το «Πηγάδι του Διαβόλου» στα Λιμανάκια Βουλιαγμένης

Ελλάδα Χτες
Επτά εξειδικευμένοι σπηλαιοδύτες ολοκλήρωσαν το Σάββατο την επιχείρηση ανάσυρσης, ενώ από νωρίς το πρωί βρέθηκε στην περιοχή η οικογένεια του άτυχου δύτη.

Κλείνει στις 14:00 ο σταθμός Μετρό Σύνταγμα λόγω αντιπολεμικού συλλαλητηρίου

Ελλάδα Χτες
Με εντολή της ΕΛ.ΑΣ. ο σταθμός των Γραμμών 2 και 3 κλείνει μία ώρα πριν τη συγκέντρωση που είναι προγραμματισμένη για τις 15:00 στην πλατεία Συντάγματος.

Βρετανία: Αφγανός μετανάστης καταδικάστηκε σε 15 χρόνια για βιασμό 12χρονης που έπαιζε στις κούνιες

Κόσμος Χτες
Ο 23χρονος Αχμάντ Μουλαχίλ συνέλαβε και βίασε την ανήλικη στο Νιούνιτον, μόλις τέσσερις μήνες μετά την άφιξή του στο Ηνωμένο Βασίλειο ως αιτών άσυλο.

Βρέφος Πύργου: «Το δάγκωναν τα ξαδέρφια του, έπεσε από το καρότσι» – Οι δικαιολογίες της 18χρονης μητέρας

Ελλάδα Χτες
Ο διοικητής του νοσοκομείου Πύργου αποκάλυψε τους ισχυρισμούς της μητέρας, ενώ οι γιατροί διαπίστωσαν από την πρώτη στιγμή ότι «κάτι περίεργο συνέβαινε».

Συναγερμός για iPhone και iPad: Διέρρευσαν προηγμένα εργαλεία hacking – Τι πρέπει να κάνετε τώρα

Tech + Science Χτες
Τα εργαλεία Coruna και DarkSword κυκλοφορούν ελεύθερα στο διαδίκτυο, αυξάνοντας τον κίνδυνο στοχευμένων επιθέσεων ακόμα και από λιγότερο έμπειρους χάκερ.

Κακοκαιρία Deborah: Πού θα χτυπήσουν οι ισχυρές καταιγίδες – Συναγερμός για 5 περιοχές

Καιρός Χτες
Θράκη, βόρειο και ανατολικό Αιγαίο, Κρήτη, νότιες Κυκλάδες και Δωδεκάνησα στο επίκεντρο των έντονων φαινομένων - νέα κακοκαιρία αναμένεται από την 1η Απριλίου.

Νοέλια Καστίγιο: Τρεις βιασμοί, παραπληγία και ευθανασία στα 25 – «Θέλω να σταματήσω να υποφέρω»

Κόσμος Χτες
Η 25χρονη Ισπανίδα επέλεξε να φύγει από τη ζωή μόνη της σε κέντρο της Βαρκελώνης, ζητώντας από την οικογένειά της να αποχωρήσει πριν της χορηγηθεί η θανατηφόρα ένεση.