E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Δεκάδες πλειστηριασμοί ακινήτων: Κατάσχονται σπίτια για χρέος 500 ευρώ

Οργισμένοι πολίτες ζητούν το δίκιο τους στα Ειρηνοδικεία

Δημοσίευση 9/10/2016 | 12:52

Δεκάδες πλειστηριασμοί ακινήτων: Κατάσχονται σπίτια για χρέος 500 ευρώ

Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με οργισμένους πολίτες να συγκεντρώνονται μέσα και έξω απο Ειρηνοδικεία προκειμένου να μπλοκάρουν τις διαδικασίες έχει προκαλέσει πανικό στην κυβέρνηση η οποία προσπαθεί να περιορίσει τη ζημιά με πρώτο βήμα την έκδοση non paper την Παρασκευή υποστηρίζοντας ότι μέχρι το τέλος του χρόνου τα σπίτια που θα βγουν σε πλειστηριασμούς θα είναι 2.000. Την ίδια ώρα, ωστόσο, παράγοντες της αγοράς που επικαλείται η Ημερησία ανεβάζουν τον αριθμό αυτόν σε 5.000 τους επόμενους τρεις μήνες ενώ τρόμο προκαλεί η πρόβλεψη ότι για το 2017 ο αριθμός των σπιτιών που αντιμετωπίζουν άμεσο κίνδυνο εκποίησης ανεβαίνει σε 50.000.

Παράλληλα πληθαίνουν οι καταγγελίες ότι στην πρώτη γραμμή κινδύνου βρίσκονται όχι «μεγάλα ακίνητα, που βαρύνονται με δάνεια τα οποία έχουν βρεθεί στο "κόκκινο", πάνω από δύο χρόνια», όπως υποστήριζε η κυβέρνηση με το non paper της Παρασκευής αλλά εργατικές κατοικίες. Ενδεικτικά τα όσα υποστήριξαν μέλη του συντονιστικού συλλογικοτήτων Θεσσαλονίκης ότι την ερχόμενη Τετάρτη προγραμματίζεται η διαδικασία πλειστηριασμού για οχτώ εργατικές κατοικίες της περιοχής του Ευόσμου.

Την αμηχανία της κυβέρνησης επιτείνει το γεγονός ότι οι πλειστηριασμοί αυτοί δεν έχουν διαταχθεί από τις τράπεζες αλλα από τις εφορίες για χρέη πολιτών προς το Δημόσιο.

Οι πρώτοι 2.000 φάκελοι που είναι έτοιμοι, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Ημερησίας αφορά δανειολήπτες που δεν συνεργάζονται παρά τις εκκλήσεις και αφορούν σε ακίνητα πάνω από 200 με 300.000 ευρώ, κυρίως εξοχικές κατοικίες σε ακριβά νησιά. Ωστόσο μέσα στα 50.000 ακίνητα που κινδυνεύουν με πλειστηριασμό το 2017 βρίσκονται και πολλά δανειοληπτών που αντιμετωπίζουν αντικειμενική αδυναμία να καταβάλλουν τη δόση τους. Όχι μόνο στις τράπεζες, αλλά και σε εφορία και σε δήμους όπου φυσικά δεν υπάρχει καμία προστασία.

Αίσθηση προκαλεί, επίσης, η καταγγελία μελών του κινήματος κατά των πλειστηριασμών ότι έχει ξεκινήσει η ποινικοποίηση του αγώνα τους καθώς έχουν ήδη ξεκινήσει οι πρώτες προκαταρκτικές έρευνες για συναγωνιστές τους για το αδίκημα της παρακώλυσης πλειστηριασμών.

Ενδεικτικές της εικόνας που διαμορφώνεται στα Ειρηνοδικεία είνα οι παρακάτω περιπτώσεις:

- Για πολίτη με συνολική οφειλή 12581 ευρώ βγήκαν στο σφυρί τρία διαμερίσματα στη Θεσ/νίκη 64, 47 και 43 τ.μ. και ένα πάρκινγκ 11 τ.τ.

- Για ιδιώτη στο Μαρούσι που χρωστά σε άλλον ιδιώτη 480 ευρώ ζητήθηκε ο πλειστηριασμός διαμερίσματος.

- Για πολίτη που χρωστά 9.996 ευρώ γράφτηκε στο πινάκιο ο πλειστηριασμός ενός αγρού και 2 ορόφων από κατοικία.

- Ιδιώτης χρωστά σε εταιρεία 314 χιλ. ευρώ και το σπίτι του βγαίνει στο σφυρί.

- Άλλη εταιρεία ζητά τον πλειστηριασμό διαμερίσματος για χρέος 15.300 ευρώ.

- Δανειολήπτης χρωστά σε συνεταιριστική τράπεζα 26.000 ευρώ και βγαίνει στο σφυρί διαμέρισμα πρώτη κατοικία του την Αθήνα.

- Άλλος ιδιώτης χρωστά σε ιδιώτες 18.000 ευρώ και βγαίνουν στο σφυρί δύο διαμερίσματά του.

Ενδεικτική της αγωνίας της κυβέρνησης να αποτρέψει να μετατραπεί η Ελλάδα σε νέα Ισπανία όπου η κυβέρνση Θαπατέρο αποκαθηλώθηκε λόγω των έντονων αντιδράσεων από το κύμα αντιδράσεων για την απώλεια κατοικιών ήταν η δήλωση του Νίκου Παππά το βράδυ του Σαββάτου από το Βόλο ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί για να προστατεύσει την πρώτη κατοικία ενώ παράλληλα εξετάζεται να υπάρξει άμεσα παρέμβαση ακόμα και μέσω του νέου Πτωχευτικού Κώδικα που θα έρθει προς συζήτηση στη Βουλή σε λίγες ημέρες.

