E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Μετά το «όχι» για τη Σύνοδο Κορυφής, η κυβέρνηση ζητά Eurogroup

Συμφώνησαν Τούσκ, Ρέγκλινγκ

Δημοσίευση 27/4/2016 | 17:08

Μετά το «όχι» για τη Σύνοδο Κορυφής, η κυβέρνηση ζητά Eurogroup

Μετά το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην ελληνική πλευρά και τους δανειστές, αλλά και το «όχι» των Ευρωπαίων για Εκτακτη Σύνοδο Κορυφής τώρα η κυβέρνηση υποστηρίζει πως θα πρέπει μέσα στις επόμενες ημέρες να γίνει Eurogroup προκειμένου να «κλειδώσει» η συμφωνία.

Ουσιαστικά ο Ντόναλντ Τουσκ ξεκαθάρισε στον πρωθυπουργό πως σύγκληση Συνοδου Κορυγφής δεν θα γίνει και τον παρέπεμψε στο Eurogroup.

Την εξέλιξη αυτή επιβεβαίωσε τόσο η ανακοίνωση από το Μέγαρο Μαξίμου μετά την τηλεφωνική επικοινωνία, όσο και η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη στην έκτακτη ενημέρωση των δημοσιογράφων. Η κυρία Γεροβασίλη δεν έδωσε καμία εξήγηση για το τι ακριβώς έχει συμβεί από χθες μετά το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων. Μάλιστα δεν εξήγησε ούτε γιατί ο πρωθυπουργός ζήτησε σύγκληση Συνόδου Κορυφής χωρίς να έχει διαβεβαιώσεις ότι υπάρχει έστω και μια ελπίδα ότι θα υπάρξει συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών και είπε πως η κυβέρνηση περιμένει να υπάρξει λύση στο επόμενο Eurogroup.

Ενδεικτική της στροφής που έκανε το Μέγαρο Μαξίμου είναι για το επόμενο Eurogroup όποτε αυτό συγκληθεί ήταν και η ανάρτηση του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά στο Twitter με την οποία προβάλει τον τρόπο με τον οποίο το κρατικό Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ρέγκλινγκ:Πρέπει να υπάρξει πρόοδος για να συγκληθεί Eurogroup

Προς το παρόν πάντως δεν φαίνεται διάθεση για άμεση σύγκληση του Eurogroup, όπως προκύπτει τουλάχιστον από τα όσα διαμήνυσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο πρακτορείο Bloomberg.

Αναφερόμενος στην ακύρωση της αυριανής συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος κατέστησε σαφές ότι «εξετάσαμε χθες την κατάσταση και διαπιστώσαμε ότι δεν έχει επιτευχθεί αρκετή πρόοδος, ώστε να δικαιολογηθεί το Eurogroup».Πρόσθεσε μάλιστα πως δεν υπάρχει αρκετή πρόοδος για να συγκληθεί Eurogroup. «Το Eurogroup μπορεί να γίνει οποιαδήποτε στιγμή υπάρξει πρόοδος», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με τις διαφορές μεταξύ των θεσμών, διευκρίνισε ότι το ζήτημα δεν είναι «εάν ο ένας έχει δίκιο και ο άλλος άδικο» και σημείωσε ότι σ’ αυτή τη φάση πρέπει να «προτείνουμε ορισμένα προληπτικά μέτρα». «Εάν η Κομισιόν έχει δίκιο, τότε δεν χρειάζεται να εφαρμοστούν» έσπευσε να επισημάνει.

Γεροβασίλη: Εμείς τηρούμε κατά γράμμα τη συμφωνία

Η κυρία Γεροβασίλη επανέλαβε για άλλη μία φορά πως η κυβέρνηση τηρεί τα συμφωνηθέντα του περασμένου καλοκαιριού και περιμένει πως το ίδιο θα κάνουν και οι δανειστές, ενώ επιτέθηκε στο ΔΝΤ.

