E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Η Ε.Ε. τρέχει για λύση του Κυπριακού εντός 2016

Σύμφωνα με ρεπορτάζ κυπριακής εφημερίδας

Δημοσίευση 5/9/2016 | 08:26

Η Ε.Ε. τρέχει για λύση του Κυπριακού εντός 2016

Στροφές ανεβάζουν οι Βρυξέλλες για λύση του Κυπριακού εντός του 2016 και όπως πληροφορείται ο «Φ», ο επικεφαλής της Κομισιόν Μάρτεν Φερβέι σπεύδει στην Κύπρο, τεχνικά κλιμάκια δρομολογούν εξοικείωση των Τ/κ με το κεκτημένο, ενώ επιχειρείται να διασφαλισθεί η λειτουργικότητα μιας ενδεχόμενης λύσης του κυπριακού προβλήματος, από την πρώτη κιόλας μέρα.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα "Φιλελέυθρος", η Λευκωσία «άναψε πράσινο» για τη προπαρασκευαστική εργασία στην οποία επιδίδεται η Κομισιόν, καθώς όπως είναι σε θέση να γνωρίζει ο «Φ», ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ απέστειλε επιστολή στον Πρόεδρο Αναστασιάδη, διαβεβαιώνοντας ότι η διαδικασία δρομολογείται στη βάση του Πρωτοκόλλου 10 της Συνθήκης Προσχώρησης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Έγκυρη κοινοτική πηγή μας ανέφερε ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν έδωσε ρητές οδηγίες προς στενούς του συνεργάτες, να «τρέξουν» τη διαδικασία εξοικείωσης των Τ/κ με το κεκτημένο, θεωρώντας «πιθανή» τη λύση του Κυπριακού το 2016 και υποδεικνύοντας ότι σε μια τέτοια περίπτωση, η τουρκοκυπριακή πλευρά θα πρέπει να είναι εναρμονισμένη με το κοινοτικό κεκτημένο «στον μέγιστο δυνατό βαθμό».

Η ίδια πηγή επεσήμανε ότι τεχνικά κλιμάκια της Κομισιόν βρίσκονταν στην Κύπρο στη διάρκεια της βδομάδας που πέρασε και δρομολόγησαν την εξοικείωση των Τ/κ με το κεκτημένο στο ζήτημα των φυτοϋγειονομικών προϊόντων, ενώ ο επικεφαλής του «Structural Reform Support Service» της Κομισιόν Μάρτεν Φερβέι, στον οποίο υπάγονται και τα κυπρογενή ζητήματα, θα βρίσκεται στην Κύπρο τις προσεχείς μέρες για επαφές με τις δύο πλευρές. Στην επιστολή του ημερομηνίας 27 Ιουνίου 2016, της οποίας έλαβε γνώση ο «Φ», ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ παρέχει δύο σημαντικές-θετικές διαβεβαιώσεις προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, οι οποίες συνοδεύονται με επισημάνσεις για λύση το 2016: «... η αναστολή της εφαρμογής του κεκτημένου στις περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας επί των οποίων η Κυπριακή Δημοκρατία δεν ασκεί αποτελεσματικό έλεγχο θα αρθεί σύμφωνα με το Πρωτόκολλο 10 της Συνθήκης Προσχώρησης του 2003», διαβεβαιώνει ο κ. Γιούνκερ.

Σημειώνεται ότι στην επιστολή του, ο πρόεδρος της Κομισιόν χαρακτηρίζει ορθώς τις κατεχόμενες περιοχές, ως περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας. «... εκκρεμούσης της λύσης, οι ενέργειες της Κομισιόν για την εργασία της Επιτροπής (σ.σ. της ad hoc δικοινοτικής Επιτροπής) δεν μπορούν να εκληφθούν ως αναγνώριση οποιασδήποτε δημόσιας Αρχής σε εκείνες τις περιοχές, πέραν της Κυπριακής Δημοκρατίας και δεν μπορούν να εκληφθούν ως προηγούμενο για οποιαδήποτε άλλη περίπτωση», αναφέρει ο Λουξεμβούργιος κοινοτικός αξιωματούχος.

