E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Οι αλλαγές σε «πλαστικό χρήμα», αδήλωτα κεφάλαια και φόρους στα τσιγάρα

Από νομοσχέδιο σε νομοσχέδιο τον Ιούλιο

Δημοσίευση 6/7/2016 | 08:23

Οι αλλαγές σε «πλαστικό χρήμα», αδήλωτα κεφάλαια και φόρους στα τσιγάρα

Να καταθέσει άμεσα το νομοσχέδιο για το «πλαστικό» χρήμα, το οποίο θα καθορίζει και το ύψος των απαιτούμενων αποδείξεων που θα πρέπει να συγκεντρώνουν από τώρα και κάθε χρόνο πλέον οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και οι αγρότες για να τύχουν της μείωσης φόρου και το νέο «κουρεμένο» αφορολόγητο ποσό (από 8.636 έως 9.545 ευρώ ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του καθενός) ετοιμάζεται μέσα στις επόμενες τριάντα μέρες η κυβέρνηση.

Επιπλέον, όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ, ετοιμάζει και άλλα δύο νομοσχέδια, που αφορούν τα κίνητρα για την εθελοντική αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων και μέτρα για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου στα καπνικά προϊόντα.

Σε αυτά θα περιλαμβάνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, και η επαναφορά αυστηρότερων προστίμων για μη έκδοση αποδείξεων.

Ειδικότερα:

1.«Πλαστικό χρήμα»: το συνολικό ύψος των αποδείξεων που θα απαιτείται για το «χτίσιμο» του έμμεσου αφορολόγητου, θα κλιμακώνεται ανάλογα με το ετήσιο φορολογητέο εισόδημα του μισθωτού ή συνταξιούχου.

Με το νέο σύστημα, η εφορία θα αναγνωρίζει δαπάνες αγοράς αγαθών και λήψης υπηρεσιών που έχουν εξοφληθεί μέσω χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών ή μέσω ηλεκτρονικής τραπεζικής (e-banking). Ειδικά για φέτος όμως, επειδή έχει ήδη χαθεί το α΄εξάμηνο της χρονιάς, θα γίνονται δεκτές και αποδείξεις που έχουν πληρωθεί με μετρητά.

Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, όσοι δηλώνουν ποσά ετησίου εισοδήματος μέχρι το επίπεδο του ισχύοντος κατά περίπτωση αφορολογήτου ποσού (8.636 - 9.100 ευρώ) θα πρέπει να καλύπτουν ποσοστό 15% του εισοδήματος αυτού με αποδείξεις δαπανών.

Για μεγαλύτερα ετήσια εισοδήματα από μισθούς ή συντάξεις πάνω από το ισχύον κατά περίπτωση αφορολόγητο και μέχρι 20.000 ευρώ θα απαιτείται το 30% ενώ για όσους δηλώνουν πάνω από 20.000 ευρώ το ποσοστό αυτό θα ανέλθει στο 40%.

Στις δαπάνες που θα αναγνωρίζονται για την κατοχύρωση του αφορολογήτου θα περιλαμβάνονται όλες οι αγορές καταναλωτικών αγαθών και οι παροχές υπηρεσιών, εκτός από πληρωμές σε ΔΕΚΟ.

Για το 2016 έχει προβλεφθεί μεταβατική διάταξη που προβλέπει ότι ποσοστό της τάξης του 15%-40% του ετησίου εισοδήματος θα μπορούσε να πραγματοποιείται με δαπάνες εξοφληθείσες είτε με πλαστικό είτε με ηλεκτρονικό χρήμα είτε με μετρητά.

Για τις δαπάνες που έχουν εξοφληθεί με μετρητά, η προϋπόθεση που είχε τεθεί ήταν να συλλέγονται και να φυλάσσονται από τους φορολογούμενους οι σχετικές αποδείξεις.

2.Αδήλωτα εισοδήματα: το νομοσχέδιο για την εθελοντική αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων, θα προβλέπει κίνητρα αλλά όχι πλήρη φορολογική αμνηστία.

Ο φορολογούμενος που θα ενταχθεί στη ρύθμιση, θα μπορεί από τον Αύγουστο και για μια περίοδο τριών ή τεσσάρων μηνών να καταθέσει συμπληρωματικές δηλώσεις για εισοδήματα που θέλει να νομιμοποιήσει. Ο φόρος που θα πληρώνει για τα κεφάλαια αυτά θα υπολογίζεται με βάση τη φορολογική κλίμακα που ίσχυε το έτος κατά το οποίο αποκτήθηκαν τα κεφάλαια.

