E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

«Ευτυχώς που έχουμε capital controls» λένε από την Τράπεζα της Ελλάδος

Σε διαφορετική περίπτωση θα είχαμε μαζική φυγή καταθέσεων και ανεξέλεγκτες καταστάσεις

Δημοσίευση 24/6/2016 | 14:08

«Ευτυχώς που έχουμε capital controls» λένε από την Τράπεζα της Ελλάδος

«Ευτυχώς που έχουμε capital controls» τόνισε κορυφαίο στελεχος της Τράπεζας της Ελλάδος, σχολιαζοντας τις επιπτώσεις που θα έχει για την Ελλάδα η απόφαση των Βρετανών για Brexit.

Σε διαφορετική περίπτωση, όπως σημείωναν οι ίδιοι κύκλοι, θα είχαμε μαζική φυγή καταθέσεων και ανεξέλεγκτες καταστάσεις για το τραπεζικό σύστημα και την οικονομία.

Πληροφορίες αναφερουν πως το πρωί έγινε τηλεδιάσκεψη όλων των κεντρικών τραπεζιτών της ΕΕ, με συμμετοχή του Έλληνα κεντρικού τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα, ώστε να εξεταστούν οι εξελίξεις και να υπάρξει μια κοινή γραμμή αντιμετώπισης της κατάστασης.

Τραπεζικές πηγές αναφερουν οτι θα υπάρξει μεγάλη οικονομική ζημία για τη Βρετανία. «Το κόστος θα είναι τεράστιο», τονιζαν, ενώ σε ό,τι αφορά την Ευρώπη, οι κεντρικοί τραπεζίτες εκτιμούν ότι θα υπάρξει μεγάλο κόστος, κυρίως ως προς τις φυγόκεντρες δυνάμεις που θα δημιουργηθούν μετά το Brexit.

Αναφορικά με τις επιπτώσεις στην Ελλάδα, ανώτατες τραπεζικές πηγές τόνιζαν ότι υπάρχουν σαφώς οι βραχυπρόθεσμες ζημίες στον τουρισμό, στις εξαγωγές και στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Παρα ταύτα, οι ίδιοι κύκλοι υπογραμμιζαν ότι είναι μια μεγάλη ευκαιρία για την Ευρώπη να κάνει στροφή, να πάρει αποφάσεις σε μια δύσκολη στιγμή. Είναι μια ευκαιρία να κάνει ένα βήμα μπροστά προς την ευρωπαϊκή ενοποίηση, τώρα που όλα δείχνουν ότι «ξηλώνεται το πουλόβερ».

Σε κάθε περίπτωση οι «γραμμές άμυνας» ώστε να περιοριστούν οι συνέπειες του Brexit θα αποτελέσουν αντικείμενο της συνάντησης που θα έχουν - σε προγραμματισμένη σύσκεψη που γίνεται κάθε τρεις μήνες - οι κεντρικοί τραπεζίτες, όχι μόνο από την Ευρώπη αλλά και από άλλες χώρες, στη Βασιλεία της Ελβετίας το Σάββατο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Επιστροφή ενοικίου: Πάνω από 1 εκατ. δικαιούχοι στο ταμείο μέχρι τέλη Νοεμβρίου

Οικονομία 20.09.2025
Διασταυρώσεις από την ΑΑΔΕ για να μη χαθεί η ενίσχυση

Ολυμπιακός – Αρμάνι Μιλάνο 76‑71: Στον τελικό του τουρνουά Κρήτης με οδηγούς Φουρνιέ και Βεζένκοβ

Αθλητικά Νέα 20.09.2025
Με κρίσιμο τρίποντο του Φουρνιέ και καθοριστικές βολές του Βεζένκοβ, ο Ολυμπιακός ανέτρεψε το -13 και θα παίξει στον τελικό με τον Ερυθρό Αστέρα

ΠΑΟΚ – Ντέρμπι 79‑67: Καθαρή πρόκριση στα ημιτελικά του BCL Qualifiers

Αθλητικά Νέα 20.09.2025
Με οδηγούς τους Μπεν Μουρ και Τόμας Ντιμσά, ο ΠΑΟΚ τιμώρησε τα λάθη της Ντέρμπι και πήρε άνετα το εισιτήριο. Επόμενος αντίπαλος η Μπούρσασπορ (Κυρ. 21/9, 16:30)

ΟΗΕ: Η Γενική Συνέλευση ψήφισε υπέρ της συμμετοχής της Παλαιστίνης στην 80ή Σύνοδο

Κόσμος Χτες
Το μέτρο, που αφορά τη συμμετοχή του Κράτους της Παλαιστίνης στη σύνοδο, εγκρίθηκε με 145 ψήφους υπέρ, 6 αποχές και 5 κατά, μεταξύ αυτών των ΗΠΑ και του Ισραήλ

«Το κράτος δεν λειτουργεί» ‑ Νέο εξώδικο στον Αρειο Πάγο από συγγενή θύματος στα Τέμπη

Ελλάδα Χτες
Ο Θοδωρής Ελευθεριάδης, γιος της Μαρίας Εγούτ, που έχασε τη ζωή της σε ηλικία 55 ετών, κατέθεσε σήμερα εξώδικο στον Αρειο Πάγο.

Τέμπη: Σε απεργία πείνας καλούν και άλλοι συγγενείς θυμάτων, μπροστά από τον Αρειο Πάγο.

Ελλάδα Χτες
«Η Δικαιοσύνη στέκεται περισσότερο δίπλα στους θύτες παρά στα θύματα» δηλώνουν οι οικογένειες

Τέμπη: 5η μέρα στην απεργία πείνας του Πάνου Ρούτσι – Ηχηρή παρέμβαση του Αντώνη Σαμαρά

Ελλάδα Χτες
«Έχουν απόλυτο δικαίωμα να διαπιστώσουν εάν τα λείψανα που βιαστικά και δίχως τον πρέποντα έλεγχο τους παραδόθηκαν προς ταφή, ανήκουν πράγματι στα παιδιά τους. Είναι θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα»

Το πρόγραμμα της Stoiximan GBL: Η πρεμιέρα και το πρώτο ντέρμπι αιωνίων

Αθλητικά Νέα Χτες
Την Κυριακή 12/10 θα γίνει στο ΣΕΦ το πρώτο ντέρμπι αιωνίων για τη Stoiximan GBL, ανάμεσα σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό.

Πειραιάς: «Τρέχα με σκοτώσανε» ‑ Αγριος ξυλοδαρμός 81χρονης μέσα σε σχολή οδηγών

Ελλάδα Χτες
Τα κίνητρα της επίθεσης παραμένουν άγνωστα μέχρι στιγμής