Πέραν της διπλής διαβεβαίωσης που παρέχει στον Νίκο Αναστασιάδη, ο πρόεδρος της Κομισιόν αναφέρει ότι «ειλικρινά ελπίζω ότι μια λύση για μια ενωμένη Κύπρο θα συμφωνηθεί το 2016, όπως δεσμευτήκατε από κοινού με τον κ. Ακιντζί στις 15 Μαΐου 2016».

Άριστα ενημερωμένη κοινοτική πηγή, ανέφερε στον «Φ» ότι ως αποτέλεσμα της επιστολής Γιούνκερ προς τον Νίκο Αναστασιάδη, η Λευκωσία «άναψε πράσινο» στην Κομισιόν, προκειμένου να καταστεί δυνατή η λειτουργικότητα μιας ενδεχόμενης λύσης από την πρώτη κιόλας μέρα και να προχωρήσει η εξοικείωση των Τουρκοκυπρίων με το κεκτημένο, ζητήματα που είχαν ουσιαστικά παγώσει από τον περασμένο Απρίλιο, λόγω διαφωνιών με επίκεντρο το Πρωτόκολλο 10. Όπως είχαμε τότε δημοσιεύσει, η Κυπριακή Δημοκρατία ζητούσε όπως στα έγγραφα εσωτερικών εκθέσεων της Κομισιόν, (ερωτηματολόγια, ή έστω σε καλυπτικά σημειώματα), επισημαίνετο ότι η όλη διαδικασία εξοικείωσης/εναρμόνισης των Τ/κ βασίζεται στο Πρωτόκολλο 10 της Συνθήκης Προσχώρησης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ωστόσο, η τουρκική πλευρά απέρριψε κατηγορηματικά τη θέση της Λευκωσίας, θεωρώντας ότι τα υπηρεσιακά έγγραφα της Κομισιόν δεν έπρεπε να περιλαμβάνουν οποιανδήποτε αναφορά στο Πρωτόκολλο 10). Εν τέλει και υπό το φως της άρνησης της τ/κ πλευράς να αποδεχθεί ρητή αναφορά επί του Πρωτοκόλλου 10, στα έγγραφα εσωτερικών εκθέσεων της Κομισιόν, αποφασίστηκε όπως καθησυχαστούν οι ανησυχίες της Λευκωσίας και παρασχεθούν διαβεβαιώσεις μέσω της επιστολής που απέστειλε στις 27 Ιουνίου ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ .

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πέθανε ο Τάκης Γκώνιας

E-Daily 2.TopNews 24.06.2026
Ήταν γνωστός για το ήθος, την προσωπικότητα και το πάθος του για το ποδόσφαιρο, αφήνοντας σημαντικό αποτύπωμα στα ελληνικά και ευρωπαϊκά γήπεδα.

Καύσωνας «καμίνι» στην Ευρώπη: Ρεκόρ θερμοκρασιών, δεκάδες νεκροί και ο εφιάλτης των μπλακ άουτ

E-Daily 3.Left 24.06.2026
Ένα θανατηφόρο και πρωτοφανές κύμα καύσωνα σαρώνει μεγάλο τμήμα της Ευρώπης, αφήνοντας πίσω του δεκάδες θύματα και θέτοντας σε συναγερμό κρίσιμες υποδομές

Σίδνεϊ: 34χρονη γυναίκα ξύπνησε από τεχνητό κώμα μια εβδομάδα μετά από επίθεση καρχαρία

E-Daily 2.TopNews 24.06.2026
Η νεαρή δασκάλα, μετά από πολλαπλά χειρουργεία και τον ακρωτηριασμό του χεριού της, κατάφερε να επικοινωνήσει για λίγο με την οικογένειά της, δίνοντας ελπίδα για την ανάρρωσή της.