Ωστόσο η επιλογή του έτους θα είναι στην ελεύθερη επιλογή του φορολογούμενου. Ταυτόχρονα όμως θα γλιτώνει από τα βαριά πρόστιμα που θα του επιβάλλονταν σε περίπτωση που εντοπιστούν τα αδήλωτα εισοδήματά τους από την εφορία.

3.Λαθρεμπόριο τσιγάρων: Το νομοσχέδιο για τα καπνικά προϊόντα έχει δοθεί εδώ και αρκετές ημέρες για διαβούλευση, αλλά καθυστερεί καθώς σ' αυτό αναμένεται να ενσωματωθούν και άλλες διατάξεις οι οποίες σχετίζονται με τα προαπαιτούμενα της επόμενης υποδόσης.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο αυτό, επιβάλλεται πλήρης καταγραφή και παρακολούθηση σε όλην την εφοδιαστική αλυσίδα του καπνού. Στόχος του είναι να μπορεί να αποκαλύπτεται ολόκληρο το κύκλωμα των παραβατών, σε κάθε υπόθεση λαθρεμπορίας που εντοπίζεται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Επιστροφή ενοικίου: Πάνω από 1 εκατ. δικαιούχοι στο ταμείο μέχρι τέλη Νοεμβρίου

Οικονομία 20.09.2025
Διασταυρώσεις από την ΑΑΔΕ για να μη χαθεί η ενίσχυση

Ολυμπιακός – Αρμάνι Μιλάνο 76‑71: Στον τελικό του τουρνουά Κρήτης με οδηγούς Φουρνιέ και Βεζένκοβ

Αθλητικά Νέα 20.09.2025
Με κρίσιμο τρίποντο του Φουρνιέ και καθοριστικές βολές του Βεζένκοβ, ο Ολυμπιακός ανέτρεψε το -13 και θα παίξει στον τελικό με τον Ερυθρό Αστέρα

ΠΑΟΚ – Ντέρμπι 79‑67: Καθαρή πρόκριση στα ημιτελικά του BCL Qualifiers

Αθλητικά Νέα 20.09.2025
Με οδηγούς τους Μπεν Μουρ και Τόμας Ντιμσά, ο ΠΑΟΚ τιμώρησε τα λάθη της Ντέρμπι και πήρε άνετα το εισιτήριο. Επόμενος αντίπαλος η Μπούρσασπορ (Κυρ. 21/9, 16:30)

ΟΗΕ: Η Γενική Συνέλευση ψήφισε υπέρ της συμμετοχής της Παλαιστίνης στην 80ή Σύνοδο

Κόσμος Χτες
Το μέτρο, που αφορά τη συμμετοχή του Κράτους της Παλαιστίνης στη σύνοδο, εγκρίθηκε με 145 ψήφους υπέρ, 6 αποχές και 5 κατά, μεταξύ αυτών των ΗΠΑ και του Ισραήλ

«Το κράτος δεν λειτουργεί» ‑ Νέο εξώδικο στον Αρειο Πάγο από συγγενή θύματος στα Τέμπη

Ελλάδα Χτες
Ο Θοδωρής Ελευθεριάδης, γιος της Μαρίας Εγούτ, που έχασε τη ζωή της σε ηλικία 55 ετών, κατέθεσε σήμερα εξώδικο στον Αρειο Πάγο.

Τέμπη: Σε απεργία πείνας καλούν και άλλοι συγγενείς θυμάτων, μπροστά από τον Αρειο Πάγο.

Ελλάδα Χτες
«Η Δικαιοσύνη στέκεται περισσότερο δίπλα στους θύτες παρά στα θύματα» δηλώνουν οι οικογένειες

Τέμπη: 5η μέρα στην απεργία πείνας του Πάνου Ρούτσι – Ηχηρή παρέμβαση του Αντώνη Σαμαρά

Ελλάδα Χτες
«Έχουν απόλυτο δικαίωμα να διαπιστώσουν εάν τα λείψανα που βιαστικά και δίχως τον πρέποντα έλεγχο τους παραδόθηκαν προς ταφή, ανήκουν πράγματι στα παιδιά τους. Είναι θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα»

Το πρόγραμμα της Stoiximan GBL: Η πρεμιέρα και το πρώτο ντέρμπι αιωνίων

Αθλητικά Νέα Χτες
Την Κυριακή 12/10 θα γίνει στο ΣΕΦ το πρώτο ντέρμπι αιωνίων για τη Stoiximan GBL, ανάμεσα σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό.

Πειραιάς: «Τρέχα με σκοτώσανε» ‑ Αγριος ξυλοδαρμός 81χρονης μέσα σε σχολή οδηγών

Ελλάδα Χτες
Τα κίνητρα της επίθεσης παραμένουν άγνωστα μέχρι στιγμής