600 εκποιήσεις ακίνητης περιουσίας έως το τέλος του '16 από τις τράπεζες

Την ίδια ώρα οι τράπεζες προκειμένου να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματά τους στα 8-9 δισ. ευρώ έχουν προγραμματίσει 600 εκποιήσεις ακινήτων έως το τέλος του 2016 ενώ το 2017 ο αριθμός τους αναμένεται να ξεπεράσει τις 3.000. «Δεν προσδοκούμε να ανακτήσουμε κάποιο σημαντικό ποσό από αυτές τις κινήσεις είναι περισσότερο συμβολικού χαρακτήρα που θα υλοποιηθούν προς παραδειγματισμό της μεγαλης μάζας των οφειλετών» αναφέρει τραπεζικό στέλεχος στο Βήμα.

Τραπεζικοί κύκλοι που επικαλείται η εφημερίδα λένε ότι «αυτές οι δράσεις είναι η τελευταία μας ευκαιρία για να αλλάξει το κλίμα και να μπορέσουμε να έχουμε πιθανότητες επίτευξης του στόχου μείωσης των κόκκινων ανοιγμάτων μας κατά 40% ή 41 δισ. ευρώ έως και το τέλος του 2019».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Μαρία Καρυστιανού: Κατέθεσε για Καραμανλή ‑ Έτοιμη για την ίδρυση του νέου κόμματος

E-Daily 2.TopNews 15.05.2026
Η ίδρυση του νέου κόμματος αναμένεται να γίνει την Δευτέρα 18 Μαΐου

Έμπολα: Νέος συναγερμός στο Κονγκό – Ξέσπασε επιδημία με 65 νεκρούς

E-Daily 2.TopNews 15.05.2026
Τα συνολικά στοιχεία που έδωσαν οι υγειονομικές αρχές σκιαγραφούν μια κρίσιμη εικόνα: μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί περίπου 246 ύποπτα κρούσματα

Νέα ανάλυση DNA του Χριστόφορου Κολόμβου αποκαλύπτει την αλήθεια για την καταγωγή του

E-Daily 2.TopNews 15.05.2026
Για αιώνες, οι ιστορικοί πίστευαν ότι ο Κολόμβος γεννήθηκε στη Γένοβα της Ιταλίας, προερχόμενος από ταπεινή οικογένεια, πριν καταφέρει να πείσει τους Καθολικούς Μονάρχες να χρηματοδοτήσουν αυτό που πολλοί θεωρούσαν ένα αδύνατο ταξίδι πέρα από τον Ατλαντικό

Θεσσαλονίκη: Βρέθηκε το πτώμα του 54χρονου ‑ Τον σκότωσαν και τον πέταξαν στον Λουδία ποταμό

E-Daily 2.TopNews 15.05.2026
Ο άνδρας φέρεται να έπεσε θύμα δολοφονίας με πυροβολισμό, ενώ για την υπόθεση έχουν συλληφθεί ήδη δύο άτομα

Ηλιούπολη: Λουλούδια και μηνύματα στον τόπο της τραγωδίας με τις δυο νεκρές 17χρονες

E-Daily 2.TopNews 15.05.2026
Η μία κοπέλα έχασε τη ζωή της ακαριαία, ενώ η δεύτερη υπέκυψε στα βαρύτατα τραύματα της το απόγευμα της Πέμπτης στις 19:55.

Καιρός: Νεφώσεις και… δροσιά – Πού θα βρέξει

Καιρός 15.05.2026
Έως 26 βαθμούς η θερμοκρασία στην Αττική, έως 24 στη Θεσσαλονίκη

H ΑΑΔΕ βάζει ψηφιακό «μάτι» στις δεξαμενές των πρατηρίων

E-Daily 2.TopNews 15.05.2026
Στο στόχαστρο και το υγραέριο κίνησης

Τραμπ: Δεν θα κάνω πολλή υπομονή ακόμα με το Ιράν

Κόσμος 15.05.2026
Πριν αναχωρήσει για την Κίνα, ο Αμερικανός πρόεδρος είχε δηλώσει ότι η εκεχειρία με το Ιράν βρίσκεται σε «μηχανική υποστήριξη»

Θεσσαλονίκη: Πετούσε βαζάκια με εύφλεκτο υλικό στο σπίτι της πρώην του!

E-Daily 2.TopNews 15.05.2026
Υπήρχε και προηγούμενη καταδικαστική απόφαση

Καρπούζι «σκότωσε» τετραμελή οικογένεια στην Ινδία – Τι έδειξαν οι εξετάσεις

E-Daily 2.TopNews 15.05.2026
Οι Αρχές εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα

Τελευταίο κουδούνι για τα λύκεια – Ξεκινούν οι εξετάσεις τη Δευτέρα

E-Daily 2.TopNews 15.05.2026
Πότε είναι η πρεμιέρα των πανελλαδικών

Θεσσαλονίκη: 45χρονη έπιασε άνδρα να τη βιντεοσκοπεί στις τουαλέτες αθλητικού κέντρου

Ελλάδα 15.05.2026
«Του είπα `μόνο πάνω από το πτώμα μου θα φύγεις από εδώ`»