E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ρουκέτες Πούτιν κατά Τουρκίας και ΗΠΑ από την Αθήνα

Η αποτίμηση της πρώτης μέρας της επίσκεψης του Ρώσου Προέδρου στην Ελλάδα

Δημοσίευση 28/5/2016 | 09:49

Ρουκέτες Πούτιν κατά Τουρκίας και ΗΠΑ από την Αθήνα

Ευθεία επίθεση κατά της Τουρκίας και των ΗΠΑ, εξαπέλυσε από την Αθήνα ο Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο Ρώσος πρόεδρος βρήκε την ευκαιρία να στείλει αυστηρό μήνυμα σε Ουάσιγκτον και ΝΑΤΟ να σταματήσουν να τοποθετούν εξελιγμένα οπλικά και πυραυλικά συστήματα κοντά στην επικράτεια της Ρωσίας επισημαίνοντας ότι η Μόσχα θεωρεί ότι απειλείται και είναι έτοιμη να λάβει μέτρα.

Στο πλαίσιο της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Αλέξη Τσίπρα κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αθήνα, ο κ. Πούτιν εκλήθη να απαντήσει σε ερώτηση δημοσιογράφου από τη Ρωσία για την αντιαεροπορική ασπίδα των ΗΠΑ στη Ρουμανία.

«Η αντιαεροπορική ασπίδα των ΗΠΑ στη Ρουμανία επηρεάζει αρνητικά επειδή μονόπλευρα οι ΗΠΑ αποχώρησαν από τη συμφωνία για την αντιαεροπορική άμυνα» ξεκίνησε ο πρόεδρος της Ρωσίας και συνέχισε: «Από τις αρχές της δεκαετίας του 2000 λέμε τα ίδια. Κανείς δεν θέλει να κάνει διαπραγματεύσεις μαζί μας, το μόνο που ακούμε είναι ότι τα σχέδια αυτά δεν είναι εναντίον της Ρωσίας και το μόνο που μας έλεγαν είναι ότι (σ.σ. τα σχέδια για την αντιπυραυλική ασπίδα) είναι για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν».

«Τώρα δεν υπάρχει πυρηνική απειλή από το Ιράν αλλά οι εγκαταστάσεις αντιπυραυλικής άμυνας στη Ρουμανία υπάρχουν!» υπογράμμισε ο Βλαντιμίρ Πούτιν και συμπλήρωσε: «Τι είναι αυτό; Είναι ραντάρ και εγκαταστάσεις αντιπυραυλικής άμυνας με βεληνεκές 1.000 χιλιομέτρων!».
«Βεβαίως αυτό απειλεί εμάς» είπε χωρίς διπλωματικές διατυπώσεις ο πρόεδρος της Ρωσίας.

Μάλιστα ο κ. Πούτιν υπαινίχθηκε ότι οι Αμερικανοί έχουν τη δυνατότητα να τοποθετήσουν άλλου είδους όπλα ή κεφαλές στα αντιπυραυλικά συστήματα που τοποθέτησαν στη Ρουμανία.

«Αποτελεί απειλή για εμάς και γι' αυτό αναγκαζόμαστε να αντιδράσουμε» προειδοποίησε ο «τσάρος» της Ρωσίας ευρισκόμενος εκ δεξιών του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στο Μέγαρο Μαξίμου.

Προχωρώντας ακόμη ένα βήμα παραπέρα ο πρόεδρος της Ρωσίας έκανε επίδειξη δύναμης απαριθμώντας το οπλοστάσιο των ενόπλων δυνάμεων της χώρας του, θέλοντας να στείλει ένα σκληρό μήνυμα στη Δύση.

«Στη Συρία όλος ο κόσμος είδε τις ικανότητές μας» υπογράμμισε ο Βλαντίμιρ Πούτιν και έκανε ειδική αναφορά στα αντιαεροπορικά συστήματα «Ισκαντέρ (Μέγας Αλέξανδρος)».

Σε ερώτηση για το ρωσικό αεροσκάφος που έριξαν οι Τούρκοι, το ανεξάρτητο κουρδικό κράτος και τις κυρώσεις στη Ρωσία, ο Βλαντιμίρ Πούτιν υπογράμμισε: «Ως προς το αεροσκάφος που συνετρίβη: οι δυνάμεις μας δεν πολεμούν ενάντια στις τακτικές δυνάμεις, αλλά ενάντια σε εξτρεμιστές. Αν το ξέραμε ότι θα εμπλακούν τακτικές δυνάμεις, θα το κάναμε αλλιώς από την αρχή. Πυροβόλησαν και τον πιλότο. Αυτό είναι έγκλημα πολέμου. Δεν ακούσαμε εξηγήσεις, ούτε ετοιμότητα για αποζημίωση».