Παραιτήθηκε ο Κοκοτσάκης από το κόμμα Καρυστιανού ‑ «Δεν είναι το κίνημα πολιτών που οραματιστήκαμε»

E-Daily 2.TopNews 24.06.2026
Ο δικαστικός πραγματογνώμονας για τα Τέμπη Βασίλης Κοκοτσάκης αποσύρει τη στήριξή του, καταγγέλλοντας έλλειψη δημοκρατίας και συγκέντρωση εξουσίας σε λίγα πρόσωπα.

Μουντιάλ 2026: Πρόκριση για Κολομβία και Πορτογαλία, μπλόκο της Γκάνας στην Αγγλία

E-Daily 2.TopNews 24.06.2026
Η Κολομβία λύγισε τη Λ.Δ. Κονγκό με γκολ του Μουνιός και πέρασε στους «32», η Πορτογαλία διέλυσε το Ουζμπεκιστάν με ιστορικό Ρονάλντο, ενώ η Αγγλία έμεινε στο 0-0 με τη μαχητική Γκάνα.

Νόμος Κατσέλη: Τι αλλάζει για 100.000 δανειολήπτες με τη ρύθμιση που ψηφίζεται σήμερα

E-Daily 2.TopNews 24.06.2026
Η Βουλή ψηφίζει σήμερα τη νέα νομοθετική ρύθμιση που φέρνει σημαντικές αλλαγές στις δόσεις και τους τόκους για πάνω από 100.000 ενήμερους δανειολήπτες του νόμου Κατσέλη.

«Πείραζαν» μετρητές και έκλεβαν ρεύμα στη μισή Ελλάδα

E-Daily 2.TopNews 24.06.2026
Εξαρθρώθηκε πολυμελής εγκληματική οργάνωση που δρούσε σε πέντε περιφέρειες της χώρας, προκαλώντας ζημιά εκατομμυρίων ευρώ στον ΔΕΔΔΗΕ.

Κανιβαλισμός στην Ουγγαρία: Εργαζόμενος νοσοκομείου ύποπτος για κατανάλωση μελών ανθρώπινου σώματος

E-Daily 2.TopNews 24.06.2026
Κόσμος - Κανιβαλισμός στην Ουγγαρία: Εργαζόμενος νοσοκομείου ύποπτος για κατανάλωση μελών ανθρώπινου σώματος

Διαφήμιση καθαριστικού για «βρώμικες γυναίκες» και «τοξικούς άνδρες» προκάλεσε σάλο στην Κίνα

E-Daily 2.TopNews 24.06.2026
Η Dettol απολογήθηκε δημοσίως - «Απαίσια διαφήμιση, με άφησε άφωνο», σχολιάζουν χρήστες στα κινεζικά social media

Αλλάζει όψη η Αττική: Αυτοί είναι οι 47 δρόμοι που μετατρέπονται σε ποδηλατόδρομους ‑ Δείτε αναλυτικά τη λίστα

Ελλάδα 24.06.2026
Το εμβληματικό έργο του Βόρειου Ποδηλατικού Αξονα «Κηφισιά-Γκάζι» μπαίνει επιτέλους σε τροχιά υλοποίησης, αλλάζοντας τον χάρτη των μετακινήσεων στην πρωτεύουσα.

Σταυρούλα Λεβεντάκη: «Ζητάω συγγνώμη» λέει ο 43χρονος ‑ Μήνυση κατά της συζύγου του δράστη από τον αδερφό

E-Daily 2.TopNews 24.06.2026
«Το μετάνιωσα, θέλω να ζητήσω συγνώμη από την οικογένεια του θύματος και τη δική μου», φέρεται να δήλωσε ο Σκοπιανός

Αίγιο: Το «ορφανό» DNA στο όπλο του διπλού φονικού

E-Daily 2.TopNews 24.06.2026
Στο Αίγιο εξετάζεται DNA τρίτου ατόμου στο όπλο του διπλού φονικού, ενώ ο 65χρονος Ιταλός επιμένει πως είναι αθώος