E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Φορολογικός παράδεισος θέλει να γίνει η Βρετανία μετά το Brexit

Πως σχεδιάζει να κρατήσει τις επιχειρήσεις στην χώρα

Δημοσίευση 5/7/2016 | 11:17

Φορολογικός παράδεισος θέλει να γίνει η Βρετανία μετά το Brexit

Μετά το δημοψήφισμα πολλές επιχειρήσεις σκέφτονται να εγκαταλείψουν τη Mεγάλη Βρετανία. Για να αποτρέψει όμως ένα τέτοιο σενάριο ο υπουργός Οικονομικών σχεδιάζει ήδη να μειώσει τη φορολογία εισοδήματος νομικών προσώπων.

Με φορολογικές ελαφρύνσεις ο βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όζμπορν θέλει να μεταπείσει τον επιχειρηματικό κόσμο στο Λονδίνο, μετά το αρνητικό δημοψήφισμα, να μην αλλάξει έδρα. Δήλωσε στους Financial Times ότι προτίθεται να κατεβάσει από το 20 στο 15% τον φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων (Corporate Tax), που είναι και το πιο μικρό ποσοστό που υπάρχει στις μεγάλες οικονομίες.

Κίνητρα για παραμονή των επιχειρήσεων

Σε άλλες χώρες του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) το αντίστοιχο ποσοστό κυμαίνεται κατά μέσον όρο στο 25%. Που σημαίνει με άλλα λόγια ότι με την κίνηση αυτή η Βρετανία ενδέχεται να προκαλέσει την οργή των άλλων χωρών της ΕΕ, διότι οδηγεί σε έναν ανταγωνισμό για το ποια χώρα θα προσφέρει τον πιο χαμηλό φορολογικό συντελεστή με αποτέλεσμα μειωμένα φορολογικά έσοδα. Τα σχέδια του Όζμπορν εκκινούν από τον φόβο ότι οι επιχειρήσεις μετά το Brexit θα εγκαταλείψουν τη M. Βρετανία λόγω ανασφάλειας για το πώς θα διαμορφωθούν οι μελλοντικές σχέσεις με την ΕΕ.

Ήδη πολλές από αυτές έχουν εκδώσει «δελτίο πρόγνωσης θύελλας» για ενδεχόμενες απώλειες κερδών. Ο φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων επιβάλλεται επί των εσόδων ορισμένων τύπων νομικών προσώπων, όπως κεφαλαιουχικές εταιρείες, συνεταιρισμοί, ενώσεις και ιδρύματα. Πρόκειται για φόρο επί της αξίας, που επιβαρύνει τα κέρδη μιας επιχείρησης και που μπορεί να οδηγήσει σε ένα είδος διπλής φορολογίας, όταν το φορολογημένο κέρδος καταβάλλεται στον μέτοχο. Το ποσό αυτό για τους μετόχους είναι φορολογητέο.

Στον δρόμο που χάραξε η Ιρλανδία

Στους Financial Times ο Όζμπορν δήλωσε ότι η βρετανική οικονομία ενόψει του Brexit θα πρέπει να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά της. «Πρέπει να κατευθύνουμε το βλέμμα στον ορίζοντα και στον δρόμο που έχουμε μπροστά μας και να κάνουμε το καλύτερο από την μοίρα που μας έλαχε», είπε. Πριν από το δημοψήφισμα ο βρετανός υπουργός Οικονομικών δεν είχε καν αναφέρει το ενδεχόμενο φορολογικών ελαφρύνσεων. Το αντίθετο μάλιστα. Είχε εξαγγείλει ότι σε περίπτωση LEAVE θα αύξανε τα έσοδα κατά 30 δις στερλίνες μέσω αύξησης φόρων και επιβολής μέτρων λιτότητας.

Το πρότυπο του Όζμπορν είναι προφανώς η Ιρλανδία, που τηρεί μια πολύ επιθετική πολιτική φορολογικών ελαφρύνσεων προς μεγάλη οργή άλλων βιομηχανικών χωρών. Ενώ τα χρόνια πριν την έκρηξη της δημοσιονομικής και οικονομικής κρίσης οι μεγάλες τράπεζες κατέφυγαν μαζικά στο Δουβλίνο, τώρα είναι εταιρείες υψηλής τεχνολογίας της παγκόσμιας οικονομίας διαδικτύου. Δίπλα στα τέσσερα γυάλινα κτήρια της Google στο Δουβλίνο έχουν στο μεταξύ μετακομίσει όμιλοι τεχνολογίας, πληροφοριών και επικοινωνίας. Πρόκειται για το Facebook, την Amazon, το Paypal, το Twitter, το Dropobox και την Airbnb. Ο λόγος είναι σαφής: Στην Ιρλανδία οι εταιρείες πληρώνουν λιγότερους φόρους από αλλού. Ο φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων ανέρχεται στο 12,5%, τόσο χαμηλά όσο σε καμιά άλλη βιομηχανική χώρα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κυψέλη: Ανδρας κλώτσησε μητέρα και παιδί ‑ Βίντεο‑ντοκουμέντο από την επίθεση

