E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πόσο έτοιμη είναι η Ελλάδα σε περίπτωση πυρηνικού ατυχήματος στην Ρουμανία;

Σε διεθνή άσκηση ετοιμότητας για απόκριση σε πυρηνικό ατύχημα, έλαβε μέρος η Ελλάδα

Δημοσίευση 8/10/2016 | 11:49

Πόσο έτοιμη είναι η Ελλάδα σε περίπτωση πυρηνικού ατυχήματος στην Ρουμανία;

Σε διεθνή άσκηση ετοιμότητας, με την ονομασία ConvEx-2d, για απόκριση σε πυρηνικό ατύχημα, έλαβε μέρος η Ελλάδα στις 5 και 6 Οκτωβρίου 2016.

Η άσκηση διοργανώθηκε από τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας με σκοπό να δοκιμάσει και να αξιολογήσει: πρώτον, τις διαδικασίες ενημέρωσης, έγκαιρης ειδοποίησης και απόκρισης σε αιτήματα πληροφοριών. Δεύτερον, τη δυνατότητα απόκρισης σε αιτήματα αλληλοβοήθειας μεταξύ των κρατών-μελών. Τρίτον, τον συνολικό συντονισμό όλων των συμμετεχόντων σε περίπτωση πυρηνικού ατυχήματος.

Σύμφωνα με το σενάριο της συγκεκριμένης άσκησης, μετά από ισχυρό σεισμό στη Ρουμανία, αντιδραστήρας πυρηνικού σταθμού βρέθηκε εκτός ελέγχου, με αποτέλεσμα να προκληθεί έκλυση ραδιενέργειας στο περιβάλλον. Σε εθνικό επίπεδο, η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ), ως φορέας αρμόδιος για την προστασία του πληθυσμού και του περιβάλλοντος από πιθανές ραδιολογικές συνέπειες τέτοιων ατυχημάτων, δοκίμασε τα συστήματα επικοινωνίας και εκτίμησε την πορεία του ραδιενεργού νέφους και τις πιθανές ραδιολογικές συνέπειες για τον πληθυσμό της χώρας μας. Η προσομοίωση αφορούσε, επίσης, και στις δράσεις της ΕΕΑΕ για την ενημέρωση του κοινού, καθώς και ειδικών ομάδων που πιθανόν να βρίσκονταν στην περιοχή του ατυχήματος, όπως πληρώματα πλοίων.

Ειδικότερα, η άσκηση αφορούσε υποθετικό ατύχημα που έγινε στη Ρουμανία, στον πυρηνικό σταθμό Cernavoda, ο οποίος βρίσκεται στα σύνορα Βουλγαρίας-Ρουμανίας, περίπου 330 χιλιόμετρα από τα βόρεια σύνορα της Ελλάδας. Σύμφωνα με το σενάριο, επακόλουθο σεισμού, μεγέθους 7.8 της κλίμακας ρίχτερ που σημειώθηκε στις 4 Οκτωβρίου 2016, ήταν να παρουσιαστούν προβλήματα απώλειας ψύξης και αυξημένης πίεσης στον αντιδραστήρα 2 του πυρηνικού σταθμού Cernavoda και στη συνέχεια να προκληθεί έκλυση ραδιενέργειας στο περιβάλλον.

Προσομοίωση των δεικτών όπως διαμορφώθηκαν μετά το υποτιθέμενο ατύχημα

Η συμμετοχή της ΕΕΑΕ στην άσκηση κρίθηκε επιτυχημένη. Για δύο ημέρες το προσωπικό της έζησε μια προσομοίωση συνθηκών πυρηνικού ατυχήματος σε χώρα που βρίσκεται στην ευρύτερη γειτονιά μας. Η ΕΕΑΕ έχει μεγάλη εμπειρία στην αντιμετώπιση περιστατικών έκτακτης ανάγκης, κάθε φορά όμως φροντίζει να ελέγχει την επιχειρησιακή της ετοιμότητα.

"Σε εθνικό επίπεδο, μας ενδιαφέρει σε τέτοιου είδους ασκήσεις ο συντονισμός, ο χρόνος απόκρισης και φυσικά η αποτελεσματικότητα εργαλείων, όπως είναι οι κώδικες υπολογισμού της κατεύθυνσης ενός ραδιενεργού νέφους και εκτίμησης των ραδιολογικών συνεπειών που αυτό θα έχει. Στα εργαλεία αυτά βασίζεται η λήψη αποφάσεων που σχετίζονται με πιθανά μέτρα προστασίας του πληθυσμού τα πρώτα 24ωρα μετά από ένα πυρηνικό ατύχημα. Πάντοτε από τέτοιου είδους ασκήσεις, οι οποίες γίνονται 1-2 φορές τον χρόνο με διαφορετικό κάθε φορά σενάριο, προκύπτουν πολύ χρήσιμα συμπεράσματα που μας βοηθούν να εντοπίζουμε κενά και να βελτιώνουμε την υποδομή και τις διαδικασίες μας" αναφέρει η ΕΕΑΕ.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Μαρούσι: Στη σκηνή η τραγουδίστρια Μαλού την ώρα της φονικής συμπλοκής

Ελλάδα 29.04.2024
Ένας άνδρας έπεσε vεκρός ύστερα από καυγά που ξέσπασε σε γνωστό νυχτερινό κέντρο στο Μαρούσι τα ξημερώματα της Κυριακής (28.4.2024) και τουλάχιστον δύο άνδρες νοσηλεύονται στο νοσοκομείο

Μαρούσι: Σoκαριστικό βίντεο ντοκουμέντο από τη φονική συμπλoκή

Ελλάδα Χτες
Κοντά στη σύλληψη του δράστη η Αστυνομία

Πέθανε ο Κώστας Πάντζιος – Υπήρξε ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ

Ελλάδα Χτες
Σε ηλικία 91 ετών άφησε την τελευταία του πνοή

Χωρίς σούπερ μάρκετ για τρεις ημέρες ‑ Πότε κλείνουν

Ελλάδα Χτες
Για τρεις ημέρες θα κατεβάσουν ρολά τα σούπερ μάρκετ τον επόμενο μήνα

Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ετοιμάζει ένταλμα σύλληψης για τον Νετανιάχου!

Κόσμος Χτες
Την πληροφορία μεταδίδουν ισραηλινά μέσα ενημέρωσης

Ειδικός κυβερνοασφάλειας προειδοποιεί: Μην googlάρετε ποτέ αυτές τις 6 φράσεις

Tech + Science Χτες
Λάθη που μπορεί να σας κοστίσουν ακριβά

Σάμος: Ένας vεκρός και τέσσερις αγνοούμενοι σε vαυάγιο μεταναστών

Ελλάδα Χτες
Η λέμβος σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες είχε ξεκινήσει από τα τουρκικά παράλια

Ρίψη βόμβας μέσω drone σε επιχείρηση στην Κρήτη

Ελλάδα Χτες
Αγνωστοι κατέβασαν με drone εμπρηστικό μηχανισμό μέσα στην επιχείρηση με πυροκροτητή και χρονόμετρα