E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πάνω από 50.000 άνθρωποι έχουν απολυθεί από τον Ερντογάν

Ούτε θρησκευτική κηδεία για τους «προδότες»

Δημοσίευση 20/7/2016 | 08:25

Πάνω από 50.000 άνθρωποι έχουν απολυθεί από τον Ερντογάν

Τέσσερις μόλις μέρες έχουν περάσει από την απόπειρα του πραξικοπήματος στην Τουρκία και ο Τούρκος πρόεδρος κάνει τα πάντα για να επιβεβαιώσει τον τίτλο του «αυταρχικού σουλτάνου». Με εντολή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πάνω από 50.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από τις θέσεις τους στο τουρκικό Δημόσιο, τις ένοπλες δυνάμεις και το δικαστικό σώμα!

Στο στόχαστρο του Τούρκου Προέδρου μπήκε την Τρίτη η παιδεία και τα πανεπιστήμια. Σύμφωνα με όσα μετέδωσε η τουρκική κρατική τηλεόραση, το υπουργείο Παιδείας ζήτησε την παραίτηση 1.577 κοσμητόρων από τα πανεπιστήμια της χώρας. Η σχετική εντολή δόθηκε από το Συμβούλιο Ανώτατης Εκπαίδευσης και αφορά τους κοσμήτορες τόσο των δημόσιων όσο και των ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Την ίδια στιγμή το υπουργείο Παιδείας της χώρας προχώρησε στην ανάκληση της άδειας άσκησης επαγγέλματος 21.000 δασκάλων που εργάζονται στην ιδιωτική εκπαίδευση, ενώ νωρίτερα είχε ανακοινωθεί ότι 15.200 υπάλληλοι του υπουργείου μπαίνουν σε διαθεσιμότητα για υποτιθέμενες σχέσεις με το αποτυχημένο πραξικόπημα.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο πογκρόμ που έχει γίνει ποτέ στην παιδεία από την εγκαθίδρυση της τουρκικής δημοκρατίας, καθώς 37.777 εργαζόμενοι σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης απομακρύνονται από την εργασία τους ή τίθενται σε διαθεσιμότητα.

Στους αριθμούς αυτούς θα πρέπει να προστεθούν οι χιλιάδες περιπτώσεις διαθεσιμότητας και απομάκρυνσης στις ένοπλες δυνάμεις και στο δικαστικό σώμα, αλλά και σε άλλες υπηρεσίες του τουρκικού Δημοσίου, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για πάνω από 50.000 διώξεις μέσα σε λιγότερο από τέσσερις ημέρες.

Η Τουρκία απομάκρυνε επίσης 492 μέλη του προσωπικού της ανώτατης ισλαμικής αρχής της χώρας, με την κατηγορία ότι εμπλέκονται στο αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου και ότι είχαν «τρομοκρατικές» διασυνδέσεις.

Σημειωτέον ότι όλα αυτά συμβαίνουν πριν καν αρχίσει η επίσημη, συστηματική διερεύνηση του πραξικοπήματος από ειδική αρμόδια επιτροπή της τουρκικής Βουλής.

Φρενίτιδα μαζικών «αποκεφαλισμών» από τον Ερντογάν

Εν τω μεταξύ με το ενδεχόμενο επιβολής της θανατικής ποινής στους «προδότες πραξικοπηματίες» να παραμένει ανοιχτό, το καθεστώς του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιδίδεται σε ένα άνευ προηγουμένου κυνήγι κεφαλών.

Παντού σε όλη τη χώρα αποβάλλονται από τον κρατικό μηχανισμό κατά χιλιάδες δημόσιοι λειτουργοί, ανεξαρτήτως ειδικότητας και βαθμίδας. Αρκεί πλέον και μόνο η υπόνοια ότι διάκειται φιλικά προς τον Φετουλάχ Γκιουλέν (τον «αρχι-τρομοκράτη» όπως τον θεωρεί ο Ερντογάν και οι συν αυτώ) για να καρατομηθεί κάποιος με συνοπτικές διαδικασίες.

Οι προγραφές τις οποίες εκτελεί χωρίς δισταγμό το καθεστώς Ερντογάν συγκρίνεται με μεσαιωνικό παροξυσμό, του τύπου «κυνήγι μαγισσών». Ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων που απομακρύνονται από τις κρατικές υπηρεσίες μετράται πλέον σε πολλές δεκάδες χιλιάδες. Από τις τάξεις του στρατού, της εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών (ΜΙΤ), αλλά ακόμη και από τον κλάδο της δημόσιας υγείας γίνονται μαζικές απολύσεις. Ταυτόχρονα, ενώ ο τουρκικός λαός πανηγυρίζει για τη νίκη της δημοκρατίας επί των επίδοξων μιλιταριστών δικτατόρων, ο Ερντογάν ανακαλεί άδειες τηλεοπτικών και ραδιοφονικών σταθμών που είχαν εκδηλώσει τάσεις συμπάθειας προς τον Γκιουλέν.