«Η κυβέρνηση κράτησε όλες τις κόκκινες γραμμές της», υποστήριξε ακόμη η κυβερνητική εκπρόσωπος αναφερόμενη στο αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων για το πακέτο μέτρων για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

«Η ελληνική κυβέρνηση τηρώντας πλήρως τις δεσμεύσεις της, τόσο απέναντι στον ελληνικό λαό, όσο και απέναντι στους δανειστές, παρουσίασε ένα αξιόπιστο πακέτο μέτρων» είπε και πρόσθεσε: «Η ελληνική κυβέρνηση τηρεί κατά γράμμα τα όσα συμφωνήθηκαν τον Ιούλιο και υπεγράφησαν τον Αύγουστο με τους θεσμούς», τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος και επισήμανε ότι το πακέτο αυτό περιλαμβάνει 1% εξοικονόμηση από τρία πεδία, αντίστοιχα: Το φορολογικό, το ασφαλιστικό και το δημοσιονομικό.

«Με τις προτάσεις της κυβέρνησης που έχουν την συμφωνία των θεσμών επιτυγχάνεται η συμφωνημένη δημοσιονομική προσαρμογή», είπε ακόμη η κ. Γεροβασίλη και σημείωσε ότι αυτό γίνεται με τρόπο κοινωνικά δίκαιο, με όρους ανακατανομής των βαρών, από κάτω προς τα πάνω, και με μέριμνα για τις μικρότερες δυνατές κοινωνικές επιβαρύνσεις.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Εύα Χαντάβα: Συγκλονίζει η Ελληνίδα βολεϊμπολίστρια που εγκλωβίστηκε στο Νεπάλ – «Πίστευα ότι θα πεθάνω»

Ελλάδα 10.09.2025
«Σωθήκαμε γιατί το ξενοδοχείο ήταν σαν λαβύρινθος και είχε πολλές εξόδους και καταφέραμε να βγούμε με σαγιονάρες και πιτζάμες μέσα στο δάσος για 1,5 ώρα», τόνισε η βολεϊμπολίστρια

Θεσσαλονίκη: «Τον χτυπούσαν με μπετόβεργες, έχει τρύπες 15 πόντους στο κεφάλι»

Ελλάδα 10.09.2025
Ξεσπά ο πατέρας του 13χρονου που ξυλοκοπήθηκε

Η OpenAI ξεκίνησε την παραγωγή ταινίας κινουμένων σχεδίων με στόχο τις Κάννες το 2026

Tech + Science 10.09.2025
Το πρότζεκτ αποτελεί μια τολμηρή κίνηση της εταιρείας για να αποδείξει ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να μειώσει σημαντικά τον χρόνο και το κόστος παραγωγής

Λευκορωσία: Κατέρριψε ρωσικά drones που μπήκαν στον εναέριο χώρο της – «Είχαν χάσει την πορεία τους»

Κόσμος 10.09.2025
Μετά την Πολωνία και η Λευκορωσία κατέρριψε ρωσικά drones που παραβίασαν εναέριο χώρο της

Πολωνία: Η Βαρσοβία ενεργοποιεί το άρθρο 4 του NATO ‑ 19 παραβιάσεις του εναέριου χώρου

Κόσμος 10.09.2025
Στο πιο κρίσιμο σημείο από τον Β` Παγκόσμιο Πόλεμο η Πολωνία

Κίνημα «Μπλοκάρουμε τα πάντα» στη Γαλλία: Μαζικές συγκρούσεις – Λεωφορείο πυρπολήθηκε

Κόσμος 10.09.2025
Πολλές γαλλικές πόλεις έγιναν θέατρο αποκλεισμών και συγκρούσεων, με προσαγωγές, φωτιές και επεισόδια, σύμφωνα με γαλλικά τοπικά μέσα και την Le Monde

ΕΝΦΙΑ τέλος για 1 εκατομμύριο πολίτες ‑ Πού και πώς θα καταργηθεί

Ελλάδα 10.09.2025
Πρώτα μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 50% το 2026 και στη συνέχεια κατάργησή του το 2027 - Ποιοι οι δικαιούχοι

Αθήνα: Η στιγμή που ο 20χρονος γιος επιχειρηματία εμβολίζει τον αστυνομικό

Ελλάδα 10.09.2025
Η παράσυρση του αστυνομικού σημειώθηκε στο Περιστέρι

Θεσσαλονίκη: Επίθεση νεαρών με ξύλα σε 13χρονο – Τον έστειλαν με σοβαρά τραύματα στο νοσοκομείο

Ελλάδα 10.09.2025
Τι ανέφερε ο πατέρας του 13χρονου για την επίθεση που δέχθηκε ο γιος του