E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Έκθεση ερευνητών: Απίθανο να επιβιώσει το ευρώ σε περίπτωση νέας κρίσης

Από το ιδρυμα Bertelsmann και το Ινστιτούτο Jacques Delors

Δημοσίευση 20/9/2016 | 18:38

Έκθεση ερευνητών: Απίθανο να επιβιώσει το ευρώ σε περίπτωση νέας κρίσης

Η ανάγκη μεταρρύθμισης της ευρωζώνης μέσω της εμβάθυνσης της νομισματικής ένωσης προκειμένου να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει την επόμενη μεγάλη κρίση, τονίζεται σε έκθεση που συνέταξαν από κοινού το Ίδρυμα Bertelsmann και το Ινστιτούτο Jacques Delors.

Η εν λόγω έκθεση, με τίτλο «Repair and Prepare - Growth and the Euro after Brexit», σε συνέχεια του βρετανικού δημοψηφίσματος για το Brexit, προειδοποιεί ότι, όσο «μη δημοφιλής» κι αν είναι μια μεταρρύθμιση του ευρώ, είναι «αναγκαία» και «επείγουσα», υπογραμμίζοντας ότι «η Ευρώπη ακόμα δε δημιουργεί αρκετή ανάπτυξη για τους πολίτες της».

«Δεν ξέρουμε αν θα είναι σε έξι εβδομάδες, έξι μήνες ή έξι χρόνια. Αλλά το ευρώ όπως είναι σήμερα, είναι απίθανο να επιβιώσει από την επόμενη κρίση», αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση.

Από την πλευρά του, ο Ζακ Ντελόρ, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από το 1985 έως το 1995, προλογίζοντας την έκθεση επισημαίνει πως «αν θέλουμε να ανταποκριθούμε στην πρόκληση της αποκατάστασης της εμπιστοσύνης των απογοητευμένων λαών της Ευρώπης, θα πρέπει να τα καταφέρουμε καλύτερα, τόσο οικονομικά όσο και κοινωνικά».

Την 38σέλιδη έκθεση συνέταξαν από κοινού ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Jacques Delors στο Παρίσι και πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Ενρίκο Λέτα και ο Γερμανός καθηγητής πολιτικής οικονομίας και διευθυντής του Ινστιτούτου Jacques Delors στο Βερολίνο Χένρικ Εντερλάιν. Στην ομάδα εργασίας συμμετείχαν μεταξύ άλλων το πρώην μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ και πρώην υφυπουργός Εργασίας της Γερμανίας Γεργκ 'Ασμουσεν, ο Λορένς Μπουν, πρώην οικονομικός σύμβουλος του Προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, καθώς και ο πρώην επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου Πασκάλ Λαμί και ο πρώην υπουργός Οικονομικών του Βελγίου Φιλίπ Μαϊστάντ.

Τα πορίσματα της έκθεσης, τα οποία αναμένεται να παρουσιαστούν την Τετάρτη στις Βρυξέλλες, επικεντρώνονται κατά κύριο λόγο σε μια πρόταση τριών βημάτων για τη σταδιακή αναμόρφωση της ευρωζώνης. Σε πρώτη φάση, προτείνονται κάποιες «γρήγορες επιδιορθώσεις» όπως η ενδυνάμωση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και η μεταμόρφωσή του σε ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο που θα υπόκειται σε μεγαλύτερο κοινοβουλευτικό έλεγχο. Κατόπιν, το βάρος πέφτει στη μεγαλύτερη σύγκλιση μεταξύ Βορρά και Νότου, μέσα από το συνδυασμό επενδύσεων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Τέλος, και με πιο μακροπρόθεσμο ορίζοντα, οι συντάκτες της έκθεσης προτείνουν τη δημιουργία μιας «πραγματικής» Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, η οποία θα βασίζεται στην από κοινού ανάληψη των κινδύνων, αλλά και στην παραχώρηση εθνικής κυριαρχίας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Νέος φόρος σε καύσιμα και αέριο – Φέρνει αυξήσεις, πώς θα επηρεαστούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Οικονομία 10.07.2025
Αναμένονται αυξήσεις σε βενζίνη, πετρέλαιο, αέριο βάσει του νέου κανονισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Ειρήνη Μουρτζούκου: «Μπορεί να ανακαλέσει την ομολογία της όποτε θέλει», λέει ο δικηγόρος της

Ελλάδα 10.07.2025
Tι αναφέρει ο συνήγορος υπεράσπισης της Ειρήνης Μουρτζούκου, Νίκος Αλεξανδρής

Σώος περισυνελέγη ο Έλληνας ένοπλος φρουρός του Eternity C ‑ Ήταν πάνω από 24 ώρες στη θάλασσα

Κόσμος 10.07.2025
Οι Χούθι κρατούν ομήρους έξι μέλη του πληρώματος

ΗΠΑ: Επιπλέον δασμούς 50% στον εισαγόμενο χαλκό ανακοίνωσε ο Τραμπ

Κόσμος 10.07.2025
Μέχρι πρότινος το εν λόγω μέταλλο ήταν εκτός δασμών

Αλλάζει ο τρόπος έκδοσης του ΑΜΚΑ – Τι πρέπει να προσέξετε

Οικονομία 10.07.2025
Στόχος της ρύθμισης είναι η επικαιροποίηση του νομοθετικού πλαισίου έκδοσης του ΑΜΚΑ, με γνώμονα την απλούστευση και την επιτάχυνση της διαδικασίας

«Φωτιά» βάζει η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος

Ελλάδα 10.07.2025
Ο πληθωρισμός δοκιμάζει τις αντοχές νοικοκυριών και επιχειρήσεων

Σε «αναμμένα κάρβουνα» η κυβέρνηση για τις «καραβιές» μεταναστών και τη δομή στην Κρήτη

Ελλάδα 10.07.2025
Το διπλό πολιτικό κόστος και το «στοίχημα» Χαφτάρ

Φωτιά στη Θάσο: Εκτός ελέγχου το πύρινο μέτωπο – Καταστράφηκε επιχείρηση, εκκενώθηκαν ξενοδοχεία

Ελλάδα 10.07.2025
Οι τουρίστες εγκαταλείπουν το νησί - Οι πυροσβέστες δίνουν μάχη με τις αναζωπυρώσεις που σημειώθηκαν σε δύσβατες περιοχής

Γαλλία: Αυτοκτόνησε ο δικηγόρος που υπερασπίστηκε τον παιδεραστή χειρουργό Ζοέλ Λε Σκουαρνέκ

Κόσμος Χτες
Ο 34χρονος ποινικολόγος φέρεται να έβαλε τέλος στη ζωή του το βράδυ της Τρίτης