E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Τι συμβαίνει στον εγκέφαλό σας όταν έχετε deja vu;

Έχει συμβεί σε πολλούς. Δείτε τι συμβαίνει στη πραγματικότητα:

Δημοσίευση 23/5/2016 | 00:04

Τι συμβαίνει στον εγκέφαλό σας όταν έχετε deja vu;

Σας έχει συμβεί να έχετε την αίσθηση πως έχετε βρεθεί ξανά σε ένα μέρος, στο ίδιο ακριβώς μέρος για την ακρίβεια, κάνοντας το ίδιο ακριβώς πράγμα, με τους ίδιους ανθρώπους παρότι ξέρετε πως αυτό δεν θα μπορούσε να ισχύει; Αυτή η αίσθηση είναι το ντεζά βου, όπως έχει επικρατήσει να το λέμε στα γαλλικά, η αίσθηση ότι έχετε ξαναδεί και ξαναζήσει κάτι. Και παρότι η αίσθηση αυτή είναι παράξενη και μερικές φορές αποπροσανατολιστική, οι επιστήμονες έχουν μια βιολογική εξήγηση: είναι ένα σφάλμα του εγκεφάλου.

Επιστήμονες από Πανεπιστήμιο του Τέξας έκαναν έρευνα επάνω στην επιληψία και βρήκαν κάτι ενδιαφέρον. Οι επιληπτικοί έχουν μια στιγμή ντεζα βου ακριβώς πριν ξεκινήσει μια κρίση, σχεδόν σαν ένα προειδοποιητικό σημάδι. Οι ειδικοί χρησιμοποίησαν μαγνητική τομογραφία εγκεφάλων για να εξετάσουν το σύνδεσμο ανάμεσα στα d eacute;j agrave; vu και τις κρίσεις και βρήκαν πως και τα δύο γεγονότα φαίνεται πως προκαλούνται από το ίδιο νευρολογικό κώλυμα στον εγκέφαλο.

Στα ελληνικά, το ντεζα βου περιγράφεται ως 'προμνησία '. Το ντεζα βου είναι σούπερ συνηθισμένο, με περίπου τα δύο τρίτα των ανθρώπων να δηλώνουν πως το έχουν βιώσει, ενώ η επιληψία είναι σχετικά σπάνια και επηρεάζει μόλις το ένα τοις εκατό του πληθυσμού. Πώς συνδέονται, λοιπόν; Όλα ξεκινούν από το πώς αποθηκεύουμε τις αναμνήσεις μας, εξηγεί η επικεφαλής ερευνήτρια Michelle Hook, Ph.D., επίκουρος καθηγήτρια στο τμήμα Νευροεπιστημών και Πειραματικών Θεραπειών του Πανεπιστημίου. Ο κροταφικός λοβός είναι το σημείο όπου διαταράσσεται η δραστηριότητα των νευρικών κυττάρων στον εγκέφαλο των ασθενών με επιληψία του κροταφιαίου λοβού και είναι επίσης το σημείο όπου φτιάχνουμε και αποθηκεύουμε τις αναμνήσεις μας.

Η Hook εξήγησε πως αυτό το σημείο του εγκεφάλου μας ευθύνεται για τον εντοπισμό της αίσθησης οικείου και της αναγνώρισης ορισμένων γεγονότων, έτσι όταν υπάρχει μια νευρολογική αστοχία εκεί, μπορεί να κάνει να αντιληφθούμε ψευδώς το παρόν ως παρελθόν. Στους ασθενείς με επιληψία, η νευρολογική διαταραχή συνεχίζεται και προκαλεί επιληπτική κρίση, αλλά στους υγιείς ανθρώπους, απλά συμβαίνει η γνώριμη σε όλους μας αίσθηση d eacute;j agrave; vu.

Τέλος, η διαφορετική ταχύτητα με την οποία επεξεργαζόμαστε τα εισερχόμενα αισθητηριακά δεδομένα μπορεί επίσης να πυροδοτήσει το d eacute;j agrave; vu. Για παράδειγμα, μπορεί να επεξεργαζόμαστε αυτό που βλέπουμε ελάχιστα πριν επεξεργαστούμε αυτό που ακούμε και η διαφορά μεταξύ αυτών των δύο διαδικασιών μπορεί να μας κάνει να σκεφτόμαστε ότι έχουμε δύο εμπειρίες ταυτόχρονα, κάτι που οεγκέφαλος αντιλαμβάνεται ως δύο ξεχωριστά μηνύματα. O εγκέφαλος αντιλαμβάνεται τη δεύτερη εκδοχή ως μια ξεχωριστή αντιληπτική εμπειρία και έτσι προκύπτει η παράξενη αίσθηση του γνώριμου ντεζα βου εξηγεί η Hook

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κυριακή του Πάσχα: Φυσικοί τρόποι για να χωνέψετε πιο γρήγορα

Food 05.05.2024
Μπορείτε να χωνέψετε πιο γρήγορα τα γεύματά σας, ακολουθώντας τις συμβουλές των ειδικών

Τι τρώνε οι άλλοι λαοί το Πάσχα

Food 05.05.2024
Ηνωμένες Πολιτείες, Μεξικό και άλλοι

Η απλή πρωινή συνήθεια που προσθέτει 5 χρόνια ζωής

Body+Mind 05.05.2024
Ένα μικρό, γλυκό μυστικό που βοηθάει στη μακροζωία

Τα νέα bakeries της Αθήνας που ξεφουρνίζουν τις πιο νόστιμες λιχουδιές

Eat + Drink 05.05.2024
Μας τρέχουν τα σάλια με αυτές τις εικόνες!

H Anya Taylor Joy φόρεσε το it παπούτσι της άνοιξης που διχάζει τις fashionistas

Style 05.05.2024
Οι μισές το λατρεύουν, οι μισές το σιχαίνονται!

4 trends που αρέσουν και στη Gen‑Z και στις Millennials

Style 05.05.2024
Σίγουρες fashion επιλογές

Αυτές είναι οι πιο διαχρονικά στυλάτες celebrities

A-List 05.05.2024
Κι εμείς λατρεύουμε να κλέβουμε ιδέες από το στυλ τους!

Ο αόρατος αντίκτυπος της κλιματικής αλλαγής στην υγεία του δέρματός σου

Body+Mind Χτες
Καθώς προσπαθούμε να ανακαλύψουμε λύσεις για την κλιματική αλλαγή, οι επιπτώσεις της στην ανθρώπινη υγεία είναι αδύνατο να αγνοηθούν.

Τα λουλούδια που ανθίζουν μόνο το Πάσχα

Σπίτι Χτες
Είναι όλα τους πανέμορφα!

Ποια αρώματα φορούσαν οι διάσημες κυρίες του 20ου αιώνα ‑ Υπάρχουν ακόμα;

Style Χτες
Από την Audrey Hepburn μέχρι την Jackie Kennedy, εδώ είναι 10 είδωλα και τα αγαπημένα τους αρώματα.