E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Συμφωνία ή αδιέξοδο; Τα 3 σενάρια

Το αισιόδοξο, το ενδιάμεσο και... οι εκλογές

Δημοσίευση 4/5/2016 | 08:57

Συμφωνία ή αδιέξοδο; Τα 3 σενάρια

Αγώνα δρόμου κάνει η κυβέρνηση με στόχο να περάσει από την κρησάρα του Eurogroup την προσεχή Δευτέρα και να κλείσει το συντομότερο δυνατό η αξιολόγηση, χωρίς μέτρα - κάβα.

Οι προετοιμασίες και οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις σε Μέγαρο Μαξίμου και οικονομικό επιτελείο εντείνονται. Ο πρωθυπουργός, μετά την ανάπαυλα των διακοπών του Πάσχα, ανεβάζει στροφές και σήμερα συγκαλεί κυβερνητική σύσκεψη στο Μαξίμου παρουσία υπουργών και στενών του συνεργατών, για τα επόμενα βήματα της διαπραγμάτευσης . Και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, όμως, θα έχει νέο γύρο επαφών με ομολόγους του σε μια προσπάθεια η Αθήνα να εξασφαλίσει συμμάχους.

Το ΔΝΤ επιμένει στη νομοθέτηση προληπτικών μέτρων. Η κυβέρνηση επιμένει στη θέση που συνοψίζεται στη φράση «η πρότασή μας είναι το δημοσιονομικό φρένο, δεν ψηφίζουμε μέτρα». Το αποτέλεσμα είναι ότι υπάρχει τεράστια απόσταση ανάμεσα στις δυο πλευρές και παραμένει άγνωστο το αν και με ποιο τρόπο θα μπορέσει αυτή η "διαφορά" να καλυφθεί.

Πρέσινγκ για συμφωνία

Απόλυτα ασφαλείς πληροφορίες του iefimerida.gr διαβεβαιώνουν πως στην παρούσα φάση γίνονται όλες οι απαραίτητες διεργασίες «προκειμένου να πιεστεί το Ταμείο». Χωρίς, βέβαια, αυτό να σημαίνει ότι μπορεί κανείς να είναι σίγουρος για την έκβαση αυτών των προσπαθειών. Για την ώρα συνεχίζεται με αμείωτη ένταση η ανταλλαγή στοιχείων μεταξύ Αθήνας και δανειστών με το Μαξίμου να απορρίπτει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο προληπτικής νομοθέτησης μέτρων.Στην κατεύθυνση αυτή πάντως, χθες, πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη Αθήνας-θεσμών με τη δουλειά πάνω στην πρόταση της Αθήνας να συνεχίζεται.

Επιπλέον, οι προβλέψεις της Eurostat αξιοποιούνται από την κυβέρνηση και περιλαμβάνονται στα «συν». Κυβερνητικός αξιωματούχος, μάλιστα, δηλώνει πως «δεν μπορούν να είναι αμελητέα για το Ταμείο τα στοιχεία που αναγνωρίζονται από την ECB (Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) και την ΕΕ».

Όλα τα ενδεχόμενα στο τραπέζι -Τα τρία σενάρια

Το πιο αισιόδοξο σενάριο, στην παρούσα φάση, θα ήταν να μπορέσει να βρεθεί η «χρυσή τομή» και να υπάρξει συμφωνία μέσα στο Μάιο (ενδεχομένως μέσα από ένα έκτακτο Eurogroup πριν το τακτικό της 24ης Μαΐου). Διακαής επιθυμία της Αθήνας είναι να πάρει μια οικονομική (αλλά και πολιτική) ανάσα και βέβαια μία δήλωση για το θέμα του χρέους.

Με δεδομένη, πάντως, τη διάσταση απόψεων που καταγράφεται, από ΔΝΤ και Γερμανία, τόσο για τη ρύθμιση του χρέους όσο και για τη νομοθέτηση των προληπτικών μέτρων, μια άλλη λύση που θα μπορούσε να προκριθεί είναι το Ταμείο να παραμείνει στο πρόγραμμα ως τεχνικός σύμβουλος. Υπό την αίρεση ότι θα το δεχόταν ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε...