«Εμείς κάνουμε το παν για να έρθουν οι ρωσοτουρκικές σχέσεις σε υψηλό επίπεδο. Ακόμη και τώρα, δεν μπορώ να καταλάβω γιατί το έκαναν αυτό. Δεν αρκεί η επιθυμία για αποκατάσταση των σχέσεων, πρέπει και να κάνεις κάτι. Ακόμη περιμένουμε. Ακόμη δεν υπάρχουν εξηγήσεις» προσέθεσε.

Οι οικονομικές σχέσεις Ελλάδας - Ρωσίας

Σημαντικό βήμα για την ποιοτική αναβάθμιση των σχέσεων Ελλάδας -Ρωσίας σε πολιτικό, οικονομικό και διπλωματικό επίπεδο έγινεκατά την συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Οι δύο ηγέτες στις δηλώσεις τους εξέφρασαν την βούλησή τους να διευρύνουν σε όλα τα επίπεδα τις διμερείς σχέσεις και την συνεργασία τους σε περιφερειακό επίπεδο, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι αποτελεί στρατηγική επιλογή της Αθήνας η αναβάθμιση των ελληνορωσικών σχέσεων, παρά το γεγονός ότι η χώρα μας είναι ενταγμένη στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ και σέβεται τις υποχρεώσεις της.

Η τετ α τετ συνάντηση Τσίπρα -Πούτιν διήρκεσε μία ώρα και σαράντα πέντε λεπτά ενώ είχε προγραμματιστεί για τριάντα λεπτά και στην συνέχεια πραγματοποιήθηκαν διευρυμένες συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών. Αμέσως μετά υπογράφηκαν:

- Πολιτική Διακήρυξη για ελληνο-ρωσικό διάλογο επί διεθνών και περιφερειακών θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος

- Διακήρυξη Εταιρικής Σχέσης για Εκσυγχρονισμό (σχετικά με οικονομική συνεργασία)

- Συμφωνίες συνεργασίας (μεταξύ υπουργείων) για Επιστήμη και τεχνολογία, Τουρισμό και Μετεωρολογία.

- Συμφωνίες συνεργασίας μεταξύ φορέων : Enterprise Greece - Invest in Russia, ΕΛΠΕ - Rosneft , Πανεπιστήμιο Πειραιά - Πανεπιστήμιο Ουραλίων και Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας - Ρωσικό Ινστιτούτο Ενέργειας.

Τόσο ο κ. Τσίπρας όσο και ο κ. Πούτιν τόνισαν την ανάγκη να επικρατήσει η λογική του διαλόγου και να αμβλυνθούν οι εντάσεις.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι η επίσκεψη Πούτιν πραγματοποιείται σε μια σημαντική συγκυρία καθώς μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης η Ελλάδα αφήνει πίσω της μια περίοδο αβεβαιότητας και βάζει τις προϋποθέσεις για ανάπτυξη. Τόνισε ότι η ανάπτυξη της διμερούς συνεργασίας σε πλήθος τομέων, στον τουρισμό, την ενέργεια, την έρευνα, την τεχνολογία, το εμπόριο κλπ σε συνδυασμό με την εγκαινίαση του πολιτικού διαλόγου για περιφερειακά και διεθνή θέματα θα δώσουν μεγάλη ώθηση στις διμερείς σχέσεις. Ο πρωθυπουργός σημείωσε και την στήριξη που παρέχει η Ρωσία στην Κύπρο, αλλά και τον ρόλο της στην Συρία.

Ιδιαίτερα θετικός ήταν και ο τόνος των δηλώσεων του κ. Πούτιν που τόνισε ότι το μεγάλο πακέτο που συμφωνήθηκε σήμερα δείχνει ότι οι ελληνορωσικές σχέσεις έχουν προοδευτική τάση και πρόσθεσε ότι υπάρχουν περιθώρια να γίνει ακόμη περισσότερη δουλειά.

Ιδιαίτερα θετικός ήταν ο κ. Πούτιν στην ανάπτυξη του τουριστικού ρεύματος από την Ρωσία προς την Ελλάδα αναφέροντας ότι φέτος 1.000.000 Ρώσοι θα κάνουν διακοπές στην Ελλάδα και αν δεν υπήρχαν προβλήματα με τις θεωρήσεις ο αριθμός αυτός θα ήταν τριπλάσιος. Ο πρωθυπουργός, αλλά και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών σημείωσαν ότι ήδη εργάζονται εντατικά για την ταχύτερη έκδοση των θεωρήσεων.

