E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

6+1 λόγοι για να φάτε μύδια!

Οι ιδιότητες τους που επιβάλουν να τα βάλετε στη διατροφή σας

Δημοσίευση 29/7/2016 | 00:07

6+1 λόγοι για να φάτε μύδια!

Τα μύδια είναι οστρακοειδή, με πολλά και αναγκαία θρεπτικά συστατικά για τον οργανισμό. Μπορούν να καταναλωθούν όλο τον χρόνο, αλλά δεν υπάρχει καλύτερη περίοδος από το καλοκαίρι, καθώς φτάνουν σε μεγάλο μέγεθος και είναι πεντανόστιμα. Δείτε μερικούς από τους λόγους που επιβάλουν την ύπαρξη τους στην διατροφή μας.

  1. Πρωτεϊνες: Τα μύδια περιέχουν πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, στις οποίες απαντώνται όλα τα αμινοξέα. Τα 85 γρ. μύδια αχνιστά περιέχουν 20,2γρ. πρωτεΐνες, ενώ το κόκκινο κρέας και το κοτόπουλο περίπου 23-24 γρ. πρωτεΐνες. Μάλιστα τα 85 γρ. μύδια παρέχουν το 40% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σε πρωτεΐνες.
  2. Λίγες θερμίδες: Τα μύδια είναι μέτρια σε θερμίδες αφού σε ποσότητα 85 γρ. παρέχουν 146 θερμίδες, ενώ η αντίστοιχη ποσότητα βοδινού κρέατος ή κοτόπουλου παρέχουν 160 και 130 θερμίδες αντίστοιχα.
  3. Χαμηλά λιπαρά: Η περιεκτικότητα τους σε λίπη είναι χαμηλή κάτι που τα καθιστά υγιεινότερα σε σχέση με το κόκκινο κρέας που είναι υψηλό σε λιπαρά και ειδικά κορεσμένα. Τα 85 γρ. μύδια περιέχουν 4 γρ. λιπαρά (0.7 γρ. κορεσμένα), ενώ η αντίστοιχη ποσότητα σε βοδινό κρέας περιέχει 11 γρ. λιπαρά (2,1 γρ. κορεσμένα λιπαρά). Επίσης τα μύδια περιέχουν ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα μακράς αλύσου λιπαρά οξέα ΕΡΑ (εικοσαπεντανοϊκό οξύ) και DHA (δοκοσαεξανοϊκό οξύ), τα οποία έχουν πολλές ευεργετικές επιδράσεις, όπως στη βελτίωση της λειτουργίας του εγκεφάλου και τη μείωση των φλεγμονωδών καταστάσεων (αρθρίτιδα). 
  4. Ελάχιστοι υδατάνθρακες: Η περιεκτικότητα των μυδιών σε υδατάνθρακες είναι χαμηλή και συγκεκριμένα τα 85 γρ. μύδια αχνιστά περιέχουν 6 γρ. υδατάνθρακες. Επιπλέον, τα μύδια έχουν πολύ χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (4) και είναι κατάλληλη τροφή για διαβητικούς.
  5. Μέταλλα και ιχνοστοιχεία: Τα μύδια περιέχουν εντυπωσιακά υψηλή περιεκτικότητα σε ανόργανα άλατα. Καταναλώνοντας 85γρ. μύδια αχνιστά σας παρέχουν 76mcg σελήνιο και 31,5mg μαγγάνιο, που αποτελούν το 109% και 8% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης αντίστοιχα. Το μαγγάνιο βοηθά το σώμα στη σύνθεση των ορμονών του φύλου, στη ρύθμιση των επίπεδων σακχάρου στο αίμα και στον έλεγχο της πήξης του αίματος. Το σελήνιο διατηρεί τη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και δρα ως αντιοξειδωτικό για την καταπολέμηση της κυτταρικής βλάβης. Επιπλέον, τα μύδια περιέχουν υψηλή ποσότητα σε σίδηρο και μάλιστα τα 85 γρ. μυδιών να παρέχουν το 32% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σιδήρου (5,7mg).
  6. Πλήθος βιταμινών: Συμπεριλαμβάνοντας τα μύδια στη διατροφή σας, θα ενισχύσετε την πρόσληψη βιταμινών, ιδιαίτερα της βιταμίνης Β12, Β1, Β2, βιταμίνης Α, βιταμίνης D και βιταμίνης C. Η βιταμίνη Β12 βοηθά στη ρύθμιση της διάθεσης, λαμβάνοντας σημαντικό ρόλο στην επικοινωνία των νεύρων και βοηθά το σώμα να χρησιμοποιήσει το σίδηρο. Η βιταμίνη C, συμβάλλει στην ενίσχυση των ιστών και διατηρεί υγιή τα δόντια. Καταναλώνοντας 85 γρ. μύδια αχνιστά σας παρέχουν 11,6mg βιταμίνης C (19% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης βιταμίνης C) και 20,4mcg βιταμίνης Β12, (340% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης βιταμίνης Β12).
  7. Τέλεια θαλασσινή γεύση!

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τα πιο αφράτα πασχαλινά τσουρέκια με ίνες

Food 29.04.2024
Όλα τα tips για να φτιάξετε αφράτο και πεντανόστιμο τσουρέκι

Λινό παντελόνι: Είναι αυτό που χρειάζεσαι για να δημιουργήσεις το πιο δροσερό ανοιξιάτικο στυλ

Style 29.04.2024
Αυτό είναι το μοναδικό παντελόνι που θα χρειαστείς την άνοιξη, αλλά και το καλοκαίρι!

4 συμβουλές για καλύτερη διάθεση στη δουλειά

Body+Mind 29.04.2024
Μάθε πώς θα περνάς καλά στη δουλειά σου κάθε μέρα!

Νιώθεις το πρόσωπό σου πρησμένο; Να πώς θα το καταπολεμήσεις

Body+Mind 29.04.2024
Υπάρχει λύση, αρκεί να ακούσεις το σώμα σου

Πώς θα σωθείς από τις παρανυχίδες και τα πετσάκια που σου χαλάνε το μανικιούρ

Body+Mind Χτες
Τι μπορεί να κάνεις λάθος και δεν τα ξεφορτώνεσαι

Πως θα απαλλαγείς από την δυσκοιλιότητα

Body+Mind Χτες
Μυστικά κατά της δυσκοιλιότητος

Ο νόστιμος ξηρός καρπός που θα σταματήσει τις λιγούρες σου

Food Χτες
Έχει επίδραση στο κέντρο αυτοελέγχου του εγκεφάλου

Λαύκος: Το ελληνικό χωριό που απαγορεύονται τα αυτοκίνητα

Ταξίδια Χτες
Το πανέμορφο χωριό του Πηλίου που πρέπει να επεισκεφθείς