E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Κύπρος: 42 χρόνια από την εισβολή

Μαύρη ημέρα για τη Κύπρο

Δημοσίευση 20/7/2016 | 13:23

Κύπρος: 42 χρόνια από την εισβολή

Μνημόσυνα για τους Ελληνοκύπριους, παρελάσεις για τους Τουρκοκύπριους

Συμπληρώθηκαν σήμερα 42 χρόνια από την τουρκική εισβολή του 1974 στη Κύπρο. Όπως κάθε χρόνο στις 5:30 ήχησαν οι σειρήνες σε ολόκληρη την ελεύθερη Κύπρο υπενθυμίζοντας με τον φρικτό ήχο τους την στιγμή που τα αποβατικά σκάφη της Τουρκίας προσέγγισαν τις ακτές της Κερύνειας.

Στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου πραγματοποιούνται μνημόσυνα για τους πεσόντες και εκδηλώσεις μνήμης ενώ στις κατεχόμενες περιοχές εορταστικές εκδηλώσεις και στρατιωτική παρέλαση.

Λόγω του πρόσφατου αποτυχημένου πραξικοπήματος στην Τουρκία οι φετινές εκδηλώσεις στα κατεχόμενα είναι υποβαθμισμένες και έχουν ακυρωθεί οι συναυλίες και τα πανηγύρια ενώ ο Μουσταφά Ακιντζί δεν θα δώσει την καθιερωμένη δεξίωση. Επίσης στη παρέλαση δεν λαμβάνουν μέρος άρματα μάχης και αεροπορία.

Στις εκδηλώσεις μνήμης στις ελεύθερες περιοχές την ελληνική Κυβέρνηση εκπροσωπεί ο Β` Αντιπρόεδρος της Βουλής Γιώργος Βαρεμένος. Το βράδυ οργανώνεται στο Προεδρικό Μέγαρο εκδήλωση για τις μαύρες επετείους του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής με κύριο ομιλητή τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Πολιτικά κόμματα και οργανώσεις έχουν εκδώσει ανακοινώσεις καταδίκης της εισβολής.

Ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης μετά το μνημόσυνο για τους πεσόντες που έγινε το πρωί ανέφερε πως υποχρέωση όλων σήμερα, ως ελάχιστη ένδειξη τιμής προς όσους έδωσαν τις ζωές τους, ή και όσους αγνοούνται ακόμα, είναι, μέσα από την ενότητα και τη συλλογική δράση, να απαντήσουμε, σαν τιμή, με την απελευθέρωση, την απαλλαγή από τα κατοχικά στρατεύματα, την επανένωση της πατρίδας μας.

«Σαράντα δύο χρόνια χωρίς η λήθη να αντικαθιστά τη μνήμη. Μια μαύρη μέρα οπωσδήποτε για την πατρίδα μας, μια μέρα που σημαδεύτηκε από την προδοσία της χούντας και την εισβολή της Τουρκίας», είπε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Μετά την επιμνημόσυνη δέηση έγινε προσκλητήριο πεσόντων αξιωματικών και οπλιτών.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πώς η Google έσωσε εκατομμύρια Βενεζουελάνους από τους φονικούς σεισμούς

E-Daily 3.Left 28.06.2026
Το σύστημα Earthquake Alerts της Google έστειλε προειδοποιήσεις σε 11,4 εκατομμύρια ανθρώπους λίγα δευτερόλεπτα πριν χτυπήσουν οι σεισμοί των 7,5 και 7,2 Ρίχτερ στη Βενεζουέλα.

Η παραλία που για να μπεις θα πρέπει να ξέρεις καλά... γερμανικά

E-Daily 3.Left 28.06.2026
«Μιλάτε γερμανικά»; Αν όχι, δεν έχει βουτιά

40,5%: Το ποσοστό που αλλάζει την εικόνα για τον εθελοντισμό στην Ελλάδα

E-Daily 3.Left 28.06.2026
Η πρώτη συστηματική χαρτογράφηση του φαινομένου από τη Humanity Greece και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

H μέρα που οι Ισλανδές βγήκαν στους δρόμους για να διεκδικήσουν τη θέση τους

E-Daily 3.Left 28.06.2026
Οι Ισλανδές γυναίκες έδειξαν πως όταν ενωθούν για έναν κοινό σκοπό, μπορούν να αλλάξουν την πορεία της κοινωνίας τους.

Eίχε εξαφανιστεί για 26 χρόνια, κι όμως βρισκόταν 200 μέτρα από το σπίτι του

E-Daily 3.Left 28.06.2026
Η συγκλονιστική ιστορία ενός άντρα που βρέθηκε στο κελάρι του γείτονα

Η χώρα που δεν έχει φυλακές

E-Daily 3.Left 28.06.2026
Που εντοπίζονται οι λιγότεροι φυλακισμένοι

Ειδικός του FBΙ σου αποκαλύπτει τα μεγάλα μυστικά των διαπραγματεύσεων

E-Daily 3.Left 28.06.2026
Είναι 2 τεχνικές που γενικώς, αποτελούν καλό χαρτί στη συνομιλία