E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Με επιστολή‑καταπέλτη η COSCO τα βάζει με την κυβέρνηση για τον ΟΛΠ

Δεν θα έκανε προσφορά αν γνώριζε ότι θα αλλάξουν οι όροι

Δημοσίευση 30/6/2016 | 11:13

Με επιστολή‑καταπέλτη η COSCO τα βάζει με την κυβέρνηση για τον ΟΛΠ

Εναντίον της ελληνικής κυβέρνησης καταφέρεται η COSCO με επιστολή-καταπέλτη, για το σ΄χεδιο νόμου που κατατέθηκε στην Βουλή για την σύμβαση του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς. Ο Κινέζικος κολοσσός άφησε να εννοηθεί πως αν γνώριζε από την αρχή τους κανόνες δεν θα είχε καταθέσει προσφορά.

Με επιστολή προς τη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, η Cosco καταγγέλλει ότι το επίμαχο νομοσχέδιο είναι «εντελώς αντίθετο» με τους βασικούς όρους της συμφωνίας που έχει υπογραφεί αλλά και με τα δεδομένα πάνω στα οποία η κινεζική εταιρεία κατέθεσε προσφορά για τον ΟΛΠ.

Κάνει λόγο για «πρωτοφανή απόπειρα» του υπουργείου Ναυτιλίας να καταστήσει ανενεργές σχεδόν όλες τις διατάξεις της σύμβασης παραχώρησης, και για προσπάθεια να τροποποιηθεί με νόμο η συμφωνία για αγορά του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών του μεγαλύτερου λιμανιού στην Ελλάδα.

Η κινεζική εταιρεία τονίζει ότι οι αλλαγές στη σύμβαση επιφέρουν μεγάλη βλάβη και καλεί τη Βουλή να επαναφέρει πλήρως τη συμφωνία όπως είχε συναφθεί με το ΤΑΙΠΕΔ, χωρίς οιαδήποτε τροποποίηση.

Στην επιστολή, η Cosco απαριθμεί σειρά αλλαγών που έγιναν μονομερώς από την ελληνική πλευρά, όπως το άρθρο που θα της επέτρεπε να εκδώσει νέους κανονισμούς σχετικά με τον «πυρήνα της εμπορικής δραστηριότητας» του ιδιωτικοποιημένου πλέον ΟΛΠ.

Επιπλέον, ανάμεσα σε άλλα, καταγγέλλει πως το υπουργείο Ναυτιλίας διέγραψε την παράγραφο που υποχρεώνει τη δημόσια διοίκηση να ανταποκρίνεται εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος σε μελέτες που έχει καταθέσει η εταιρεία για την πραγματοποίηση έργων. Το εν λόγω σημείο, επισημαίνει η Cosco, θα έθετε «εν αμφιβόλω» ακόμα και την κατάθεση οικονομικής προσφοράς.

«Αξιότιμα μέλη της Επιτροπής, όντας σίγουροι ότι αντιλαμβάνεστε πλήρως την κρισιμότητα των στιγμών, σας ζητάμε να φροντίσετε, πάντα στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων σας, ώστε το Ελληνικό Δημόσιο να τηρήσει απαρέγκλιτα τα όσα μεταξύ μας έχει συμφωνήσει», καταλήγει η Cosco.

Άμεση ήταν η απάντηση του υπουργού Ναυτιλίας Θοδωρή Δρίτσα, ο οποίος στη Βουλή παραδέχτηκε ότι έχουν γίνει αλλαγές, όμως προανήγγειλε νομοτεχνικές βελτιώσεις στο νομοσχέδιο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πατέρας και γιος οι δράστες της επίθεσης στο Σίδνει της Αυστραλίας – Τουλάχιστον 16 νεκροί και δεκάδες τραυματίες

Κόσμος 15.12.2025
Ο πατέρας σκοτώθηκε από την αστυνομία, ενώ ο γιος παραμένει στο νοσοκομείο

Ατρόμητος – ΠΑΟΚ 2‑0: Ήταν κακός, έχασε και έπεσε στην 3η θέση

Αθλητικά Νέα Χτες
Επιστροφή στις νίκες για τους Περιστεριώτες

Παναιτωλικός – ΑΕΚ 0‑5: Ασταμάτητο το… τρένο του Νίκολιτς

Αθλητικά Νέα Χτες
Επιβλητική εμφάνιση από την Ένωση

Τροχαίο ατύχημα για τον Αρη Μουγκοπέτρο: «Για ακόμη μια φορά είχα άγιο»

Ελλάδα Χτες
Αντιμέτωπος με μια ακόμη δοκιμασία ήρθε σήμερα 14 Δεκεμβρίου ο Αρης Μουγκοπέτρος

Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Κακουργηματικές διώξεις σε βάρος των συλληφθέντων

Ελλάδα Χτες
Μετά από πολύωρη διαδικασία η Ευρωπαία Εισαγγελέας απήγγειλε εναντίον τους βαρύτατες κατηγορίες

Χωρίς λεωφορεία η Αθήνα την Τετάρτη για έξι ώρες

Ελλάδα Χτες
Σε στάση εργασίας προχωρούν οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία την Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου - Ποιες ώρες δε θα κυκλοφορούν

Αυτή είναι η πρώτη χώρα στο κόσμο που προσφέρει δωρεάν το γυμναστήριο για τους νέους 16‑21 ετών

Κόσμος Χτες
Στόχος είναι η ενίσχυση της φυσικής δραστηριότητας και η προώθηση ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής στη νεότερη γενιά, σύμφωνα με την κυβέρνηση

Τρομοκρατική επίθεση με πυροβολισμούς σε διάσημη παραλία του Σίδνεϊ

Κόσμος Χτες
10 οι νεκροί, οι δράστες στόχευαν παιδιά

ΟΠΕΚΕΠΕ: Στην ευρωπαϊκή εισαγγελία οι 15 συλληφθέντες για το σκάνδαλο των παράνομων επιδοτήσεων

Ελλάδα Χτες
Αρνούνται όλες τις κατηγορίες και δηλώνουν ότι το κατηγορητήριο θα καταπέσει

Συνωμοσιολόγος έβγαλε στη φόρα sms του Τσάρλι Κερκ για τις πρώην του ‑ Έκρηξη της χήρας του

Κόσμος Προχτές
Η Κάντας Οουενς προκαλεί αντιδράσεις με αποκαλύψεις για τον Τσάρλι Κερκ, ενώ η Έρικα ζητά να σταματήσουν οι θεωρίες.