Ούτε κηδεία

Καλλιεργώντας κλίμα εσωτερικής τρομοκρατίας, γενικευμένης καχυποψίας και διχασμού, αδιαφορώντας παράλληλα για τις επικρίσεις περί επιβολής ενός εντελώς μονοδιάστατου ολοκληρωτισμού, ο Ταγίπ Ερντογάν αξιοποιεί την ευκαιρία που του πρόσφερε η αποτυχημένη απόπειρα ανατροπής του για να εξοντώσει τους πολιτικούς του εχθρούς. Η Τουρκία έχει υποβάλει στις ΗΠΑ επίσημο αίτημα έκδοσης του Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος εδώ και χρόνια ζει σαν αυτοεξόριστος στην Αμερική. Και είναι χαρακτηριστικό της μνησικακίας που επιβάλλεται άνωθεν, η απόφαση του Ερντογάν να μην επιτρέψει την τέλεση θρησκευτικής κηδείας για τους νεκρούς στασιαστές της 15ης Ιουλίου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Συνελήφθησαν τέσσερα άτομα στην Αττική που εκτελούσαν θερμές εργασίες σε μέρα με πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς

E-Daily 2.TopNews Χτες
Το Πυροσβεστικό Σώμα υπενθυμίζει ότι η συντριπτική πλειονότητα των πυρκαγιών εξακολουθεί να οφείλεται σε ανθρώπινη αμέλεια

Μακελειό σε γιορτή της 4ης Ιουλίου στη Νέα Υόρκη – Οκτώ τραυματίες, οι 4 παιδιά

E-Daily 2.TopNews Χτες
Μαρτυρίες μιλούν για άνδρα που ήταν ντυμένος στα μαύρα και φορούσε μαύρη μάσκα σκι, ο οποίος πυροβόλησε πολλές φορές προς το πλήθος, που έκανε μπάρμπεκιου σε αυλή

Θεσσαλονίκη: Συγκλονιστικό βίντεο ‑ drone από τις καμένες εκτάσεις σε Ωραιόκαστρο και Φιλοθέη

E-Daily 2.TopNews Χτες
Αποκαρδιωτικές εικόνες από την καταστροφή που προκάλεσε η μεγάλη φωτιά στα όρια των δήμων Ωραιοκάστρου και Παύλου Μελά

Επίδομα αδείας 2026: Τι αλλάζει φέτος και ποιοι εργαζόμενοι επηρεάζονται

Ελλάδα Χτες
Με την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 920 ευρώ από 1η Απριλίου, αλλάζουν τα ποσά του επιδόματος αδείας για χιλιάδες εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα.

16χρονη κατέρρευσε με καρδιακή ανακοπή στο σπίτι – Η μητέρα της την έσωσε κάνοντας ΚΑΡΠΑ

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο απινιδωτής τέθηκε σε λειτουργία μέσα σε λιγότερο από δύο λεπτά και με την πρώτη απινίδωση η 16χρονη ανέπνευσε ξανά

Θεσσαλονίκη: 16χρονη κατέρρευσε με καρδιακή ανακοπή στο σπίτι – Η μητέρα της την έσωσε κάνοντας ΚΑΡΠΑ

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο απινιδωτής τέθηκε σε λειτουργία μέσα σε λιγότερο από δύο λεπτά και με την πρώτη απινίδωση η 16χρονη ανέπνευσε ξανά

Hellenic Train: Αναστολή δρομολογίων στο τμήμα Ασπρόπυργος – Ανω Λιόσια εξαιτίας πυρκαγιάς

Ελλάδα Χτες
Δρομολόγια του Προαστιακού Σιδηροδρόμου Αθηνών επηρεάζονται με καθυστερήσεις και τροποποιήσεις, ενώ τμήματα διαδρομών αντικαθίστανται με λεωφορεία της Hellenic Train

Σερένα Γουίλιαμς: Ανέβασε φωτογραφία με το υγρό που αφαίρεσαν από το γόνατό της – «Απλά... ουάου»

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η Σερένα Γουίλιαμς αναγκάστηκε να αποσυρθεί από το διπλό γυναικών στο Γουίμπλεντον λόγω τραυματισμού στο γόνατο

Σκιάθος: Συνελήφθη 27χρονος που επιτέθηκε σε πολίτες – Πετούσε καρέκλες και ξεσήκωνε τους περαστικούς

Ελλάδα Χτες
Σκηνές έντασης ξεδιπλώθηκαν τα ξημερώματα στο νησί της Σκιάθου

Καπνός, διοξίνες, βενζόλιο: Τι αναπνέει η Θεσσαλονίκη μετά τη φωτιά – Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο – Ελεύθερος ο 76χρονος

E-Daily 2.TopNews Χτες
«Χρησιμοποιήστε μάσκες υψηλής προστασίας» συστήνει ο καθηγητής Μηχανικής Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης

Φωτιά στην Οινόη Αττικής: Μεγάλη επιχείρηση κατάσβεσης με 10 εναέρια μέσα

Ελλάδα Χτες
Ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί στο σημείο της πυρκαγιάς