Ως προς τον νότιο διάδρομο, τον αγωγό που συζητείται ο κ. Πούτιν σημείωσε ότι αν ξεπεραστούν τα εμπόδια το έργο θα γίνει, διαφορετικά είπε, η Ρωσία δεν μπορεί να βάλει χρήματα. Ο πρωθυπουργός είπε για το ίδιο θέμα, ότι η Ελλάδα θέλει να καταστεί ενεργειακός κόμβος και σημείωσε ότι οι αγωγοί μπορούν να γίνουν γέφυρα φιλίας και όχι αφορμή για συγκρούσεις.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ιστορική αλλαγή στη Γαλλία: Τέλος στο «σeξουαλικό καθήκον» – Τι ισχύει στην Ελλάδα

Κόσμος Χτες
Στην Ελλάδα, δεν υπάρχει «συζυγική εξαίρεση»

Η πόλη που γέμισε πατάτες: Το απίθανο ρεκόρ που έφερε δωρεάν διανομή

Ελλάδα Χτες
Πατάτες για όλους: Το αγροτικό ρεκόρ που έκανε την ευρωπαϊκή πόλη ένα απέραντο πανέρι

Πυρκαγιά στα τρένα: Διακόπηκε η κυκλοφορία στο τμήμα Σίνδος – Θεσσαλονίκη

Ελλάδα Χτες
71 επιβάτες παραμένουν στον Σιδηροδρομικό Σταθμό Σίνδου - Αναμένονται σημαντικές καθυστερήσεις

Κινηματογραφική ληστεία στην Κατερίνη με λεία κοσμήματα αξίας 300.000 ευρώ – Έκλεψαν και το αυτοκίνητο του θύματος

Ελλάδα Χτες
Ο κοσμηματοπώλης, κατά την προσπάθειά του να σταματήσει τους ληστές τραυματίστηκε και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Κραν Μοντανά: Έφηβος υπέκυψε στα τραύματά του – Στους 41 οι νεκροί

Κόσμος Χτες
Έφηβος πέθανε από τους τραυματισμούς λόγω της φωτιάς που προκλήθηκε σε μπαρ της Ελβετίας

Θρίλερ στη Νέα Πέραμο: Ανδρας εντοπίστηκε νεκρός σε ρέμα

Ελλάδα Χτες
Τη σορό του άνδρα εντόπισε περιπατητής που ειδοποίησε τις Αρχές

Καυγάς έξω από strip club στην Αυστραλία: Ανδρας πέταξε καταλάθος καρέκλα στο κεφάλι φίλου του

Κόσμος Χτες
Παρά την σφοδρότητα του χτυπήματος, ο άνδρας δεν χρειάστηκε να μεταφερθεί στο νοσοκομείο

Σοκαριστικό βίντεο: Σκιέρ τραβά selfie δευτερόλεπτα πριν κατακρεουργηθεί από λεοπάρδαλη του χιονιού

Κόσμος Χτες
Δεν έλαβε υπόψιν τις προειδοποιήσεις των αρχών για τη θέαση των αρπακτικών στην περιοχή

Μαύρη μέρα στην Αττάλεια: 16 νεκροί σε δύο σοκαριστικά τροχαία με διαφορά λίγης ώρας

Κόσμος Χτες
Λεωφορείο έπεσε σε χαντάκι με απολογισμό 8 νεκρούς, ενώ λίγο αργότερα, μετωπική σύγκρουση ΙΧ, προκάλεσε έξι θανάτους

Σοβαρές πλημμύρες σε Λάρισα και Σπάτα – Δρόμος και θάλασσα έγιναν ένα στον Αγιόκαμπο – Νέα «κόκκινη προειδοποίηση»

Ελλάδα Χτες
Σοβαρά προβλήματα και εκτεταμένες ζημιές προκάλεσε η κακοκαιρία σε πολλές περιοχές της χώρας - Ανατολικά κατεθύνεται το μέτωπο

Η σπαρακτική ανάρτηση της μητέρας του Αλκη Καμπανού – «Και αν η σιωπή πονάει, εγώ θα σου μιλώ»

Ελλάδα Χτες
Στη συμπλήρωση τεσσάρων ετών από τη δολοφονία του Αλκη Καμπανού, συγκλονιστική είναι η ανάρτηση που έκανε στον λογαριασμό της στο Facebook η μητέρα του