Τρίτο, και απευκταίο σενάριο, είναι να μην βρεθεί κοινός τόπος και η χώρα να οδηγηθεί σε εθνικές εκλογές με τον κ. Τσίπρα να αφήνει επί της ουσίας την «καυτή πατάτα» στα χέρια του Κυριάκου Μητσοτάκη -αν, βέβαια, εκλεγεί ο τελευταίος.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σοκαριστικό βίντεο από το Λίβανο – Πύραυλος πέφτει σε απόσταση αναπνοής από δημοσιογράφο

Κόσμος 19.03.2026
Το υλικό αποτυπώνει με τον πιο ωμό τρόπο τον κίνδυνο που αντιμετωπίζουν οι δημοσιογράφοι

Ηράκλειο: 16χρονος κατέρρευσε μετά από κατανάλωση αλκοόλ σε σχολική εκδρομή

Ελλάδα 19.03.2026
Για το περιστατικό συνελήφθη ο 45χρονος ιδιοκτήτης του περιπτέρου

Τι είναι το κοίτασμα φυσικού αερίου South Pars και γιατί η επίθεση του Ισραήλ αποτελεί κλιμάκωση;

Κόσμος 19.03.2026
Η ισραηλινή επίθεση στο South Pars βυθίζει τη Μέση Ανατολή σε νέα ενεργειακή και γεωπολιτική κρίση

Συμφωνία στη συνάντηση Θεοδωρικάκου με βενζινοπώλες: Απομακρύνονται οι κινητοποιήσεις

Πολιτική 19.03.2026
Η συμφωνία περιλαμβάνει επιχορήγηση των πρατηριούχων με voucher 3.000 ευρώ για την αναβάθμιση του συστήματος ελέγχου εισροών-εκροών, καθώς και δέσμευση για λήξη του πλαφόν στις 30 Ιουνίου

Συναγερμός στη Βρετανία: Αυξήθηκαν σε 27 τα κρούσματα μηνιγγίτιδας

Κόσμος 19.03.2026
Δύο νέοι άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους - Σε εξέλιξη μεγάλη εκστρατεία εμβολιασμού

Απεργία ταξί: Πώς καλούμε οδηγό για έκτακτο περιστατικό εν μέσω κινητοποιήσεων

Ελλάδα 19.03.2026
Η ανακοίνωση του ΣΑΤΑ εξηγεί τη διαδικασία

Ο δήμαρχος του Λονδίνου ζητά επιστροφή στην Ευρωπαϊκή Ένωση: «Βλέπω καθημερινά τη ζημιά που έχει προκαλέσει το Brexit»

Κόσμος 19.03.2026
«Είναι αναπόφευκτη, κάποια στιγμή, η επανένταξή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση»

Αραγτσί προς Αμερικάνους: Ευχαριστήστε τον Νετανιάχου για τον φόρο «Πρώτα το Ισραήλ»

Κόσμος 19.03.2026
Το Αμερικανικό Πεντάγωνο ζήτησε έκτακτη χρηματοδότηση ύψους 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τον πόλεμο στο Ιράν

Αποκαλύφθηκε η αιτία θανάτου του διάσημου τραγουδιστή, Νιλ Σεντάκα

Κόσμος 19.03.2026
Τι αναφέρεται στο πιστοποιητικό θανάτου του

Φορολογικές δηλώσεις 2026: Παράταση για την έκπτωση 4% λόγω εφάπαξ εξόφλησης

Ελλάδα 19.03.2026
Παράταση δύο εβδομάδων στην προθεσμία για την έκπτωση φόρου 4% στις φορολογικές δηλώσεις του 2026

Ιρανικοί βαλλιστικοί πύραυλοι καταρρίφθηκαν από ελληνικούς Patriot στη Σαουδική Αραβία

Κόσμος 19.03.2026
Τα συστήματα ενεργοποιήθηκαν μετά από συναγερμό για απειλή και εκτοξεύθηκαν δύο πύραυλοι για να αναχαιτίσουν τον στόχο