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο άνδρας με καταγωγή από το Σουδάν, βρισκόταν σε κατάσταση αμόκ και κλώτσησε την 8χρονη

Ιωάννινα: Λύκος εμφανίστηκε στον ποδηλατόδρομο ενώ κυκλοφορούσε κόσμος

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ένας λύκος εμφανίστηκε στον παραλίμνιο πεζόδρομο των Ιωαννίνων χωρίς να δείχνει φόβο ή επιθετικότητα προς τους ανθρώπους

Συνελήφθη μετά από 30 χρόνια για τη δολοφονία τραγουδιστή – Πώς ξεγελούσε τις αρχές

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ειρωνεία αποτελεί το γεγονός πως είχε συλληφθεί πολλές φορές, μέχρι να του περάσουν χειροπέδες για τελευταία φορά

Τέξας: Ψαράς «χτυπήθηκε» από κεραυνό και επέζησε ‑ «Ο πιο άτυχος τυχερός άνθρωπος που υπάρχει»

Κόσμος Χτες
Ο 19χρονος ψάρευε στις όχθες του ποταμού Angelina όταν «χτυπήθηκε» από κεραυνό

Τραγωδία στη Θεσσαλονίκη: Κατέληξε ο πολυτραυματίας δικυκλιστής μετά τo σφοδρό τροχαίο

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο δικυκλιστής υπέκυψε στα σοβαρά τραύματά του

Η εκδίκηση της πρώην ερωμένης: 29χρονη έστειλε τις γυμνές φωτογραφίες του 57χρονου στη σύζυγό του

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η «χαριτωμένη» ερωμένη έδειξε άλλο πρόσωπο όταν έγινε... πρώην

Παραιτήθηκε από τη Νέα Δημοκρατία η Ιωάννα Γκελεστάθη

E-Daily 2.TopNews Χτες
Όπως ανέφερε, η παραίτηση αποτελεί πράξη διαφύλαξης της αξιοπρέπειας, της τιμής και της υπόληψής της

Φρίκη στη Γερμανία: Παιδίατρος κατηγορείται για 130 βiασμούς και σeξουαλικές κακοποιήσεις παιδιών

Κόσμος Χτες
Ο 45χρονος εργαζόταν σε κλινικές στα περίχωρα του Βερολίνου και φέρεται να διέπραξε τους βiασμούς και τις κακοποιήσεις μεταξύ του 2013 και του 2025

Κομισιόν: Εγκρίθηκε σχεδιασμός για ευκολότερα διασυνοριακά ταξίδια σε όλη την Ευρώπη

Κόσμος Χτες
Οι τρεις προτάσεις που εγκρίθηκαν σήμερα απλοποιούν τον σχεδιασμό και τις κρατήσεις για διασυνοριακά ταξίδια

Θρίλερ στα Χανιά: Σορός σε αποσύνθεση εντοπίστηκε στις παλιές δικαστικές φυλακές Χανίων

Ελλάδα Χτες
Πολίτες αντίκρισαν το αποτρόπαιο θέαμα και ενημέρωσαν τις Αρχές

Επτά χρόνια φυλάκιση και πρόστιμο €300.000 πρότεινε στο Εφετείο η Εισαγγελία για τον Σαρκοζί

Κόσμος Χτες
Η πρόταση της εισαγγελίας είναι ίδια με εκείνη που είχε κατατεθεί και σε πρώτο βαθμό

O διάφανος εξωγήινος: Η φωτογραφία ενός πλάσματος που το FBI χαρακτηρίζει «αληθινή»

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η αρχική εικόνα αναλύθηκε τόσο στην Ταϊβάν όσο και στις ΗΠΑ, και δεν διαπιστώθηκαν σημάδια επεξεργασίας, αλλοίωσης ή σύνθεσης